Ahojte, 4 ročný syn sa nám začal asi 3-4 týždne dozadu zajakávať, tie čo máte skúsenosti čo pomohlo vašim deťom?
@queen_mary náš má 4 roky a 5 mesiacov, má NKS tiež chodíme na logopediu, opakuje hlasky vtedy keď rozmýšľa čo ma ako povedať (na začiatku alebo v strede vety) 😕 logopedicka povedala že ma problém s prepájaním pravej a ľavej hemisféry mozgu že máme trénovať bilaterálnu asociáciu... Máme trénovať rytmizaciu predlžovanie hlások a cvičenia kedy pravá ruka robí niečo iné ako ľavá no nejde to s ním vôbec ľahko, odmieta to 😕
Ty brdo, ved to by som ufam ani ja nevedela suvisle rozpravat, keby mam robit nieco ine s kazdou rukou.. ale podla mna, ak to nie je neurologicky problem, tak im to snad casom ustupi .. tak dufam
v tomto veku je to fyzologicke nemusite sa obavat ak by pretrvavalo dlhsie ako 6m az vtedy to treba zacat riesit. ak chodite na logo urcite spomente, vysvetlia vam co a ako robit. v kazdom pripade sposobuje to stres a snaha rozpravat rychlejsie ako rozmyslat
V tomto veku je to normálne a bežné. Držím palce!
@kacena4 ano presne, ze hlava ide rychlejsie ako usta, pripadne mi este pride, ze ak nieco pre nho dokezite robi a do toho chce nieco povedat, tak aj vtedy.
Zatial sa nanho v tych situaciach snazim rozpravat pomaly, idem k nemu nech si pozerame do oci (aby sa na to sustredil) a hlavne ho na to neupozornujem. Aj ked niekedy to je teda ze uf.
Tiez to akurat riesim, u nas to trva asi mesiac (4 roky a 2 mesiace ma). Deje sa to, ked je unaveny, alebo sa rychlo snazi nieco povedat. My chodime aj na logopediu, kvoli L a trosku sykavkam, tak sa na to budem pytat. Ale verim, ze je to len nieco prechodne 🙂 kedy sa to malemu deje? U nasho hlavne pri "a" "ja" a "ze",