Zdravím mamičky, mám 2,5 ročného synčeka, ktorému začala opuchať noha v okolí kotníka. Časom aj ruka v okolí zápästia, na tej istej strane. Nemá to bolestivé ani zacervenalé. No z krvy malému vyšiel vysoký reumatoidný faktor, ktorý ideme ďalej riešiť. Máte skúsenosti? O čo tu vlastne ide?
@jana610 buď mu môže začať reuma-JIA zvyčajne u detí. Alebo to celé prejde, no o pár rokov to môže vypuknúť znovu (najskôr asi v puberte pri zmene hormónov), mne to v puberte začalo, potom prešlo a po 2.pôrode to prepuklo 🙈
@denkabemommy a ako sa to prejavuje?
@jana610 mne najskôr len, ortopéd ma poslal na reumatologiu, tam mi urobili veľmi veľa testov ale nič dokopy nezistili, len mi povedali, že to môže prísť, dostala som protizapalové lieky, z ktorých som mala dosť vedľajších účinkov, tak mi ich vysadili. Vtedy som mala 13r. V 15r som mala reumatickú horúčku. Občas tŕpli prsty na nohách, vstala som a cítila som akoby mravčenie, nepridávala som tomu žiadnu váhu. No potom to začalo. 1.5r po druhom pôrode.
Najskôr ma znovu bolelo len koleno, nejak som to odignorovala, urobili sa mi na kĺboch svrbivé vyrážky, mala som tráviace problémy. Týždeň, dva na to ma chytila veľmi agresívna forma (skôr zriedkavá) 40 horúčky, obrovské opuchy všetkých kĺbov, nedokázala som robiť tie najbežnejšie činnosti -vstať z postele, prejsť na záchod, osobná hygiena bol nonsens. Za 2 týždne som schudla 7 kíl (viac sa asi nedalo, mala som 45kg pri 170cm 😅), lebo v horúčkach človeku nechutí a vlastne som nemala ani silu niečo žuť. A už som nemusela na nič čakať, utekala (silné slovo😂) som si po výmenný lístok k obvodnému a ťahá sa to somnou už rok a pol, momentálne čakám na vyšetrenie u iného reumatológa, lebo terajší má svoj vek a nevzdeláva sa ďalej, čo je na škodu, najmä pre mňa, lebo problémy pretvrávajú. No reumatologia veľmi pokročila v liečbe, da sa žiť plnohodnotne aj s touto chorobou. Ja u synov každý náznak bolesti pri chorobe veľmi prežívam, skrz môj doslova traumatický zážitok 🙈.
@denkabemommy tak to mi je luto. Ja stále dufam, že ide o nejaký vírus alebo zápal a vyrieši sa to. Objednali sme sa do ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Uvidíme :/
moze sa jednat o juvenilnu idiopaticku artritidu ale na to musi splnit cele mnozstvo priznakov, nie len vysoky faktor. treba to presetrit (inak je to odborny nazov pre detsku odnoz reumy) ☹ drzim palceky