Záchvaty zlosti u skoro 2-ročného syna

lilka5555
19. okt 2023

Mamičky, prosím vás poraďte mi. Som zúfalá. Moj syn (o 2 mesiace ma 2 roky) ma neskutočne záchvaty zlosti. Od nervov sa až trasie, hadze o zem, dnes mi hodil telefón zo schodov a aj stol prevrátil. Ten záchvat trvá aj hodinu. Vždy keď mu niečo zakazem alebo zoberiem. Vôbec neviem ako mám na takéto záchvaty reagovať. Nepomaha nič. Ako mám určiť dieťaťu hranice keď on reaguje takto?

simsalabim
19. okt 2023

@lilka5555 moja dcera mavala take zachvaty. Najdlhsi takmer 2 hodiny. Kamoska psychologicka mi povedala, ze ked sa dieta dostane do amoku, nevie sa z neho bez pomoci dostat.Treba silny impulz, ktory ho vytrhne. Odporucila pistalku - v tom kriku nebolo nic pocut - alebo obliat trochou vody. Toto zabralo, pouzili sme iba par krat. Vobec si zachvat nepamatala, bola prekvapena, kde je, preco je na zemi, preco ma mokre tricko… potom uz stacilo iba povedat, ci idem po hrncek s vodou, ked uz uz startovala… prestala sama.

basulaak
19. okt 2023

@lilka5555 mojmu takto zacal vzdor v 2 rokoch. Jeho hysaky trvali 45 minut aj 2x denne. Ignorovala som to. Kazdu chvilu som mu vsak v klude pripomenula, ze ked sa ukludni, tak ho rada pomojkam a otvorila som pred nim naruc. Po tyzdni pochopil, ze sa nikam nedostane a hysaky sa skratili na 5 min. Radsej vzdy pribehol sa pomojkat. V klude som ho mojkala, hladkala a hovorila mu, ze sa hneval a ze je to v poriadku. Ake ze maminka je tu a spolu to zvladneme, ze poplakat si moze ked to potrebuje, ze som tu. A takto dokola. Po 2 tyzdnoch bolo po hysakoch. Aj dnes ich sem tam zazijeme, ale uz menej casto a v slabsich intenzitach. Ten nastup vsak prekvapil aj mna, bola som ako obarena prve dni.

lilka5555
autor
19. okt 2023

@basulaak ja cez ten krik nedokážem nič povedať pretože nepočujem svoj vlastný hlas. Snažila som sa ho dnes objať hovorila mu že to je v poriadku že sa hnevá a potom zas začal utekať a hádzať sa od nervov na zem. Potom nechce ani jesť a od zlosti zaspal.. vyzerá pritom akoby ho posadol démon. Toto som fakt u iných deťoch nevidela

zorkahorka
19. okt 2023

A keby si od neho odisla a nechala ho sameho? Mozno ked nebude divak, nebude divadlo. Alebo silno objat.

vakatko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
angel993
19. okt 2023

@lilka5555 sadni si k nemu, polož na neho ruku a podľa reakcie buď zober do náručia alebo počkaj. Hlavne veľa, veľa trpezlivosti. Tá emócia je tak silná, že ho to prevalcuje úplne, preto sa hádže na zem. Povedz mu že to čo teraz cíti je hnev, že ty chápeš že ho nahnevalo že si mu danú vec nedovolila a že kľudne môže plakať, kričať ak to potrebuje, že si tu pre neho. Postupne budú tieto záchvaty kratšie, len treba naozaj veľa trpezlivosti a ostať kľudná. Potom, keď sa ukľudní mu vysvetli, prečo si mu danú vec nedovolila. Určite ho nenechávaj v tom samého, ešte nevie ten hnev v sebe spracovať sám. Keď sa ty hneváš, tiež pomenuj pred ním svoje emócie, aby videl ako hnev spracovávaš ty.

denithestrange1993
19. okt 2023

@lilka5555 zostat pokojna,nekricat podla moznosti,zobrat ho z miestnosti nech zmeni priestor,objat ho, na chvilu si ho nevsimat a len preckat kym to prejde. Moznosti je vela. Uvedomit si,ze on to nerobi naschval. Este zdaleka nema vyvinutu nervovu sustavu,aby sa vedel na povel ukludnit (ani mnoho dospelych to nevie).

lunademonica
20. okt 2023

@lilka5555 ja ked mojmu nieco beriem /zakazujem, tak to nikdy nerobim autoritativne, ale vzdy mu predtym vysvetlim co idem urobit a preco, napr. zoberiem mu nozik a poviem mu, ze s nim bude moct krajat az bude starsi, ale teraz mu to nemozem dovolit, lebo ho lubim a nechcem aby si ublizil, pripadne krajame spolu (drzim jeho ruku). Alebo este pred tym ako skonci rozpravka ho varujem, ze po tejto vypneme tv, lebo uz stacilo, aby ho nebolela hlavicka/ ocka....a chape to...obcas trochu zavrci ale rychlo to prejde. Ak sa zlosti pridem, cupnem si: "teba nieco hneva? Nejde ti opravit toto/tamto? Ukaz pomozem ti" a je klud, ked je moc zle zoberem na ruky, hovorim pokojne alebo vobec iba pusinky a nosim dokym je ok.

lunademonica
20. okt 2023

@lilka5555 este mi napadlo, daj mu vankus, nech sa na nom vyzuri...ale kuk toto je k teme https://www.instagram.com/reel/CylmbsMrTto/?igs...

lilka5555
autor
21. okt 2023

@lunademonica kiežby to aj nám išlo takto jednoducho.. moje dieťa sa hadze o zem a častokrát ani nepoznám príčinu čo ho nahnevalo.. som zúfalá, v noci sa každú hodinu budí a plače ako keby ho rezali.. snazim sa ísť naňho pokojne ale nefunguje to pretože on ma nepočúva a kričí a zúri.. objednala som nás k psychológovi lebo sama si s tým neporadím..

lunademonica
21. okt 2023

@lilka5555 verim ze kazde dieta je ine. Psycholog je super krok, len sa nenechajte odbit keby vsm prvy nepomohol, skuste ineho ;) drzim palce

marbac576
16. feb 2024

@lilka5555 Dobrý večer. Chcela by som sa Vás opýtať, či vám tieto stavy u synčeka prešli alebo s tým stále bojujete?
To, čo ste napísali v komentároch, je ako cez kopirak toho, čo momentálne prežívame s dcérou a neviem si s tým rady. Pomohlo Vám v tom niečo?

lilka5555
autor
17. feb 2024

@marbac576 dobrý deň. Prešli nám tieto záchvaty. Veľa veci sa upravilo ako mu odbilo 2 roky. Takze naozaj to prejde tak ako to hovorili aj mne aj keď som vtedy tomu neverila