Výlet s dieťaťom, ktoré má diabetes melitus

sisaka
23. apr 2017

Chystáme sa na celodenný výlet (turistika, plávanie) so synovymi kamarátmi, jeden z nich (9 rokov) má DM. Poprosím zienky, čo sa o deti s DM starajú o tipy na starostlivosť. Čo sledovať, čo určite robiť/nerobiť ... budem mat stretnutie aj s jeho mamou, ale chcem mat aspoň akú takú predstavu, čo ma čaká, jeho mama písala, že je s ním veľa prace, tak mám trochu obavy. Ďakujem.

konik1402
23. apr 2017

...hlavne pravidelné vhodné jedlo a pitný režim (aké vhodné, to ti poradí jeho mama) a inak nemusíš mať obavy. Ak by mal nejaké veľké problémy, tak by ho s tebou ani na výlet nepustila.

sisaka
autor
24. apr 2017

@konik1402 diky. Ak sa môžem ešte spýtať, ty máš doma dieťa s DM? Používate pumpu, ci pera? Ak pero, ako často treba pichat, či je to veľmi individuálne? No dúfam, že budem schopná rodičov zastúpiť na 100%, obdivujem ich ako to všetko zvládli, diagnózu mal stanovenú len minuly rok, tak je to aj pre nich stále dosť nové a učia sa s tým všetci žiť.

ludmilaka
24. apr 2017

@sisaka Hlavne nech si zoberie glukomer. Keď sa nebude cítiť OK, odmerať hodnoty. Na základe výsledkov podať inzulín. Vie si aj sám pichnúť? Prípadne ak aj vy pobadáte zmenu jeho správania, či malátnosť alebo divokosť, nech si vtedy odmeria. Mám žiaka s touto diagnózou a keď pozorujem, že sa správa inak, meriame. Zatiaľ sme sa nezmýlili😉.

stepanka274
24. apr 2017

Aj dcerka mala spoluziacku s DM a presne, sledovat spravanie, merat glukomerom, ona bola v tom velmi samostatna, aj ja som sa bala ked ku nam prvy krat prisla na navstevu, ale bolo to v pohode

sisaka
autor
24. apr 2017

@ludmilaka diky, zatiaľ ani neviem, čo ma, či pumpu, či si pichá, ani či si vie sám. On je veľmi šikovný a rozumný, mala som ho na pár hodín na starosti na turnaji, jeho otec mi dal len nejaké púzdro, ani nič nevysvetlil, len, že to ma mat pri sebe, tak predpokladám, že chalan vie, čo ma robiť. Viem, že mu dosť sledujú jedlo, trosku sa toho obávam, ale poviem, nech mu oni nabalia a obed asi skonzultujem cez telefón.

ludmilaka
24. apr 2017

@sisaka Áno, jedlo treba sledovať. A potom zjesť niečo podľa hodnoty na glukomere. Ak vysoké, nie sladké. Ak nízke, u nás zaberie aj džús. A nemal by sa veľmi ubehať.

sisaka
autor
24. apr 2017

@ludmilaka idem si určite niečo počítať, nech mám aspoň trosku predstavu, čo a ako.

mm77
24. apr 2017

rodicia ti urcite vysvetlia vsetko potrebne. ak nema senzor, merat glukomerom ak sa bude citit zle a pred jedlom. Ak bude nizko, treba mu dat hned zjest cukor alebo dzus a nejaky pomaly sacharid - chlieb, piskoty, keks.. Urcite to bude mat so sebou. Pred jedlom sa vzdy meria glykemia a potom sa picha potrebna davka inzulinu, o tom ta urcite rodicia poinformuju, 9rocny by uz mal vediet sam si pichnut inzulin. diabetik si vazi jedlo, ktore obsahuje sacharidy, ak bude mat vlastne jedlo, rodicia ti povedia, kolko mu na to treba pichnut inzulinu. Ak by vlastne nemal a jedol by daco v restike napríklad, bude treba vazit alebo aspon lyzickovat prilohy. Maso neobsahuje sacharidy, ani zelenina skoro ziadna. Sacharidy obsahuju prilohy - cestoviny, ryza, zemiaky, mliecne vyrobky okrem syra a vsetko ovocie. Zo zeleniny len cvikla, hrach, mrkva a kukurica.
Ak si chces nieco precitat, tak www.diabetikinfo.sk napríklad, tam su zakladne info

mm77
24. apr 2017

A ak by mal vysoku glykemiu, nad 15, treba volat rodicom, ze ci treba pripichnut inzulin alebo nechat tak, ze vyklesa sam. Pri vysokej glykemii treba vela pit, byt v klude - nebehat, neskakat. Pri vysokej glykemii je dieta smadne a chodi casto mocit.

sisaka
autor
24. apr 2017

@mm77 diky moc, presne toto info som potrebovala 😊 Skúsim nájsť nejakú kalkulačku app. čo mi to bude rátať.

konik1402
24. apr 2017

@sisaka nie, nemám, ale tiež sme dlhodobo mali v starostlivosti dieťa s DM, tak trošku viem, čo to obnáša. Tiež som mala podobné obavy ako ty, neboj sa, bude to dobré.