Ahojte je možné si urobiť výplach nosa slanou vodou na upchatý nos aj bez tej kanvičky?
ja používam respimer, je to príjemnejšie ako kanvička a rýchlejšie
@veronika33 čisto zo zvedavosti, to asi nebude fungovať ak má človek prepichované dutiny?
@bavlnka92 neviem, nemám osobnú skúsenosť
Da sa preplachovat hocicim, kludne si zober malu plastovu flasu s tym akoby sosacikom (typu maly Rajec), odstran noznickami tu gumovu membranu proti kvapkaniu, aby voda vedela samovolne vytekat cez uzaver a urob noznickami dierku do flase v hornej tretine, aby sa nerobil podtlak.
@veronika33 Ahoj, na odporúčanie lekárničky som ho kúpila aj ja namiesto kanvičky, ale tá druhá verzia (gravitáciou) nefunguje, keďže tam vzniká podtlak. Máš, prosím, inú skúsenosť?
Nemala som po ruke tú kanvičku, ale ako prvú pomoc mi poradila doktorka: namiešať doma fyziologický roztok (ja som dala na 1 liter vody 9 gramov soli - samozrejme som nenaliala celú túto dávku do nosa :D ), prichystala veľa vreckoviek, zobrala jednoduchú obyčajnú striekačku, ľahla som si na gauč, a na striedačku som postupne pomaly vytláčala (kvapkala) tú vodu raz do jednej, raz do druhej nosovej dierky, potom som sa posadila, počkala, kým sa vyleje tá voda a potom som fúkala - nosové spreje môžu ísť do kelu. Ja som len teraz objavila Ameriku, lebo doteraz som taký výplach nerobila, je to úžasná a lacná, šetrná vec, najmä však účinná - určite si kúpim tú kanvičku ak budem mať najbližšie cestu do lekárne. Ale ak ju nemáš o´doma, je veľmi účinný aj vyššie popísaný postup striekačkou.
@sednaja nerozumiem o akej gravitácii hovoríš, proste naplním nádobku vodou, nasadím vrchnák väčšinou s tým rovným koncom, zohnem sa nad umývadlo, priložím k nosu a stlačím nádobku, voda mi prebehne nosom a dutinami a druhou dierkou vyjde rovno do umývadla, potom už len vyfúkam nos a opakujem s druhou dierkou, keďže je to uzavretá nádoba s vrchnákom, len tak z nej voda nevytečie ak tu nádobu nestlačíš
@veronika33 Oficiálne je Respimer určený na dvojité použitie. Jedno je to, čo popisuješ vyššie, teda čistenie pod tlakom (pre lepší efekt), ale pri miernej nádche, prípadne na preventívne účely odporúčajú druhý (ohnutý) nástavec, ktorý sa používa ako kanvička - teda podľa návodu by sa mala takto používať - pomocou gravitácie (samospádu) sa má voľne voda z nádoby vyliať. Ale keďže tam vzniká podtlak, tak je to riadny oblb na ľudí. Ono s tým stlačením fľaštičky to funguje perfektne, netvrdím, ale celé sa to javí ako 2v1 a napokon to tak nie je.
@sednaja aha, to som ani netušila, že to môže fungovať ako kanvička, mne to odporúčal alergológ, lebo som mu povedala, že kanvička je pre mňa niečo strašné, cítila som sa pri tom ako by som sa mala utopiť a toto zvládam, je to rýchle a účinné
Áno dá sa aj hrubšou striekačkou
Aspoň ja som tak robila