Vysoké plusové dioptrie 5 ročnej dcérky

stevany1
26. feb 2013

Milé mamičky, chcem sa poradiť, či niekto nemá alebo nemal podobný problém... ☹ Mojej 5 ročnej dcére zistili na očnom vyšetrení poriadne vysoké hodnoty. Jedno očko + 7,5 a cyl. 1,25. Ľavé oko + 6 a cyl. 1,5. Sme z toho úplne v šoku. V rodinách nemáme žiadne problémy s očami, a to že dcéra nevidí dobre, si všímame až teraz, keď sa jej naročky pýtame, či vidí maličné čísielka alebo vzdialenejšie veci. Doteraz sme si to vôbec nevšimli, vôbec do ničoho nebúchala, nešliapala na predmety na zemi, skladá puzle, kreslí normálne.... Lekárka nám zatiaľ predpísala okuliare +2, aby si na ne trocha zvykla a po mesiaci sa uvidí, čo ďalej. My sa však chystáme ešte na ďalšie špecializovanejšie vyšetrenie do iného mesta, no teraz tam majú dovolenku... Ak má niekto nejaké skúsenosti, prosím, poraďte... Je mi z toho dosť... 😢

blumka
27. feb 2013

@stevany1 ahoj, moja dcera ma na oboch +6 a nejake cylindre. Okuliare ale nosi od 1,5 roka. Ona navyse este na jedno skuli, cize musela to zdrave ocko prekryvat a este k tomu mala na oboch aj bifokalne skla. no ale tym poctivym nosenim okuliarkov a prelepovanim ocka, sme dospeli k tomu, ze od decembra nemusime ocko prekryvat a od minuleho tyzdna nema bifokal a lekarka povedala ze jej aj znizi dioptrie, ale najpr nech si zvykne na to ze nema bifokal a neskor zacne znizovat. Tiez zacinala na +2 aby si zvykla.
Ja nosim okuliare od 2 rokov, mala som 5,5 a postupne som znizila na 1,5 a 0,5 😉
Len nech dcerka nosi poctivo okuliarky, mozno vam daju aj nejake cvicenia robit.

mimikas
27. feb 2013

@stevany1 hadam ta trosku potesim ale ja som mala ako 5 rocne dieta dioptrie +6 a +5, rodicia mi oci lepili a musela som cvicit na oci a uz v 10r som mala len +3 a od svojich 23 rokov okuliare nepotrebujem. Deti sa este vyvijaju a ak bude liecba spravna a lekarka vam nasadi spravne dioptrie tak je velmi velka sanca ze sa to postupne upravi a dospelom veku bude potrebovat uz len take +2 dioptrie. Podla mna je super ze jej na to prisli uz v takom malim veku. Moj brat mal tiez dioptrie od 1,5 roka a dnes este sice nosi okuliare ale uz mu nezabehavaju oci a vidi aj bez nich takmer v pohode a to on mal dioptrie +11, vies si predstavit ake popolniky to boli pred 30timi rokmi 😀

m.i.r.i
27. feb 2013

@stevany1 ahoj..ja som nosila plusky od 1 roka...mala som to "stastie", ze som skulila a nasi ma vzali k lekarke..stastie pisem preto,lebo ta sa vyjadrila, ze prave tie deti co aj skulia maju zvycajne lepsiu sancu zrak upravit..lebo to skulenie rodicov upozorni na to, ze treba ist k ocnemu..a skulenie je zvycajne spojene so strabizmom a casto aj astigmatizmom..ak dieta neskuli, veru to nie vzdy rodic moze zbadat, hlavne na plusky..pri minusakoch je to zas nieco lahsie, ked nevidia do dialky..ale do blizka to az tak nespozorujes..no tak ja som dostala okuliare ako rocna..tiez v 6 rokoch som mala mat +8, ale vtedy boli take tazke a hrube skla, ze doktorka sa obavala, ci ich ja na nose vobec unesiem..tak som dostala 6 a 6.5.....inak v 4 rokoch som bola aj na operacii kvoli strabizmu....potom ale to tiez islo postupne k lepsiemu...teraz mam +2.5..uz hadam aj 15 rokov....vseobecne na vonku okuliare vobec nenosim, kedze ako dalekozraka vidim bez problemov ( na ludi, na autobus, na cokolvek)..nosim len doma na citanie, pocitac..telku..lebo ked sa mi oci unavia, tak uz je to horsie..bolia a tak..tak tie okuliare stale doma mam...ale uz mi nijako neprekazaju..
Takze ta tiez chcem len povzbudit, ze to nie je ziadna tragedia...v 5r moze mat vysoke dioptrie,neskor to pojde dole a zlepsi sa to..a ak neskuli, predpoklad je, ze mozno okuliare nebude vobec nosit..je to skor na tom, ako si ukorigujes vlastne oci a ako sa ti lepse pozera
My inak ideme teraz riesit oci u syna..lekarka mi povedala este ked som bola tehotna, ze pravdepodobnost zdedenia mojich ocnych problemov je vysoka...a ze do 2 rokov ho mame dat vysetrit..aj sme tak spravili..a este minuly rok ked mal 2.5r sme boli u ocneho..ziaden naznak nicoho..neskuli..vsetko bolo v poriadku..zrak vyborny....lekarke tam cital pismena z dialky..no ale teraz posledne 2 mesiace ( ma 3 roky) pozorujeme, ze si zacina suchat oci..zaostruje..hlavickou vyhruca do jednej strany, akoby lave oko mu robilo citelny problem..normalne az hlavou tak vykruca, ze gula ocami ..ako ked vam nieco spadne do oka a nevete kde to je..sme z toho znepokojeni, tak ho musim objednat na ocne...a pritom tiez sklada puzle, "cita knihy", maluje...

stevany1
autor
27. feb 2013

Ďakujem Vám, žienky, trocha ste ma potešili.... Uvidím, čo nám ešte povedia doktori, no dúfam, že aj nám sa to bude zlepšovať, a že to vôbec nebude také zlé.... Inak aj ja sa obávam, aké hrubé budú nakoniec tie okuliare, ale to nevadí, len nech sa to zlepšuje...

stevany1
autor
1. mar 2013

Dnes mi zase malá povedala, že ma vidí dvakrát 😢 Aj posteľ vidí dvakrát, aj skrine. Keď zažmúri oči, tak ich vidí dvakrát.... Začínam sa fakt báť....

terezka1947
1. mar 2013

@stevany1 ja som ocna opticka....takze ak mozem...par rad 😉 neboj sa,vela deticiek nosi okuliariky,cim skor sa ocka zacnu korigovat,tym lepsie,ale urcite si daj ocka vysetrit este jednym lekarom...ani ramov sa nemusis bat,je ich strasne veeeela a nadhernych(dokonca vela mamiciek chodi s dtmi,ze chcu "imidzovky"),okuliarove sosovky sa daju objednat aj tenucke...sice aj cena je vyssia,ale da sa...dolezity je priemer..u plusovych dioptrii plati,ze cim mensi priemer,ttm tensi okraj v rame...pre deticky vacsinov staci 55....ale zalezi od ramu a vycentrovania ociek v rame...a ked sme uz pri centrovani,dbaj na to,aby dievcatku vycentrovali sosovky poriadne,to znamena stred ocka a vyska ocka v rame,dalej,vsimaj si aj dlzky straniciek...daju sa prisposobit,ale nesmu byt velmi dlhe(niektore sa daju aj skratit,niektore IBA zahnut)pri centovani musia byt aj za uskom upravene,ked jej budu padat,stred nebude,kde ma...a uz iba vela stastia,aby si natrafila na OPTIKA a nie predavaca,lebo kedze zamestnavatelia setria,zamestnavaju predavacov....takze aj tak vyzera ich pristup a praca 😖 dietatku sa musia viac venovat..nenechaj sa odbit,pekne nech ti vsetko vysvetlia...ak by si mala este otazku,napis 😉

sojorez
8. mar 2013

@stevany1 uplne ta chapem, pretoze som v podobnej situacii... dcera bude mat o mesiac 6, po prvy krat sme sa ocitli u ocnej pred 3 rokmi, kvoli skuleniu... lenze na tom prvom vysetreni zistili, ze dcera ma ciste skulenie, bez dioptrii, strieda oci, tak ze najlepsie to bude zoperovat a poslali nas k lekarke, co operuje na konzultaciu... ona zacala korekciu dioptriami, dcere dala +1,5 na obe ocka... po roku nosenia okuliarkov jej zistila astigmatizmus a zmena korekcie bola + 2,5 dioptrie na obe ocka a na lave este +1,5 cylinder... predychala som a vcera nova palka, predpisala jej bifokalne okuliare, do dialky ostava tych +2,5 a do blizka ten vyrez jej navysila na +4 a na lave ocko +4,5... bola som v takom uzase, ze mi zamrzol mozog, uplne ma ani nenapadlo sa spytat, preco tak zvysila dioptrie, ked na cykloplegii po rozkvapkani jej vysli dioptrie ake ma, teda tie +2,5..... a to sme pred tymi 3 rokmi nemali ziadne... skusam sa teraz objednat aj k inemu lekarovi, ci je to fakt takto koser...

stevany1
autor
9. mar 2013

@sojorez k inému lekárovi určite choď, je lepšie nechať sa vyšetriť u viacerých. Ja som bola s dcérou aj u inej lekárky, no žiaľ, vyšlo je to isté. Ďalekozrakosť a astigmatizmus. Väčšinou mi ale hovoria, že plusové dioptrie s vekom klesajú, takže teraz fakt neviem, keďže u Vás stúpli. V našom prípade že vraj ale neklesnú tak, aby nepotrebovala okuliare, keďže má tych dioptrí veľa. Astigmatizmus - o tom mi povedala lekárka, že sa počas života nemení, pochopila som to teda, že sa ani nezhoršuje. Dá sa ale v dospelosti operovať. Inak pre mňa sú to všetko úplne nové veci, keďže doteraz som okuliare nemala ani ja a ani manžel. Inak som trocha sklamaná z prístupu lekárov. Čakala som, že mi trocha vysvetlia, že čo ako. Na to, čo som sa stihla spýtať, tak mi odpovedala nie veľmi prívetivým spôsobom. Sojorez, prajem Vám, aby Vám nakoniec všetko dopadlo čo najlepšie, aby sa to už len zlepšovalo. Človek predsa čaká, že ak chodí s dieťaťom k očnému od troch rokov, tak sa to podchytilo skoro a bude to už len lepšie. Asi je naozaj vhodný čas na zmenu lekára. Inak trocha ma potešili tie príspevky vyššie, kde píšu, že tiež vo svojom detstve alebo so svojimi deťmi mali podobné problémy a nejako sa to časom zlepšovalo. Prajem nám teda obidvom, nech sa to zlepšuje aj nám...

mariate15
9. mar 2013

ahoj,
stalo sa nám presne to isté. Všimli sme si, že Miško dobre nevidí, pri vyšetrení našej očnej doktorky v decembri 2011 mu zistila vysoký stupeň ďalekozrakosti. Približne , pravé +9 ľavé +10. V tom období mal necelé 3 roky, v rodine žiadne očné vady, zdôrazňujem žiadne.Boli sme v šoku.
Tiež sme zmenili doktorku, potvrdila nám to. Začali sme postupne s 2,5kami a postupne sme vyšli v okuliarikoch na 9 a 10. Lepili sme silnejšie očko. Miško to znáša veľmi statočne. Kúpili sme mu okuliariky so stenšenými sklami, boli drahé, ale vyzerajú lepšie, očká mu síce zväčšujú, ale no čo už, potrebuje ich. Ráno ich založíme a pred spaním zložíme. Okuliariky sú naším pokladom.
Držím palce

fortunka11
2. júl 2013

Ahojte maminky. Ake mate skusenosti s dioptriami +6 a +6,5 u 3roc.dietatka. Lekarka nam predpisala pre zaciatok +4 a +4,5 a ci budem mat narok na predlženy matersky prispevok. Prajem Vam pekny dnik a dakujem vopred za rady.

mia002
14. feb 2019

@mariate15 ako ste na tom po tajej Dlhej dobe?mame taky isty problem,a bojim sa ci sa to niekedy zlepsí

monka1109
25. aug 2022

Dobry den, my sme na tom rovnako, +10,5 dioptrie na obe ocka a prave je navyse aj tupozrake. Moj syncek bez okuliarkov velmi skuli. Zacali sme to riesit ked mal 7mesiacov a ocka mu zachadzali. Ked mal 7mes tak mu ocna lekarka nenamerala ziadnu dioptriu takze sme len lepili oci, co velmi zle znasal. Ked mal rok opat mu nenamerala ziadne dioptrie ale kedze sa mu skulenie zhorsovalo dala nam na skusku okuliare s 1 dioptriou, ktore vobec nechcel. Zmenila som lekarku a ta mu ihned namerala takmer +7 dioptrii. Dostal okuliare na 6 a 4,5 , az sme sa dostali na +6 na obe oci a mame striedavo prelepovat oko. Tieto uz akceptoval pomerne rychlo. Teraz som vyskusala ineho odbornika az v PP, ktory ma fantasticky pristup k syncekovi, krasne s nim spolupracoval na vysetreni a velmi dokladne ho zmeral. Vysledok po 2,5roku je 10,5+ na obe oci a zaroven silna tupozrakost na prave ocko (vidi len na 50%). Predchadzajuca pani lekarka nechcela ist do vyssich ako 6tkovych dioptrii ale tento lekar odporucil navysenie dioprii na realny stav a prekryvanie laveho oka. Tiez v rodine nemame ziaden ocny problem, lekar vravel ze ide o vrodenu vadu (tak ako sa niekto narodi s kratsou nohou tak sa syncek narodil so slabsimi ockami). Je mi to strasne luto ale na druhej strane som rada ze sa to da riesit okuliarmi, nastastie mu velmi pristanu 🙂 Ak by tu mal niekto skusenost s tym ako sa takyto stav vyvinul neskorsom veku, budem velmi vdacna ak mi napise,lekari mi nevedia nic predpovedat. @stevany1 dakujem za tvoj prispevok,povzbudilo ma to.

macka007
11. okt 2022

@monka1109 ahoj ako sa ti darilo prosim prelepovat ocko uz u 7 mesacneho dietatka?ja mam 2 deti obe s vysokymi dioptriami aj nutnou okluziou.Starsiemu zvladam ma uz 7r ale mladsej nie 1. 5 r. Vobec ☹ maju poruchu zraku obaja a netusim po kom my mame oci zdrave

monka1109
25. okt 2022

@macka007 zacala som prelepovat ked mal 7mesiacov, to islo lahko lebo si neuvedomil co sa deje a nevedel si to dat dole. Cim bol starsi tym to islo tazsie, to som uz lepila menej casto. Urobila som to tak, ze som prelepila ocko a sli sme vonku alebo sme sa putavo hrali, pozerali knizku, aby si to neuvedomoval. Aspon aby to mal tu hodinku-dve. Moj syncek je velmi zivy a aktivny, takze to vobec nebolo lahke. Teraz som trafila na kvalitnu optiku kde mi odporucili prelepovat ocko ale takym sirsim pasikom, aby mal boky okuliarov nezalepene. Aby to prelepene oko nelenivelo v uplnej tme ale aby mu ostalo zachovane periferne videnie. To mi syncek aj lesie akceptuje. To lepenie aj okulzor mi zacal akceptovat az od 3rokov,dovtedy to bol boj,aj okuliere lamal, lebo sa s nimi hraval. Do jeho 2och rokov som bola menit ramik 8krat. Treba asi vydrzat kym dietatko dozreje do stavu,ze uz porozumie, ze mu tie okuliarky treba,teraz je to uz v dobre, aj ked to prekryvanie nema rad,vydrzi aspon 2 hodinky,podla toho,ako je zaujaty inymi vecami.Drzim vam palce