Ahojte maminky, vedeli by ste mi poradiť?
Moja malá má 7 týždňov a na tváričke má strašne veľa malých vyrážok už cca 2 týždne. Môj jedálniček neobsahuje nič, čo by mohlo byť pre bábätko nevhodné, keďže moju dcérku kojím - žiadne strukoviny, žiadne alergény, žiadne ovocie ani zelenina, ani mlieko nepijem.
Vyrážky má malá aj na hlavičke, šúpe sa jej tam kožička a vytvárajú sa malé suché pupienky s tvrdým žltým stredom, ktoré sa odlupujú, ak ich poškrabem.
Viete mi poradiť, čo sú to zač a ako by som malej mohla pomôcť?
Ďakujem!
@oblivian ahoj, bez fotografie sa to dá ťažko určiť, ale malé bábätká mávajú bežne neškodné vyrážky - potničky na rôznych miestach telíčka, takže predpokladám, že tie na tváričke sú potničky a ako sa objavili, tak aj zmiznú. Sú to malé, ružové vyrážky, zväčša husto pri sebe - vyzerá to ako po popŕhlení žihľavou.
To čo opisuješ na hlavičke vo vláskoch mi pripadá ako mliečna chrasta - je to tiež úplne normálne, hlavička bábätka rastie a koža s ňou takže sa potrebuje zlúpať-obnoviť. Chrastičku treba ošetriť veľmi jednoducho, mne sa najviac osvedčil detský šampón značky Bubchen - s ním umyť vlásky a po dvoch-troch použitiach sa chrastička sama uvoľní a zíde dole. Niekto túto chrastičku po okúpaní naolejuje detským olejom a vyčeše jemne detskou kefou na vlásky. Táto mliečna chrasta sa bude opakovať často, ako bude hlavička rásť, takže ju treba pravidelne ošetrovať. 🙂
Ak si ani po prečítaní môjho príspevku nie si istá, odporúčam prečítať si literatúru o starostlivosti o bábätká, kde sú takéto vyrážky popísané a prípadne sa poradiť so svojou pediatričkou 😉 ...alebo skôr mamou 🙂
Ahoj.moha mala mala tiez nieco taketo ako pises aj hnisave pupence tvar cervena,no nic pekne na pohlad😐.doktorka nam to kazala utierat s ciernym cajom.je to take novorodenecke akne.po mesiaci tak do 2nam to zmizlo
A ešte by som pridala, že ju kúpem tak, že polovicu vody prevarím, nepoužívam žiadne mydlá, ani krémy či olejčeky a na pranie používam sensitive gél pre bábätká... 🙂