Vysokáa chorobnosť za posledné 3 roky

ivette1223
11. okt 2023

Ahojte, všimli ste si tu vysokú chorobnosť aj u deti aj dospelých za posledne 3 roky? Je to neskutočne, ja ako matka škôlkarky hlavne vidim tie chudence deti, co su kazdy druhy tyzden choré, a potom to samozrejme chytia aj ostatni clenovia rodiny.
Ja za seba vam poviem, ze takuto chorobnost zazivam fakt posledne 2 roky, predtym, ked som chodila do skoly, na strednu a do prace, minimum vymeskania, dokonca na Pn som nebola, iba kvoli operacii, a posledne 2 roky som tiez vkuse chora, chytim vsetko co preleti vedla mna...
Ako to je u vas? 🙂

januska12323
11. okt 2023

Dovolím si tvrdiť, že väčšina škôlkarov je každú chvíľu chorá, niekto viac, niekto menej. A tak isto to bolo aj pred 30,20 rokmi ako teraz. Vnímaš to viac lebo sa to teraz dotýka aj teba. Potom v škole je to naopak a chorí bývajú len dvakrát do roka.

ivette1223
autor
11. okt 2023

@januska12323 no neviem, aspon unas , 23 deti je cca plny pocet, je ich tam vzdy tak do 10, a vzdy sa obmienaju...aj učiteľky mi potvrdili ze taketo roky nezazili este nikdy 🤷‍♀️ ale neni to iba o detoch, ale aj o dospelych, vsimam si to na kazdom znamom, kedysi toto nebolo. 🤔

ada12345
11. okt 2023

Na skole, strednej skole alebo v praci si bola uz sama za seba, nemala si doma furt skolkarov chorych. Ked som nemala deti, tiez som byvala chora mozno raz za rok. Odkedy mam deti, tak tiez vsetko od nich chytim. To je proste take obdobie. Rovnako byvali casto chori skolkari aj pred 30-40rokmi. Mala som vseob. lekara, co mal tri deti. A vzdy mi hovoril, ze nikdy nebyval tak casto chory ako ked mal doma 3 male deti. Deti povyrastli, choroby odisli. A to bolo este par rokov pred koronou, ked mi to hovoril.

hendikep
11. okt 2023

@ivette1223 co ja viem .. minuly rok od januara dcerka nastupila do skolky.. mala som aj polrocne babo a ano boli sme casto chore .. mozno 2-3m a potom akoby utalo a uz chore nie sme .. tohto roku zo skolky nevynechala ani den. Vitaminy nedavam ziadne, len to neprehanam s obliekanim a do skolky ju nosim bicyklom .. 🙂 ale neviem ci to nejak pomohlo

falbala132
11. okt 2023

tak ja som sa nejako pocas kovidu nechranila ani nestranila ludi, prave z dovodu aby som si trenovala imunitu a za posledne 3 roky som bola chora iba raz - kovid s uplne miernym priebehom.

ivette1223
autor
11. okt 2023

@hendikep zial ja toto povedať nemôžem, moja je druhy rok v škôlke, a ziadna zmena. Choroby furt po 4 dnoch...u imunologicky vsetko ok, imunita dobrá tak ja neviem 😒 a ja som bola chora ajcez leto ked ona nechodila do skolky a bola 2 mesiace ok, a ja chora 😃

ada12345
11. okt 2023

@ivette1223 Jaj, este len druhy rok v skolke? To nejak velmi rychlo ockavas zmenu. Zmena nastane az nastupom do skoly na 1. stupni. Viem o com hovorim, mam tych deti viac.

guiseppinka
11. okt 2023

Mam 3 deti, najstarsia je tretiacka, najmladsi zacal skolku... minuly rok uz ake bol v jasliach, takze bol chory, ale nie extremne... stredna nastupovala presne v marci 2020, bola presne 3 dni a schytala zapal stredneho ucha a uz sa zatvaralo vsetko... najstarsia bola v jasliach tak 1x mesacne chora. Ja mam asi imunitu ok, lebo nejako som od nich malokedy chytila nieco, kdezto muz bol na pnke od augusta minuleho roku do aprila tohto roku kazdy mesiac... ale on chytal usi a dutiny... uprimne povedane, netusim, co ma drzi, lebo nemam nejaky super extra zivotny styl...

queen_mary
11. okt 2023

Ja som viac chora, odkedy maly chodi do skolky. A aj on. Predtym sme chori nebyvali vobec. Ako to boli pred 3 rokmi, netusim 😊 ale netere boki tiez kazdu chvilu ako skolkari chore, ato uz je tak 8 rokov dozadu

queen_mary
11. okt 2023

@ada12345 presne. Moj je treti rok v kolektive (jasle a skolka), a teraz sa mi zda ze uz trosku lepsie, ale chory uz stihol byt 😀

jaga18
11. okt 2023

Ono je to skolkarska klasika. Moje staršie deti, keď chodili ešte do škôlky bolo to také isté. Týždeň škôlka, 3 týždne doma, potom 3 dní škôlka, 2 týždne doma a takto dookola. Neexistovalo vydržať 2-3 týždne v škôlke bez choroby. A tiež sa nám to doma motalo, všetci sme tým prešli a potom dokolecka odznova. To tak 10 rokov dozadu bolo. V škole už pohoda, sem tam niečo doniesli. Ale okrem kovidu sme za posledné roky fakt chorí neboli- prestastie.
Od budúceho roka nás to ale opäť čaká s najmenším 🙈🙈🙈

mikadooo
11. okt 2023

@ivette1223 nevšimla som si žiadne "zhoršenie" počas tých 8 rokov, čo deti navštevujú školu a škôlku. Všimla som si iba jeden jediný krát zlepšenie, keď deti nechodili do školy vôbec (korona), alebo keď nosili v školách ešte rúška. Odkedy sme v po-koronovom období, sme späť tam, kde sme boli. Čo sa mňa osobne týka, kým som nemala deti, bola som chorá tak max raz ročne. Jednoducho nebolo moc od koho sa nakaziť.

alana1
11. feb 2024

u malych deti to je normalne, moj starsi syn ked mal 3 az 5 rokov tak bol viac doma ako v skolke, na zakladnej skole uz je v pohode, nebyva chory, teraz ma 13 a sem tam ma soplik a plny nos...mensi ma 5 a je kazdy druhy tyzden chory...snad sa mu do zaciatku skoly imunita vybuduje...pocas covidovej doby sme neboli chori ani raz...