Zdravim Vas.Mojej dcerke zistili dioptrie na dialku na jednom ocku v hodnote 3,na druhom6,k tomu astigmatizmus aj vertikalny strabizmus a strabizmus divergentny,cize do vonku 10stupnov.bolo jej to zistene na ocnej klinike takym akoby fotakom,ktory vraj nie je uplne presny.Chcelo by to vraj este vysetrenie po rozkvapkani.To som si dala urobit u svojej ocnej v ambulancii,ta mi vsak tvrdila,ze staci vysetrit pozadie.Dalekozrakost a kratkozrakost este neriesila..Chcem sa opytat,ci to teda staci az v roku,lebo mam obavy,aby som nieco nezanedbala,najma v ramci prevencie skulenia.Mame to trochu v rodine.Na klinike bola,ked mala 4 mesiace a v ambulancii,ked mala pol roka,teraz ma sedem mesiacov.
A ako ste sa dostali na očné? My totiž máme z manželovej strany vrodené očné vady. Svokrovci obaja sú viac menej slepí, študovali aj v Levoci na slepeckej škole. Manžel nemá žiadne problémy. Po pôrode som sa hneď pýtala na oči, no hovorili že je zatiaľ všetko OK. Teraz ma mala 3 roky a ešte sme neboli na žiadne.vysetrenie. Mne sa mala nejaví že by mala problém, no keďže v rodine máme problém, či sa treba pýtať preventívne na kontrolu?
Ocka rastu,preto je dobre to sledovat lebo sa to este zmeni....zaklad je,ze je podchytena
@ink Cim doma to oko zakryvat pred vysetrenim,no a kedy zacat,ako dlho to trenovat pred tym vysetrenim,myslim tym,ci staci tyzden pred napriklad..
@martinocka21 nám radili každý deň chvílku, napríklad vždy keď prebaluješ, tak následne ukazovať si chvílu spolu knižky, že ju máš na kolenách a zakrývaš raz jedno raz druhé oko. kým ti nedá preč ruku. Ale nie nejak dlho. Aby sa s tým už proste predtým vyšetrením stretol. Lebo to vyšetrenie prebieha tak, že na šedom podklade je bielou farbou nakreslený obrazok. Poloha na šedom výkrese sa mení (raz je obrazok hore/dole/vstrede) a obrázkov je tuším 6. Silueta je niekedy slabšia. A musí si striedať očká cez vyšetrenie. Aby videli ktorým zameriava lepšie.
mojej dcére robili veľké vyšetrenie očí v narkóze vo veku asi 6 mesiacov... Mali sme problémy, dokonca bolo podozrenie že dieťa nevidí resp. vidí slabo.... aj to je jedna z možností - vyšetrenie v narkóze...
@zuzada29 To je chyba, ze si s dietatom este nebola aspon an zakladnom vysetreni. Tebe sa mozze zdat vsetko OK, ale vobec to tak nemusi byt. my zijeme v zahranici a tu sa odporuca (uz v porodnici), ze ak je aspon jeden z rodicov co len nositel okuliarov, ist s dietatom v jednom roku na vysetrenie, aby sa nieco nezanedbalo. Su specialni detski ocni lekari.
My sme boli s dcerou (bude mat onedlho 3 roky), ked mala nieco cez rok. Uplna pohodicka. Ja mam tiez od ca. puberty astigmatizmus a dioptrie mi niekolko rokov rastli, tak len aby sme nieco nezanedbali.
Nasej v 2 r namerali na jednom 5 a na druhom 6dioptriu, povedali ze sa este oko vyvija., v 4r poslali po skriningu opat na vysetrenie a mala ma dioptrie plus astigmatizmus..a problem s priestorovym videnim..obrazky precitat nebol problem...len videla len tie najvacsie a len tie kt neboli "ako cierna cmuha"
@deti95060810 Fuu,dufam,ze vysetrenie dopadlo super a nic z podozreni sa nepotvrdilo.
@ink To je fajn,ze sa to zmensuje.Tak syncek snad bude nakoniec aj bez dioptrii..Bodaj by..Dufam,ze aj malej sa to bude zmensovat ,ked je to teda takto..
@sense No teda..
@sense To som prave myslela,ze v 2rokoch pri takych dioptriach davaju okuliarky..
@elizabeth88 nam nedali.neviem ci to bolo doktorkou alpotom bezny postup v 4rokoch uz okuliare dostala,ma ich uz rok a teda ja cez ne vidim len rozmazane...ale dceru zacalo bavit strasne bavit kreslit a strihayttt,koralkua navliekat, ci lego stavat...dovtefy nic ale mozno toprislo ajvekom
Mozno aj vekom a snad zaroven tym,ze je ta okuliarova korekcia spravna a vyhovujuca,tak ju zacali tieto cinnosti bavit.Co je super.Jasne,tazko povedat,ci doktorkou alebo je to bezny postup,.
@sense Vlastne mozno okuliarky davaju automaticky uz aj v roku asi hlavne,ked su nejake pridruzene komplikacie,teda aspon si myslim.
@elizabeth88 neviem vazne neviem delezite ze ich ma terax a vidi
Ja som sa po prvom roku koli utekajucim ockam pytala na vyšetrenie. V 1.5 roku nam vyšetrenie robili v narkóze a malému namerali jedno ocko - 10 druhé - 5diopt.okuliarky nam dali 2.5 na začiatok. Len maly je od mala veľmi živý prežívame ťažké obdobie kedy nič nechce vzdor všade a okuliare na očiach neznesie. Darmo vypnem rozprávku alebo poviem ze musia byť. Aj ja si zalozim a nepomôže. Ma 2.5rocka a za rok sme okuliare mali na očiach oar dní. Je to ťažké tiež mam vysoké Diop a zle sa s tým žije. Mam strach ísť aj na kontrolu s nim ze to bude omnoho horšie ale neporadím si s tým a vidí to aj naša Dr. Inak keď čítame kreslíme a tak nemám pocit ze vidí tak slabo.
@katkapalo1 Verim,ocka uz sand ale neutekaju..
Ahoj. Prave som bola so synom hospitalizovana na očnom oddelení, preskumala som vsetky informacne letaky (moc ich tam teda nebolo) a tam som sa docitala,ze by bolo dobre cvicit tu fixaciu a zameriavanie pozeranin sa cez tunel. Napriklad ti ostane po alobale ta trubička, alebo rolka z toaletaku. A mala by si mu o davat k ocku,nech sa pozera na hračku cez to.
@ink Dakujem za radu,mysli sa tym asi babo od jedneho roka,vsak.
@elizabeth88 na oddelení bolo práve 8 mesačné a už to radili aj tej mamičke. 🙂
Ahoj, my chodíme so synom na očné kvôli vrodenej cataracte. V 3m mu po rozkvapkaní namerali 12 dioptrie na čítanie, na ďalšej kontrole 9 dioptrií a naposledy 2. Vysvetlili mi, že vždy keď sa oko zväčší - narastie o milimeter, je to o jednu dioptriu menej.
Na to škúlenie vás bude asi v 1.roku čakať test s obrázkami. Odporúčajú pri ňom privyknúť dieťatko na to, aby si nechal zakrývať jedno a druhé očko.