Zadná nádcha - tipy a triky

zabina27
21. okt 2017

Baby, malý máva zadnú nádchu, bude to mať asi po muzovi a ten hovorí, že mu na to nie nič nezabralo... Dávame mu akurát nejaky nasivin, vyvýšené spanie. Snažím sa ho donútiť smrkat, keď teda má tecuci sopel, ale ako 3,5 ročný, keď má náladu smrkne, keď nie, tak just to do seba ťahá 😠 čo u vás zaberá, čo pomáha? Lebo asi to bude dlhodobé...

maslenka47
21. okt 2017

Ak je to pravidelny a dlhodoby stav, tak to treba riesit s lekarom (ORL, alergo) idealne skor, ako zacne mat nejake vaznejsie problemy (napriklad chronicky zapal stredneho ucha - to uz nebude taka sranda ked ti bude v noci aj hodinu zo spanku vrieskat lebo ho ucho boli). Ale to predpokladam vies a zaroven nechces pocut.

Darmo nutis 3.5 rocne dieta smrkat hlieny, ktore ma v krku. To sa vysmrkat neda, resp da, ciastocne a potrebujes na to naozaj extremnu silu. Skor to vytiahnes odsavackou na vysavac ale aj to dieta viac utrapis ako odstranis hlien.

Radsej ho nauc kloktat a hlieny vypluvat. Davaj mu pravidelne teple napoje (kludne aj kazdych 10-15 minut). To hlieny rozpusti. Pokial nema upchaty nos nasivin netreba, radsej morsku vodu urcenu na hygienu nosa. A ries problem s lekarom.

maslenka47
21. okt 2017

A teple myslim naozaj teple. Nie vlazne ale "najhorucejsie", ako dokaze vypit.

lavazza75
21. okt 2017

Skus este Sinupret. Rozpusta hlieny.

zabina27
autor
21. okt 2017

@maslenka47 ďakujem, to o zápale ucha som veru nevedela... Nenutim ho smrkat zatecene, len keď vidím, že mu tečie von, tak nech aspoň ten ide preč. Kloktat vyskúšame a horuce nápoje tiez, diky 🙂 muž ide v novembri na alergo, tak počkáme, čo mu vyjde a chce sa popýtať aj na malého. Nemáva to krpec až tak často, ale keď má nádchu, tak takúto, akurát že začal so skolkou, tak to asi bude častejšie ☹

zabina27
autor
21. okt 2017

@lavazza75 na sinupret som si tiež spomenula, najbližšie ho vyskúšam

basena001
21. okt 2017

@zabina27 máme to iste.dcera,3 r. a 9.mesiacov.pelova alergická - to je u nás príčina neustáleho zatekanie hlienov.pocas pelovej sezóny je,paradoxne,bez zatekania.pride jesen,vykurovacia sezóna a začíname.takze u nás zaberá sinupret, min.2 x denne prestriekanie nosa vincentkov,spí tak,že za hlavou je zvlhcovac vzduchu naplnený vincentkov,celú jeseň a zimu cebion,plus imunoglukan.ak sa stav zhorší,nasadzujem timianovy sirup.ak zatekanie nie je sprevádzané teplotou,bolesťami hlavy,kĺbov,malatnostou, nechutenstvom,únavou,s vysokou pravdepodobnosťou alergia,zväčšená nosná mandľami možno,ale to by bola zrejme aj častá ,štandardná,chorobnosť.odporucam necakat,čo v novembri podľa popisu povedia muzovi,ale hneď riešiť výmenný lístok na alergo a ORL

zabina27
autor
22. okt 2017

@basena001 myslis, ze ak by to bola alergia, tak by vzdy tie sople od neho chytila aj mladsia dcera? dr nas este na alergo neposlala, nechodim tam s kazdym soplom, ale minule sa pytala, ked som jej to opisovala, ci chodime na alergo, povedala som, ze zatial nie. ak by to bolo castejsie, tak sa tam budem pytat. vy ste na to ako prisli? vitaminy mu davam, sice nie cebion, len cecko, med a imunne akut sirup som zacala, aj ked lekarnicka povedala, ze to som mala uz od augusta zacat (pred nastupom do skolky). orl v pripade alergie co riesi? pytam sa ako tatar, ale este nemam skusenosti 🙂 pred skolkou nemaval toto nejako casto, tak sme to moc neriesili. akurat som tu zistila, ked na jar mal viackrat po sebe, ze to moze mat od svokry, ktora je ucitelka v skolke, ze od nej chytat virusy, ktore ona prenasa a jej nic nie je...

hankky
22. okt 2017

Ahoj, ja by som najskor sla na ORL a alergo si nechala ako posledne. Syn mal minuly rok zadnu nadchu a dala nam sprej do nosa, boli to kortikoidy co som nebola velmi nadsena ale pomohlo to hned. A poslala nas este na gastro s podozrenim na reflux lebo mal podrazdene hrdlo (ale tak hlboko vo vnutri) a potvrdil sa slaby reflux.

basena001
22. okt 2017

@hankky sprej s kortikoidmi sa dáva aj alergikom. to len na okraj.

basena001
22. okt 2017

@zabina27 áno, sirupy na podporu imunity je dobré začať dávať už počas leta, lebo nástup ich účinku je cca po mesiaci, t.j. akurát sa účinnosť prejavuje počas jesene. Neviem, čo rieši ORL v prípade alergie, lebo mi sme na ORL nešli. Keďže malá nemá okrem zadnej nádchy iný problém, t.j. napr. častú chorobnosť či zápaly stredného ucha, naša dr. to vyhodnotila ako zbytočnú stresujúcu návštevu na ORL. U nás je alergia v rodinnej anamnéze, čiže sa sme to predpokladali. Ak je to alergo pôvodu, nie je to infekčné, t.j. mladšie dieťa to "chytiť" nemôže. Ale to, že súčasne s ním to má aj mladšie môže byť len náhodná súvislosť. Ono jar a jeseň sú všeobecne obdobia plné vírusov a alergici sú všeobecne náchylní na bežné infekty, čiže sa javia ako neustále usoplnení, v podstate my sme akoby chorí nonstop, akurát som do škôlky dala papier od alergo, že tieto prejavy sú klinickým obrazom alergo dieťaťa a pokiaľ nie sú sprevádzané inými príznakmi (t.j. teplota, bolesť hrdla, malátnosť a pod., t.j. je tam len tá ,zadná nádcha,) dieťa môže byť v kolektíve a kolektív neohrozuje. Ak je to alergo pôvodu, sleduj napr. či nemá suchšiu pokožku, ktorú treba príp. premasťovať, či si napr. nešúcha oči, uši, nos, či sa ráno nebudí permanentne so ,zaschnutými hlienmi v nose a nesnaží sa ich vykašlať (počas dňa sú tieto prejavy len mierne, alebo vôbec). Vo všeobecnosti má alergi problém so zadnou nádchou najmä počas spánku a po zobudení. Počas dňa má maximálne tak vodnatý výtok z nosa, prípadne rozpráva nosom a občas sa objaví spomínaný vodnatý výtok. Ale toto všetko môže posúdiť len odborník. Rozhodne by som nenechala dieťa trápiť sa so zadnou nádchou. Sama ju mám a viem, že je to sakra nepríjemné. Ja sople tiež u dr. neriešim, ale odborné vyšetrenie si pri dlhotrvajúcich problémoch vždy žiadam. Naozaj môže byť problém alergo, ale aj ORL, alebo je jednoducho len náchylnejší na infekty a je tam častejšia chorobnosť, to je ale zas problém imuno. Za mňa - ma MK si všeličo prečítaš, odpoveď dá ale naozaj iba lekár😉

dobromila1111
22. okt 2017

@zabina27 ja mam skusenost,ze som od spolubyvajucej na intraku vzdy chytila dobru chripku,ked kychala zo stromov. Nam na nadchu tiez pomaha sinupret,plus aerius ci fenistil. Pokial opuch nosa neprechadza,davam nasonex,to su tie kortikoidy z orl (no odporuca ich aj alergologicka). Od nich tiez mam,ze nasivin skor nie,nakolko vysusuje sliznicu nosa a tym sa robi parafoxne viac sopli. Treba vyskusat,no nam nikdy ani nepomohol.

zabina27
autor
23. okt 2017

@basena001 ach jo, to so spankom a po zobudeni sedi, zase to s pokozkou, ocami...ani nie, po zobudeni vykasliava. nasa dr vzdy povedala, ze dieta moze mat nadchu 10x do roka, obzvlast zacinacuji skolkar, ale teda obycajne nefarebne sople, ja som vzdy vlastne jej povedala, ze ma maly sople, az minule som spomenula to zatekanie, zadnu nadchu. budem sa radsej pytat na alergo (kedze ma asi cca to, co muz a ten ma alergiu, aj ked posledne roky mal miernu az ziadnu, lebo bral na ine ochorenie silnejsiu liecbu s kortikoidmi, ako som pochopila, mozno mu to na nadchy a alergiu pomohlo), maly to bude mat asi po nom... co mi poradis, pytat sa na alergo alebo na orl najskor? nasa dr nas posle asi kam budem chciet, ona s tym nerobi problem, len u nas v meste je s alergo problem, dlhe cakanie, ak je vobec ochota objednat....

basena001
23. okt 2017

@zabina27 ja by som najprv alergo,ak má muž,tak je to v anamneze a je tam predpoklad.orl by som riešila potom,ak by alergo nič neukázala.objednaj sa na alergo,alergo potom zváži prip.aj orl

dobromila1111
23. okt 2017

@basena001 ibaze odtial ju mozu poslat rovno na orl kvoli nosnej mandli,co je dost casty dovod zadnych sopli..:/

basena001
23. okt 2017

@dobromila1111 jasne,je to možné,že odošlú aj na orl.ale napr.ak počas spánku nedýcha ústami,ale normálne nosom a chorobnosť nie je častá (teplota,zápaly ucha a pod.)plus alergia v anamneze,je alergo pravdepodibnejsia

dobromila1111
23. okt 2017

To asi áno. Šla by som aj aj. No u nás sa alergologicka pýtala na vyšetrenia z orl. Deti mávajú problém dvojaký s nos.mandlou. Buď je veľká a chrapu alebo je zdrojom chorôb. Ja by som šla aj aj. Keď je problém objednať sa na alergo, šla by som na orl..

kayla_gombosova
2. nov 2020

@hankky ahoj aké kortikoidy ste dostali? My bojujeme uz od septembra so skolkarskym soplom a nakoniec sme boli orl vraj zadna nadcha dostala sprej Mometasone a Pamycon kvapky. Sprej má používať tri týždne alebo do úplného vyliečenia. Čiže tri týždne bez škôlky alebo mesiac

kukuleinka18
28. mar 2024

@basena001 a ak je to sprevádzané malatnostou, bolesťou svalov. Čo to môže byt ?