Asi 4-5dni po vybratí nevidno nič žiadne miesto vpichu ani tmavocervene neviem ci už mám robiť paniku s kliešťami skúsenosti nemám 😥 bojím sa lebo sa mi nepodaril vybrať na 1* tak sa mi triasli ruky.
tak klieste prenasaju hlavne boreliozu, mozes dat zobrat pre istotu krv o tri tyzdne. cca v polovici pripadov je prejav boreliozy cerveny putuju kruh s bielym vo vnutri. ale nie je to pravidlom, nemusi sa objavit vobec.
ale podla miesta vpichu spravidla nespoznas, ci bol kliest nakazeny, alebo nie.
To je klasicky stipanec od kliesta. Treba ho riadne dezinfikovat a sledovat ci sa nezvacsuje. Svrbiet moze aj niekolko dni. Ak by sa pridruzili nejake priznaky nachladnutia a chripky, tak treba odber krvi.
ja by som pre istotu sla k lekarovi alebo na pohitovist
odporúčam návštevu pediatra, určí ďalší postup. Moja dostala preventívne antb. plus antb. mast na miesto čo bolo červené. Odber je najlepší tak o 6 týždňov, môže byť aj skôr, ale nám odporučila takto, že budú istejšie výsledky. Výsledky by mali byť cca o týždeň, najviac dva. U nás boli našťastie negatívne. My sme aj dezinfikovali aj vytiahli na prvý šup a a do 48 červený fľak cca 5 cm. A tiež sme sa mali sledovať ak by sa to zväčšovalo, nemizlo a obkavovalo aj na iných miestach, tak okamžitá kontrola. Stačí ak zajtra hneď ráno nabehneš k pediatrovi.
nerob paniku
Nechcem strasit ani nic podobne ja som take cosi mala este par mesiacov po vybrati kliesta potom sa mi urobila klasicka vyrazka isla som s tym ku koznej a poslala ma na chirurgiu kde mi to museli rezat lebo vraj si neboli isti ci tam nieco neostalo co si myslim zeby sa to prejavilo keby ostalo ale odvtedy uz vyrazku nemam ani nic. Bolo to este ked som bola na prvom stupni zakladky tak co tam nasli to neviem ale rezali to pre istotu
@lucinkabs a prečo vlastne chces robiť paniku? Veď to nemá červené. Všetko je v poriadku. Nič nemusíš riešiť. Ak by bol.infikovany, uvidíš červený kruh. Výrazný. to spoznas. Bežne sa po každom kliestovi neberie krv,ani nerobí panika. My máme furt niekto kliešťa. Mám s tým skúsenosť. Vyberieš a hotovo.
ono by to bol taký červený krúžok a bolo by vidno kde ten kliešť bol ale veď ak sa veľmi bojíš tak sa dá ísť si zobrať krv k doktorke pre istotu
@tehulka2016 tak ano krv az po par tyzdnoch ale atb nasadili okamzite dcere. Jej ten flak sa z vecera dovrana vytvoril este sa cosi zvacsil. Brala atb vnutorne aj mast. Ale ona to mala na hlave za uchom. Nechcela dr.nic riskovat. Vysledky boli neg.
@tehulka2016 kolegyna sa samoliecila cca 2 tyzdne kym isla ku koznej. Vysledok dlhodobo ant. Bola pozitivna. Bola si u koznej?
@janage nie nebola, moja dr mi predpisala fenistil a v tejto sobe ani neviem ci b ma kozna zobrala
@tehulka2016 aj manžel, keď mal kliešťa, tak mu dr hneď nasadil ATB
@tehulka2016 zobrala urcite, objednaj sa telefonicky, vysvetli, mozno aj elektronicky recept by bol mozny a isla by si len na odbery o par tyzdnov po objednani. Urcite skus telefonicky vysvetlit. Ja by som neriskovala
@tehulka2016 a inak mojej ten fenistil na svrbenie nezabral, pouzivali sme alpagel po bodnuti hmyzom.
Ak by to bolo nedobre, zrobi sa okruh velky asi ako dvojkorunacka s bielym vo vnutri. Toto je podla.mna ok.