Vytrénuje si dieťa imunitu častými chorobami pred škôlkou?

11. máj 2023

Ahojte, mam 3 deti a 2 chodia do škôlky najmladšie ešte nie, tie staršie nosia asi všetky možné choroby zo škôlky a najmenšia to vždy dostane tiež. Do škôlky najmenšia ide tak o rok, zaujíma ma ci je možné, že by ona nástupom do škôlky už tie choroby zvládala potom lepšie alebo ich uz tolko nedostavala. Ako ste to mali vy? Vytrenuje si to dieta tu imunitu do škôlky častými chorobami pred školkou?

h2
11. máj 2023

Obávam sa, že na to sa nedá jednoznačne odpovedať. Sú deti, ktoré majú silnú imunitu, párkrát ochorejú a potom už sú odolnejšie. A potom sú také, u ktorých je jedno, koľkokrát už boli choré, ochorejú aj tak zase. ☹️

basska_b
11. máj 2023

Niekto tu pisal ze ano, u nich to tak bolo. Ja som kladla otazku aj tu v online poradni pediatra na to slavne skolkarske budovanie imunity a vraj ano, ajvirusove choroby ked prekonas viackrat, neskor to uz davas lepsie

heidy222
11. máj 2023

Žiadna štúdia alebo konsenzus v lekárskych kruhoch na to nie je, ale traduje sa, že je to tak. Často býva mladší súrodenec menej chorý ako starší, ale nie je to pravidlo

katkaseiner
11. máj 2023

Za mna ano. Medzi detmi mam 3 roky, dcera uz 2rocna isla do skolky a teda choroby na dennom poriadku. Syn sa zviezol s kazdou jednou chorobou ktora sa dotkla nasej domacnosti, cize cca do veku 3-4 rokov mojho syna sme sa okrem leta nikam neodvazili nic ani len planovat, lebo hned aspon jeden ostal chory. Syn ked nastupil do skolky ako 3rocny, bolo to o dost lepsie ako pri dcere. Kolko deti uz bolo piaty-krat s chorobou doma kym moj prvykrat... cize ano, ja som to viditelne pocitila ze syn tym ze sa do veku 3 rokoch vsetkym previezol, jeho skolka bola ovela menej problematicka - teda zdravie v skolke.

zofizulka
11. máj 2023

Akurát som videla prednášku jedného detského lekára, kde hovoril, že dobrou prevenciou pred komunitnymi infekciami sú probiotiká. Treba ich ale dieťaťu pravidelne podávať už niekoľko mesiacov pred nástupom. Skús sa na to možno ešte spýtať vašej detskej lekárky... Možno poradí aj niečo konkrétne...

anjelicek26
11. máj 2023

Toto tazko povedat, kedze kazdy mame tu imunitu uplne inak nastavenu a tolko genetickych a boh vie akych alergickych predpokladov do toho este reze, ze dovidenia. Takze ziadne pausalne no... moji neboli chory v jasliach, skolke, skole, chorobu mame raz za par rokov doma, nepozname sopel,kasel, vlastne ani teploty mimo covidu a mononukleozy... bakterialne infekcie s antibiotikami niektore nase deti nemali ani raz... tie dalsie dve raz... imunita vytrenovana? Ja ti neviem... sestra mala chore deti doma, potom v skolke, prakticky furt sople, oci, kasle tocia, starsi uz ma potvrdenu silnu alergiu a nosi sprej na astmu. Odvtedy je chorobnost lepsia. Ale ci s toho vyrastol? Nie, nevyrastol, len je toho trochu menej... mojim ide pocet vynechanych dni v skole asi tak na pocet 5 rocne...

dominika126
11. máj 2023

Bodaj by to tak bolo. Nasa pediatricka tiež povedala,že je dosť možné,že ak prekonajú tieto skolkarske choroby,nebudú tak často chorí po nástupe. Ale...vsetko závisí od imunity dieťaťa,a,popravde,teraz je tak veľa kadejakých zmutovanych chorôb a virusov,že keď nedostane jedno,dostane niečo iné :-/

uhnakova
11. máj 2023

Moze to platit pri virusovych chorobach, ale pri bakterialnych tazko, ked tam sa vzdy daju antibiotika a clovek chorobu neprekona prirodzene.

terry658
11. máj 2023

U nás to neplatilo. Chytal vždy každú chorobu v škôlke, čo išla okolo.

pralinka25
11. máj 2023

tak ja teda neviem. som jaslove decko ktore bolo nonstop chore. tyzden v jasliach, skolke, skole a dva tri tyzdne doma. neustale antibiotika, lieky atd. odbila som si snad vsetky dostupne choroby z kolektivku ktore existovali.
mam tri deti a som chora zarovno nimi aj v dospelosti. nevybudovalo mi to ziadnu imunitu. imunolog mi povedal ze organizmu trva minimalne 6 tyzdnov kym sa da po chorobe doporiadku. aj ked uz nemame priznaky stale ten organizmus potrebuje rekonvalescenciu. a ked je medzi chorobami neustale kratky interval je pravdepodobne ze sa z toho imunitny system len tak nevyhrabe a potom vznikaju rozne ine ochorenia spojene prave s tymto.
deti ochoreju od seba navzajom myslim tie moje. a je jedno ci ma najstarsi 12 a prekonal si svoje choroby, alebo najmensi 2.idu rad radom aj s nami dospelymi.
a inak imunitny system je do 5 rokov nezrely takze nema taku schopnost branit sa.
za mna to teda nefunguje. skor je to o tom ze ked dozreje imunitny system a dozreje spravne tak lepsie v neskorsom veku chrani. pretoze virusov a bakterii je take neskutocne mnozstvo aj tych kmenov ze vzdy mozes dostat uplne iny.

danielahamar
12. máj 2023

Za mňa nie, stredný chorý nonstop do 10r., malý 2r. chorý každý druhý mesiac určite od nástupu do jaslí, od sept. Tak sa nechám prekvapit