Ahojte, je mi až strašne ale teraz som zistila že od 15 dňa života sa má dávať bábätkám vitamín D náš malý má 5 týždňov …nepamätám si že by nám to na prvej poradni hovorili ak aj ano asi som to prepočula som prvorodička milión informácii na mňa človek si to nemal ako zapamätať 😞…myslite že som mohla bábätku ublížiť? Je mi strašne
Neblazni, nic sa nedeje, zacnite teraz
Ja som nedávala ani jednému z mojich troch detí a všetky to prežili v zdraví. Naši predkovia pred tisícmi rokov tiež nesuplementovali vitamíny a tu sme 🙂
Ja som zabudla na omnoho dlhšiu dobu a syn ma imunitu ako nik. Tým nehovorím, že je to dobre zabudnúť, aby sme sa zas zle nepochopili...
Väčšiu škodu môžeš bábätku spôsobiť predávkovaním ako nedopĺňaním... Vôbec sa nemusíš stresovať. Vyskúšaj ktorý Vám bude vyhovovať a začni normálne dávať.
@bubliska prave co sa tyka D-ka by som bola opatrnna... potrebuje ho na rast a imunitu a v zime je ho proste primalo a uz nebehame nahy po vonku v dnesnej dobe, aby sme ho nacerpali dost... dieta v prvom roku zivota rastie neskutocne rychlo a ta spotreba vitaminu D a vapnika je obrovska... inak suhlasim, ze kvoli par dnom stresovat nemusi, ale na nejake - nedavaj, ani nasi predkovia nedavali - by som sa nespoliehala...skusit si treba pogooglit krivicu (rachitidu)...
@anjelicek26 presne tak, hlavne tie babatka nemaju odkial mat vitamin D, kedze sa primarne vytvara v kozi posobenim UV ziarenia a babatka nevystavujeme priamemu slnku. V nasich zemepisnych sirkach, v tomto obdobi zvlast, sa nevytvara prirodzene takmer vobec.
Este ak papa umele mlieko, tak tam ho asi to dieta ma. Treba urcite zacat davat.
Nasa pediatricka odporuca podavat aj starsim detom ako 2 roky, hlavne v zime. Aj dospelym.
V minulosti sa ani sol nejodidovala a ludia mali strumy z nedostatku jodu, dnes sa to uz skoro nevyskytuje a rachitida bola viac ako bezna, kym sa neprislo na to, co ju sposobuje.
hlavne ti to mala pediatricka povedat odkedy ho davat a zaroven ho aj predpisat, tak sa najblizsie opytaj, alebo zavolaj
@jaond19 dobrý deň, môžem sa opýtať ako ste vedeli, že to je z vigantolu? Mňa by to ani nenapadlo, že ak niečo, tak to mohlo byť z vitamínu, každopádne preto sa pytam, aby som si dala pozor ak by sme to ešte niekedy riešili. Ďakujem
@lubica9414 krce sa objavili cca 3 hodiny od uzitia a prestali ked som ho vysadila.zacala som to rozoznavat postupom casu. Nebola to ako klasicka kolika kedy bolelo brusko, vtedy deti "netuhli", tieto krce sa prejavovali specificky - deti sa s krikom silno vystierali/prehýnali do opacnej strany a nebolo mozné im ani pokrcit nozky ako sme to robili pri klasickych kolikach, ze sme cvicili. No hrozny pohlad, netusim preco vznikali take bolesti. Boli sice kratke, cca 15minut, ale intenzívne az strach. Prestali sme s vigantolom a prestali aj taketo krce.... mozno ze len moje deti takto reagovali, ale celkovo citam ze ludia s tym maju zle skusenosti
Ja sa sem pripojím s tým,ze mam mesacne dieta a vigantol mu spôsobil veľké bolesti bruška.Zmenila som na Devit a uz je to ok. Vigantol nikdy viac!!!!
@neanonymna naše jedno do 13mesiacov, ďalšie dve do 17 mesiacov. Ale samozrejme suhlasim s názorom, že v zimných mesiacoch je slnka malo a tak ma zmysel Decko dopĺňať. Každopádne autorka príspevku nemusí mať výčitky svedomia, to bolo cieľom mojej reakcie, upokojiť ju.
@neanonymna presne 1 rok
@jaond19 ďakujem
Ahoj chcem sa spýtať že ale príznaky máte s toho keď vám chýba D vitamín
Myslím pre dospelých
Nie,určite si mu tým po takej krátkej dobe neublížila, neboj 🙂