Vzdor alebo porucha autistickeho spektra

8. aug 2022

Zdravim vas, na uvod prosim prosim neukamenujte ma tu. Potrebujem poradit ohladom spravania sa mojho syna.
Trojrocny syn..od narodenia typicke narocne dieta, vyzadoval stale pozornost, byval velmi umrncany. Od cca 18 mesiacov nastupil vzdor v pravom slova zmysle, kedy sa nam striedlai lepsie a horsie obdobia... ked sme mavali lepsie obdobie, vravela som si ze to bude ozaj len ten vzdor a raz to prejde, a ano bohuzial som nanho asi aj dost makka..ked mame tazsie obdobie, naozaj uvazujem nad tym, ci nema poruchu autistickeho spektra. Je tych znakov viac, pokusim sa spomenut aspon niektore... obrovsky problem s umyvanim ruk, vlasov, strihanim nechtov, prezliekanim, problem dostat ho von, potom zas dnu... a v poslednom case robi veci, kedy sa naozaj obavam ze je mimo... meni zo sekundy na sekundu rozhodnutia. Chce nieco, za urcitych podmienok sa dohodneme ze teda okej dostane to, potom zrazu otoci ze nechce... ked na to nereagujem, reve..ked mu vysvetlujem, reve... poviem mu, ved sme sa dohodli ze to dostanes a ty si suhlasil a on povie ne nechcem to. Poviem v nervoch tak to teda nebudes mat a reve ze to chce. A takuto scenu dokaze spravit ohladom vela vela veci. Ja uz som z neho zufala 🙁 Nieco mi nasepkava, ze naozaj mozno len skusa hranice, je neskutocne tvrdohlavy, inak je to baran... alebo este taky priklad uvediem, vravim mu poobede mame poslednu prilezitost ist von, potom uz bude neskoro. Vravi nejdeme. Dobre, nejdeme. Je v pohode, da sa...a vecer pri zaspavani, uz mam pocit ze napoly spi sa nahlas rozplace preco sme nesli von?? preco??? ja uz neviem ci taketo reakcie su v poriadku.... mozno na zaklade takychto prejavov sa domnievat, ze by mohlo ist u syna o AS? Dakujem krasne za odpovede

mandzula
8. aug 2022

Mam dceru aspergerku a toto, co opisujes ty, sa mi na PAS nezda, skor len bezny vzdor.

elizabet173
8. aug 2022

sú to reakcie väčšiny detí v jeho veku, sama píšeš, že si na neho mäkká, to sa tiež odráža v jeho správaní. Jeho nervová sústava sa stále vyvíja, nedokáže ešte zvládať svoje emócie, potrebuje ale pevné a nemenné hranice, pomôže aj pevnejší denný režim. Ináč, zaujalo ma, že mu hovoríš, že máte poslednú príležitosť ísť von, ja by som s dieťaťom v tomto veku nediskutovala o tom, či chce alebo nechce ísť von, alebo že potom bude neskoro. Ideme a hotovo, tak či tak on nevie, či áno alebo nie. A skús niekedy prechádzku večer, keď je tma, teraz v lete sa stmieva neskoro, ale na jeseň je prechádzka, keď svietia lampy čarovná

nikpa
8. aug 2022

Nevidím žiadne príznaky PAS, neviem ako si na to prišla. Vzdor, slabé hranice, možno aj trochu rozmaznany ale nie autista, z toho čo si napísala určite nie.

karhu
8. aug 2022

no..moj je od mala kludne, spokojne dieta, a skusa to iste co tvoj, akurat mna neprecika😅
cize mas tvrdohlavca v obdobi vzdoru a si na neho este velmi mäkka, neboj sa, deti nie su z cukru, bud doraznejsia🙂

oneinamillion
8. aug 2022

Aj ja mám dceru aspergerku a u nás bolo všetko, čo popisuješ, a práveže sa mi to do spektra celkom hodí. Myslím ten úvod (problémy s umývaním vlasov, prezliekanim, strihanim nechtov, akákoľvek zmena činnosti strašná scéna atd)
Ale určite je to príliš malo na to, aby na základe toho bolo možné robiť nejaké závery.
Ako je na tom s rečou? Pamäťou? Aké ma záujmy? Ako sa hráva? Ako vychádza s rovesníkmi?

jente
8. aug 2022

Urcite to nieje autizmus.
Mam dvoch synov a oboch vidim v tvojom opise. V troch rokoch starsi tiez vsetko odmietal umyt ruky a proste všetko co si písala. Teraz mal 4r uz je to automatika spraví to sam.
Je to tvrdy oriešok rovnako ako moj. Musi mat pevne hranice a vsetko dokoncit do konca ci povinnosti ci pri hrani ci pri učení nesmies ho nechať zutekat ci zahovarat, odputavat pozornosť.

xsuzannex
8. aug 2022

Mam syna autistu a toto co pises nie su znaky PAS.. toto je cisty vzdor, dcera robi to iste a vudno ze len skusa.. autisti neudrzia ocny kontakt, neukazuju prstom, nepridu sa pritulit, drviva vacsina na problem s recou.. bud nerozpravaju alebo sa rec vyvija zle, maju zle porozumenie, nereaguju na meno, atd atd.. nic z tohto si nespomenula..

autor
8. aug 2022

@oneinamillion rozprava velmi pekne na svoj vek, rozumie vsetko, vie vyjadrit vsetko..vyjadruje sa o sebe ako o prvej osobe , velmi casto opakuje slova ktore som povedala ja alebo manzel

mikadooo
8. aug 2022

Ahoj, mne to príde tiež, že je"normálny" (proste vývoj nervovej sústavy, to nevymyslíš, kým to nezažiješ 😂), ale ak chceš mať istotu, tak veď popros doktorku, nech ťa nasmeruje a nechaj ho vyšetriť odborníkmi... 🤷

oneinamillion
8. aug 2022

Dievcata ja neviem, koľké tu z diskutujúcich máte reálnu skúsenosť s autizmom, ale zaznievajú tu fakt bludy. Že autista neudrží očný kontakt, nepotúli sa, nehovori, nereaguje na meno atd.. nič z toho nie je pravda. Možno tak pri dg.detsky autizmus.. ale Asperger sy je niečo úplne iné.

autor
8. aug 2022

@oneinamillion pamata si veeelmi vela veci dopodrobna a casto ich spomina... vie sa celkom peken hravat ze nieco napodobnuje, ako sme boli v zasielkovni po balik, pecie mi pizzu, hraje sa ze sme nestihli elektricku lebo minule sme ju ozaj nestihli..vela vela napodobnuje. vezme si plysove zvieratko a hraje sa ze to je jeho babatko, vravi ako ho lubi a spieva mu...na deti reaguje pozitivne, chce sa s nimi hrat , nerobi im zle, ale ma direktivne spravanie..kazdemu by len rozkazoval :D

xsuzannex
8. aug 2022

@oneinamillion moj syn napriklad s tymito cinnostami vobec nema problem.. umyva ruky automaticky na vyzvanie, nechty striha v pohode a vlasy na moje pocudovanie si tiez necha umyt.

hylary
8. aug 2022

Podľa mňa to môže byť asperger. Má nejaké zaužívané stereotypy? Dostane zachvat keď ho vyrusis pri jeho najobľúbenejšej činnosti? Má nejaký "tik"? Pohybový napr.
Má jednu najobľúbenejšiu činnosť a ostatné ho nezaujima? Napr. Puzzle alebo lego...

My sme si tiež mysleli že je to len vzdor a máme asperger.

xsuzannex
8. aug 2022

@oneinamillion syn ma detsky autizmus.. a ano mas pravdu, kazdy jeden autista ma ine prejavy, toti su zakladne znaky autistov, co som napr ja pisala vyssie.. ale pisala som o autizme, nie o asper... Tam sa rec napriklad vyvija normalne.. lekarka co diagnostikovala mojho syna vravela ze za celu prax nevidela dvoch rovnakych autistov..

oneinamillion
8. aug 2022

@xsuzannex keď máš dieta autistu, tak asi vies, že každý ma prejavy úplne iné. Moja dcéra sa potuli, nemá problém s ocnym kontaktom, rozprávat začala skôr, napriek tomu je autista.

xsuzannex
8. aug 2022

@oneinamillion no moj v troch rokoch este nerozpraval.. potom sa rec zacala vyvijat ale zle.. doteraz ma problem s porozumenim.. mal vsetky vyssie spomenute prejavy ale casom sa to samozrejme meni.. aj autista sa vyvija..

oneinamillion
8. aug 2022

@xsuzannex Ta skorá reč je práve typická pre AS, hovoria veľa odpočutých slov, môžu pôsobiť až komicky, keď malé dieta hovorí “strojene”, používa dospelacke výrazy.., naopak pri detskom autizme reč je oneskorená pripadne niektoré detičky s detským auti nehovoria vôbec.
Moja dcéra asi 4rocna okomentovala nehodu, okolo ktorej sme prechadzali, ze to bol “idiot, ktorý riadil dopravné vozidlo” 😝
A s umývaním rúk ma problém aj teraz ako 13rocna, neznáša ten pocit umytych “odmastenych” rúk, najradšej by si ich neumyvala vôbec🙄🙈

dominika7990
8. aug 2022

Vypytaj v klube autorka 😂 moj je k tomu ešte aj skodoradostny a agresívny. Boli sme u odborníka lebo som mala podozrenie na ADHD . Odpoved psychologičky. Máte nadpriemerne inteligentne dieťa 🤷‍♀️ Že tie deti sú vraj najťažšie zvladatelne v detstve. som zvedavá čo z neho bude ale zo mna asi alkoholička ak to pôjde takto ďalej 😂😂😂😂😂😂 ale nie stále dúfam že sa to nástupom do škôlky zmení a že z toho vyrastie na strihanie nechtov som ho naučila až teraz v 3r konečne nastriham v spánku s čelovkou a s ponožkami natiahnutými na rukách 😂 aj to sa mi podarilo len tak že som mu hovorila stále aké má fuuuuuuuj bleeeee nechty že deti sa budú mu smiať.

autor
8. aug 2022

@oneinamillion ano presne, aj moj niekedy doslova cituje co poviem ja alebo muz... do dvoch rokov nerozpraval takmer vobec, potoms a rozrozpraval . a tiez stale krici ked mu umyjem tie ruky nasilu lebo sam nechce ze on chce mat spinave ruky, nechce ciste...nechc emydlo lebo mydlo je mastne..to iste aj so samponom..s natieranim opalovacim kremom..je to mastne, je to bua a on chce byt stale uz len spinavy...

xena0
8. aug 2022

Podľa mňa to tiež nemusí byť vôbec PAS ale len vzdor

oneinamillion
8. aug 2022

@autor Ťažko povedať, vieš.. tu na koni diagnostiku nikto neurobíme, aj keby sme sa akokoľvek snažili.
Môže to byť vzdor, môže to byť niečo iné.
V takomto veku vam nikto definitívnu diagnozu AS nedá, aj keby ste chodili po najlepších odborníkoch.
Môžeme ti zodpovedať na otazky, ako to bolo u nás, to však neznamená, že rovnako to bude u vás.
Osobne si myslím, že nejaký príznak PAS by sa našiel na každom jednom z nás😝
Naozaj toto nie je vec, ktorá sa dá diagnostikovať štýlom, keď dieta robí toto a nerobi toto a toto, tak je autista. Každé to dieta je proste iné, moja zvládla kopu veci, ktoré by ako autistka zvládať nemala (a kopu veci, ktoré by zvládať mala, zas nezvláda🤷‍♀️)
Ak ta upokojí pokec s nejakým psychológom, na škodu to nebude, aj keď nedá diagnozu, môže dať nejaké tipy ako lepšie spolupracovať so synom.

yanni
8. aug 2022

Sorry, ma tri roky, moře měnit rozhodnutí aj každou sekundy. Mam uz 5. dieta v poradi, ktore ma zhodou okolnosti tři roky. Okrem starsej dcery vsetky děti mali podobny "stavy". A vesty děti su uplne normálně, zdravé. najstarsi uz takmer dospely. Najmldsia je narocna od narodenia. High-need-baby, stale za nieco reve, doma sa idu so sestrou pobit, ale v skolke zlaticko na Kentu. Taky bol aj moj brat a je to uplne normylny zdravy mlady muz, prijemny, nekonfliktny, sebestacny, vystudovany. Je to vzdor, tvrdohlavost, to moze trvat kratko, dlho roky, veeeeelmi dlho, potom puberta atd.

xsuzannex
8. aug 2022

Nestraste, aj moj 40rocny muz neznasa vsetko mastne a mydla musi kupovat take po ktorych mu nezostane pocit mastnych ruk 😂

1mina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lienocka2808
8. aug 2022

pekny vecer, som tu na koniku asi po pol roku, lebo dnes som mala tazky den. Mam takmer 4rocneho chlapceka (september). Ale to co robi posledne tyzdne uz nezvladame nikto. Hladala som tu nejake podobne pribehy a cuduj sa svete, vas je navlas rovnaky.Tiez sa zacinam obavat, ci je vsetko ok. Jeho posledny vzdor trva cca mesiac. prejavuje sa to tym, ze co mu poviem vsetko odignoruje. Ked mu poviem, ze nema buchat do stola, tak to zacne robit este silnejsie. Vsimam si aj strasnu agresivitu voci mne aj manzelovi, ak mu nieco nedovolime, pride a udrie nas. Nasledne ked dostane na zadok prepukne v zurivy plac, bucha pastickami do zeme. Teraz bol tyzden u babky na prazdninach a ta dosla chudera naspat uplne znicena. Cele dni iba rozkazoval, pri ziadnej hre dlho nevydrzal, vzdy max 10 minut ( malovanie, plastelina, futbal ). Rozprava uz od 2 rokov plynule, dokonca velmi vela, je komunikativny, deti ma velmi rad, s cudzimi ludmi nema problem hned nadviazat kontakt. rad sa aj mazna, pride sam, da mi pusu a objatie. Tieto fazy vzdoru si vsimam sa vracaju a miznu v nejakych intervaloch, ale neviem na com to je zavisle. Napr. 2mesiace je uplne ok, potom mesiac a pol sa s nim jednoducho neda. Su dni, kedy cele prereve iba preto, lebo mu nechacem dat rozpravku v mobile. To dokaze aj pol dna za mnou chodit a pytat sa dookola, kedy mu dam telefon.
Strasne ma to psychicky vycerpava, ked som s nim teraz doma na prazdninach 2tyzdne sama ( manzel pracuje, nema dovolenku ). Proste ja uz nevladzem a to mam iba jeho. chcela som este jedno dieta, ale toto je daco strasne, maly panovacny cert, vkuse v pohybe, tazko ho na dlhsie zaujat. musela som sa vypisat, lebo dnes som uz myslela na vselico a to sa iba zacal nas prvy den dvojtyzdnoveho utrpenia ...
V skolke problem nema, ucitelky ho maju velmi radi, vzdy sa na ne lepi, ked pride do skolky, volaju ho mojkacik, lebo sa rad objima. Tak ja neviem, ci iba doma robi taketo sabesy, a hlavne preco to robi. ja tomu nerozumiem.

zonjushe
8. aug 2022

Moj starsi syn bol podobny, jeho vzdor bol priam katastrofalny..tie sceny co som ja zazivala s nim na verejnosti..nemohli sme nikde chodit, lebo so vsetkym a vsade bol problem..s malou dusickou som sla k psychologicke co povie..vraj mam nadpriemerne inteligentne dieta..tie maju takyto vyrazny vzdor..a mala pravdu..syn ma 7 rokov a podla triedneho ucitela je na urovni siedmaka..vzdor uz davno pominul ale povaha ostala 😅

yanni
8. aug 2022

@xsuzannex ja to tiez neznasam. Mydla aj sprchove gely kremove neznesiem. Tiez krem na ruky len taky, ktory sa rychlo vstrebe. Kazdy nieco mame. To ale neznamena, ze vsetci mame nejaku poruchu.

andrejka1974
8. aug 2022

To je jednoducho vzdor treba byť prísnejší a nedovoliť mu všetko čo si zmyslí musíš začať byť autorita a vermi prestane toto autista nie je ani naznakom

autor
8. aug 2022

@lienocka2808 odpisem zajtra 🙂

brezza
8. aug 2022

Podla mna urcite nemas autistu.
Ja mam syna autistu a teda musim napisat k vyssie uvedenemu, ze udrzi ocny kontakt, pride sa potulit, ukazuje prstom. To len k tomu, ze sa to neda takto jednoducho zaskatulkovat.