Vysoké IGE u dieťaťa a potravinová alergia

pjana
27. nov 2021

Ahojte, moja dcéra má intoleranciu na laktózu, alergiu na orechy a vyšla jej alergia na bermudskú trávu a timotejku lúčnu. Zatiaľ som jej lieky na alergiu nikdy nedávala. Jej gastroenterologička ale hovorí, že by sa to malo liečiť liekmi nakoľko má vysoké IGE. Mám názor od ďalšej lekárky z plúcneho, že pokiaľ nemá klinické príznaky alergie, netreba to riešiť liekmi. Výsledky z augusta 2020 má IGE 539,5 a z októbra 2021 448,6, t.j. bez podávania liekov má IGE nižšie. Zaujímala by ma vaša osobná skúsenosť zo zvýšeným IGE a podávaním liekov. Zaberá to? Treba to riešiť? Ďakujem za vaše osobné skúsenosti.

sara07
27. nov 2021

pripnem sa toto riešime aj my , a presne dva rôzne nahlady ako u vas cez kopirak

ajsha123
27. nov 2021

Takto, ta prvá hodnota IgE je z obdobia, kedy vám zistili alergie, potom rok držala diétu, vyradila z jedálnička laktózu a orechy a po roku mala IgE nižšie?

pjana
autor
27. nov 2021

@ajsha123 Nie, potravinové alergie má zistené už dlhšie. Napriek tomu ich nemá vyradiť z jedálnička, ale postupne si ich pridávať a sledovať sa, teda čo sa týka laktózy a orechov. Napr. táto posledná hodnota bola 6 týždňov po tom, čo 1x v živote dostala silnú alergickú reakciu (pravdepodobne na cukrík kinder choco bons). Bola cca. 30 h. vyhodená takmer po celom tele, dávali sme jej stále fenistil. Následne po konzultácii s dr. z Gastra sme nasadzovali obdeň jednu potravinu za týždeň (začínali sme čokoládou, ktorá jej pred tým nerobil problém), neskôr sme pridali orechy a pod. a potom sme šli na krvné testy, ktoré uvádzam.

kacena4
27. nov 2021

najprv pises ze nema priznaky alergie a nasledne ze mala silnu alergicku reakciu ze ste museli nadadit fenistil co je vacsie svinstvo ako dnesne nove lieky na alergiu, ak sa nebojit dalsej aler. reakcie nedavaj lieky az kym nedostane anafilakticku reakciu a bude v ohrizeni zivota a potom si budes hlavu otrieskavat ze oreco ste nebrali lieky, ktore by jej drzali hladinu alergenov na uzde

pjana
autor
27. nov 2021

@kacena4 myslela som lieky na pelovú alergiu. Nakoľko gastroenterologička odporúča napriek zistenej alergii na potraviny ďalej podávať a skúšať asi by bolo zbytočne podávať lieky.

pjana
autor
27. nov 2021

@kacena4 okrem toho si myslím, že je rozdiel či podávaš lieky celý rok, alebo v prípade alergickej reakcie, vtedy predsa ide o život, čiže kľudne aj fenistil. V nemocnici na to nasadzujú silné kortikoidy.

kacena4
27. nov 2021

@pjana lieky na alergiu nie si LEN na pelovu alergiu my mame alergiu na potraviny a ked neberieme lieky zhosri sa nam stav od oci, hrdla az po gastroproblemy

pjana
autor
27. nov 2021

@kacena4 ide o to, že gastroenterologička nám žiadne lieky nepredpísala, keby ich dcéra potrebovala, predpokladám, že by jej ich predpísala. Naopak, jej odporúčala potravinové alergény postupne dávkovať do stravy.

kacena4
27. nov 2021

@pjana gastro ti nepredpise lieky na alergiu aj keby chcela