Zápal močových ciest u 2-mesačného bábätka

freckled_cat
24. aug 2022

Ahojte maminky, malá má pravdepodobne zápal močových ciest. V moči jej našli E.Coli a dostali sme preventívne antibiotiká Megamox Duo, ale malá sa z nich vyhádzala, máme dať Fenistil a ak sa to do zajtra nezlepší alebo sa to zhorší, tak nám hrozí hospitalizácia v nemocnici a vnútrožilové podávanie antibiotík. Maminky, ktoré to máte za sebou s takým krpcom, môžete mi napísať ako to prebieha? Ako a kam zaviedli kanylu, ako dlho to tečie do žily, čo vám dali, môžete vtedy hýbať s bábätkom? Ako často sa to dáva a ako dlho ste boli v nemocnici, proste všetky detaily, lebo mám obavy, ďakujem.

drake122
24. aug 2022

Kanylu zavedú kam sa podarí, u novorodencov toľko schopných žíl na výber nemajú. Infúzia tečie podľa druhu antibiotik, 1-3 hodiny, niektoré sa dá podať aj ako injekcia. Trvá to 5-10 dní podľa stavu, potom Vás môžu prepustiť. Ale samozrejme to všetko za predpokladu, že je to naozaj zápal horných močových ciest a treba to hospitalizačne riešiť.

4stanka4
24. aug 2022

@freckled_cat ahoj ja som bola v nemocnici s malou viac krat-prvy krat ked mala 13 mesiacov. Kanylu jej napichli kazdy druhy den inde lebo jej strasne praskali zilky. Raz mala v jednej ruke, potom v druhej a na hlavicke . Infuzka jej tiekla v podstate cely den- davali jej antibiotika a potom este aj vyzivu. Pri 2 mesacnom je fajn ze sa este nejako nehybe, mne mala uz chodila okolo nabytku ale mala asi 1.5-2m hadicku tak sa celkom dalo aj ked sa nasla jedna "mila" sestricka ktora ma zdrbala ze ci nemoze lezat ked jej to tecie 🙄 no ked to vysvetli takemuto drobcovi tak jej uprimne pogratulujem. Ja som si ju davala aj do postele k sebe. Moja mala zapal obliciek lebo jej to vzdy slo hned na oblicky ☹ v nemocnici sme boli myslim ze tyzden. Vecer ked som ju sla kupat tak mi ju sestricky odpojili na tu chvilu ja som si ju okupala a dala do pyzamka. Ak by ste sli do nemocnicie zober si vela plienok-ja som malu nestihala prebalovat lebo ked jej davali tie infuzie vela cikala, aj v noci kazdu hodinu mala plienku totalne mokru, raz dokonca az praskla.

nikpa
24. aug 2022

@freckled_cat prešli sme si zápalmi moč. mechúra so synom. Prvýkrát sme boli hospitalizovani s tým, tiež keď mal 2 mesiace. Kanilu na ATB sa mu najprv snažila dr zaviesť do hlavy, praskali mu tam žilky tak potom do ruky, no ani tam to neislo. Nakoniec mu podávali ATB sirup striekačkou do pusy, rovnako som pokračovala aj ja potom po prepustení domov. Boli sme tam vtedy myslím 4 dni. Prvé 2 dni mal veľmi vysoké teploty kým mu zabrali ATB, sestričky mi dali taký gumenny studený vak a tym som mu robila obklady aby mu teplota klesla. Každý deň mu kontrolovali moč, takže chytať ho do skúmavky bolo zaujímavé 😒 tiež som ho musela pred a po každom jedle vážiť, či mu dobre fungujú obličky a vymoči, to čo vypije. Dávaj jej veľa piť okrem mlieka aj vodu, čaj alebo čo budeš mať k dispozícii. Robili mu aj sono obličiek pre kontrolu či zápal nepostúpil až na ne. Poradím ti určite si zober pre malú probiotika, lebo tie ti tam nedajú a pri tých ATB ich jej treba dávať.
A keď sa chceš vyhnúť do budúcnosti tomu aby jej e-coli prešli do mechúra, treba ju po veľkej stolici umývať pod tečúcou vodou, žiadne vlhčené. Je to síce pracne ale stojí to za to, to uznáš asi aj sama.

zuzinka888
24. aug 2022

Asi do hlavicky. Keby jej zaviedli do rucicky museli asi by jej ich uviazali i postielku - koli reflexnym pohybom. Babatka nedokazu mal ten tak polozenu rucku. Aspon my sme tak mali- hrozny pohlad aj som si poplakala spolu s nou. Tu treba davat pozor akym smerom ju umyvas ked je pokakana. U chlapcov to je jedno baby su narocnejsie.

monte16
14. mar 2024

@freckled_cat prosím vas. Chcem sa opytat ako vam to zistili?

freckled_cat
autor
15. mar 2024

@monte16 Malá mala vtedy teploty a z moču jej zistili dané baktérie, nakoniec sme skončili kvôli podaným antibiotikám v nemocnici, lebo z nich dostala hnačku silnú, nakoniec to zápal nebol, len nejaká viróza, čiže zbytočne nám pediatrička preventívne predpísala spomínané antibiotiká a tým nás dostala do nemocnice. Moč tam mala v poriadku, čiže zrejme sa len prvá vzorka omylom kontaminovala :/