Vývoj 15 mesačného dieťaťa

greta07
23. okt 2020

Ahojte dievčatá, idem sa Vás spýtať na názor...moja malá bude mať onedlho 15 mesiacov a vŕta mi hlavou ci je to normálne že ešte nevie žiadne slová... nečakám že bude od rána do večera kecat ale ona zatiaľ iba blaboce a vydáva svoje zvuky... chodiť este stále nechodí aj ked viem ze do 18 mesiaca ma čas...na nozkach keď stojí tak je ok pokiaľ ju držím keď ju pustím a podopiera sa napr o gauč vidím že je neistá.
Nechcem ju porovnávať so svojou prvou dcérkou lebo su tam rozdiely ale my ma zaujímal váš nazor či ste tiež maly doma takého malého lenoska.... ďakujem za každý príspevok a pekný deň

sara07
23. okt 2020

čo najviac nech štvonožkuje, na rozvoj reči v tak malom veku nie je nič lepšie
ty sa s nou nahanaj štvornožky tiež , doslovo čo najviac nech štvornožkuje
tam ide o striedanie ruk a nôh čiže cvik na mozgové centrum reči
pokial blabota je dobre, jedno slovo a opakovat jej ukazovat
vela deti začina neskoro hovorit, maju opozdeny vyvoj reči ale potom to dobehnu

hennyinnsbruck
23. okt 2020

Nie nie je to normálne a už by som bola nastupena u psychológa 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️pána beka. Mam 1 decko, bude mať 2 roky povie dokopy 15 slov a neriešim lebo sa stále vykokce nejak keď dačo chce..... Do 3 rokov ma času habadej plus je dvojjazyčna..
Neviem ja naozaj nerypem ale niektoré mamičky chcú aby decko snad v roku básničky recitovalo.

Co sa týka chodenia.. Nedrz ju nepomáhaj jej a ona sa osmely neboj.

Máš úplne normálnu dcérku 😉

sara07
23. okt 2020

@hennyinnsbruck na psychologa to nie ale k logopedovi je niekedy lepšie ked dieta pride skorej v 2 rokoch, vetu do 3 rokov ma čas neuznavam
ja napr viem ako pracovat s dietatom doma pri tomto aj tak najmladší šiel v 2 rokoch už k logopedovi lebo ano bol tam ONR jasny , a zlom nastal napriek všetkému na jeho hodine a teraz to doslova musím rozvijat každy den
zase zlatá stredná cesta ... v roku básnička nie ale norma je 2 ročné dieta 2 slovné jednoduché vety s tým nič nenarobíš
a ano teraz je šialene vela deti čo maju neskorší nástup reči
je to poposuvane celé

greta07
autor
23. okt 2020

@hennyinnsbruck no práve že nie som jedna z tých ktoré sa chcú porovnávať a silou mocou by som chcela nech rozpráva len mi to je také zvláštne oproti mojej prvej tá tiež začala hovorit anglicky a zároveň slovensky nakoľko sme žili vonku.

No dúfam ze sa rozbehne čím skôr aj tak vdaka za odpoveď

greta07
autor
23. okt 2020

@sara07 ďakujem za odpoveď hej snažím sa aj prinej stvornozkovat ale dakedy do má doslova na háku 😂tak snad sa coskoro rozbehne a potom viem ze uz sa nezastaví 🤗

rozovykon
23. okt 2020

@greta07 ahoj moj maly ma 17 m a povie iba ma, ta ba, ale zlosti sa ukazkovo, dcerka tiez v roku a pol hovorila iba mama

hennyinnsbruck
23. okt 2020

@sara07 ja som to myslela obrazne...😂

Ja si myslím ze matka by mala svoje dieťa poznať, resp vidieť ze niečo není ok..ale ze v 15mes nerozpráva mi síce ako prvorodicke nepríde nezvyčajné..

Vidím napr ze moja sa snazi opakovať, voľakedy po svk ani mäkké F nepovedala, skusa uz aj to. Viem ze to není na logopeda.
Lebo jazyk sa jej nezastaví snaží sa. Začína jej škôlka jazyk sa jej na 100% rozviaze
@greta07 isto... Moja v tom veku len hmmm kala.. s rečou si dáva načas. Segra do 3r nepovedala nič a potom sa jej huba nezavrela.
Sú deti co v 2 r plynule vety rozprávajú a sú také ako moja len pár slov.
Rovnako ako niektoré v roku chodia a niektoré v 18mes.

Kazde dieťa je iné.. A pokiaľ vyslovene nemáš zlý pocit z toho by som neriešila

kiki68
23. okt 2020

@hennyinnsbruck pri bilingualnych detoch je to inak, tam je uplne ina struktura nastupu reci. Ale myslim, ze do dvoch rokov je celkovo casu. Vlastne kriterium pre nastup reci su az 3 roky. Dovtedy to moze byt rozne

greta07
autor
23. okt 2020

@hennyinnsbruck ako nemam nejaké vážne obavy lebo vidím že za hračkami sa berie na zvuky reaguje keď má nervy ju počuť až von aj keď skrieka😂 len mi to už dakedy lezie na nervy keď sa ma pýtajú hlavne z rodiny či už lezie, či už, chodí, rozpráva že prvá bola iná...a potom ja len dumam či nie je niečo za tým...

majamat
23. okt 2020

@hennyinnsbruck do 2r ano, to by dieta uy malo nieco povedat, ale ma 15m a teda este 9m cas. moja napodobnovala zvieratka a hovorila jednoduche slova okolo 1r. a uplne rozpravat zacala v 19m a zrazu. bola vzdy velmi tvrdohlava, nechcela skusat a jedno rano sme sa zobudili a ona zopakovala komplet vsetko, co som hovirila. samozrejme to obcas aj patricne skomolila. nastup reci nemusi byt postupny, ale aj takto narazovy a za 9m sa moze toho este vela zmenit.

yanni
23. okt 2020

@kiki68 Nemyslim si, ze u viacjazycnych detoch je to znak. ja mam deti trojjazycne a si skor myslim, za tie roky pozorovania vlastnych deti, ze viacjazycne deti maju dokonca vyhodu. V dvoch rokoch uz vsetky rozpravali pekne. Najmladsia ma 21 mesiacov a rozprava dvoj a snazi sa uz aj trojslovne vety. Vyhodu takychto deti vidim v tom, ze maju na vyber a vyberu si slovo, ktore im je lahsie vyslovit. Cize najskor miesaju vsetky jazyky, co nie je chyba ani problem. Rozlisovat zacnu okolo 3-4 rokov. Moja 5 rocna uz krasne rozprava, bez miesania vsetkymi tromi jazykmi. Ako priklad : najmladsia si vybera lahsie vyslovitelne slova, aj ked rozumie v kazdom jazyku - nepovie Meerjungfrau ani morska vila ale mermaid. Je to kratsie a lahsie vyslovit.

barboratoth
23. okt 2020

Moj zacal chodit v 16m, rozprávať normalne slova po 2.roku....teraz v januári bude mat tri, od rana do vecera mele, spieva, pozná strasne vela básničiek, rozprávky naspamät a nechodí, ale behá 😂 vylezie na lezeckej stene, ide sa ucit bicyklovať. Ničoho by som sa nebála 🙂

kiki68
23. okt 2020

@yanni je to rozne, tiez mam trilingualne dieta a zaroven 6 rokov robim v medzinarodnej skolke v zahranici. A je to rozne, niektore deti su zdatne a niektore nie. Pamatam sa, ze u par deti to bolo naozaj velmi kostrbate a potom zrazu ten system nabehol.

hennyinnsbruck
23. okt 2020

@greta07 úplne ta chápem.... Ale jedným uchom dnu druhým von...

hennyinnsbruck
23. okt 2020

@majamat to určite 😊

asia83
23. okt 2020

@greta07 Náš mal 15 mesiacov, tiež nechodí. Presne je to aj u neho tak, ako to opisujete s vašou dcérou. Teda čo sa chôdze týka. Kecať kecá, slová ako: auto, tato, mama, Ajenka (sestrička), to čem (chcem) atď. Treba sa jej veľa prihovárať, komunikovať s ňou, čítať jej, ukazovať, pomenovať, zdôrazňovať slová pomaly, slabikovať a ono sa to pustí. Malo by.

greta07
autor
23. okt 2020

@barboratoth noo super šikovný tak to mate veselo doma 🤗

greta07
autor
23. okt 2020

@asia83 anonptesne to robim aj knizky mame, zvieratka napodobnujem zvuky ale zatial nic ..je to taký malý flegmos keď človek chce aby niečo zopakovala nespravi to ...

greta07
autor
23. okt 2020

@hennyinnsbruck áno už som to začala praktizovať, akurát že to matku mrzi ze ju vkuse ku niekomu prirovnávajú

hennyinnsbruck
23. okt 2020

@greta07 ja viem... Je to nepríjemné. Treba sa len obrnit 😔

asia83
23. okt 2020

@greta07 Aj náš. Keď chceme, tak nie. Musíme ísť na neho tak neutrálne, nie nútiť.

kacena4
23. okt 2020

ahojko deti ktore maj "oneskoreny" psychomotoricky vyvoj t.j. hrubu motoriku maju trosku neskorsiu aj tu psychicku stranku t.j. tu rec, takze najprv sa nauci chodit a neskor k tomu pride aj rec, neviem ci som to spravne vysvetlila ten psychomotoricky vyvoj znamena ze ide ruka v ruke najprv sa dieta uci hrubu motoriku, potom jemnu motoriku a cez nu sa dostavaju impulzi do mozgu a zacina sa chytat rec a dieta spoznava svet a dzavoce rozprava ako ho objavuje zacina chodit premiestnovat sa listovat v knizkach .... a postupne sa spusta aj to rozpravanie takze neboj postupne to nabehne ked blaboce je to super keby nerozpravalo vobec vtedy by si sa mala obavat, ale u vas je to len posunute https://montessorikids.sk/kubko-sa-uci-rozpravat/ odporucam tieto knihy na rozvoj reci - hlavne nezabudaj ze aj citoslovcia su slova 🙂 drzim palceky (snad som to nenapisala moc chaoticky)

greta07
autor
24. okt 2020

@kacena4 dakujem velmi pekne 🤗

andreatytler
24. okt 2020

@greta07 Neviem ako casto ju drzis ked stoji... ak casto, tak sa ona na to mozno uz naucila a preto je neista ked ju pustis. Urcite prestan chytat a pomahat jej stat. Ja by som ju ale motvovala aby a stavala napriklad tak ze das hracku na gauc a nech sa sama vytiahne a potom poloz druhu hracu na druhy koniec gauca. A ked sa postavi, tak samozrejme fandit a povzbudzovat. Daj na zem take penove puzzle stvorce ak sa bojis ze sa udrie ked spadne. Ale aj padat sa musi naucit.
Najdolezitejsie je ze robi urcite male pokroky... ze sa vytiahne sama 2x za den ale o tyzden sa vytiahne uz 10x za den.... aj v tej reci ze nariklad skusa nove slovicka a zvuky