Vyšetrenie dvojročného chlapca u logopéda kvôli nerozprávaniu

lennkka17
6. dec 2015

Ahojte. chcem sa opýtať či má niekto skúsenosť ako prebieha také vyšetrenie 2 ročného dieťaťa, ktoré nepovie ani slovo. Poslala nás pediatrička. Bude mu aj pozerať do úst? lebo som čítala, že dôvod môže byť aj skrátená uzdička pod jazykom, ale zatiaľ nám to nikto nevyšetril. Ďakujem za odpovede

erickatt
6. dec 2015

Uzdicku pozera dr este ako babetku. A dobra logopedka si s nim poradi. Ma tam x y hraciek. Moji tam chodili s nadsenim. Je lepsie ked pockas potom v cakarni, drobec viac spolupracuje

lennkka17
autor
6. dec 2015

@erickatt no neviem ci to bude lepsie pockat v cakarni, lebo moj syn ma len 2 roky a strasne je na mna naviazany. a ked vojdeme ku hocijakemu doktorovi hned spusti plac, tak mam obavy ci bude vobec spolupracovat

erickatt
6. dec 2015

Ked nebude v bielom. Skus pozret aj sukromneho. Drahsie ale iny pristup. Krajsia cakaren aj ordinacia.

lennkka17
autor
6. dec 2015

@erickatt celkovo si myslim, že nebude chcieť byť sám s cudzím človekom

ingrid25
6. dec 2015

logopedicka nie je oblecena ako doktorka, vobec mu nespominal ze je to nejaka doktorka. Je to teta, s ktorou sa ide pohrat, lebo ma vela zaujimavych hraciek. Oni to zvladnu, maju skusenosti a ked bude zle zavolaju ta. Skratena uzdicka sa prejavuje aj zlym satim pri kojeni, tak ak mal problem, moze to byt ono. Nasmu mladsiemu sme museli dat nastrihnut ked mal cca 4 roky, nevedel ani L povedat kvoli jazyku.

lennkka17
autor
6. dec 2015

@ingrid25 no moj maly je stale kojeny. zeby to mohlo byt tym?

maslenka47
6. dec 2015

@lennkka17 skor si myslim, ze ty si naviazana na dieta, nie naopak. V kazdom pripade je na case sa pomaly postupne od seba zacat "odvazovat", aby ste o nejaky rok jeden alebo druhy nezazili sok.

Ked sa uz dopredu nachystas, ze bude dieta robit cirkus.. tak na 100% ten cirkus robit bude. Jednoducho to prezentuj ako beznu samozrejmu vec, ako ked idete nakupit. Nie nieco, coho sa treba bat este si tam ani neprisla.

8291
6. dec 2015

Myslim ze keby mal skratenu uzdičku tak vám to pediatrička povie a keď mu pozrieš do pusy pod jazyk tak to uvidíš aj ty volnym okom.Nasej malej uzdičku strihali dva dni po pôrode.A tiež si myslím ze logopédi vedia s detičkami pracovať😁

ingrid25
6. dec 2015

@lennkka17 uplne suhlasim s maslenka47. Ono je to vacsinou viac o mame ako o dietati. Nepriamo mu to vsugerujes. Urcite zozaciatku mozte byt spolu vnutri uvidis ako to chodi a potom ked bude treba pojdes. Kazdy logoped ma ine praktiky. U jedneho som bola stale vnutri, u ineho som vobec nemohla. Taak uvidis a hlavne ty sa nato priprav a malemu opisuj aky uzasny zazitok vas caka a ake to bude vynikajuce dobrodruzstvo, nech vidi ze aj ty sa tam tesis.

sissy27
6. dec 2015

@lennkka17 logopéd nie je lekár, takže to tam ani tak nevyzerá... a presne ako spomínali baby - prestrihni tú pupočnú šnúru... určite budeš s malým vnútri minimálne prvýkrát, pretože bude chcieť vedieť kopu vecí, napr. aj to, ako sa doma správate - či malému stačí prstíkom ukázať a ty sa ideš poskladať aby si splnila želanie alebo uhádla čo chce, alebo má aj nejakú motiváciu rozprávať... rozhodne nič bolestivé ani traumatické by tam zažiť nemal 🙂

lennkka17
autor
6. dec 2015

@maslenka47 no neviem, ale ked ho niekde donesiem a idem prec tak place on za mnou a nie ja za nim :D

sissy27
6. dec 2015

@lennkka17 hej a tak ho radšej nikde nenechávaš, resp. vieš že bude plakať tak utekáš naspäť... a on to veeeeľmi dobre vie 😀

ooo
6. dec 2015

vratme sa k teme. ja som bola vo stvrtok na diagnostike u logopedky. isla som tam s nim dovnutra, ona sa s nim hrala, potom sledovala nas, ako sa hrame, ako spolu komunikujeme. na dalsich sedeniach budem stale s nim vo vnutri, nakolko ona ma bude ucit, ako s nim pracovat a to by sa nedalo, keby som sedela v cakarni.
do ust mu nepozerala, akurat odporucila ORL vysetrenie, ci nema zvacsenu nosnu mandlu, lebo ta zvykne robit neplechu, ak vnutri tlaci na sluchovu trubicu. kvoli tomu dieta nemusi dobre pocut.

lennkka17
autor
6. dec 2015

@ooo ak sa môzem opýtat vás syncek tiez nepovie ani slovo alebo nieco povie? nas poslali na usne vysetrenie ale mam pocit ze pocuje lebo ked mu nieco poviem tak to velakrat spravi ale zasa velakrat ked mu nieco poviem tak ignoruje a nereaguje na svoje meno

ooo
6. dec 2015

@lennkka17 nie, nevravi nic. ani citoslovcia, ani nenapodobnuje. ma oneskoreny vyvoj reci a slabe porozumenie + su tam este nejake veci, ale viac budem vediet az o cca 2 tyzdne. povie maximalne mama, ale aj to zriedka.
ono moze pocut, ale ak mu mandla tlaci na trubicu, tak sa moze stat, ze nemusi rozoznat niektore hlasky a pod.

lennkka17
autor
6. dec 2015

@ooo tak to je podobne ako u nas, tiez slabsie porozumenie. na ake vysetrenia vas este poslali?

lennkka17
autor
6. dec 2015

@ooo inak medzi našimi detmi je mesiac rozdiel. ak sa možem spýtať kedy začal vas maly behať? lebo kubko len 16 mesačný tak rozmýslam ci to nemoze suvisiet s opozdeným psycho-motorickým vývinom

ooo
6. dec 2015

@lennkka17 ako 17m. vravela, ze je mozne, ze to ma suvis. zatial ideme len na to ORL na fibroskopicke vysetrenie mandli a este spominala aj vysetrenie sluchu v spanku / narkoze, ale to zatial neriesime. uvidime, aka bude ta mandla a ci bude nejak napredovat.

lennkka17
autor
6. dec 2015

@ooo my máme ist tiez na vysetrenie sluchu do Banskej Bystrice ale nehovorili nic o narkoze tak si neviem predstavit ako to budu robit. a to fibroskopicke vysetrenie madli viete ako prebieha?

dana_l
7. dec 2015

preco by si s nim nemala ist dnu????? chod. ved aj k inym lekarom ides dnu s dietatom. nepocuvaj ze ty si naviazana na dieta. je to tvoje dieta a tvoje rozhodnutie a nikoho do toho nic. ja som bola s oboma nasimi a neviem si predstavit zeby som ich tam nechala samych. to by bol krik a plac. naco zbytocne robit nieco co netreba. nase dvojicky vo veku dvoch rokov povedali len par slov. takze ja viem o com pises. rozhovorili sa teraz ale ani to este nie je perfektne. ohladom behania, nase zacali behat same az po 18 mesiacoch. takze tvoj je este popredu pred nasimi 😉

esterba
7. dec 2015

@lennkka17 jasne, ze s dietatom treba ist dnu. Keby mi logopedka povedala, ze mam ostat vonku, to by zazila rodeo 😀 a nie vysetrenie. 2-rocne sa pravdepodobne na prvom sedeni zasekne a nebude spolupracovat, ale to nevadi, vy sa budete rozpravat, ona bude sledovat dieta aj teba a na dalsich stretnutiach uz sa pohraju spolu. Budete sa hrat, rozpravat, ked nenatrafis na blbu logopedicku, tak to bude velmi prijemne posedenie pre vsetkych.

spuntikmathiasko
7. dec 2015

@lennkka17 mozem sa opytat, rozumie vsetkemu co mu poviete tazkam typu vyplaz jazyk, urob papa, dones traktor? Dalsia vec komuniku, ale svojou recou - myslim posunkami, vlastnymi slovami? Udrzi ocny kontakt? Ak ano idete tam uplne zbytocne a velmi skoro. Pediatricka kludne mala vydrzat do 3 rokov a nastupu do MS. S mojim malym som vsetkych lekarov zacala obehavat ked mal 3 roky aj 2 mesiace. Ale na vsetky otazky, ktore som polozila Vam som ja mohla odpovedat ano, maly bol neskutocne komunikativny, ale svojimi slovami a posunkami. Zacal hovorit az ako 3,5 rocny a nie je sam. Co sme v skupine septembrovky tu na MK tak nas tam je viac s takymi detickami. Do 3 rokov je to uplne normalne.

spuntikmathiasko
7. dec 2015

@lennkka17 a preto pisem, ze idete skoro k logopedovi, lebo logoped zacina pracovat cca az so 4 rocnymi detickami. My sme zacali sice v 3 rokoch, ale bolo to o hrani a o tom, ze ona sledovala ako sa hra a podla toho jej vychadzalo, ze uz ma hovorit vety zial on nevravel ani slova 😀 a az teraz ked ma 4 je to uz o logopedii. Inak pobehali sme nakompletku vsetkych doktorov nikto nic nezistil, nic mu nebolo jednoducho ked prisiel jeho cas zacal rozpravat.

ooo
7. dec 2015

@lennkka17 zevraj to nie je velmi prijemne vysetrenie. zavedu mu sondu do nosa, aby si pozreli mandlu. nemalo by to dlho trvat, ale bude to "sranda", aby sme ho udrzali, aby mu to mohli pozriet.

ooo
7. dec 2015

@spuntikmathiasko nie je pravda, ze logopedi zacinaju pracovat az so 4rocnymi. tato nasa logopedicka sa specializuje prave na taketo male deti.

pribinak
7. dec 2015

@spuntikmathiasko k logopedovi mozu ist aj s 2 rocnym dietatom, zhodnoti dieta a da rodicom rady a instrukcie ako s nim pracovat a podnecovat vyvoj reci
kvoli nezrozumitelnej reci a zlej vyslovnosti chodia k logopedovi aj 3 rocne deti
zavisi to od konkretneho problemu

takze tu neuvadzaj mamky do omylu ;)
a samozrejme to zavisi aj od logopedicky a jej skusenosti a specializacie

spuntikmathiasko
7. dec 2015

@pribinak Ano kvoli nezrozumitelnej reci a zlej vyslovnosti chodia k logopedovi aj 3 rocne deti
zavisi to od konkretneho problemu / presne tak ako pisete a ja neuvadzam mamky do omylu vyjadrovala som sa k tejto konkretnej mamine, ktorej dietatko NEROZPRAVA - nema zlu vyslovnost ani nic podbne a nenapisala som, ze tam NEMOZE ist, ale ze je to zbytocne skoro ak na dietatku nie je vidno ziadne ine problemy. TREBA CITAT CO PISEM.

pribinak
7. dec 2015

@spuntikmathiasko ako vies, ze ide zbytocne skoro?
mojej znamej syn nerozpraval, zacal chodit k logopedicke ako 3rocny a prve co logopedka povedala, ze uz mohol chodit, ukazala by hry na rozvoj

gviera
7. dec 2015

Ja som tiež začala chodiť k logopedičke s 2-ročným synom. Nikto okrem mňa mu nerozumel čo hovorí. Prvá logopedička v našom obvode bola otrasná, nemala vzťah k deťom, tvrdila hneď na prvom sedení, že sa môj syn nenaučí rozprávať, že neposlúcha ... a čo ja viem čo ešte... lebo nechápala, že strašne túži hrať sa s autami, ktoré mala vyložené hore na skrini /asi na ozdobu/. Tak som si našla druhú logopedičku, dochádzala som k nej s malým 30 km každé 2-3 týždne. Mala som sťastie. Táto logopedička sa mu venovala, mala veľa skúseností, a mňa naučila ako mám so synom pracovať doma. Dostávali sme úlohy do ďalšej kontroly. Chodili sme tam 4 roky, každý deň som doma s malým precvičovala, niekedy bol aj plač, nevadí, skúšala som to všeliako - pri hre, s obrázkami ... Výsledky bolo vidieť, resp. počuť - každý týždeň to bolo lepšie a lepšie. Keď išiel do 1.triedy, rozprával krásne. Počas tých 4 rokov sme stihli operáciu nosných a krčných mandlí /odoslal nás ORL/ a logopedička nás poslala na vyšetrenie sluchu. Mandle sú často problém, dieťa potom dobre nepočuje a kvôli tomu má problémy s rozprávaním. Niektoré deti, keď im to nejde, tak ani nerozprávajú. Záleží aj na povahe dieťaťa. Niektorým sa jazyk rozviaže až v neskoršom veku, ale aj vtedy je dobre chodiť k logopédovi, aby sa niečo nezanedbalo. Ak by bol problém s uzdičkou, pediatrička by to bola už dávno zistila. Ty sa skús hlavne uvoľniť, nebuď na syna taká upätá, logopedička si poradí aj s trucovitým dieťaťom, dokonca aj s takým, ktoré nechce spolupracovať. Tam si v ordinácii spolu s dieťaťom, aj ty sa musíš naučiť, ako treba s malým pracovať doma. Keď budeš v pohode, aj malý bude v pohode. Tvár sa ako keby nič, idete na návštevu k jednej tete, kde sa radi chodia hrať detičky. To nie je ako u lekára. Je tam veľká kopa hračiek a používajú rôzne metódy, pri ktorých sa dieťa prejaví. Spolu to určite zvládnete. Držím palce! 🙂 🙂 🙂

spuntikmathiasko
7. dec 2015

@ooo Na deti, ktore nerozpravaju? Logoped ak nie je aj specialny pedagog alebo nieco podobne (detsky psycholog) sa zaobera cisto len rozpravanim, cize aby mohol s dietatom pracovat musi rozpravat. Preto bezne logoped zacina skutocne pracovat s dietatom okolo 4 rokov ked uz riesia vyslovnost, ci dieta rozumie co rozprava atd. Ja tiez chodim s malym od 3 rokov k logopedicke ktora ma aj ine specializacie a tiez sa mi na neho pozerala aj z pohladu, ci nie je napr. autista ked nerozprava, ale konecny verdikt musela dat psychologicka nie logoped. A logopedicke zalezitosti co sa tykaju vyslovnosti, slovosledu atd. sa riesia az od 4 az 4,5 roka podla toho ako, ktore dietatko spolupracuje. Cize mamiska moze ist kludne k logopedovi aj s 2 rocnym dietatkom nik jej nezakaze, ale logoped jej s nerozpravanim moc nepomoze. A NEROZPRAVANIE u deti pokial tam nie je podozrenie na poruchu sluchu, autizmus atd. sa riesi az po roku a hlavne po nastupe do kolektivu.