Ahojte, mám 5 ročného syna, ktorý má viacmenej od narodenia problém s kakaním. Posledné dva roky ma to ale dosť trápi, lebo mám dojem, že aj "vďaka" tomu je náchylnejší na choroby a je nervózny, a ostatne to aj neskutočne hnilobne zapácha a bojím sa o ňho. Stravu má takú primeranú, ak sa nevykaká tak odoberám zo stravy sladké (väčšinou gumové cukríky, čokoládu nemá rád), a termixy. Inak každý deň zje veľa ovocia aj ovocné kapsičky, na raňajky ovsenná kaša (nemliečna), polievky, probio a prebiotiká, jogurty, a bežné detské jedlá nevyprážané a nie polotovary. Teraz sa mi posledný mesiac podarilo ho spracovať na spoluprácu, že ráno si dáva pro/prebiotiká a večer si sadne na šerblík a čakáme na veľké H. Týždeň to fungovalo, netuším ako je síce možné, že sa vykaká na "povel" ale budiš. Dovtedy sme to robili tak, že sám povedal, že ide ale občas to trvalo aj 4 dni, takže som usúdila, že by možno bolo fajn mu proste vysvetliť že takto to nejde a omieľame to stále dokola detskou formou mu vysvetlujem aké je to dôležité, ale priznám sa niekedy som už zúfalá ako dnes. Neviem proste, či to robí naschval, že zadržiava ( mali sme teraz pár dní stresy v rodine resp. ja) alebo môže byť za tým nepriechodnosť čriev, máme totiž v rodine vzácnu chorobu u dieťaťa a čítala som že niekedy sa to zistí až neskôr, že má dieťa kúsok nefunkčného črievka a preto máva dlhodobo zápchu..K Dr. ideme v pondelok, ale ona je taká milá, že skoro na všetko mi povie "To je normálne", takže najprv sa radím tu, už mi to raz pomohlo..
@sapetka ja to poznám, on sa 4 dni nevykaká a potom je tam taká bomba že nechápem ako to mohlo výjsť z tej malej dierky, a samozrejme má aj odmenu sľúbenú, malé gumové cukríky, ale ked už ani to nezaberá tak ja som už zúfalá. tiež viem že drží lebo sa bojí, že to bude bolieť a asi to aj bude bolieť - mám aj mastičky, ale príčina prečo to začne zadržiavať je mi proste neznáma, ked vie, ako nám to šlo super naposledy, tešil sa že nebolelo, že nesmrdí a ani odmenu nechcel, proste sa tešil, že to funguje, akékoľvek preparády ochotne zje, dnes už mal dve dávky preháňadla, vodu z kvasenej zeleniny a dve lyžice oleja, teplý kúpeľ a msaáž bruška, takže ja som na pokraji zrútenia, že sa cítim úplne neschopne a nič nepomáha, preto sa reálne ztamýšlam nad tým, či to nemôže mať bud silný psychický základ alebo dedičnú predispozíciu
@tatapipka aj my sme mali tento problém. Malý stále zadržiaval keď sa mu dalo. Povedal mi vždy, keď som sa ho pýtala či ide kakať iba "Už sa mi to nedeje." 😅 Dlho nám trvalo kým sa toho zbavil, aj sme mu dohovárali, vysvetľovali, že to nie je dobre keď zadržiava. Vtedy mal skoro tri roky. Keď sa aj dva dni nevykalal, ako písala aj @sapetka bolo to až tvrdé, nešlo to von, až sme si s teplomerom museli pomáhať. To bolo plaču. Ale celkovo ho to prešlo samo. Najviac ho však motivovalo to, že ked sedel na zachode a kakal tak vždy keď to "čľuplo" som sa akoby toho lakla a náramne sa mu to páčilo 😄 Teraz má za chvíľku štyri a ide pekne aj sám, už len kričí, že aj kakal 🙂
@marcelka321 ano divadlo patri k tomu aj u nas. Hlavne ked je manzel doma tak ty dvaja sa rehocu na zachode, prihody musia byt ,a len pocut clupkanie cez rehot😁
@sapetka vtedy až taká radosť že to ide ako má 😄
@tatapipka poznám..bolo to hrozne obdobie. Veľa vlákniny, lanový olej ,veľa vody. Pomáha režim. Napr každý deň cca o 8 ráno sa ide na WC. Treba to robiť naozaj poctivo každý deň. A pomáha to. Je to také nastavenie v hlave. Držím palce.
@tatapipka aa ešte slivky do jedálnička. Slivkova šťava a tepla voda s citrónom ráno nalačno. Postupne si vybudovať návyk. Nikdy nie preháňadla.
@tatapipka zažila som to s dcérou.Skonciki sme u chirurga na vyšetrení a, keď nepomôže tak kamera do zadku
Dostali sme čipky každý deň dávať nech sa to rozbehne, kúpiť vlákninu od Nestlé je bez príchute a dávať do jogurtu, vody dlhodobo...zmeniť stravu veľa polievok, a veľa veľa vody piť, pohyb...
Je to crievko už zlenivele aj psychika, že to bude bolieť ...a nemusí chodiť každý deň dôležité je, že brucho neboli a stolica nie je tvrdá a bobkovita.moja chodí raz za 3 dní lekár povedal, že je to v poriadku su ľudia čo chodia 2x denne je to individuálne Čo najviac ovocie so šupkou, do polievok ovsené vločky, sušené slivky, zemiakové pyré, strihané jablká bezzvyskovu stravu
Pediatrická nikdy nič neriešila treba aj sono moja malá rozšírené črevo, keďže nekakala pravidelne ries to
Ráno teplejšia voda pohár, raňajky ovsena kaša (varené ovsené vločky vo vode 3 minúty+pridas lyžičku ľanových mletých semien kúpiš to v dm), pridas med, každé sústo zapíjať vodou alebo čajom,... ovocie, obed polievky, mäso+zelenina, vynechajte ryžu, jesť špenát, ananás, kivi, sušené slivky, pomaranče, na olovrant biely jogurt do toho dáš kupované probiotiká probiofix, za celý deň čistú vodu, pohyb, vynechať gumové cukríky, tie ovocné kupované kapsicky obsahujú veľa cukru, čo je zle pre črevo...môžeš kúpiť aj aloe Vera gel a pit večer podľa návodu, večer teplý kúpeľ a cvičenie nohami, masáž brucha v smere hodinových ručičiek.... treba zmakcit stolicu...nejde o frekvenciu vyprázdňovania, niekto ide denne, niekto raz za 2 dni, ak je stolica mäkká je to v poriadku
Netreba sa nejako sústredit na vyprázdňovanie u neho počas dňa, nájsť si iné záľuby, nehovoriť o tom, psychika robí veľa, doslova mu dáš nočník a teraz vytlac niečo...nechaj ho tak, skús sa tým vôbec nezaoberat a je možné, že sa to samo upraví +rady vyššie
@tatapipka moj ma 4 a nedavni to bolo u nas tak te zadrziaval. Trebalo mu ale namiesto toho aby isiel zadrzal no a potom bol problem na svete. Ked o den dva chcel ist bolo to velke a tvrde takze trauma a zacarovany kruh.. no posledne dni sa dari ze chodi sam na zachod niekedy aj 2x za den. Klopklop nech nezarieknem ale dufam ze to vydrzi. Vyskusaj nejaku motivaciu odmenu pre neho. Nieco co nema bezne. Ale ked pojde na zachod moze toto toto toto… viem ze niekomu mohe pripadat divne odmenit dieta za beznu ludsku potrebu no mne nebolo tiet vsetko jedno ked sa nechcel vykakat ak dva dni a potom na zachode plac.