Vysoká teplota u šesť kilogramového dieťatka

brambie
22. mar 2013

dievcata, ako znizit teplotu 39,3 stupna v konecniku bez odratania 0,5 stupna,
moja mala ma len 6 kil ( sedem a pol mesiaca ), takze jej cipky co mi odporucila dr.dat radsej este nechcem
chladne obklady sa tiez pri chladnych rukach a nohach neodporucaju. nedari sa mi dostat do nej ziadne tekutiny, chce iba kojit.
uz to trva druhy den, som z toho na nervy. co robit ? prosim poradte.

xlucia
22. mar 2013

@brambie a aky je problem s cipkami?

kmkke
22. mar 2013

@brambie Existuje aj Nurofen sirup proti teplote 😀

petkovamama
22. mar 2013

@brambie ahoj.pri vysokej teplote nurofen cipky od 3 mesiacov.ak by teplota neklesala tak nam kazala pediatricka striedat kazde4-5 hodin cipok-sirup.nurofen cipok,panadol sirup.nedavaj rovnaku znacku,striedaj.nam zabralo,do 24 hodin bolo po teplote.

zivika
22. mar 2013

@brambie takze ty ju nechavas trapit sa s horuckou, lebo cipky na odporucenie lekarky su zle, studene obklady sa nemaju davat, sirupy od teploty pre deti nepoznas...a uz dva dni? tak to ti gratulujem...na co cakas??? na febrilne krce??? alebo kym ta niekto nepreberie zo sna??? tak sa zobud 😠

aristka
22. mar 2013

nurofen sirup,chladila som tak,že drobcov som vyzliekla do bodíčka pri izbovej teplote,ak teplota neklesla ,treba dať vlažné obklady ,nie studené,ako napísala zivika,niečo rob lebo skončíte v nemocke s febrilnými kŕčmi 😒

palculienka123
22. mar 2013

postači z čípku tošku odkrojit ak je dieťatko drobne

veronika1306
22. mar 2013

@brambie pokial neprijima tekutiny treba ist k lekarovi....my mame teraz tie problemy s horuckou akurat nas maly je uz trosku vacsi

snopkulka
22. mar 2013

tých čípkov sa neboj, pred aplikovaním hoď čípok na pár sekúnd do misky s teplou vodou, nech trošku zmäkne, riťku natri vrstvou krému a aplikuje sa veľmi ľahko, držím palce!!!

smario5
22. mar 2013

sirup nurofen, proste nasilu vopchat tu odmerku do ustočiek, pridrzat ustocka a dietatko to polkne.... nase detičky uz pri druhom dávani zacitili jahodkovu chut a hned papali, alebo čipky, a to jedna doktorka povie ze čipky su zle a druha ma opacný nazor....

hameeda
22. mar 2013

@brambie: no mi tiež druhý deň teplotujeme, malá ma vysoké teploty, má šesť mesiacov, má osem kil, čipky jej vúbec nezaberajú, nurofen tiež nie,,, tak si to musíme odteplotovať, ja niejako nestresujem pretože to už prežívam štvrtý krát, moje deti si jednoducho musia 3-4 dni odteplotovať a potom je pokoj, nám ani iniekcie nezaberaju na teplotu, jedine čo nám ako tak zaberie sú obklady zo zemiakov

itwasajoke
22. mar 2013

povyzliekaj drobca do tielka alebo len do plienky a nechaj ho na didke pokial mu treba aj to su tekutiny 😉 znizovat treba tak ako radili uvediem to cistejsie...mozes pouzit sirup alebo prekrojene cipky 😉 o 6 rano panadol o 9 nurofen o 12 panadol o 15 nurofen o 18 panadol o 21 nurofen...ale u as zvycajne uz pri druje davke panadolu klesa 😉 ak neklesa treba ist k dr. po prip. do nemky...zabali by som nedavala ak ma rucky studene a nozky ale kludne povyzliekat a prekrit lahsou dekou 😉 ak odmieta pit staci potierat usta vodickou ale tekutiny treba dosatt ...vela stastia 😉
@zivika ty kokos ty si jaku radu super dala 😕 😅 niekde si zapisem urcite zrazi horucku 😉

zivika
22. mar 2013

@itwasajoke 😅 ja viem, ze som neporadila, len som chcela, aby sa autorka spamatala a zacala konat...navodov, ako znizit teplotu je na webe neurekom, staci napisat do googla a skusat, co zaberie, ked sa uz silou mocou brani medikamentom...netreba cakat dva dni a potom zalozit temu na MK, ze co mam robit, lebo cipky, co mi poradila dr nechcem davat? mne to pride ako hazardovanie so zdravim maleho dietata, preto som sa trosku vytocila... 😕 ale uz sa nebudem 😉

itwasajoke
22. mar 2013

@zivika aj vam na Tom slovensku normalne zavidim ...tu by sa mi vysmiali keby som prisla s horuckou k dr. 😒 ale mas pravdu rad na nete je neurekom 😉 ale tak kazdy sme nejaky a ako pozeram zakladatelka ma prve dietatko 😉 tak asi to chce viac cviku 🙂

anjelicek26
22. mar 2013

@brambie - cipku mozes cast zobrat, a 125-ka je presne polka cipku, to sa predsa da. Ta teplota je prilis vysoka na to, aby si nechala 7 mesacne dieta len tak. Poznate vobec pricinu horucky? Na este jej nechcem dat mas cas do 38,5 teploty, vsetko nad je uz fakt hazard s febrilnymi krcami a inymi komplikaciami, a to ver mi nie som zastanca liekov.

zivika
22. mar 2013

@itwasajoke ved ja ju k dr. neposielam, len ide o to, ze takato teplota sa uz ma zrazat, netreba cakat na zazrak...aj ja mam zatial len jedno dieta a tiez malo ako babo vysoke teploty a vedela som, co robit...iste veci som si jednoducho nastudovala dopredu, aby som potom vedela. ako reagovat...a ako pisem, aj ujo google vzdy poradi 🙂

brambie
autor
22. mar 2013

@zivika si ako myslis, ze som negooglila a hazardujem na zaklade coho ???
medikamentom sa silou mocou nebranim, len bohuzial, mala nema dostatocnu hmotnost a sirup momentalne nemam kde zohnat. teploru mala mensiu a az teraz jej takto vysoko vystupila
vygooglila som obklady, ktore su v nasom pripade tiez nie vhodne tak som iba chcela vediet ci maju maminy aj ine skusenosti. a nastastie poradili, odrezat z cipku, pripadne zemiakove obklady a pod.
takze, najblizsie ked sa rozculis, sa predtym tiez najpr zobud a az potom konaj !!! pripadne si este raz precitaj otazku...

martini
22. mar 2013

Fakt daj čípok, nie je dovod sa obávať. Daj polku čípku nurofenu. Ja by som nechala dieťa s teplotou bez lieku tak do 38 - 38, 5 C a to aj podla toho ako by to znašalo, ale vyššie teploty už fakt treba zrážať.

brambie
autor
22. mar 2013

@hameeda prosim ako robievas tie obklady zo zemiakov ?

itwasajoke
22. mar 2013

@zivika ale ona asi skusala a nezrazila 😅 tot dedukce mesany moja ...Ja som neriesila nic 😉 tot naturalne 🙂 este ze mame uja guugla 🙂 mam kamosku ktora meria zasadne iba rukou! 😨

itwasajoke
22. mar 2013

@brambie dava sa na zapestia myslim a na nozicky odspodu na chodidla...aj tvaroh sa tak poziva ako zemiaky 🙂 skus aj to vygooglit 😉

brambie
autor
22. mar 2013

@ itwasajoke jasne, skoda, ze na googlenie nemam pol dna. som si totizto myslela, ze toto ma byt miesto kde mamicky pomozu a poradia rychlejsie ako sa prehrabavat milionmy odkazov. ale asi je istejsie googlit, lebo tak sa clovek aspon nestretne s tymto....

bubulka722
22. mar 2013

@brambie Kým má končatiny studené, znamená že má zimnicu. Dieťa zabaľ a nechaj v teple kým sa teplota krvným obehom nerozšíri aj na končatiny. Keď budú aj tie horúce, potieraj ich rozkrojeným citrónom a zabaľ obe ruky aj nohy do plienok alebo kapesníkov namočených v chladnejšej vode, nie studenej! Ak to nezaberie, posaď dieťa do vane s vodou o cca 2 stupne chladnejšou ako je jeho aktuálna teplota tela. Moja dcérka má vyše 2 rokov a nikdy som jej teplotu inak nezrážala, určite nie chémiou!!! Čípky ako Panadol určite nedávaj, v krajnom prípade Nurofen.

itwasajoke
22. mar 2013

@brambie neber to zle Ja som ti rady napisala a ohladne tych zemiakov neviem presne tak som ti dala navrh najst to na nete lebo by to mozno v tak akutnom pripade ako opisujes bolo ruchlejsie ako cakat nez ti niekto odpise kto vie o Tom viac...Ja som na teba neutocila tak nevidim dovod aby si sa citila dotknuta a nic v zlom ak mas cas cakat na mk na odpoved tak mozes mat cas aj najst na nete viac rad ,ale ok je to tvoja vec 😉 Ja som sa snazila poradit ...pekny vecer a hlavne vela stastia nech je babo ok

veronika1306
22. mar 2013

@brambie inak este ma napadlo ked pisu zienky ze zemiaky ja davam malemu na zapastia a vnutorne strany clenkou treba prilozit citron nato dat igelitovy sacok a este nato bavlnenu vreckovku citron nam pomoze stiahnut teplotu ale mi to kombinujeme aj s cipkami a nurofenom

bubulka722
22. mar 2013

@brambie Ešte som zabudla, horúčku pod 39st. nezrážaj pretože práve pri tejto teplote začína fungovať imun. systém a telo sa bráni a tým vytvára ďalšie protilátky. Vplyvom tejto teploty tiež začínajú baktérie hynúť. Febrilné kŕče nemusia nastúpiť len pri vysokej horúčke, jednoducho dieťa ich môže dostať aj pri teplote od 38 st. Ak chce byť stále non-stop kojené, neodporuj, ja som pri chorobe dcérku kojila skoro stále, pretože ju to upokojovalo a lepšie chorobu zvládala.

zuzanockamt
22. mar 2013

@zivika febrilne krce by uz malo dieta hned na zaciatku, ked teplota stupa, ak sa jej stabilne drzi, tak sa nemusi zase obavat, aj ked pricinu horucky treba hladat a riesit to

hameeda
22. mar 2013

@brambie: normálne umyjem surovy zeniak, nakrájam ho na kolieska, nie veľmi tenké, ani nie príliš hrube a priložím deťom na čielko, na nohy, na krk, ak si dajú tak najlepšie je aj na oči a nechať priložené aspoň minutu, zemiak taky vlažný aby bol, a do desať minút im klesne teplota, normálne ako obklad, u nás obklad nezaberal, lebo deťi ho nechceli a plakali keď som im ho dávala ale zemiačiky formou hry si dali a zaberá to, my nie sme často chorý no lieky deťom nezaberajú vôbec, a pri horúčke už vôbec nič im nezaberá a ani nikdy nezaberalo

zivika
22. mar 2013

@brambie neboj, ja som zobudena dostatocne a otazku som citala niekolko krat, ale nikde v nej nevidim, ze by si spomenula, ze teplota vyskocila az teraz, alebo ze nemas kde zohnat sirup (ten inak odporucam do buducnosti mat v lekarnicke) a ked ti doktorka odporuci cipok, tak asi vie co robi, ci jej neveris? pozri, ja som sa ta nechcela dotknut, ale ked som si precitala poslednu otazku, ze "uz to trva druhy den, som z toho na nervy. co robit ?" prepac, ze mi to vyznelo, akoze hazardujes a nevies co robit...

rencakm
22. mar 2013

@brambie sirup Nurofen,velmi dobre zraza horucku a tiez posobi proti zapalu v tele....mame ho na odporucenie p.doktorky zachranarky,je vraj lepsi ako panadol......kazda mamicka by mala mat doma nejake lieky proti horucke....a nie ich zhanat,ked je dietatko v takej horucke.....a tie cipky ako Ti radia aj druhe mamicky sa daju rozkrojit a treba pouzit.......a zaklad je vela vela tekutin, pit,pit,pit......skus striekackou,ak mas,,,alebo po lyzickach casto davat pit,alebo kojit...aj to su tekutiny.....ak nepije,teplota neklesne.....

zivika
22. mar 2013

@zuzanockamt to ja viem, ale teplota moze rychlo vyskocit este vyssie a to riziko tam stale je...a netvrdim, ze zakonite ich dieta musi dostat, len ze treba teplotu riesit, teda ja by som ju riesila...