Zaostalý vývoj

tima27
12. mar 2024

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, stretol sa už niekto z vás s diagnózou "oneskorený vývoj s ľahkou retardáciou"? Obvodná lekárka ma s dcérkou (9m) poslala na neurológiu, pretože malej sa nechce moc do pohybu. V tomto veku by vraj už mala vedieť sama sedieť, plaziť sa, štvornožkovať a pomaly sa zdvíhať na nohy, bohužiaľ sa iba plazí, je lenivejšia. Neurologička stanovila vyššie uvedenú diagnózu. Mám sa báť, že to môže mať nejaké ďalšie následky? Obdobná lekárka je pomerne dosť "tabuľková". Kedy sa začali vaše detičky intenzívnejšie hýbať? Tehotenstvo muselo byť ukončené o mesiac skôr, maličkej klesali ozvy. Vopred ďakujem za každú odpoveď.

zuzana76
12. mar 2024

@tima27 podla mna je to len, ze je oneskorena vo vyvoji a aj to len lahko zaostava za tabulkovymi detmi. Aj moji sa len plazili ako 9 mesacní, chodili az ako 14 a 15-mesacní, mozno by pomohlo nejake cvicenie, skus sa spytat neurologicky, alebo detskej. Ale ked neodporucili ani Vojtovu metodu, ci Bobatha, tak to take strasne nebude. Len ju treba stimulovat v hre. Vela jej rozpravat.

luccija
12. mar 2024

@tima27 a inak ma aký temperament?ja som mala kľudnu buchtu a v 9 m sa ešte tiež neplazila, nestavala na nohy bola len komotna a pohodlna🙂aj začala samostatne chodiť az v 15 m.Budete asi chodiť na rehabilitácie atď...

tima27
autor
12. mar 2024

@luccija moja je tiež kľudná, svoje "nervóznejšie chvíľky" má iba keď je unavená a chce spinkať. Mám skôr pocit že je pohodlná a ešte sa jej nechce. Keď je už dlhšie na brušku a už ju to nebaví, pretočí sa na chrbát a hrá sa ďalej. Na rehabilitáciu som sa už objednala, takže dúfam že pomôžu.

deti95060810
12. mar 2024

psychomotorický vývoj... ide to jedno s druhým..
ak je opozdený vývoj motorický - býva dieťatko opozdené aj po psycho stránke... mentálnej.
nič nie je stratené, tvoje bábo je ešte malinké, stále sa s ním dá pracovať , opozdenie je podľa lekárky malinké - ľahké, všetko ešte môže dobehnúť. len sa malinkej musíš venovať... držím palce.

rejka7
12. mar 2024

Z vlastnej skúsenosti by som ti poradila, aby si sa neurológa opýtala, čo to je za diagnózu, lebo je to vlastne opis stavu tvojho dieťaťa a nie príčina stavu dieťaťa. Môže to byť OK, ale ani nemusí. Je dieťa hypotonicke?hypermobilne?netreba doplniť EEG, genetické, metabolické vyšetrenie?...

kleopatra114
12. mar 2024

Moje deti nie sú retardované , sní zaostalé . Jedna sa zqcala plazit v 9 a druha v 11 m ( bola mierne hypotonicka ).

vyrovnanaosoba
12. mar 2024

Mam 3 deti. Prvé na 10m už chodilo, druhé ešte ani nesedelo, tretie preskočilo všetko, ani za toho o neho ísť na 4 ci plaziť sa. Všetko je stále v norme a ani jeden z nich nie je retardovane, ani nijak zaostalé.

kika193
12. mar 2024

Pre povzbudenie, moj syn je hypotonicky a sadol si sam v 16m, prve kroky v 20m a chodit chodit po chodniku v 23m. Nic na nom nezistili (rhb, neurolog, metabolicka ambulancia), vyvin mal oneskoreny o 6m, normalne chodi do skolky, je hravy, vnimavy

tima27
autor
12. mar 2024

@rejka7 neurologička mi povedala, že nič závažné na nej nevidí, ale jednoducho som sa vyľakala, keď som si prečítala čo napísala do karty. Pýtala sa ma na všetko ohľadom tehotenstva, pôrodu, ale aj doterajších chorôb dcérky. Jediné čo bolo po pôrode také z čoho som mala obavy bola cysta v ľavej postrannej komore hlavičky, ktorá sa časom stratila.
@kika193 ďakujem za povzbudenie. Dcérka sa narodila maličká (2500g, 42cm), váhou a rastom všetko dobehla, už povie mama, tata, baba. Len ten pohyb nás trápi.

olimuc
12. mar 2024

Tak ja som mala doma uplneho lenivca, narodil sa v 30 tt, kedze v zahranici tak sa s nim nikto nejak extra nezaoberal … ani neuro ani vojtovka ani nic. V 9 mesiacoch sa plazil ale inac len tak vegetoval sam pre seba. Chodit zacat v 15m, nerozpraval do 3 rokov… potom otvoril usta a nevie ich zavriet. Atlet nebude, skor kategoria sportove poleno… ale okrem neustaleho kvakania nie je ani lahsie retardovany ani nic podobne. Hlava mu funguje perfektne.

aliaray1
12. mar 2024

@tima27 nasa tiez pokojna knedlicka 😁, nikto ziadnu retardaciu ani nespomenul pre Boha a uz nie v 9 mes, to sa musela pomylit...🥴
Ja by som si popytala vymenny listok na fyzio. U nas super, rozkyvali ju a aj tak bola knedla, ale obcas sa troska "poskocila". V 10-11 mes stvornozkovala jak blazon a az od 13-14 mes.zacala chodit a teraz lieta ako sarkan.

tima27
autor
12. mar 2024

Ďakujem vám všetkým za vaše názory a skúsenosti 😉 ako prvorodičku ma to vydesilo, tak hádam bude všetko v poriadku a časom to dobehne

luciazahornadska
12. mar 2024

Znamená to, že má ľahko oneskorený psychomotorický vývin. ;) To slovo "retardácia" nezmanená mentálny postih... Retardácia vo všeobecnosti znamená zaostávanie/oneskorenie. 🙂

jazula
13. mar 2024

Moja dcérka mala od narodenia diastázu a hypotonus, tiež nám neurologička napísala do správy to desivé slovo retardácia 🙄, u nás v zmysle oneskorenie hrubej motoriky a s komentárom “má svoje tempo”.
Dcérka tesne po 1vých narodeninách začala štvornožkovať, sadla si a začala sa stavať o nábytok, všetko v rozmedzí asi 2 týždňov. Prvé kroky v 15m. O chvíľku má 3 roky, je veľmi šikovná, aj keď v pohybe opatrnejšia. Mňa znepokojuje, že pri chôdzi po schodoch stále nestrieda nohy…to budem riešiť na kontrole u dr.
Od 2m chodila k fyzio, aj sme cvičili Vojtovku asi do 10m (potom som ju už neudržala v polohe). Najviac pomohlo skupinové cvičenie pre deti a teraz škôlka.