Ahojte baby. Je tu nejaká z vás, ktorej dieťa ma vysoký obsah histamínu v tele? Nám dnes dr. oznámila, že nebude môcť jesť kysnuté cestá, zrejúce syry, ryby a kuracinu, citrusy, kyslú kapustu a uhorky, čokoládu, orechy no v podstate všetko zo základného jedálnička. Viete mi povedať čomu sa ešte vyhýbať čo môžme jesť poprípade aké máte skúsenosti vy?? Vopred vám všetkým ďakujem.
@trgypadl Googlila som len som chcela porozprávať s niekym kto s tým má osobnú skúsenosť 🙂 Ale každopádne ďakujem
no v podstate nie je to o tom ze uplne nemoze trochu ano ale v ten den uz nic co ma vysoky obsah histaminu. napr. chlebik opecies, tym to trochu zmiernis to drozdie nebude take tazke na zaludok. dalej moze napr. trocha spenatu ale ak ho das na obed na veceru uz nic co obsahuje vela histaminu napr nie paradajkove jedlo a pod. ono zo zaciatku je to tazke ale potom sa s tym uz naucis.
@alexandra28 ja mam to iste,ako Vam prisli na to,ze ma HIT?mal aj nejake tazkosti?
@alexandra28 my mame osobnu skusenost. aj mojmu synovi vysiel HIT, bol 3 mesiace na diete, vobec mu to nepomohlo, na konci diety mal vysledky este horsie. keby to nestacilo, zacal kakat na svetlo, tak 3 mesiace som bola na prasky. hned ako mu zobrali dalsiu krv, dietu som zrusila, je vsetko, raz mal jeden flak na tvari po multivitaminovom dzsusi, inak je uuuuuuplne ok. takze tak.
samozrejme situacia by bola ina, keby mal vazne priznaky, ale nema.. vy ste na tom ako?
@trgypadl No okrem toho, že mal strašne vyhádzanú tvár také niečo ako žíhľavka tak neviem o ničom. Aspoň som si nič nevšimla. Dosť často ho bolelo bruško neviem či to môže mať niečo spoločné s tým. No hlavne to začervenanie a žíhľavka boli dôvod prečo nás dr poslal na alergologiu. Tam mu brali krv na mnoho vecí a vyšlo mu toto a ešte mierne zvýšená alergia na mlieko ale nezakazala nám ich doktorka.
@emma_932 Ako som už písala. Nič iné ako tie fľaky som si nevšimla. On má rok a pol a nič mi nepovie takže o vnútorných problémoch neviem. ☹ My už mesiac ako nekonzumujeme ani citrusy ani orechy a kakao ale líčka má stále také červené a vyhádzané ☹ myslím si, že ho to musí buď svrbieť alebo páliť lebo je veľmi nervózny.
@bibistec Tak zo začiatku to bude ťažké. A hlavne u starých rodičov. Tí nič nechápu na všetko majú blbé otázky a niekedy už ani neviem ako im vysvetliť, nech do neho niečo netískajú. A zabrala vám diéta, alebo ani nie??
mojho bolela hlava, bol unaveny, stale zahlieneny-upchaty nos,strasne kaslal,boleli ho klby a robili sa mu o rovske flaky po tele a mal chronicku zapchu. uz cca pol roka ma dietu (uz nie tu najpfisnejsiu), berie pyridoxin, vit.C, aerius a hrozno y olej... vsetko vymizlo, ale staci,ze neustriehnem histamin a hned kasle a potahuje nosom... potom to trva cca 3 dni, kym to opat vymizne, ale vtedy fakt nesmie histami .
prepac preklepy,tukam z mobilu...
@piacere Tak môj býva dosť často chorľavý ale vždy nám vykukne aj nový zub takže tomu som nepripisovala nikdy viac pozornosti. Zo zápchou máme problémy od mala. ....... Čo mu ináč dávate namiesto pečiva napríklad na raňajky?
@alexandra28 no niekedy sa to moze takto prejavovat,treba zistit,kt.potraviny mu vyslovene nerobia dobre....napriklad ja,ked si dam jogurt mam neskutocne krce...cize takym veciam sa snazim vyhybat...je mnoho potravin,kt.obsahuju vysoke mnozstvo histaminu,ale to by sme pomaly nemohli nic papat...cize reba si najst taky zlaty stred
@alexandra28 moj pecivo toleruje. u syna je skor problem nahromadenie histaminu ako ko kr.potraviny. Napr. tvaroh je vo vacsine zoznamov potravin ako do re tolerovany, pritom moj maly sa po nom do pol hodiny cely vyhadze,takze sme ho iplne vylucili. ziad e ine potraviny nemame, kt. by netoleroval. takze on znesie aj trochu kvalitnej sunky napr., aj trochu parad.polievky,atd. akurat musim tu de.nu davku histaminu strazit. takze ak zje parad.polievku, uz mu nemozem dat v ten den napr. strapacky s kyslou kapustou atd. Ale na to casom prides...
a pizor aj na lieky, hlavne proti kaslu.... a mojmu este velmi vadia farbiva, ecka a kyseli a citronova, takze som sa zmenila na blazna,ktory stoji v obchode pri pulte a cita zlozenia a cita a cita.... 🙂
@trgypadl no tak u malého to bude ťažké ale budeme to musieť nejako zvládnuť 🙂 isto viem, že nášmu vyslovene nerobí dobre vanilka. Má po nej strašné kŕče.
@piacere tak to budem určite aj ja pre poniektoré zamestnankyne 🙂 ja sa mu snažím jedlo obmieňať a tie líčka má permanentne vyhadzané takže neviem z čoho to je ☹ ale pečivo máme každý deň
@alexandra28 ono je dolezite,aby boli potraviny vzdy cerstve,lebo cim viac stoja a skladuju sa,pripadne opakovane sa prihrievaju,tak sa vytvara viac a viac histamimu
@trgypadl aha tak to som teda nevedela 🙂 a ináč mäsko musí byť tiež vždy čerstvé alebo môže byť vytiahnuté z mraziaka?
@alexandra28 malo by byt co najcerstvejsie,cize v mraziaku by malo byt minimalny cas...
@trgypadl ďakujem pekne 🙂 ste zlatá v priebehu týždňa ideme k dr tak hádam mi povie čo a ako
@alexandra28 nemusis mi vykat 😉 skus aj stranku www.daosin.sk....na nete je vela dostupnych info o vhodnych potravinach a liekoch a podobne
@trgypadl skúsim pozrieť .... ďakujem ešte raz veľmi pekne 🙂
precitaj si tuto skupinku je tam vela info o histaminovej intolerancii a mnohe maminy sa zdruzili aj na FB a vymienaju si recepty a info. vysoky histamin a intolerancia je nieco ine. takze treba to spravne pomenovat. 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/histaminova-intolerancia-2/
Zapajam sa .Moj syn pol roka je castejsie chory bude mat 5 Obvodna nas poslala k alergologovi a tam zistili toto Do 4 rokov zdravy chlapec a zrazu prejavy astmy som hotova ,viem ze su horsie diagnozy ale ta dnesna doba nas pomaly zabija darmo sa snazime nevyhneme sa vsetkej pliage okolo nas najviac je to smutne .ked to postihuje nase deti
@frotta Bohužiaľ áno. Nech robí človek čokoľvek a akokoľvek sa snaží chrániť dieťa či seba nikdy sa mu to nepodarí. Celé to prostredie v ktorom žijeme je zlé ☹ bohužiaľ
@alexandra28 Moja dcera ma 4,5 roka a ma diagnostikovanu HIT uz cca. 2 roky.
Urcite jej robia problemy aj lieky (resp. kombinacia choroba + lieky), reagovala zhorenim ekzemu na lieky od teploty a kasla, ale napr. aj na Arco defenses na imunitu (obsahuje bakterie mliecneho kvasenia), ani vsetky probiotika nie su vhodne, viditelne zle jej robilo citrusove ovocie, kysla kapusta...(svrbenie koze, zhorsenie ekzemu).
Dietu sa snazime dodrziavat podla odporucaneho zoznamu, varim jej kazdy den cerstve obedy, maso mame na 90% od rodiny (hned zmrazene), vyhybame sa kvasenej zelenine, kyslomliecnym produktom, aj celkovo mliecnym produktom (obcas ma nieco "povolene" ako lipanek, slahacku, smotanu na varenie, mozarellu alebo parenicu), farbivam, konzervantom, kakau, pecivo sa jej snazim davat cim menej a ked uz, tak starsie a opecene (a vylucovat psenicne, resp. striedat razne, spaldove, kukuricne), inak nijake kysnute cesta (=nijake buchty, knedle, kysnute kolace), pije zvycajne len cistu vodu, obcas 100% dzus alebo rastlinne mlieka, obmedzujeme aj orechy, neodporucane ovocie, atd...
podla mna to berieme dost prisne, aj ked nie 100%-ne, dcera to nezvlada dobre a nespolupracuje (hlavne ked ide o sladkosti a kolaciky, to si nenecha ujst prilezitost sa ponuknut, ak sa naskytne prilezitost), vysledok ...v lete byva ok, v zime mava ekzem, aj je castejsie chora, tak ako to bolo aj pred diagnozou HIT
(=asi nieco nerobime dobre alebo je z tych horsich pripadov a ma naozaj nizku schopnost odburavat histamin)
@alexandra28 no my nemame az take vyrazne problemy, viem ze kamoskin syn ma ozaj problem a oni az anafylaktycke soky chytaju. Mozu sa objavit bolesti hlavy a pod. Starym rodicom treba doniest jedlo ktore mozu dietatu dat nic ine, u nas to funguje aj ked nechapu, nesuhlasia a pod, ale pod hrozbou ze uz vnuca neuvidia funguje, je to mozno drasticke ale ja na svojom trvam a nie su problemy, vzdy sa opytaju ci mozu nieco dat a pod. drzim palce
@alexandra28 ja som našej babke a dedovi vytlačila zoznam, čo môže a čo nie a majú to vylepené na chladničke, napriek tomu sa stane, že tam zje niečo, čo nesmie.... oni totiž riešia hlavne potraviny, ktoré nesmie a farbivá, konzervanty, ale nepozerajú zloženie do hĺbky, nejako sa nevedia do toho dostať... napr. minule mu kúpili 100% hruškový džús.... ono by to bolo fajn, hrušky smie, džús bol 100%, žiadne konzervanty, skladoval sa v chladničke, ale v zložení bola nešťastná kyselina citrónová, ktorú oni nezhodnotili ako zakázanú.... napr. ... ono to chce len cvik a zistenie, že ten histamín skutočne dieťaťu škodí a nie je to sranda... našim stačilo to, že po konzumácii zakázaného jedla u nich hneď večer kašľal ako tuberák a porobili sa mu mapy po tele... dostával sa z kašľa 3 dni... hneď pochopili, že to asi nie je až taká "malina" a skutočne musí to dieťa dávať pozor na histamín.
@alexandra28 moja dcerka 4rocna je rok a pol na diete a jej prospieva jasne obcas zhresime ale samozrejme vzdy z mierou. Akurat od pondelka budeme nosit celodennu stravu do skolky. Jej dieta a obcas daosin zabera po roku vynikajuce vysledky. Syn 8rocny ma Histaminovu intoleranciu tiez ale zistenu az pri dcere on dietu nemal lebo vyrazne tazkosti okrem mierneho nechutenstva nemal, kysle a kapusta, kel a syr tiez neje. Mal vtedy hranicne vysledky a potom ked bola dcera na kontrole on mam kusok horsie vysledky. Momentalne sa lieci na chronicku nadchu a ma zenaro silne antihistaminikum a zacal aj konecne poriadne jedavat nie sice tak akoby mal ale urcite je to omnoho lepsie a aj s nosom ustupili problemy prec. Ale skusala som u neho dietu a daosin ale vysledok nebol ziadny. U svokrovcov je to podobne aj u nas. Moja mama a otec sa vzdy spytaju ci moze ci nie urcite veci uz vedia co smie co nie a aj svokra ale svokor je pomaly urazeny preco toto nemoze preco hento a tak este ani raz nezazil reakciu ale keby zazil by to pochopil az potom. Ok obcas to s toleruje hej ale tie otazky okolo toho a reci to nemozem pocuvat. Kazdemu je nieco ine vyhovujuce a nieco ine toleruje co sa tyka stravy u nas hlavne kvasnice problem hned ma ekzem a pri dlhsej konzumacii aj bolesti bruska preto peciem bez drozdia. Jogurt len s daosinom a davam si pozor na cerstvost potravin ako mlieko a maso, zelenina a tak ...
@kaza76 presne aj my takto mame obmedzenia. Hovadzie mam cerstve zamrazene, planujem teraz kupit hydinu nejaku domacu ale vacsinou som sa zamerala ak kupit maso v obchode tak len u masiara u nas v okoli uz mam jedneho vytipovaneho. Malokedy ak maso kupim prsia tak len v lidli lebo u masiara ho mavaju len dva razy do tyzdna. Mliecne u nas kupujem skor s daosinom jogurt aj to vynimocne a tie tvarohove dezerty obcas tiez. Maslo len klasicke a mlieko smotana vyhradne cerstve . minule na mna v malych potravinach pri cinziaku predavacka divne na mna pozrela ked som sa pytala ci maju este cerstve mlieko alebo toto je posledne ze uz len trvanlive a ja jej zahlasim aaaaaah take nechcem. Syry vyhradne ovci alebo parenica a ostiepok neudeny, korbaciky jadel v lidli proste nezrejuce syry. Tvarohove ako lucina a smotaneve natierky alebo z cerstveho syra ok. Akurat zvazujem co jej davat na desiatu do skolky mate skusenosti s nejakymi domacky vyrobenymi pomazankami bez majonezy? Nejake recepty by sa mi hodili. Sunku ked kupim u masiara ztoleruje alebo obcas urobim svoju domacu a dam do mraziaka. co sa tyka ovocia zje hrozno, banany, jablcka, hrusky bez problemov. Citron do caju alebo vit C ok. Caje kupujem megafit v lekarni tam akekolvek a doma aj tak viac len cistu vodu. jedlo ztolerujeme aj kazdy druhy den nemusime kazdy den ale do skolky uz bude treba kazdy den takze. Vzdy som sa doma snazila varit tak aby som len nieco zamenila alebo navarila tak ze to moze aj ona. Paradajkovu polievku miluje so syrom. Ale papame ju s daosinom. Pouzivam paradajkove pyre nie obycajny pretlak ale tusim lidlovy je sto100% paradajkovy pretlak ale ten len vynimocne pridam niekam kam musi. Syr jej struham taky co moze. Spenat no raz za cas ano ale viac nie ako ano prezenie ju z neho. Muky pouzivam spaldovu na kolace alebo celozrnnu, chlieb tiez taka muka, na zahustovanie polievok skor ovsenu alebo raznu ci zitnu aj celiaticku od shar mame tu tiez pouzivam na urcite kolaciky, palacinky bezlepkove alebo sucharove keksiky ako vianocne pecivo. Na palacinky a kolace vyuzivam kokosovy olej a aj na varenie pouzivam vyhradne repkovy vzdy som mala slnecnicovi ale ten som potom hned zrusila ked sme zistili HIT. Obcas do fritaku davam fritol (mix repkovy a slnecnicovy) ak nieco vysmazam klasicku struhanku a tu trosku bielej muky znesie a ked jej nieco nechuti alebo vadi ona to dalej neje ale zase si velmi rychlo zvykla a aj po urcitych reakciach pochopila co smie co nie. So sladkostami je to boj obcas jedno kinderko ci kinder cokoladku dovolime, kakao minimalne raz za cas do mliecka skor ked je krupica to jej bez kakaa nemoze ani rec takze ale to zje bez daosinu v pohode.
ahojte,tak nasa alergologicka nas tiez strasi tou HIT.ale mam z toho divny pocit,,,ona sa nevyhadzuje,ma akurat dve male akoby pigmentove skvrnky...byva casto chora,,,ale nic viac .A vraj ma HIT,ved jej nic nie je ja nechapem,ci to mame dodrziavat ci je to take vazne alebo nie a viete co mi povedala???ze to,ze dieta je zive,agresivne,srdive ,ze za to moze histamin...je to pravda???prosim pomozte 😢
@alexandra28 vyhladaj si histaminovu intoleranciu,tam mas vsetko strucne popisane