Výsyp u 5 mesačného. Z čoho to môže byť?

myreason
19. okt 2011

ahojte,malý má skoro 5mesiacov a pri krku,za uškami a trošku na hrudi má výsyp..trvá to už asi tak cca 1,5týždna a raz je to vidiet menej,potom zase viac. ale najhoršie je že v noci sa 100x budí, myslím si,že je to tým,že ho to svrbí..lebo aj rúčkou si to tam škriabe 😒 ale cez den je klud..poradte prosím z čoho to môže byt??? 😢

xlucia
19. okt 2011

@myreason asi detsky ekzem. daj mu fenistil kvapky

myreason
autor
19. okt 2011

@xlucia vdaka za radu. a sú na predpis?

xlucia
19. okt 2011

@myreason hej su na predpis, ale niekde ich dostataj len tak, ked poprosis lekarnicku

lucia81
19. okt 2011

@myreason ahoj, ak kojíš, môže to byť reakcia na nejakú potravinu. Skús porozmýšľať, či nejedávaš niečoho viacej, mliečné výrobky, pšenica, vajíčka, zeler, paradajka, jahody... Ak áno, skús vynechať a uvidíš či sa to zlepší. Ak sa to zlepší po vynechaní alergénov, tak to bude najskôr alergia.

myreason
autor
19. okt 2011

@lucia81 ahoj, ...áno,kojím,..tiež ma napadlo ako prvé,že či to nie je z jedla..no ale neviem;lebo od narodenia malého jedávam v podstate to isté (vôbec nejem citrusy) a doteraz to nemával..a žeby sa to na niektorú potravinu prejavilo až teraz? neviem,neviem. Skúsim to ale s mliekom,lebo sa mi zdá že toho som teraz možno o máličko viac pila..no uvidím.. ☹ A dakujem za radu 🙂

strapco13
19. okt 2011

@myreason nezmenila si praci prasok ? avivaz? kozmetiku? neobliekas ho prilis teplo?..mozu to byt potnicky

myreason
autor
19. okt 2011

@strapco13 ahoj. nie,ani prášok ani kozmetiku som nezmenila...Nezdá sa mi ani,že by som ho príliš teplo obliekala,..ale dnes som mu predsa nechala na spanie len body ktoré sú volnejšie pri krku,nech sa mu to tak vetrá,..no uvidím či aj to zaberie 😒

myreason
autor
20. okt 2011

@xlucia
@lucia81
@strapco13
tak dnes som to už nevydržala a išla som s malým k pediatričke,lebo v noci som spala dokopy asi hodinu,čo sa malý stále budil,jedoval a škriabal 😖 A povedala,že je to ekzém,naordinovala nam mastičky,tak dúfam že mu pomôžu 😕

myreason
autor
20. okt 2011

vraj ekzem je aj dedičná záležitost,no v našej rodine ho veruže nik nemáá 😨

seva
20. okt 2011

nebol nedavno ockovany? mojej dcerke spustilo ekzem ockovanie ...

xlucia
20. okt 2011

@myreason a co presne mu dala?

lucia81
20. okt 2011

@myreason tak vám držím palce, nech to čo najrýchlejšie prejde, a daj potom vedieť, ako ste na tom.

myreason
autor
20. okt 2011

@seva očkovaný bol koncom júla. Môže byt že sa to teraz prejavilo?? A tvojej dcerke sa to kolko (dní) po očkovaní spustilo?

myreason
autor
20. okt 2011

@xlucia dala mu LOCOID Lipocream - tým mu mám natierat priamo tie červené miesta a potom EXCIPIAL-tým mu mám ostatok telíčka natrieť..

myreason
autor
20. okt 2011

@lucia81 Ďakujem!! no dúúfam,že to pomôže a rýchlo to prejde,lebo ked ho vidím ako sa jeduje a škriabe večer a v noci, joj ☹

lusana
20. okt 2011

@myreason tento problém som mala so synom, nám sa to prejavilo v 3 mesiaci, tiež bol plne kojený a ja som jedla stále to isté. V pol roku sa krvnými testami potvrdila alergia na mlieko a vajcia. Tieto potraviny prechádzali do materského mlieka, takže som potom držala dietu aj ja.
Môže to však byť aj prací prášok, kozmetika, treba vypozopravať z čoho sa to prejavuje.

myreason
autor
20. okt 2011

@lusana to znamená,že tvoj malý nebude môct pit mlieko a jest nič z vajičok ani ked vyrastie? ešte ho kojíš?

lusana
20. okt 2011

@myreason syn má teraz 3 roky alergiu na mlieko prerástol ako 2 apol ročný, alergiu na vajce stále máme, Tieto potravinové alergie väčšinou deti prerastú najneskôr do 6 rokov, len malému percentu alergia zostáva do dospelosti. Väčšiu šancu na vyliečenie majú deti. ktoré dodržujú striktnú dietu aspoň rok a potom sa potravina opatrne zavádza. Aj keď testy na mlieko máme už negatívne, jeme jogurty syry a mlieko iba vo varení. Pohár mlieka nám doktorka ešte neodporučila naraz piť.

aliza
20. okt 2011

@myreason Locoid je hormonalna mast, nic nelieci, len potlaca priznaky, aj to len docasne, treba najst pricinu. ja by som zacala s dietou a chod do temy o ekzeme, tam ti baby poradia, cim natierat a aku dietu dodrziavat.

lusana
20. okt 2011

kojila som asi 10 mesiacov, potom sme mali kojenecké mlieko Nutrilon allergy care, kde je rozštiepená bielkovina, toto mlieko sa používa pre deti s alergiou na bielkovinu kravského mlieka

lusana
20. okt 2011

@myreason ja by som si našla dobrú alergologičku a nenechaj sa odbyť, že sa takýmto malým deťom testy nerobia, to nám tvrdila pediatrička a poslala nás na kožné, tiež sme dostali hormonálne maste, po nich bol malý bez jedinej vyrážky, bohužial iba chvílu než si na tie maste zvykol a potom sme to mali ešte horšie. Hneď ako sme prišli na alergologiu synovi zobrali krv a podla výsledkov nasadili dietu, predpísali mlieko , už po týždni bolo vidieť zlepšenie, neskôr sme boli úplne bez ekzému len vďaka diete

myreason
autor
20. okt 2011

@aliza vdaka za radu. Ved tú príčinu sa snažím hladať z čoho to môže mať. vyššie som písala,že najprv to skúsim s mliekom,či to nebolo v tom.

myreason
autor
20. okt 2011

@lusana na alergologii mu teda presne zistia z čoho má ten ekzem?

lusana
20. okt 2011

myreson nám presne vyšla alergia na mlieko a vajce, a tak to aj bolo ako sme začali s dietou mali sme po probléme, dovtedy som tiež čítala rôzne diskusie podľa toho som vyradila mlieko ale bohužial vajce som jedla, takže žiadne zlepšenie, potom naopak, neskôr už som mala podozrenie, že sú to tieto potraviny a testy mi to potvrdili.
Sú však aj prípady keď alergia vyjde negatívna z testov a napriek tomu dieťa reaguje alergicky na potraviinu. Niekedy sa to robí aj tak, že sa začne so striktnou dietou, kedy sa je iba pár základných surovín, ktoré sú najslabšie alergeny a postupne sa zaraďujú ďalšie potraviny a sleduje sa reakcia.
Ja by som určite zašla za alergologičkou, ona má s tým skúsenosti, môže dieťa sledovať, možno vám hneď z testov vyjde alergia a nemusíš zdlhavo hľadať, čo vám vadí. Ak by vám vyšla alergia na mlieko máš nárok na uhrádzanie 50% z ceny poisťovňou, keďže tieto mlieka sú dosť drahé.

seva
21. okt 2011

@myreason no nam sa to spustilo skor, asi tyzden po ockovani, a potom po dalsom ockovani sa to znovu zhorsilo. tazko povedat, ci to mohol byt spustac. v kazdom pripade, neboj sa, moze to byt len prechodne, urcite je dobre, ze este dojcis. nam na to dali telove mlieko s ureou (Liposal, alebo tak nejak), pomohlo aj to, ze som zacala kupat len 1 - 2 krat tyzdenne (s vynimkou od pasa dole), vzdy natierat, zbytocne neexperimentovat s potravinami. preslo to, len to bolo dost neprijemne. dcerka je uz OK, z casu na cas sa jej mierny ekzem objavi, najma ked ma oslabenu imunitu z choroby, ale uz sa to da zvladat.

bubu100
22. okt 2011

@myreason Dobry vecer, moj maly mal tiez vysyp na tvaricke ked mal asi 2 a pol mesiaca. Mal to po celej tvari a neskor mu to islo az na vlasky. Take supinky, neskutocne sucha pokozka a pod krkom cervene flaky. Najprv som si myslela, ze potnicky. Kozna na Kramaroch nam predpisala 0,5% kys. mliecnu (zarabana mast) a na tie cervene flaky vlastne je to zapalena pokozka fucidin H a kupat v hypermangane. Mozno som trosku pomohla. Do dnes pouzivame tuto zarabanu mast alebo modru indulonu. Maly sme aj excipial, biodermu, linolu ale nezabralo nic.

adinkag
23. okt 2011

my sme mali nico podobne fenistil kvapky nam nepomohli, skoncili sme u koznej ta nam dala k mliecnu a ichtiovu mast sice smrdi ale par dni mala opat krasnu tvaricku 😉 v nasom pripade bolo na vine oreganoo:(

myreason
autor
25. okt 2011

@lusana
@seva
@lucia81
@bubu100
@adinkag
takže tá mastička čo nám doktorka predpísala POMOHLA a po ekzéme už nie je ani stopy, zmizlo mu to hned po 2-3 dňoch a už ho to ani nesvrbí. aj v noci lepšie spinká..(a tým pádom aj my 😀 ). už ho natieram len excipialom,lebo má ešte na tých miestach trošku suchú pokožku. Tak dúfam, že to už bude dobré 😅 😉

lusana
25. okt 2011

@myreson, to je super, že vám ekzém zmyzol, dúfam, že sa vám nevráti, nám sa bohužial po 2-3 týždňoch vrátil, tiež sme ako prvú dostali slabú kortikoidnú mastičku, na ktorú si zvykol a už nepôsobila. Ale my sme mali silnú potravinovú alergiu, to snáď nebude váš prípad. Želám, aby všetko už bolo v poriadku a malý bol len spokojné dieťatko.

adinkag
25. okt 2011

@myreason tak to som rada :D