Zápal plúc u novorodenca

mimamik
25. sep 2018

Chcela by som poprosiť o radu maminky, ktoré majú podobnú skúsenosť ci už kvôli vdychnuti plodovej vody bábätkom alebo v dôsledku nejakej bakteriálnej nákazy, ktorú stery v tehotenstve neodhalili. Naš syn prestal 3 minúty po pôrode dýchať, no potom sa nejako pozbieral, zobrali ho na novorodenecku Jis, kde rontgenom po nejakých 5 hodinách zistili zapal pluc, bol 4 dni v umelom spánku a 5 dní na umelej pľúcnej ventilácii. Po 16 dňoch sme boli prepustení domov, je sledovaný na neurológii. Ako sa Vaše detičky vyvíjali v prvom roku, zaostávali alebo bolo všetko OK? Nás z nemocnice prepustili s tým, ze je hypotonický, má slabšie svalstvo a teda budeme musieť rehabilitovat. Zatiaľ sa celkom snaží, pekne dvíha hlavku (ma 2 a pol mesiaca). Najviac ma však trápi že je strašne spavý a rýchlo sa unaví. Nemáte skúsenosť kedy spavost bábätká prejde, či už predčasné narodené resp. detičky po infekciach, proste také, ktoré mali tazky start do života.

pininka
25. sep 2018

My sme mali po porode tiez problemy s plucami, mal malaadaptaciu. Skoncik tiez nq jiske, ale nastastie nemal zapal pluc. Narodil sa v 38tt ale pre tie problemy mu vsade pisali ze je hypotonik, tak sme isli na neurologiu, kde nam neskor povedala ze sme tam zbytocne, lebo sme az dva mesiace popredu. Bol a je dodnes neskutocne pohybovo nadany, a teda spavi nebol vobec,takze na nas to nastastie nemalo ziaden vplyv.

mimamik
autor
25. sep 2018

@pininka môj sa tiez narodil 38tt ale na neonatologii tvrdili že to vidia na taky 37, čiže hranične zrelý novorodenec. Teraz nás čaká kontrola na neurológii tak som zvedavá, čo povie lekárka, malý neleží len tak ako handrova bábika, čo vraj hypotonicke deti zvyknú skôr ma. Trápi ma skorto ze sa rýchlo unaví :/

pininka
25. sep 2018

@mimamik treba sa opytat, aj nam vraveli ze hranicne zrely a pritom apgar mal 10 10 10. Skor ta zelena voda co ju prehltol mu to sposobila.

deti95060810
25. sep 2018

spaví bol môj brat...mama ho musela budiť na každé jedenie....prognóza dosť mizerná, bol veľmi predčasne narodený... po rokoch trápenia sa z toho ako tak dostal....

lindusss2016
25. sep 2018

@mimamik moja dcerka sa narodila v 37 tt, bola velmi spava prve tyzdne, ale mala aj vysoky bilirubin, tak preto, postupne sa to zlepsovalo, ale uz vo vasom veku bola ok. Ma 2,5 roka pohybovo je cely cas dopredu, ale s rozpravanim je na tom slabsie.

bocianka123
28. sep 2018

ahoj.. toto som mala ja osobne...vdýchla som plod. vodu.. ja si to síce nepamätám ... no prognozy boli ... no a po takmer 40.tich rokoch sa podobný scenár zopakoval znova.. u môjho mladšieho syna.. on je aj skôr narodený (33/34 tt ).. . apgar 10/10/10 .. na 5. deň zelené hlienky z neho lietali jedna radosť... za prvé tri mesiace života zobral 9 druhov ATB ... teraz má 7 rokov, je prvák ... drilujeme reč no snád to bude časom ok...

evkacik5
28. sep 2018

Moja mala sa narodila s plucnou hypertenziou novorodenca, dostala dokonca oxid dusnaty na otvorenie plucnych alveol. Sledovana je kada tade, tiez sa mi zda ze spi viac ako moj prvorodeny. Teraz ma 7m, tiez ma slabsi svalovy tonus a chodime na rehabky. Co sa tyka reci, tam este samozrejme nie sme, ale zevraj u deti ktore boli v umelom spanku je ten rozvoj reci pomalsi.

mimamik
autor
4. okt 2018

@evkacik5 a rehabky pomáhajú? Co sa týka psychotorickeho vývoja tak nezaostáva?

evkacik5
4. okt 2018

@mimamik podla mapy psychomotorickeho vyvoja nezaostava. Na rehabky chodime lebo v nedonoseneckej poradni neurobila trakcny test (drzanie hlavicky pri tahani za ruky do sedu), za tyzden od poradne to uz urobila. Sama nasa rehabilicna cvicitelka hovori, ze u nej nejako nie je co napravat, tak v podstate len stimulujeme.

mimamik
autor
4. okt 2018

@evkacik5 aj my chodíme cvičiť lebo neurobil tento trakčny test u neurologicky vo veku 10 týždňov..... Inak na brušku hlávku drží pekne aj dlho, tak dúfam ze ďalej sa bude vyvíjať normálne 🙏 kedy vám ten trakcnytest robili, myslím v akom veku 🙂

evkacik5
4. okt 2018

@mimamik 3,5 mesiaca mala, tiez to bolo u neurologicky v ramci nedoseneckej poradne

mogaa
4. okt 2018

@mimamik Počas prvého roku sa tonus dieťaťa mení, takže ak je dieťa hypotonické nemusí to nič znamenať - väčšinou sa tonus sám upraví....Ide o to, že ak bol nedokysličený pri pôrode, môže to mať následky....Ale to ti s istotou nepovie nikto ani neurológ, lebo môže byť uplne ok, môže mať problém s rečou, v škole môžu byť problémy s učením.....Ale väčšina detí zostane bez následkov. Preto sú tam tie kontroly u neurológa, vie lepšie posúdiť či je dieťa pozadu alebo je veľmi hypotonické a vtedy sa dáva vojtovka. Vie ovplyvniť svalstvo ale aj vývoj, deti ktoré ju cvičia, tak pokiaľ tam nie je závažný problém v mozgu (diagnóza) tak dokážu rýchlejšie dobehnúť rovesníkov.... Vôbec sa nelakaj, také malé deti sa všetky rýchlo unavia🙂to je uplne normálne....teraz je ešte malinký, také malé dieťa ak má veľa podnetov ktoré nestíha spracovať tak jednoducho zaspí🙂bude mať 3mesiačiky, kúp mu dečku s hrazdičkou, ked je hore treba sa s ním hrať, brať ho na ruky, ukazovať mu zvieratká....ešte tomu nerozumie ale už vníma....Mozog sa mu stále vyvíja, také dieťa je ako špongia, všetko vníma a učí sa🙂Len je ešte malinký, také maličké väčšinu dňa prespí, počkaj o 2-3mesiace a potom bude bývať aj počas dňa dlhšie hore a môžeš ho stimulovať hračkami.....ale neplaš sa zbytočne, je ešte malinký tak celé dni prespí a rýchlo sa unaví....

mogaa
4. okt 2018

@mimamik ako som pochopila tak s ním cvičíš aj vojtovku, ak by zaostával tak treba požiadať neurológa aby vás poslal do Dunajskej Lužnej(ale až po 6.mesiaci)...Si tam s ním a každý deň ti s ním budú cvičiť vojtovku, zistíš či ju cvičíš "správne"a detičky tam majú aj iné procedúry....Naozaj sa s tým zbytočne netráp, väčšina detí to dobehne....Kamarátka mala predčasniatka(dvojičky narodené v 7.mesiaci). Samozrejme odmala vojtovka, neurologička jej hovorila že chlapček asi nebude chodiť, teraz majú niečo cez rok a obe deti sú v poriadku, behajú sú zdravé, trošku neskôr začali s plazením a štvornoškovaním ale potom to všetko dobehli.....teraz sú na úrovni ostatných detí, len sú menšie(dievčatko malo okolo 1300g a chlapček cca 1200g, takže sa aj malunký narodili🙂 Do roka sa dá s ttakými deťmi urobiť strašne veľa, obrovský pokrok, len ich treba čo najviac stimulovať a cvičiť s nimi....Ale 2,5 mesiaca je málo, väčšina takýchto detí do 4.mesiaca veľa cez deń spí a je normálne že sa rýchlo unavia. Treba počkať do 4-5mesiaca vtedy ak bude stále len spinkať tak je niekde problém.

mimamik
autor
4. okt 2018

@mogaa si strašne zlata 😊 ďakujem za vyčerpávajucu odpoveď a rady 🙂

ludka008
13. jan 2019

zdravím 🙂
môj maly bojovník sa narodil 31.12.2017 ako moje tretie dieta...v 37tt a 3 deň...po narodení zaplakal a potom nič...po 24h bolo zistené, že má ťažký zápal pľúc...bol na jiske v umelom spanku cca 10dni 5 dni zaintubovany, potreboval až 50% kyslík...pozbieral sa z toho pekne...spavy bol, ale úplne v pohode, myslím že to take deti aj potrebuju...mal už rok, zatiaľ sám nechodí, ale okolo nábytku sa snaží... výsledky neuro atd má všetko ok, akurát sme častejšie chori... Za rok sme asi 4krat teraz na vianoce prekonávali bronchitidu....Môžem povedať, že ešte stále spinka niekedy aj 3krat na deň...dokonca aj v otáčaní a dvíhani hlávky bol o pár tyz pomalejsi... necvičili sme ani vojtovku a ani rehabky neboli potrebné ....Takze milá mamička, nemáte sa čoho bat, iba verte bábätku, že to zvládne a bude šikovne... tiež treba počúvať lekárov a všetko bude fajn 😉 držím palce...

mimamik
autor
21. jan 2019

@ludka008 veľmi rada som si prečítala že sa Vášmu babu darí dobre... Teda po polroku môžem povedať ze to moje už vôbec spave nie je, skor naopak.... A prvú bronchitídu už máme za sebou aj my, aktuálne teraz v 6.mesiaci :( naozaj už len ostáva veriť ze to naši malý bojovníci zvládnu 🙂

danielahamar
25. apr 2019

Môj keď sa narodil v 32tt dostal zápal pľúc z infekcie /dodnes neviem vôbec, čo sa vtedy udialo, z čoho to bolo, a to je už 16r.,lebo mi to za 1.5mesiaca,co sme boli v nemocnici nejako zabudli povedať, až pri prepúšťaní mi to splechla mudr. do tváre/, môj mal veľmi zlý apgar, 2 z 8,vtedy bola iná stupnica, intubovany bol, v inkubátore bol mesiac, tranzfuzia a co ja viem co, proste celé zle, chodili sme aj cvičiť, akurát nelozil, v 9 mesiacoch vážil 11kg, inak všetko ok, dnes je z neho 180cm vysoky chalanisko študent bilingval,

mimamik
autor
25. apr 2019

@danielahamar presne ako u nás ešte aj ta transfúzna, dieťa anemic ké s ťažkým zápalom z vlastne som sa nikdy nedozvedela z čoho....ale je super čítať ako sa z toho krásne dieťa dokáže dostať...

danielahamar
25. apr 2019

@mimamik nerada nato spomínam, ale tak stalo sa, keďže to bolo neplánovane v 32tt, dalo sa čakať niečo zlé, pamätám nato, ako ešte v máji som ho nosila vo fusaku😁, narodený vo febr., ako 3mes.nevedel vypiť ani 50ml,zato teraz zje všetko, čo nezje jeho😄

daniella30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz