Ahojte maminy,potrebujem sa poradit. Nasa 7 mesacna dcerka ma v usku, v tom zahybe navrchu akusi doslova vyzratu malu jamku a v nej kyvajuca sa seda bodka, neodvazim sa povedat ci je to kliest. Vsimla som si to len teraz. Trosku ma strasi ze tam ma tu jamku v,vyvrtanu".nemate s tym niektora skusenosti? moze ist o kliesta alebo ine? ak ano, myslite ze to vydrzi do zajtra k lekarovi,alebo mam radsej ist na pohotovost nech sa na to mrknu?vdaka
Ja už by som bola na pohotovosti.
pohotovoooost a nebudes rozmyslat co to ma
@helena220 a mala kde prísť ku kliešťom? to nie je parazit, ktorý len tak príde do bytu... okrem toho kliešť je dobre rozpoznateľný voľným okom, posvieť si baterkou, pozri či to má nohy... ani "nevyhlodáva" jamku, skôr spôsobí jemný opuch a začervenanie, sám zväčší svoj objem, nie je to bodka ale dobre guľôčka... skôr si myslím, že to bude obyčajný uhrík, chrastička po škrabnutí alebo niečo úplne iné, veď vygoogli obrázky a porovnaj... a ak je to kliešť, tak ho vieš vytiahnuť aj sama, dr. s tým nič iné nespraví...
ako pise sissy27 - kliesta poznas, ma nohy, nacucia sa a narastie mu brucho. hod do google a uvidis. na posudenie to treba vidiet ... porad sa s dakou inou mamickou / kamoskou / susedou, ktora sa na to vie pozriet a povedat tinazor. takto tomoze byt od uskrabnutia cez znamienko po vsetko.
@sissy27 kliesta moze doniest macka, pes, iny clovek do domu, bytu, moze spadnut na kociar hociako sa dostane dnu. @helena220 Nic dozajtra nevydrzi, hadam by si nenechala kyvajuceho kliesta dasich 12 hod. treba to okamzite vytiahnut. Pred rokom som presne na uchu zo zadnej strany vyberala neteri a ten bol vacsi vyse 1mm mal, bolo vidiet ako ma sosak dnu aj hlavu a hore trepotal nohamy. Synovi som min. rok nasla v rozkroku ale ten bol malicky ako mak tam na prvy pohlad nebolo vidiet nohy, skusila som najprv len plienkou zhodit lebo som myslela ze je to spina a nic na 2krat az potom som sa prizrela a tiez trepotal nohamy. Lahko sa to da s pinzetou vytiahnut priamo nahor, ale musis uchytit celeho co najblizsie ku kozi a nerozpuc ho, radsej zlahka, on sa bude drzat tak, ze kozu natiahe aj 1cm ked budes tahat, ale plynulo pomaly tahaj. Potom to potri antibitickym kremom. Uz ked je napity cieze ma velke brucho, tak tam bol dlho viac ako 12 hod.
boli sme na tej pohotovosti a nasledne na druhy den na krcnom. Ma v usnici dierku, dost hlboku a smeruje jej niekde do vnutra mozgu az. Vraj je to nejaka fistula. Ak sa bude dierka prehlbovat a zvacsovat je nutna operacia usko+hlavicka ci tak nejak mi to bolo vysvetlene,lebo ak by jej to hnisalo a vytekalo tak je to velmi nebepecne.le samotna operacia je vsak vraj velkym rizikom:( vla som sa o tom na nete nedocitala,snad to da pokoj a nebude sa to prehlbovat a malinka bude v poriadku
@helena220 Určite by som šla na pohotovosť, lebo do rána by som nerobila nič iné, len chodila dookola a nervózne jej nazerala do ucha.