Vyrážky na dlaniach u dvojročného syna

21ivka
24. júl 2020

Zdravím, už pár mesiacov sa s 2 ročným synčekom trápime s vyrážkami na dlaniach, ktoré svrbia. Kožná lekárka po vizuálnom vyšetrení skonštatovala, že ide vraj o atopický ekzém, ktorého príčinu nie je možné zistiť !? Skutočne také malé deti nie je možné testovať? Skúšala som postupne vylučovať potraviny, ale bez výsledku. Používam hypoalergénny prášok... Už naozaj neviem, ako mu pomôcť. Nájdu sa tu mamičky s deťmi, ktoré majú/mali také vyrážky?? Vopred ĎAKUJEM

nikiki29
24. júl 2020

Od akého veku to má? Akým spôsobom a na ako dlho si vylúčila potraviny? Poučila ťa Dr o eliminačnej diéte? Aký konkrétne prací prášok používate?
Ja z vlastnej skúsenosti - za 28 rokov som neprišla na to čo presne mi spúšťa atopický ekzém, raz je lepšie raz horšie a zdedil ho aj syn (1,5r) tak sa “veľmi teším” že si odtrpí čo ja...
Aké mastičky teraz na to používate? Mne v takejto akútnej fáze najviac pomohla domáca zinková masť 😕 teda okrem kortikoidov ktoré deťom podľa mňa nepatria

katty2012
24. júl 2020

@21ivka to vylucovanie potravin je dlhodoba zalezitost, kym sa telicko od nich ocisti. alergenom moze byt cokolvek, cize vylucit musis skutocne vela potravin, pocnuc lepkom, laktozou, mliecnou bielkovinou, cize ziadne mliecne vyrobky, rozne ovocie, soja, i rozna zelenina, i kuracie maso, zemiaky, atd atd. a pozor na ich obsah v roznych jedlach, napr. v sunke sme nasli obsah mrkvi. je to narocne, ale ma sancu sa to upravit. pozri si toto https://lidajirickova.cz/

kittykat22
24. júl 2020

@21ivka https://www.modrykonik.sk/group/6796/ napis tu. Je tam kozna lekarka, tak ti mozno poradi aj nieco ine. Zial, co ti hovori lekarka je pravda - male deti nie je mozne testovat. Nemaju nic vyvinute, nemaju mikrofloru, nemaju takmer nic. Takze testovat nie je co 😕 Skus mimco okupat v ovsenych vlockach - predavaju v DM pre malicke deticky v sackoch. Ak je to atopicky tak by to mohlo pomoct. U nas to to super zabralo.

kittykat22
24. júl 2020

Nam sa toto spravilo po hexa vakcine 🙈 Atopak na 80% tela

alenamihal
24. júl 2020

toto su presne vysledky po ockovani !!!! Ziadna strava v tom nebude .Ekzem je na dlhu dobu.Vela deti je alergickych na vajicka a to hociakej forme kde su pridane. Ja som dala testovat svojho syna sukromne,vybrala som si niektore jedla a stale sa mi potvrdili vajicka.

kittykat22
24. júl 2020

@alenamihal my sme po fiasku s hexou zaplatili pediacel a uplne 1*. Ziadne problemy

katty2012
24. júl 2020

@alenamihal nie je to vzdy po ockovani, nasa mala ockovana nie je. a je to vela o strave, pretoze pri tej drastickej diete jej vsetky vyrazky zmizli. z vajicok je alergen hlavne bielko, ale je len jednym z desiatok dalsich

21ivka
autor
25. júl 2020

@nikiki29 začalo sa mu to robiť na ručičkach pred cca 5 mesiacmi. Dr. mi dala leták s potenciálnymi alergénmi. Vyraďovala som potraviny podľa toho a obmieňala po 4 dňoch. Prací prášok Lovelu. Dr. kázala natierať 3 dni imazolom, na noc sme mali dávať kortikoidnu masť, potom už len sudokremom a po kúpaní excipial mlieko.
Momentálne od včera som po porade s lekárničku začala natierať len imunoglukanom. Uvidíme...
Ja som dostala exzem počas 7.mesiaca tehotenstva s ním, ale vôbec to neriešili, vraj hormóny - po 3 dňoch zmizol sám.

21ivka
autor
25. júl 2020

@kittykat22 malého naposledy očkovali v decembri.... tiež sa mu vtedy vyhadzali vyrážky - taká červená krupička - hlavne po hrudníku a krku, ale zmizlo to.

brendaa
25. júl 2020
denda007
25. júl 2020

Ahoj. Ja mám takéto vyrážky na rukách. Volá sa to dyshydroza. Je to kontaktná alergia možno napríklad aj na mydlo alebo na niečo čoho sa malý dotýka. Poradila by som ti vyskúšať aj protikvasinkovu dietu. Lebo zle prostredie v tele všetko zhoršuje.Mastickami nič nevyriešis len to potláča príznaky nič neriešia. Skús na nete o tom nieco pohľadať.

ivana.natasha
25. júl 2020

@21ivka prečo by sa nedali 2 ročne deti testovať? Mojej dcére v roku a trištvrte zliezla koža na dlaniach dole. Išli sme ku kožnej, ta mala snahu pomôcť-mastickou a tak, ale zaklincovala to vetou, "či potrebujem vedieť na čo je alergická?", no jasne ze potrebujem vedieť na čo je alergická. Takže sme išli alergologičke, zobrali krv a zistili co bolo treba, nastavili liečbu a hotovo. Dnes má dcéra 9,5 roka, neberie lieky, všetky alergie sa zlepšili, prešla si viacerými liečbami. Nenechať sa odbyt.

nikiki29
25. júl 2020

@21ivka takýmto vyradením potravín si bohužiaľ nezistila nič. Telo sa potrebuje od alergénov očistiť a to trvá dlho. Eliminačná diéta zväčša začína tak, že na 2-3 týždne vyradíš všetky potenciálne alergény naraz! Úplne všetky, ktoré chceš otestovať. Po tejto prísnej diéte začínaš so zavádzaním alergénov ako pri prvých príkrmoch. Čiže 3-5 dní podávaš novú potravinu ak žiadne zhoršenie ideš ďalej, ak sa zhorší máš to. A zas odznova. Medzi potravinami, ktoré si už otestovala a nemá reakciu prestávky nedávaš. Jednoduchšie je spraviť testy a tie treba opakovať v priebehu života viac krát nakoľko sa alergény môžu meniť. Otestujú aj malé dieťa ak už nie je kojené. Ak doktor odmieta testovanie, asi by som uvažovala nad zmenou. Teraz to môže byť kopa bežných potravín, ovocia, ale aj cukor alebo kakao a pod.
Inak Lovela je samá chémia, môjmu malému spôsobovala ložiská po tele. Ja využívam len Sonett neutral sypký prášok. Ale môže a nemusí to byť práškom. Treba sa pozrieť aj na mydlo na ruky, minimalizovať kozmetiku alebo skúsiť úplnú zmenu na inú značku.
Imunoglukán môžeš dávať aj vnútorne - sirup (teda len sa treba pozrieť aké je vekové odporúčanie, to som si nie istá). Ja krém používam na seba a super. Jediný ma nedráždi. Ale nezahadzovala by som ani ten Sudokrém, zinok v mastiach robí zázraky so zapálenou kožou 😊 škoda, že nemám fotky malého pred používaním zinkovej maste...

kittykat22
25. júl 2020

@ivana.natasha 2 rocne deti sa daju testovat na koznom, ale nie na intolerancie. A tieto problemy su zvacsa koli intolerancii. A intolerancie sa nerobia u alergo - tam sa robia alergie.

ivana.natasha
25. júl 2020

@kittykat22 tak ale mala by si aspoň niečo, moja ma alergiu na bkm, bielok, orechy, myslím, že to dosť pomôže. A ja nemám žiadnu intoleranciu a atopicky exem mam, a mam ho z alergii, tiež z mnohých, ale ani jedna nieje na jedlo ako také.

kittykat22
25. júl 2020

@ivana.natasha tam je nejako problem ze tie testy to neukazu. Mali sme ten isty problem, a viem ze sa koli veku caka. Skusaju sa vylucovat potraviny a tak. Je to frustrujuce.

janpo
25. júl 2020

Ahoj. Tiež mám tento problém. Neprišla som na to, čo ho vyvoláva. Pľuzgieriky sa objavujú na jar, keď začína sezónne ovocie a zelenina. V lete to spontánne odznie. Tento rok som toho mala extrémne veľa a hrozne to svrbelo a náhodne som si všimla, že mi pomáha tento krém: https://www.erbolario.sk/sk/línie/pre-krásu-tvá...
Za dva dni mi to všetko zmizlo.