Vývoj očí u babätiek do jedného roka.

elizabeth88
1. júl 2018

Zdravim Vas.Mojej dcerke zistili dioptrie na dialku na jednom ocku v hodnote 3,na druhom6,k tomu astigmatizmus aj vertikalny strabizmus a strabizmus divergentny,cize do vonku 10stupnov.bolo jej to zistene na ocnej klinike takym akoby fotakom,ktory vraj nie je uplne presny.Chcelo by to vraj este vysetrenie po rozkvapkani.To som si dala urobit u svojej ocnej v ambulancii,ta mi vsak tvrdila,ze staci vysetrit pozadie.Dalekozrakost a kratkozrakost este neriesila..Chcem sa opytat,ci to teda staci az v roku,lebo mam obavy,aby som nieco nezanedbala,najma v ramci prevencie skulenia.Mame to trochu v rodine.Na klinike bola,ked mala 4 mesiace a v ambulancii,ked mala pol roka,teraz ma sedem mesiacov.

ink
1. júl 2018

Ahoj, my chodíme so synom na očné kvôli vrodenej cataracte. V 3m mu po rozkvapkaní namerali 12 dioptrie na čítanie, na ďalšej kontrole 9 dioptrií a naposledy 2. Vysvetlili mi, že vždy keď sa oko zväčší - narastie o milimeter, je to o jednu dioptriu menej.
Na to škúlenie vás bude asi v 1.roku čakať test s obrázkami. Odporúčajú pri ňom privyknúť dieťatko na to, aby si nechal zakrývať jedno a druhé očko.

zuzada29
1. júl 2018

A ako ste sa dostali na očné? My totiž máme z manželovej strany vrodené očné vady. Svokrovci obaja sú viac menej slepí, študovali aj v Levoci na slepeckej škole. Manžel nemá žiadne problémy. Po pôrode som sa hneď pýtala na oči, no hovorili že je zatiaľ všetko OK. Teraz ma mala 3 roky a ešte sme neboli na žiadne.vysetrenie. Mne sa mala nejaví že by mala problém, no keďže v rodine máme problém, či sa treba pýtať preventívne na kontrolu?

terezka1947
1. júl 2018

Ocka rastu,preto je dobre to sledovat lebo sa to este zmeni....zaklad je,ze je podchytena

pininka
1. júl 2018

@zuzada29 na 5 rokov jej budu robit v ramci preventivky aj na oci, lebo dovtedy dieta nevie pomenovat co vidi na obrazku ked mu sestricka ukazuje. Ak sa ti zda ze vidi ok, tak podla mna to netreba riesit. Zavisi preco maju svokrovci problem.

martinocka21
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinocka21
1. júl 2018

@ink Cim doma to oko zakryvat pred vysetrenim,no a kedy zacat,ako dlho to trenovat pred tym vysetrenim,myslim tym,ci staci tyzden pred napriklad..

ink
1. júl 2018

@martinocka21 nám radili každý deň chvílku, napríklad vždy keď prebaluješ, tak následne ukazovať si chvílu spolu knižky, že ju máš na kolenách a zakrývaš raz jedno raz druhé oko. kým ti nedá preč ruku. Ale nie nejak dlho. Aby sa s tým už proste predtým vyšetrením stretol. Lebo to vyšetrenie prebieha tak, že na šedom podklade je bielou farbou nakreslený obrazok. Poloha na šedom výkrese sa mení (raz je obrazok hore/dole/vstrede) a obrázkov je tuším 6. Silueta je niekedy slabšia. A musí si striedať očká cez vyšetrenie. Aby videli ktorým zameriava lepšie.

deti95060810
1. júl 2018

mojej dcére robili veľké vyšetrenie očí v narkóze vo veku asi 6 mesiacov... Mali sme problémy, dokonca bolo podozrenie že dieťa nevidí resp. vidí slabo.... aj to je jedna z možností - vyšetrenie v narkóze...

yanni
1. júl 2018

@zuzada29 To je chyba, ze si s dietatom este nebola aspon an zakladnom vysetreni. Tebe sa mozze zdat vsetko OK, ale vobec to tak nemusi byt. my zijeme v zahranici a tu sa odporuca (uz v porodnici), ze ak je aspon jeden z rodicov co len nositel okuliarov, ist s dietatom v jednom roku na vysetrenie, aby sa nieco nezanedbalo. Su specialni detski ocni lekari.
My sme boli s dcerou (bude mat onedlho 3 roky), ked mala nieco cez rok. Uplna pohodicka. Ja mam tiez od ca. puberty astigmatizmus a dioptrie mi niekolko rokov rastli, tak len aby sme nieco nezanedbali.

sense
1. júl 2018

Nasej v 2 r namerali na jednom 5 a na druhom 6dioptriu, povedali ze sa este oko vyvija., v 4r poslali po skriningu opat na vysetrenie a mala ma dioptrie plus astigmatizmus..a problem s priestorovym videnim..obrazky precitat nebol problem...len videla len tie najvacsie a len tie kt neboli "ako cierna cmuha"

elizabeth88
autor
1. júl 2018

@deti95060810 Fuu,dufam,ze vysetrenie dopadlo super a nic z podozreni sa nepotvrdilo.

elizabeth88
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabeth88
autor
1. júl 2018

@ink To je fajn,ze sa to zmensuje.Tak syncek snad bude nakoniec aj bez dioptrii..Bodaj by..Dufam,ze aj malej sa to bude zmensovat ,ked je to teda takto..

elizabeth88
autor
1. júl 2018

@sense No teda..

elizabeth88
autor
1. júl 2018

@sense To som prave myslela,ze v 2rokoch pri takych dioptriach davaju okuliarky..

sense
1. júl 2018

@elizabeth88 nam nedali.neviem ci to bolo doktorkou alpotom bezny postup v 4rokoch uz okuliare dostala,ma ich uz rok a teda ja cez ne vidim len rozmazane...ale dceru zacalo bavit strasne bavit kreslit a strihayttt,koralkua navliekat, ci lego stavat...dovtefy nic ale mozno toprislo ajvekom

martinocka21
1. júl 2018

Mozno aj vekom a snad zaroven tym,ze je ta okuliarova korekcia spravna a vyhovujuca,tak ju zacali tieto cinnosti bavit.Co je super.Jasne,tazko povedat,ci doktorkou alebo je to bezny postup,.

elizabeth88
autor
1. júl 2018

@sense Vlastne mozno okuliarky davaju automaticky uz aj v roku asi hlavne,ked su nejake pridruzene komplikacie,teda aspon si myslim.

sense
1. júl 2018

@elizabeth88 neviem vazne neviem delezite ze ich ma terax a vidi

katkapalo1
1. júl 2018

Ja som sa po prvom roku koli utekajucim ockam pytala na vyšetrenie. V 1.5 roku nam vyšetrenie robili v narkóze a malému namerali jedno ocko - 10 druhé - 5diopt.okuliarky nam dali 2.5 na začiatok. Len maly je od mala veľmi živý prežívame ťažké obdobie kedy nič nechce vzdor všade a okuliare na očiach neznesie. Darmo vypnem rozprávku alebo poviem ze musia byť. Aj ja si zalozim a nepomôže. Ma 2.5rocka a za rok sme okuliare mali na očiach oar dní. Je to ťažké tiež mam vysoké Diop a zle sa s tým žije. Mam strach ísť aj na kontrolu s nim ze to bude omnoho horšie ale neporadím si s tým a vidí to aj naša Dr. Inak keď čítame kreslíme a tak nemám pocit ze vidí tak slabo.

elizabeth88
autor
2. júl 2018

@katkapalo1 Verim,ocka uz sand ale neutekaju..

elizabeth88
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ink
11. júl 2018

Ahoj. Prave som bola so synom hospitalizovana na očnom oddelení, preskumala som vsetky informacne letaky (moc ich tam teda nebolo) a tam som sa docitala,ze by bolo dobre cvicit tu fixaciu a zameriavanie pozeranin sa cez tunel. Napriklad ti ostane po alobale ta trubička, alebo rolka z toaletaku. A mala by si mu o davat k ocku,nech sa pozera na hračku cez to.

elizabeth88
autor
11. júl 2018

@ink Dakujem za radu,mysli sa tym asi babo od jedneho roka,vsak.

ink
11. júl 2018

@elizabeth88 na oddelení bolo práve 8 mesačné a už to radili aj tej mamičke. 🙂