Dnes si doktorka na kontrole všimla, že Táňka naťahuje špičky, ako to býva u detí, keď sa to preháňa s chodítkom. Malá ale ešte nechodí, ani si sama nesadla. Doktorka mi povedala, že to môže byť aj tým, že bola v cudzom prostredí, nervózna.
Mám ju sledovať, či to robí aj v kľude.
Stretli ste sa už s tým u tak malého bábätka?
Malá nikdy nebola v chodítku a ešte sa ani sama nestavia.
martina moj syn to nerobil, ale tiez ma na to dr. upozornovala, ze keby nahodou, tak na to treba davat pozor, lebo presne v tomto obdobi sa bude ucit stat a chodit a mohlo by jej to narobit problemy so skratenou achylovkou tusim. Ked uz normalne chodi a zacne chodit po spickach, tak by to nemal byt nejaky problem, to proste skusa.
Ani chůze po špičkách není normální. Pochopitelně je něco jinýho, pokud umí chodit normálně a po špičkách jde jen občas. Mimo zkrácení achilovek může jít o vadný růst dolních končetin nebo vadnou pohybovou koordinaci 😉
Chůze po špičkách může být např. u dětí s DMO apod. těch onemocnění je docela dost 😉
Marti zbytečně se nestresuj, malá bude určitě v pohodě. Prostě nebyla jen ve své kůži z toho cizího prostředí 😉
Ďakujem vám, každopádne ju budem sledovať a ak by to robila často, pre istotu skočíme k neurológovi.
martina46: já jsem se s tím nesetkala u mého mimča - má jen 7 týdnů, ale byla jsem učitelkou v jestličkách v Londýně a tam byl chlapeček, kterému bylo 18 měsíců a ten neuměl normálně chodit. jen po špičkách. běhal po špičkách i stál jen na špičkách. rodiče s tím byli u doktora, ten jim řekl, že to je nějaká nemoc - už si nevzpomenu, co to bylo, ale chtěl s tím počkat, že pokud se to neupraví. že zatím s tím nic nedělal. ale byli z toho docela hodně nešťastní.
jo a chodítko raději vůbec nezkoušej. je to obrovská zátěž na páteř. jena z nejhorších věcí, které můžeš pro své mimi udělat.
tak hodně štěstí s maličkou