Za aký čas by sa mala prejaviť bezmliečna diéta na trávení?

gabikkas
19. dec 2013

Zdravim,
uz pol roka sa trapime so stolicou, je kysla a nestravena, laboratorne zistili, ze netravi cukry a bielkoviny. Bolesti bruska nema. Krvne testy na celiaku, BKM, laktozu a ine potraviny vsetko negativne, teda az na vajce, ktore nepapa...uz sme pobehali vela odbornych lekarov, vcera prisli testy z genetiky, zda sa, ze celiakiu momentalne nema, ale gen na predispoziciu ano. Mame ist na biopsiu, velmi vaham ci ju dat, ci nie. Kazali nam drzat 2t bezmliecnu dietu, vraj na traveni by sa to uz malo prejavit, ale ziadna zmena. Mamicky, aku mate skusenost? Mame este aspon tyzden, dva potiahnut s dietou? Viem, ze pri ekzeme to trva dlhsie, kym sa to prejavi, tajne, som dufala, ze to pomoze a uz bude konecne dobre....este by ma zaujimalo co davate na chlieb detom pri tejto diete.

jonas17
19. dec 2013

dva týždne je veľmi málo. črevo potrebuje aj tri mesiace, kým sa dá do poriadku. u nás nastali zmeny asi po mesiaci. a držíme dalej. ved ked začneme zase s mliekom, tak problémy nastanú, nie? ty sa chceš k nemu vrátiť? na chlieb dávame zeleninu, pomazánky, oliv. olej...

gabikkas
autor
19. dec 2013

@jonas17 nevieme z coho to je...ci naozaj z mlieka, alebo jej chyba nejky enzym v creve, ked nestravi cukry a bielkoviny....mali podozrenie na CF, to sa nastastie nepotvrdilo....

gabikkas
autor
19. dec 2013

@jonas17 ja malu kojim, takze dietu musim drzat aj ja, je to pre mna dost narocne :( mam strasnu chut na syry a jogurty, och...
ake mlieka pijete a cim doplnas vapnik? snazim sa jej davat amarantove perlicky, brokolicu....ma 1.5 roka...

jonas17
19. dec 2013

@gabikkas ja som len pred štyrmi dňami prestala kojiť. mlieko som žiadne nedávala a ani dávať nebudem. vápnik dostáva v zelenine, jeme jej veľmi veľa. živočíšnym mliekom dieťaťu vápnik nedoplníš. inak dávam len D a C vitamíny. niekedy urobím kokosové, napr. na puding, alebo kupujem ryžovú, prípadne ovsenu či sojovú smotanu.ja som sa syrov vzdala ľahko, horšie som znášala život bez šľahačky na koláči, či zmrzline 😀 ale tak dá sa všetko nahradiť 😉

gabikkas
autor
19. dec 2013

@jonas17 a co si davala do pomazanok ako zaklad namiesto masla? Vies co, praveze mne sa zda akokeby sa jej teraz pohorsilo, spravil sa jej ekzem, ktory uz dost dlho nemala a na takom mieste, kde pred tym ekzem nemala...takze mlieko asi za ekzem nemoze...asi to bude tym, ze som jej skusala tofu-zevraj je tam vela vapnika, taketo veci som jej nedavala jest kedze je ekzematicka, aj ked krvne testy alergiu na soju neukazali...nevedela som, ze je aj ovesna a ryzova smotana...jogurt ryzovy a sojovy som skusala, ale vobec mi nechutil...daj mi prosim nejake typy na ranajky, vecere...nasa ma strasne rada zeleninu 🙂 len neviem ci to pokryje dostatok vapnika...makove mlieko si skusala?

jonas17
19. dec 2013

@gabikkas moja nemože mak, tak makové nie, ale má dostatok vápnika, tak to neriešim..najčastejšie robím avokádovú nátierku, mäkké avokádo, cesnak, citron. šťava, ol.olej a soľ rozmixovať a je to..cícerová, uvarený cícer rozmixovaný s cesnakom, cibuľou, kečup, horčica, alebo len tak, čo chceš, čo máte radi. my kečup a horčicu nejeme, len paradaj. šťavu. ale kto je, tak dá sa aj tak..pohánka uvariť, pridáš, čo máte radi a máš dalšiu..vajíčko uvariť, rozmixovať zase s ciboľkou, cesnakom, paprikou...losos na pare uvarený a rozmixovať tiež s niečim...
ekzém može byť teraz výraznejší, ved sa organizmus musí vyčistiť, ale možno jej škodí aj niečo iné...my sme boli na EAV diagnostike u dr.Petrovicza, tak vieme, čo nemožme jesť a dodržiavame to...u nás ranajky a večere sú žemle, chlebík (domáce, pečiem) so zeleninou, nejakou nátierkou, medzitým ovocie, zelenina, domáci koláčik, sladké pečivo, v lete domáca zmrzlina...no a veľa semien jeme, ja to dávam do chleba, na chleba, alebo len tak do misky, malá to pojedá, aj tým doplname vápnik...

demo
19. dec 2013

@gabikkas na chlieb alsan. Kupujeme v bio obchode. Chuti dobre. Inak aj ked testy neukazali alergie na potraviny, moze ich mat. Tie testy vychadzaju velmi casto falosne negativne. Soja je casty alergen. Rastlinne mlieka z DM obsahuju vapnik, ktory je organicky a dobre vyuzitelny. Vapniku je vela hlavne v zelenej zelenine. Ku kazdemu kedlu davaj salat. Existuje aj ovsena ci mandlova smotana. Z ovsenej robim napr aj perkelt.

demo
19. dec 2013

@gabikkas ak ma predispoziciu na celiakiu, maximalne by som obmedzila lepkove obiloviny. To uz je tazsie ako obmedzit mlieko. Zvyknite si ranajkovat kase, ovsene ci napr psenove. Mozes jej do toho dat hrozienka a pod. Obmedzit cestoviny a varit ryzu, pseno. Hovorili vam, ze mate obmedzit lepok? Lebo pri predispozicii by to mohlo byt riskantne. Dolezite su aj probiotika. Napr. Infant dophilus plus. To je na napravu poskodenych criev klucove.

gabikkas
autor
19. dec 2013

@demo normalne som ten "alsan" musela dat do googla 🙂 nevedela som co to je...
...este nam nepovedali nic, to mi len prisiel list z genetiky...mame ist 15.1 na biopsiu, ale neviem ci ju mam trapit...ma len 18m a museli by ju uspat...povedala, ze sa mozeme rozhodnut, ale termin nam dali...
pohankovu kasu robim, aj psenovu, kukuricnu, ryzovu...ale mala mi posledne dni odmieta jest, dnes za cely den skoro nic nezjedla, len cinsku kapustu co som im dala chrumkat...ale ani ranajky, polievku, maso s ryzou...ani ovocie co sa ho inokedy nevie dojest...Dophilus som davala len obycany, nie plus...

demo
19. dec 2013

@gabikkas dolezite je vediet, ze tie testy na potravinove alergie su velmi nepresne. Najlepsia cesta, ako zistit, co malej skodi je odsledovat si jej reakcie. Necudujem sa, ze s tou biopsiou vahas. Ja by som na nu dieta asi tiez nedala. S celiakiou nemam skusenosti, ale ked tomu rozumiem, riesi sa iba vylucenim lepku z potravy. To znamena, ked ho na nejaky cas vylucis, sama uvidis ci sa stav zlepsil. A ak ano, nie je dovod ho zaradovat naspat a hlavne nie je dovod robit biopsiu. Ak sa ta ma robit iba na vylucenie alebo potvrdenie celiakie. Pockala by som na vysledky ostatnych vysetreni. A urcite by som skusila eliminacno-expozicny test. Prikladam linky. Je tam rozpisane ako postupovat a ked si stranku preklikas, tak najdes vela dobrych informacii. Ten Infant dophilus plus je lepsi, objednaju ti ho v lekarni.

Navod, ako zistis, co malej skodi je tu:
http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/elimin...
http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/elimin...

demo
19. dec 2013

@gabikkas ak ma ekzem, tak pri takto malych detoch je jeho spustacom prave potravinova alergia. Ked budete mat stastie, na pricine vsetkych problemov bude prave ona a nie nieco komplikovanejsie.
https://www.modrykonik.cz/potravinova-alergie/

demo
19. dec 2013

@jonas17 z alergie na mliecnu bielkovinu sa da dostat. ked ju striktne dodrziavate, tak po par mesiacoch sa da vyskusat malicke mnozstvo potraviny,ktora jej obsahuje malo - napr. maslo. Robi sa to tak, ze sa neda priamo jest, ale zacne sa nanesenim na pery a ked nie je reakcia, tak na druhy den trocha zjest. Nasleduju tusim kyslomliecne produkty a tvrde syry. Ked je to bez reakcie, moze sa uz BKM konzumovat, ale samozrejme v rozumnej miere. Ono to crevo malych deti ponicene alergiou sa vdaka diete a probiotikam zregeneruje a uz nereaguje prehnane.

jonas17
19. dec 2013

@demo ale ja nevidím nič doležité a prínosné pre vývoj dieťaťa, čo sa výživy týka, v živočíšnom mlieku a jeho výrobkoch, tak ani neskúšam mlieko pridávať. 😉

demo
19. dec 2013

@jonas17 ani ja 🙂. ale je fajn vediet, ze ked si obcas da zmrzku alebo mu kamarat v neskorom veku ponukne nejaku sladkost, tak by mu uz neuskodila, nie?

jonas17
19. dec 2013

@demo ale super si mi to vysvetlila, dík...doktor Petrovicz nám povedal tiež, že po čase, ked budeme držať diétu, niektoré potraviny budeme mocť jesť znovu. mne ide hlavne o mak, orechy, jablko, hrušku,ale stále som nepochopila, že ako sa to stane. nedáva mi logiku, že ked to raz organizmus nevie stráviť, po čase to dokáže a potom čo? ved ked tie potraviny budeme konzumovať, zase sa črevo pokazí, nie? Petrovicz tvrdí, že každý rod isté potraviny nedokáže spracovať, že sa s tým treba zmieriť...tak ja som sa 😉

demo
19. dec 2013

@jonas17 akoze "kazdy rod"? co to znamena?
Travenie suvisi aj s kondiciou criev. Konkretne pri prehliadanej ABKM dochadza k zniceniu sliznice. Ta potom precitlivelo reaguje na dalsie a dalsie potraviny (napr. mak). Ked sa to vcas podchyti, sliznice sa zregeneruju, zahoja, ziskaju povodne vlastnosti a zvladaju aj to, co im predtym skodilo. To je vysvetlenie. Ked sa to nepodchyti, trpi cely organizmus, postupne sa pridavaju dalsie alergie, napr. aj inhalacne a pod.

demo
19. dec 2013

@jonas17 mlieko a mliecne vyrobky sice neuznavam. ale dufam, ze raz budeme moct zaradit aspon maslo. To jedine povazujem z mliecnych produktov za dobru a naozaj chutnu vec. Konkretne bio maslo
http://www.margit.cz/vitamin-k2/

jonas17
19. dec 2013

@demo myslel to tak, že rod je mama, deti, starí rodičia, vlastne rodina...lebo tie alergie majú deti určtie po rodičoch..ja to tiež sledujem v našej rodine, moja babka, moj otec, ja síce nie, ale nikdy som mlieko nemala rada, tak sa to možno u mna nerozvinulo 😉

jonas17
19. dec 2013

@demo áno, maslo mi chýba. tým, že nejeme syry, salámy, šunky, pašteky, niekedy už neviem čo na chlieb..ale tak zvykli sme si..snažím sa neprežívať to 😀

jonas17
19. dec 2013

tak my jeme kyslú kapustu celý rok. a od šťastných kráv maslo získať je ťažko...tak snád K2 máme dosť 😉

gabikkas
autor
19. dec 2013

@demo skusim tie dophilus plus zajtra pozriet....napr nasa starsia mala AE od asi 6t zacala seborea a potom to preslo do atopie v hroznom stave...skusali sme vsetko mozne a nic nepomahalo...a potom ked mala asi dva tyzdne pred tretim rokom (tento rok) akokeby utalo a zostala cista, naozaj cele telo bez jedineho fliaciku zapalenej koze a to mala strasny ekzem, velmi rozsireny po tele v lete ci v zime, stale hrozny....a nic sa nezmenilo, ani v strave, ani v kremoch....myslim si, ze sa jej zmenila imunita a telo prestalo prehnane reagovat, alebo ja neviem cim to je, ale je cista, cakala som co spravi zima, ale ma krasnu kozu, neskriabe sa, nema ani jeden fliacik, kozu nema nejakym zazrakom suchu, co pred tym sme ju kazdy den natierali X-krat a sucha bola aj tak. Zhodou okolnosti sme v juni isli do chorvatska k moru hlavne koli detom a ekzemu, lebo sme uz boli s manzelom zufali najma zo starsej dcery, vecer co vecer pri zaspavani to boli muky...radsej sme ju mi skrabkali, lebo ona by sa tak doskraibala...tak mozno aj to more a pobyt na dovolenke jej dopomohol, zevraj ked chodia ludia s AE k moru, tak v zime nemaju potom problemy...ktovie...len jej to preslo 2m pred dovolenkou...
alergici sme obaja, takze to maju zdedene... :(

gabikkas
autor
20. dec 2013

@jonas17 avokado som este nemala doma, netusim ako to chuti a ci by im to neskodilo a kde kupujes lososa, kolko sa to pripravuje na pare? My mavame len domacich pstruhov.

demo
20. dec 2013

@gabikkas avokado je skvela vec. dobre teraz mavaju v tescu a este su aj za dobru cenu. Kupuj take hrbolate tmave, tie s hladkou zelenou supou su menej dobre. Nesmie byt tvrde ako kamen, ani makke ako banan. Tak medzitym. Akurat zrele sa lahko supe, nacnes nozikom a rukou to lahko ide osupat. Daju sa z toho robit natierky a vyborne je aj toto: nakrajat na asi cm hrube mesiaciky, osolit, pokvapkat citronovou stavou a narychlo opiect na panvici s troskou olivoveho oleja. Potom s chlebom alebo s cestovinou. Avokado je najlepsi zdroj tuku na zemeguli 🙂

jonas17
20. dec 2013

@gabikkas avokádo milujeme 😉 lososa kupujeme normálne v tescu, v carrefoure,v lidli, aj mrazeného bez vody..dám do parného hrnca a varím bez soli na pare, aj so zeleninou, mrkvou, brokolocou, karfiolom, k tomu pšeno, bulgur, ryžu...polejem oliv. olejom a citronom, bylinky na to....ked pomazánku, tak len dám preč kožu a rozmixujem..ale domáce pstruhy sú fajn, len asi sú tam kosti a pre malú je to riziko..

demo
20. dec 2013

@jonas17 my mame taketo: do hrnca sa vlozi akokeby druhy hrniec s malymi otvormi a prikryje sa to pokrievkou. Da sa aj na tomto urobit losos? presne, domaci pstruh je este lepsi ako losos

mimi21mimi
20. dec 2013

@gabikkas Ahoj, gastroenterolog vravel, ze to "vycistenie" trva aj tri mesiace... dokonca sa moze stav prechodne zhorsit po nasadeni diety. Malej sa tiez zhorsil ekzem a mala castejsiu stolicu po nasadeni diety.

jonas17
20. dec 2013

@demo hej, ten istý máme 🙂

gabikkas
autor
20. dec 2013

@mimi21mimi no, mne gastracka tvrdila, ze na traveni by sa to malo ukazat do 2t, na ekzeme o mesiac, alebo 6t....
prstuhy su vyborne...mne koziar vravel, ze morske ryby obsahuju tazke kovy a svinstva z tankerov...svagor ma kolegu, on este okrem roboty si "privyraba" chovanim pstruhov...su bez atb a inych somarin...kupujeme ich ako na pase 🙂 kto bol u nas a jedol pstruhov, alebo sme ich brali na chatu a tam grilovali, tak si nevie tu cistu chut vynachvalit....velmi su dobre...a o kosti sa nebojim...ja jej to uplne premeliem pomedzi prsty a naozaj kvalitne odkostujem, este sa nestalo (klop-klop), ze by bola kost v tom, co uz mali prebrate na taniery...ked sa dobre vyberie chrbtova kost, tak uz ich je tam minimalne...to kapor je uplna katastrofa...tam su kosti tie Y-ove a este dokonca v tych platkoch medzi masom....pstruh ma kosti len od chrbtice akokeby kolmo na maso, nie stredom ryby ako kapor.....

@jonas17 @demo avokado vyskusam 🙂 vdaka za typ, nie je alergizujuce? a ozaj, semienka nie su alergenne? ja som davala do chleba len lanove a slnecnicove...tekvicove som neskusala...

mimi21mimi
20. dec 2013

@gabikkas Ja mam malu na diete teraz cca dva tyzdne, lebo v skolke nestacil papier, ktory sme mali, takze jej robili znova testy a podobne.... (pred nastupom do skolky bola na diete a potom sa musela stravovat s ostatnymi detmi normalne), a teda zatial nebadam zlepsenie. Uvidime co bude dalej.

demo
20. dec 2013

@gabikkas vsetko moze byt za istych okolnosti alergen. konkretne o reakcii na avokado som este nepocula - co nic nemusi znamenat. semienka je lepsie rozmixovat napr. na kavovom mlynceku, inak prejdu traviacim traktom bez uzitku.