Zajakávanie sa trojročného chlapca

minonka1357
10. feb 2021

Dobrý deň prosím vás čo mám robiť môj 3 a pol ročný syn sa začal z ničoho nič zajakavat. Ťahá vždy prvú slabiku veľmi dlho až nakoniec povie celé slovo veľmi ťažko. Do teraz rozprával krásne plinulo.... Prosím myslíte že bude treba navštíviť lekára? Ďakujem za každu radu prajem pekný zvyšok dňa

xena0
10. feb 2021

Áno,choďte s tým k logopedovi, nepodceňovala by som to

mskorica
10. feb 2021

Netreba to podeliť ale ani nepanikárte. Moja dcéra s tým tiež mala problém v podobnom veku. Rozmýšľali sme čo sa stalo a zapríčinilo to. Nič sme nevyhutali žiadnu traumu či veľký stres nezažila. Keď sa to nezlepšoval išli sme k logopedicke. Natrafili sme na super osobu. Postupovali sme tak že sme slová vytlieskali po slabinách. Teda najprv rodič ako oprava a neskôr si sama dcéra takto pomáhala. Neviem či neprispela situácia pandémie. Napr moje deti sú veľmi citlivé a odlúčenie od školy a škôlky ich veľmi trápi. Treba skúsiť nájsť príčinu,rozprávať sa s nimi. Viem je to ťažké. Držím palce nech to tak rýchlo odoženie ako to prišlo. U nás to bolo aj obdobie vzdoru.

3009
10. feb 2021

@minonka1357 nepanikár. To sa bežne stáva v tomto veku u detí. Mozog sa nestačí tak rýchlo vyvíjať ako sa vyvíjajú a vnímajú deti podnety z okolia. Moja vnučka si s tým tiež prešla, zľakli sme sa, hneď som ju objednala na Kramáre špeciálnej logopédke a ona nám to vysvetlila. Dieťa vôbec na to netreba upozorňovať a vôbec neopravovať. Môže si pomôcť vytlieskavaním, to je všetko. Za 2-4 mesiace to prejde. Jej sa to dokonca po roku opäť vrátilo keď ochorela na chrípku, ale za 2-3 mes. to zasa prešlo. Samozrejme je OK.

labocca
10. feb 2021

...logopeda by som este neriesila. Moj maly mal toto uplne iste. V 3 rokoch to zacalo. Krasne cisto rozpraval a zrazu z nicoho nic sa zacal zajakavat..ano vystrasilo ma to velmi. Trvalo to cca pol roka. Raz uplne bez problemov,potom zasa zajakavanie. A takto sa to striedalo. A rodinna pediatricka nam povedala,ze zvacsa sa to vyskytuje u malych sikovnikov🙂. V hlavicke rozmyslaju nad mnohymi vecami ale rec nestiha...
Uplne to preslo. Zdalo sa mi to,ze to trva vecnost.
Drzim palce!!!

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sofiaella
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mabenn
11. feb 2021

Syn okolo 2,5r sa nejaky cas zrazu zacal zajakavat a same to preslo (tyzden dva?), chvilu by som pockala ako sa to bude vyvijat

kacena4
11. feb 2021

vela deti tomto veku sa zacne zajakavat treba s tym pracovat dychat spravne, pomali rozpravat aby sa to neutvrilo a neostal zajakavy, casom by to malo prejst hlavne no netreba napomynat ale s trpezlivostou pocuvat aby nebol v strese