Výsyp u 6 mesačnej dcérky

denych
30. aug 2021

Mile mamicky a oteckovia, prosim vas o radu. Mame 6 mesacnu dcerku a cca pred mesiacom mala po telicku mensi vysyp. Pripisovala som to chloru, kedze sme boli prvy krat vyskusat na chvilocku bazen. V rovnakom case sme zacali aj s prikrmami (teda samozrejme nezjedla vela, skor by som to nazvala ochutnavanie), ale kedze mala ten vysev, tak sme radsej prestali, kym nezistime, ze z coho to mala alebo kym to nezmizne. Behom tyzdna sa to zhorsilo, mala to uz po celom telicku, drobne cervene vyrazky. Raz v noci sme sa zobudili, ze sa hrozne skriabe a bola celucicka cervena a vyrazka na vyrazke. V tom case sme neboli na Slovensku, na pohotovosti mimo sk nam povedali, ze to je ekzem a mame natierat laroche posay lipicar. Ina lekarka nam povedala, ze to je alergia na nieco.. na Slovensku kozna potvrdila, ze to je skor alergicka reakcia, ale ze uz tam ma aj trosku ekzem, takze nam predpisala fenistyl a kortikoidnu mast. Behom par dni sa telicko vycistilo a vyrazky zmizli, koza sa upravila. Zostalo uz len zacervenane pod bradou, ale to skor pripisujem tomu, ze sa tam spoti a ma taku dvojitu briadku. Medzitym sme znova zacali skusat papat prikrmy, uz ma 6,5 mesiaca, uz musime… no a dnes toto… zase taky hrozny vysev na chrbatiku, na brusku. Poobede som jej dala trosicku bataty, sladkeho zemiaka a nic. A teraz vecer pred spanim toto (fotka). Inak je kojena, ale mlieka mam uz hrozne malo z tych stresov 😢 mliecnu bielkovinu som uplne v mojej strave vysadila pred tyzdnom a pol, myslela som, ze to reagovala na to, ale zda sa ze nie. Chcem sa vas opytat, ci s niecim takym mate skusenosti? Ci sa to stava u babatiek? (Ja som z toho na nervy, uz neviem ako jej mam pomoct, hrozne sa skriabe, vyskusala som uz vselico) Alebo je to naozaj ekzem? (Ale inde na tele nema ani suche miesta) Ako taketo reakcie riesit? Nemoze jej dlhodobe podavanie fenistylu poskodit? Dakujem za vasu pomoc a rady

euka210
30. aug 2021

@denych no ked je to po jedle, tak to vyzera na reakciu. Fenistil neskodi, kortikoidy vo velkom a casto ano, su to hormonalne maste, ktore sa davaju na exem a zaberaju...hoci mojmu uz ani toto a davala som sudocrem a hylak na travenie. Fenistil gel aj natri aby ju nesvrbelo v noci.
Ale je mi divne zo zemiakov alergicka reakcia. Vynechaj a skus mrkvu,...alebo bio. Mozno nejaka chemikalia tam bola.

lulka321
30. aug 2021

@denych moja malá má atopický ekzém... Tiež som bola už zúfalá, že čo jej môžem dať a čo nie. Taktiež je dojčená... Nakoniec som zistila, že alergickú reakciu dostala z toho čo som ja prijímala v strave. Zistila som, že má alergiu na vaječný bielok, jahody a arašidy. Ale na ten bielok je riadne alergická, tiež mi ostala tak vysypana ako vaša malá.... Nejedli ste vy náhodou niečo neobvyklé? Skúste porozmýšľať... Ja mám na chladničke aj zoznam alergénov a tým potravinám sa vyhýbam.

lulka321
30. aug 2021

Alergologička nám predpísala probiotiká a Zodac. A malej by bolo vhodné dať na noc rukavičky, ak nemáte aj ponožky na ručičkách pomôžu 🙂

denych
autor
31. aug 2021

@euka210 dakujem velmi pekne za odpoved, tvoj maly mal ekzem ci alergie? A fenistil gel mozem natriet aj na podrazdenu cervenu kozu na cele telo? Nebude ju stipat? (Lebo mi poradili aj excipial a natrela som a mala vrieskala a potom mi kozna povedala, ze ked sa to da na cervenu podrazdenu kozu, ze to obsahuje ureu a ze to stipe ☹️)

denych
autor
31. aug 2021

@lulka321 dakujem aj Vam, a ked mala takuto reakciu, za ako dlho to zmizlo? Osetrujete niecim? Neviem totalne ze z coho, vcera som nicoveho nic extra nejedla… ale dali sme jej tiez probiotika a vitamin D po tyzdni, tak mam podozrenie ci nie z toho.. ale to sme dali rano, tak preco by zrazu tak vecer zareagovala. No ja neviem ☹️

denda007
31. aug 2021

No a nezmenili ste aviváž alebo prášok?možno tam kde sa jej latka najviac dotýka telíčka ju to možno svrbí

denych
autor
31. aug 2021

@denda007 praveze vobec vobec, od narodenia mam daky specialny hypoalergenny bio prasok, davam len trosicku, dokonca teraz som zacala aj po prani este v cistej vode preplachnut, vsetko zehlim

denych
autor
31. aug 2021

Inak beriem ak zvysene davky senovky a benedikt, lebo uz mam strasne malo mlieka, tak ktovie ci nie aj to?

lulka321
31. aug 2021

@denych keď som ju natrela kortikoidnou masťou, tak za 3 dni sme mali pokoj. Stále ju natieram Excipialom - to je telový krém na pokožku. Mala sa mi vedela vychádzať z večera do rána

euka210
31. aug 2021

@denych moji dvaja maju exem, jeden syn nie.
Excipial ma mocovinu, preto na rany nesmie ist ani na akutny exem...iba na premastenie suchej pokozky. Fenistil by som skusila na cast tela a uvidis.