Zajakávanie 5-ročnej dcérky

31. júl 2024

Ahojte. Dcéra, keď mala 3 roky sa začala zajakávať trvalo to asi polroka cca, potom na nejaku dobu prešlo, teraz ma 5 a znovu to začala robiť, mate s tym skúseností?

3009
31. júl 2024

Prejde to. Netreba na to upozorňovať. Rýchlejšie rozpráva a mozog sa musí ešte dovyvíjať.

simona20201309
31. júl 2024

Vtedy ste niečo riešili, alebo to prešlo samé?
Pretože určite to treba riešiť. Čakať ci sa mozog dovivija je nezodpovedne. Na to je logoped a psychológ aby zistili co sa deje. Predpokladám, že ste to vtedy neriešili, preto sa to vrátilo.
Ono je to so všetkým tak. Pocikavanie, zajakavanie, očné tyky, ohryzanie nechtov, mutizmus... to všetko sú neurologické prejavy ktoré pramenia z nejakého dôvodu. To že to prestane neznamená, že to prešlo a je to v poriadku. Len dieťa si tym obdobim prešlo bez pomoci, ale to co to vyvolalo, to s nim pôjde celý život. To sú tie nespracovane traumy, fóbie, podvedome strachy. Takže určite si nenechaj poradiť, že to prejde. Obzvlášť zajakavanie. Toto rieš okamžite hneď. Riešia to logopedicky, ale možno vás pošlú aj k psychologicke.

3009
31. júl 2024

@simona20201309 ak s tým zajakávaním nemáš skúsenosti tak tu neraď. My sme si s tým prešli 2x a chodili po vyšetreniach a výsledok odborníkov bol že to v tom veku prejde aj prešlo.

queen_mary
31. júl 2024

@3009 tak ste mali zrejme vyvinovu neplynulost. U zajakavania sa neda povedat, ci prejde alebo nie.

Autorka, neviem odkial si, ale skuste Institut detskej reci alebo Asobi. 99% percentam deti zajakavanie prejde do 6 rokov, 1% zostava na ceky zivot.

Ako sa zajakava? Opakuje prve slabiky, ci ma este aj ine tazkosti? Ak si to dieta uvedomuje, netreba z toho robit medveda v miestnosti ako za sociku, ale treba sa o tom rozpravat, aby dieta chapalo, ze to je normalne a ze sa to stava.

hipuska
31. júl 2024

@3009 tiež s tebou nesúhlasím. Nemôžeš podľa svojho dieťaťa určovať diagnózu druhým. Určite vyhľadaj pomoc

queen_mary
31. júl 2024

@simona20201309 a to o tej traume a fobii je to tiez trosku inak. Zajakavanie je vo vacsine geneticke, vacsinou sa s nim clovek narodi. To co opisujes ty je uz "len" spustac, ktory to spusti. Ale samozrejme pomoze, ked sa identifikuje a zacne s tym clovek pracovat.

autor
31. júl 2024

Dcerka krasne rozprava, je sikovna, len mam pocit, že tým, ze rychlo rozpráva, tak opakuje (jajaja) (mamala by som) a podobne. . Samozrjeme, že vtedy som to riešila, veď som mama, ktorej zalezi na dcere . Boli sme v cppap, vsetko bolo ok, ze to prejde, boli sme aj na mr tak vsetko ok .. po nejakom case to preslo samé, a teraz opäť a urcite to treba riešiť, len vsade su čakačky

simona20201309
31. júl 2024

@3009 ale pri odborníkoch ste boli. Prečo? Zajakavanie môže mať XY dôvodov a to ze to prešlo vám neznamená ze to prejde aj iným. Na to sú odborníci, aby dieťa vyšetrili a vyjadrili sa ci to treba riešiť, alebo nie. Tak radšej nerad ty.