Záchvaty a autizmus

12. dec 2022

Pekný deň, synček má dva roky a čakáme na vyšetrenia, takže sa nemam kde inde poradiť. Od narodenia mal záchvaty plaču, ale čo robí posledný mesiac to sa nedá porovnať 😢. Potrebujem poradiť ako to zvládať, ako tomu predísť prípadne ked uz je záchvať tak ako ho čo najskôr zastaviť. Dnes plakal viac ako pol hodinu. Bucha si hlavu o zem, zatial len tak jemne ale aj tak mam strach. Dnes to príšlo v čase ked sme sa mali vrátiť domov zo sánkovačky. Dopredu mu stále hovorí, že ide pomaly domov a pôjdeme obedovať. aby vedel, čo sa bude diať (aj ked neviem či to vôbec vníma). A ked som ho zdvihla tak to začalo. Rev, hovorím si, že dobre ešte chvílku ťa povozím ale to už začalo a nechcel si sadnúť spať na sanky. Chcela som ho držať v náručí ale pýtal sa na zem tak som ho položíla a potom zas chcel do nárúčia a išli sme dnu, ale záchvať neskončíl pokračoval asi pol hodku. ani dotknut som sa ho nemohla ani vyzliect a mam pocit že aj môj pohlad nanho ho ešte viac hecuje. Mate to tak aj vy? tak som ho nechala plakať, kedže moja prítomnost ho pravdepodobne len viac provokovala. čo sa da v takýchto chvílach robit? a ešte mam otázku ohladom rutín. čo to vlastne znamená v praxi? Lebo ja si to v realnom zivote neviem predstaviť, že každý deň robiť stále to isté. či ako je to myslene. ďakujem za každú radu. Prosím rady len skúsených, nie blbé poznámky. ďakujem

viestta
12. dec 2022

V dvoch rokoch taketo zachvaty povazovat za priznak autizmu mi pride predcasne. Podla mna tato konkretna situacia bola uplne primerana jeho veku a situacii. Moj reval na konci sankovacky este aj minulu zimu. A to bol prvak. Ziadne vysvetlovanie nepomahalo. Proste nechcel ist domov, lebo sankovacka bola po dlhom casu fantasticky zazitok.

autor
12. dec 2022

@viestta ako ja na základe tohto nesudím, že je autista. aka by som bola stastná, kebyže je to len vekom alebo povahou. Ma x viac znakov, aj neurologicka nás poslala dalej na vyšetrenia. mne len ide o to, že som v zivote nevidela dieťa ktore reve viac ako pol hodinu a bucha si hlavu o zem a chcela by som mu vedieť pomôct

nique
12. dec 2022

Moja dcera v 2-3rokoch robila take veci. Cista drama. Ked som ju chcela nechat vyplakat, povracala sa, ked som ju zavrela do izby vyplakat, rozbila si usta o dvere. Cely den som trpla, co ju zas rozculi. A boli to rozne veci. Vysledok bol rovnaky, strasne dlhy a hlasny rev aspon 1/2h. Autizmus mi ani nenapadol, lebo vsetko ostatne bolo ok. Pomoct som jej nedokazala nijak. skusala som na zadok, krik, zavriet do izby a polozit na zem, aby si neublizila, objat. Dnes ma 4r a svoj hnev, frustraciu zvlada lahsie a aj prejavy su trochu jemnejsie.

viestta
12. dec 2022

Nas ked bol asi v tom veku a nevedel spracovat negativne emocie nas mal silno vystiskat. Tak silno ako sa zlosti. To pomahalao. Ale kazde dieta je ine, niektore len potrebuje cas aby sa vyplakalo osamote, niektore bucha hrackami, ine hlavou

simona20201309
12. dec 2022

Bohužiaľ, musíš si na tie rutiny cim skôr zvyknúť. Obom vám to veľmi pomôže. Nemusíš sa držať presného času, že 9:15 vyjdete von a 11:00 na minútu presne dnu. Ide o to, aby cinnosti nasledovali pekne za sebou. Tzn. Po raňajkách idete von, z von idete dnu q obedovať, spánok...
Dokonca by som aj prechádzky absolvovala tou istou trasou, tzn. Vedel by, že teraz už idete domov.
Všetko, čo chceš robiť mimo vás denný režim skus riešiť cez kartičky. Keďže ako hovoríš, veľmi nevníma, či mu vravíš. Priklad: idete k babke. Ukáž mu kartičku auto (resp. Dopravný prostriedok ktorým pojdetr) a kartičku s obývačkou u babky (priklad... alebo babkinym domom)
Ukazujes mu - autom k babke.
1 max 2 slovnne vety. Ideme papať. Pod hrat. Daj kocku. Úplne zbytočné budeš na neho hovoriť. Nie je schopný zachytiť viac ako 2 slová.
Všetko všetko by som riešila cez kartičky. To je naozaj veľká pomoc. Aj von by som si vzala do vrecka 2-3karty napríklad a tanierom - ideme papat. Alebo s obrázkom jeho nejakej oblubenej hracky - auto ta čaká.
Pphladaj si na nete, ako tieto komunikacne karty vyzerajú.

dominikamacakova
12. dec 2022

@autor mala si byť dnes s nami vonku. Keby si videla čo robila moja 3 ročná tak nechápeš. A držalo ju to celú cestu do obchodu, čiže pol hodinu kočíkom. Ona skoro rozkopala celý kočík od nervov a nemá autizmus. Ja som sa hanbila ako pes, už som si na prechode hovorila nech nás radšej zrazí auto 😂. Proste deti nevedia ovládať svoje emócie.... Je to ťažké s nimi 🥴

deti95060810
12. dec 2022

@viestta rodičia nevedia posúdiť ani v 2 rokoch či dieťa má, ale nie autizmus.
Ale odborníci, tí to vidia už aj v roku. Dokonca v zahraničí vidia prvé príznaky v 6 mesiacoch... mám to z jedneho workshopu... 😉

simona20201309
12. dec 2022

Skus aspoň zo začiatku nastaviť mu tie rutiny. Robte tie isté činnosti každý deň. Ja viem, že my matky by sme najradšej robili deťom co najpestrejsi program, ale tieto rutiny majú radi aj deti, ktoré nemajú problémové správanie.
Ak sa ti tato metoda cez kartičky osvedčí, môžeš skúsiť ho cez kartičky pripraviť na nejaké zmeny.
Vopred mu ukázať, kam sa chystáte (nie hovoriť, a už vôbec nie ,,rozprávať" mu o niecom)
Veľmi ti držím prsty. Trochu som sklamaná z prístupu lekárov, že ti aspoň zhruba nepovedali, čím by si si to mohla uľahčiť, nejaké rady.... len čakať na vysetrenia

deti95060810
12. dec 2022

maminka skús si zohnať prednášky od Zuzany Maštenovej - dlhé roky pôsobila v zahraničí a má s autizmom skúsenosti...
popr. choď na jej workshop do Zvolena....dá ti to veľa...

ankare
12. dec 2022

Môj 2apol ročný sa podobne zlosti a reve, keď mu nie je niečo po vôli. Napr., Keď ideme domov z obchodu a on chcel ísť ešte iným smerom po chodníku. Až som sa hanbila, čo vyvadzal.
Ja verím,že sú to len záchvaty zlosti,hnevu a frustracie

simona20201309
12. dec 2022

@ankare
@dominikamacakova
@viestta
Dievčatá, ale autorka nerieši obdobie vzdoru. Chlapček by len tak pre jeho truc neabsolvoval odborné vyšetrenia. Pravdepodobne je tam iný problém, takže asi sem neprišla preto, aby sme ju ukludnili, že správanie jej synčeka je úplne v pohode

andulka1988
12. dec 2022

Nám si malá jedným časom búchala hlavu kde ju napadlo,po čase prestala. U nás pomáha keď moc už plače tak ju vezmem, dám cumlík schovám pod perinu a husame sa a ukľudní sa ak toto nepomáha tak fľaška teplého mlieka. Ale skôr si nájdi svoj spôsob ale ubezpečujem ťa bude veľa zmien a nových výbuchov

kacena4
12. dec 2022

ahojko moj autik bol taky isty 😔 mne velmi pomohla kniha vychova ditete s aspergerovym syndromem ( uz asi len v kniznici) sú tam navody ako pracovat s dietatom ked.... cca 200 rad. a asi nechape slovne instrukcie skuste obrazky gesta. a proti sebaposkodzovaniu ja som robila metodu pevneho objatia. plakal dalej ale aspo. si neublizoval. drzim palceky

thereisabear
12. dec 2022

Tiež sme si tým prešli. Neviem, ci rozpráva, najhlavnejšie je naučiť ho komunikovať. A trvať na svojom, neustupovať, časom si zvykne, môžeš skúsiť napr. ešte 3 minúty... ešte 2... ideme. Musí mať pevné hranice. Na môjho dlho pri amoku fungovalo, keď som ho vzala do náručia a spievala mu, vtedy sa upokojil. Ale každé dieťa je iné.

ahhola
12. dec 2022

V prvom rade, výborne autiskupiny nájdeš na fb.
V druhom, úprimnú ľútosť, vyhrala si športku s malou pravdepobnostou, nie v €, ale s hororovou dg. Si na začiatku cesty a kazdy týždeň, mesiac, rok bude iný. Zlý a ešte horší.
Čím viac sa snažíš ho socializovat, unormalnit tým viac z neho pôjde tento neklud, vid sánkovačka. Môže byť prepodnetovany len keď pali slnko v lete, nie ešte sankovackou. Každý autista je iný a ty musíš nájsť návod k tomu svojmu. 100 autistov, 100 autizmov. Kamarátka tiež kedysi pre svoju autistku išla vyložiť srdce na dlaň... a dlaň jej bola pokúsana obrazne i doslovne. Vodila ju rok do pomocnej školy, ked jej riaditeľka raz medzi dverami povedala, ze v zariadení XY celoročnom sa uvoľnilo miesto, ci nemá záujem Na druhý deň ju tam dala. Dievča sa skludnilo, rutina, predvidatelnost, minimum podnetov....

klimova28
Autor odpoveď zmazal
Zobraz