Vybratie nosných mandlí u 3 ročného v celkovej narkóze

annie13
16. sep 2011

Syncek ma 3 roky a po neustalych chorobach soplne kasel teploty nas poslali na ORL a odporucaju nas na vybratie mandli, mame uz aj termin operacie. Je to vraj nejaka nova metoda Scheiwrova alebo tak nejak neviem ako sa to pise, je to vsak v celkovej narkoze. Idu nam to robit v BB Rosweltke tak ak niekto nahodou priamo tam bol, potesil by ma nejaky opis ako to prebieha. Rano ze nastupime a vecer mozme domov. Mate niekto skusesenosti, mozu nastat nejake komplikacie, bolesti po prebrati z narkozy? Nastalo zlepsenie zdravotneho stavu po vybrati? Dakujem za kazdu informaciu

mia78
17. sep 2011

@annie13 my sme boli so synom vyberať na ORL ráno sme prišli a poobede nás pustili... pred operaciou mu podali sirup naladovku niektoré deti to zvládaju revom niektoré sa smejú ...my sme sa smiali celí čas vedla chlapček prereval celý čas a ešte aj ked sa zobudil po operaci ..mne syn prespal po zákroku tak super no každý reaguje inak......

mia78
17. sep 2011

a ešte si tam sním celý čas okrem operacii.....

annie13
autor
17. sep 2011

@mia78 dakujem ti, a v BB ste boli ano? a nastalo aj nejake zlepsenie?

mia78
17. sep 2011

@annie13 hej BB s boli my sme stadeto...........a zlepšenie unás nenastalo lebo my máme iné problémy ešte oslabenú imunitu a nabeh na alergiu čo mu idú ešte zisťovať inak sme stále chorý to je povediac každý mesiac ☹

tak prajem nech vám to pomôže susede to malej pomohlo ....

annie13
autor
17. sep 2011

@mia78 no tak ten pripad co ste vy sme asi aj my, vcera sme boli na imunoalergologii a povedala mi dr ze si nemam ani nadej robit ze po vybrati mandle bude lepsie ze bude mat problemy nadalej

gabika7706
17. sep 2011

@annie13 dcera ma vybratu nosnu mandlu ale len kvoli tomu, ze mala problemy aj s uskami, pokial toto nemate, nedala by som mandlu vyberat, zvlast ak ste este aj alergici, lebo to fakt nepomoze. Ale pokial to ma suvis s uskami, to uz je ina vec.

annie13
autor
17. sep 2011

@gabika7706 bola som u dvoch orl a obidvaja mu odporucili ju vybrat, ukazali mi aj sonu, ma ju enormne zvacsenu preto vraj spi s otvorenymi ustami a piska
sama neviem co mam robit
s uskami problem nemame
alergicky niesme nastastie len ma velmi oslabenu imunitu

gabika7706
17. sep 2011

@annie13 aha, tak to si nespominala (otvorene usta v spanku a piskot), tak to by som zvazila...u nas toto bolo len ciastocne, viac nam ta mandla sposobovala problemy s usami (okrem klasiky-sopel, kasel, bolest hlavy).

Pozri aj tu https://www.modrykonik.sk/fotoblog/strapco13/cl...

mia78
17. sep 2011

@annie13@gabika7706 ma sme mali tiež zvädšené tak že mu upchávalo nos a tažko dýchal ...predtým nemal s uškami problém a teraz mal už dva krát behom troch mesiacou zapálené ,nám tvrdia že to bude alergia akurát sme mali ísť na podrobnejšie testy lebo na celoročne má ok a akurát ochorel a to bol štyri dni škôlke potom sme dva týžne v škôlke a zase chorý tak dokola 😒

janka273
17. sep 2011

@annie13 ahoj 🙂 ja som s 3,5 ročnou dcérku absolvovala výber nosných mandlí v júny na Antolskej v BA.
Odporučili nám dať von nosné mandle pretože: bývala neustále chorá, nonstop zelené soplíky, ktoré trvali 2 týždne, 3 dni bolo dobre a znova....soplíky jej stekali do krku , na priedušky, potom nám z toho dovracala, a mala ich samozrejme i zväčšené, tlačili jej na Eust. trubicu, zle počula / nahromadené hlieny/, mala i zápal uška, užívali sme hádam za 3/4 roka 5x antibiotika, a neustále sirupy na odhlieňovanie . Má atopický ekzém i alergie na peľ, prach, roztoče, ....- berieme zodac - soplíky z alergie máva iba na jeseň, keďže má zistenú i alergiu na plieseň a hnilobu. Ako sme od júna absolvovali výber mandlí - nebola chorá, no však ešte nebola a v MŠ / momentálne ja som na Pn/.
Priebeh operácie: V pondelok ráno sme absolvovali predoper.vyšetrenia / toto bolo trošku zdĺhavé/, okolo 11hod nás prijali , bývali sme v 1 izbičke spolu s ďaľším chlapčekom a mamičkou. Do večera sme mali voľný program,. Večer okolo 22hod - deti mohli posledný krát piť,jesť do 20hod.
Na druhý deň ráno okolo 9hod im zaviedli infúzky / pomohlo im ten roztok - neboli smädné/, nesmeli jesť , piť..okolo 12 hod, som malú odviedla na operáciu - kde bola sestrička, pichla jej náladovku - asi o 5 min, ju zobral sanitár - tu som sa s ňou rozlúčila, potom nasledovalo uspatie a operácia / ja som zatiaľ čakala v izbe / . Okolo 13hod. ma zavolali na prebúdzačku - ležala, spinkala, a dýchali prístroje. Okolo nej bolo asi 6 sestričiek / pozorovali ju, a ďaľšieho pána.
Sestrička ju začala prebúdzať, nechcela sa dať, plakala, bola umrnčaná, niečo nám vravela - ale nič sme jej nerozumeli - následok narkózy. Previezli mi ju na izbu, kde asi 20 min - plakala, a potom zaspinkala na 1hod, a zobudila sa ako krásne usmiate slniečko.
Znovu jej zaviedli infúzku, po 2 hodinách začala piť rep.čaj, a museli sme zbierať moč, asi keď vypila 1, 5 l čaju, mohla sa najesť. Večer okolo 21hod- infúzku vybrali, merali im do tejto doby, tlak, tep, teplotu. Na druhý deň ráno okolo 10hod.nás prepustili.
Po operácii nevykašliavala žiadnu krv, musela smrkať a taktiež ani bodku krvi. Pre mňa bolo najhoršie prečkať operáciu a pre malú stav po narkóze - tá pol. hodinka. Inak žiadem zlý zážitok nemá z tejto operácie, nič si nepamätá, na pobyt v nemocnoci spomína rada - bola na dovolenke....setričky, doktori - super starostlivosť.
Akurát nevýhodou je: že dieťa musí byť úplne zdravé, aby moh.absol.operáciu, nám ju museli 1x preložiť, dlhé čakacie doby.

andrejka1974
17. sep 2011

mojej dcerke vybrali nosnu mandlu ked mala 1,5 roka v ciastocnej narkoze casto mavala sopliky a celu predoslu zimu sa jej tazko dychalo tyzden predtym jej spravili predoperacne vysetrenie rano sme tam prisli pozreli ju ci je zdrava potom sme boli na jednej izbe asi 5 deti aj s mamickami postupne im dali naladovku mala bola mimo potom vybrali mandlu ja som jej sopliky odsavala a poobede pozreli ci to nekrvaca a okolo 16.00 sme isli domov odvtedy ziadne problemy

annie13
autor
17. sep 2011
andrejka1974
17. sep 2011

a este tak isto vyberali aj starsiemu synovi ked mal 5 rokov bol kazdu chvilu chory stale bol doma tyzden v skolke 2 tyzdne doma aj dychal ustami odvtedy nic spal kludne a chory nie je vobec a to uz bude mat 14 rokov ak je chory tak to maximalne raz za rok

ladybugie
17. sep 2011

mojí dceři vyndavali nosní mandle na konci srpna, v jejích 17a1/2 měsících. Neustálá rýma a chronický zánět středního ucha, kdy se Eust. trubice "neodvětrávala".
Ráno v sedm lehká snídaně, v devět naposledy pít. V 11 nástup do nemocnice na Kladno, ve 13 šla na sál. Ve 13,30 byla ze sálu. Já jsem čekala na JIPu celá v zeleném 🙂 Ihned mi ji dali. Pomalu se probouzela z narkozy, brečela, dostala čípek na bolest a na dvě hodinky mi usnula v náručí. V 16 přechod na normální pokoj, v 17,30 kontrola lékařem a v 18,00 odchod domů. Pití a jídlo možné až po 18hod, což byl horor, protože celý den byly skoro 40 vedra. Jak viděla někde lahev s pitím, tak řvala. Doma jednou blinkala, protože vypila moc najednou,ale jinak ok.
Co vím, tak v Plzni je ta samá operace s třídenní hospitalizací.

maci_267
17. sep 2011

ja som tak bola, ale aj nosne aj krcne, rano som prisla, vybrali mi mandle a odisla som na druhy den (len kvoli tomu ze mi brali aj krcne, s nosnymi by som odisla o par hodin) Po narkoze moze nastat nevolnost, no mne nebolo nic, ani som nic necitila.. A to mi nosne brali uz 3x, prvykrat ked som mala 3 roky a posledny krat tento rok.. Neboj, nie je to nic hrozne, a este ked budete v narkoze, si bude malicke mysliet, ze iba spinkalo 🙂

janahugo
19. sep 2011

Mojmu 7-rocnemu synovi vyberali nosne mandle minuly tyzden (prave zajtra ideme na kontrolu). Operacia prebehla po podani "naladovky" a trvala 5 minut. Po nej sme mali deti pri sebe. Museli vysmrkavat sopliky...Asi po pol hodinke sa ma syn spytal, ze kedy mu to uz budu robit. 🙂 🙂 Samozrejme, ze boli trosku rozladene, ale da sa to uplne fajn zvladnut. Po styroch hodinach sme isli domov. Ziadne bolesti, trauma...nic. Velmi chvalim Kramare-BA. Velmi mili personal, ciste vynovene prostredie. Co najviac ocenujem je, ze sme nemuseli podstupovat uplnu anestezu. Teraz uz len dufam, ze to bude mat aj efekt a usi nas nebudu boliet uz tak casto.

sisinka76
21. sep 2011

@gabika7706 preco by si nedavala vybrat mandlu alergikom? moj starsi syn casto byva chory,zahlieneny, zväcsenu nosnu mandlu ma,ale podla ORL to nie je take tragicke,ale napriek tym castym infektom hornych dych.ciest by ju dala von. mam sa rozhodnut. a alergik je. tak sa mam rozhodnut, ale neviem,zhanam info. tak dakujem za odpoved, preco nevybrat 😉 a problemy s uskami sme nemali nikdy.
inak,neprispievas obcas aj do temy Novembrovky 2009? 😉

gabika7706
21. sep 2011

@sisinka76 ano, obcas nakuknem aj k Novembrovkam 2009, Martinko je 23.november 🙂
A k otazke - deti s alergiou maju presne take iste prejavy ako pri zvacsenej nosnej mandli, chrapanie, upchaty nos, dutiny, nie vzdy tieto problemy sposobuje prave mandla, proste je to prejav alergie a pokial sa ta mandla odstrani zbytocne, chyba tam ako "filter" - moj laicky pohlad na vec, kedze sme doma alergici, mam to odkonzultovane aj s orl aj s imunoalergologom.

sisinka76
21. sep 2011

@gabika7706 u nas je alergik len Samko,kozne testy mu bude robit az teraz v oktobri,ale z krvi ma zistenu alergiu na travy,sezona maj-jun. a vraj z tej stupnice od 1 do 6 ma tu intenzitu alergie 2,takze len mierny prejav. my sme brali maj-jun,jul Zodac a potom uz bol klud. tak neviem,co s tou mandlou, od aprila nebol chory, teda okrem alergie,ale to bolo pod kontrolou. ORL povedala,ze by ju dala vybrat, imunolog tiez,vraj ak to povedal ORL,tak treba 😒 este chcem skusit ineho ORL lekara, konzultovat a uvidim. tiez si myslim,ze ta mandla ma svoju opodstatnenu funkciu a velmi sa mi do toho nechce.

tinki
22. sep 2011

@annie13 neváhaj, ja viem, že máš strach, aj moja dcéra má kadejaké problémy, tiež som váhala, dýchala mi v noci ústami, chrápala, občas prestávala v noci dýchať..no a potom sme si všimli, že sa jej začína deformovať hrudník. A to je z toho, z plytkého nočného dýchania. Tak sme dali vybrať. Prebehlo to v pohode. Po náladovke bola smiešna, trošku nám to rozptýlilo napätie, potom operácia, ja som ju preplakala, mala som strach..a potom sa prebrala, bola taká ubolená, dezorientovaná, troška zvrackala krv..ale do takých troch hodín sa z toho pomaly preberala..a do večera už nevedela, prečo sme tam boli. Boli sme minulý rok v novembri, to mala 3 roky a mesiac. A doktori mi vraveli, že dobre som sa rozhodla, lebo už jej to tlačilo aj na uško a boli by ešte väčšie komplikácie. Dnes je výber mandlí uplne bežný zákrok.

strapco13
23. sep 2011

@gabika7706 @sisinka76 ano nosna mandla ma svoje opodstatnenie, je sucastou lymfatickeho tkaniva a teda chrani organizmus..ale akonahle je prilis zvacsena tak je viac na skodu ako nauzitok..lebo brani dychaniu niosom a tym padom je vyradena funkcia nosa..nos ocistuje, zvlhcuje a otepluje vzduch..cize ak nedychame nosom, tak ten studeny, suchy a neocisteny vzduch ide dole na priedusky a na pluca
duplom alergici musia dychat nosom..inak idu alergeny na pluca a potom je velke riziko astmy
to ze sa vybera nosna mandla nie je upolne technicky spravne..ona sa len zmensuje..nosna mnadla totiz nie je tvorena bunkami v nejakom obale /ako krcne mandle/, ale su to zhluky buniek v sliznici, pri operacii sa vybera len ta cast mandle, ktpora precnieva nad uroven sliznice /cize ta zvacsena cast/ a v sliznici vzdy ostane nejaka ta bunka, ktora tu imuniotu zabezpeci..a to je ale aj dovod, preco moze nosna mandla dorast...ale nemusi

annie13
autor
2. okt 2011

@strapco13 prosim ta malemu to robili v utorok
z pusy ma byt taky neuveritelny zapach ? nieco ako hnis, bojim sa ci je to normalne alebo mam s nim zajtra utekat
kontrolu mame az vo stvrtok

strapco13
2. okt 2011

@annie13 obcas ked sa na tej ranke urobi hrubsi povlak /chrasta/ tak to moze az tak "hnilobne" citit 😅 je to pomerne bezne...skus preplachovat nos...ak ho to nestipe tak solnym roztokom, ked nie tak cistou prevarenou vodou,,netreba stresovat

annie13
autor
2. okt 2011

@strapco13 ok ukludnila si ma trosku dakujem

alex77
16. máj 2012

@annie13 @mia78 vidím, že sa tu už dávno neprispievalo ale chcela som sa Vás opýtať, boli ste vyberať mandle v BB Rooseveltke ale v detskej fakultnej nemocnici alebo na tej sukromnej ORL klinike. máme ísť tiež vyberať nosnú mandlu a neviem čo by bolo lepšie. naša ORL doktorka povedala aby sme určite išli do detskej ale zas mám od kamarátky super referncie na tú ORL kliniku. a teraz neviem čo by bolo lepšie. na súkromnej sa platí ale zas aj detskú fakultnú chvália ako takú. prosím o vašu radu a tiež ak môžte ako to prebiehalo, objednanie, nástup vyšetrenia a samotný zákrok. Ďakujem 😀

annie13
autor
16. máj 2012

@alex77 my sme boli vo fakultnej pani dr. Somorova skvela zienka a nelutujem vybratie velmi sa mu polepsilo

alex77
16. máj 2012

@annie13 a robili to v celkovej anesteze ci len lokalnej? ako dlho to asi trvalo? boli ste aj na noc ci ste isli poobede domov? mam vela otazok asi 😅

annie13
autor
16. máj 2012

@alex77 objednat som ho bola sama iba s papiermi v ordinacii tam vo fakultnej dali nam termin ale nakoniec sme nesli na ten ale na ten na ktory nam zavolali lebo sa uvolnilo, prisli sme rano na 7mu, hned nas vzala sestricka do ordinacie vypisala papiere a odviedli nas na oddelenie,
tam prisiel strasne zlaty anesteziolog vysvetlil mu ze on bude pri nom a tak vysetrili ho zaviedli to na infuzku do pyzamka a poslali nas na izbu v ten den tam bol najmladsi a jedinny s nosn.mandlami ostatni mali krcne tak len co sme prisli na izbu ani veci sme nestihli polozit uz ho brali na zakrok mna nechali na izbe
trvalo to ani nie 20 minut kazali mi cakat dole pred operackou ze tam ho dovezu na tu izbu kde sa preberaju po narkoze
tam to uz bolo hrozne ale to je len 1 z 10 pripadov a to sme boli aj my, tazko niesol narkozu, prebratie, reval ako zviera, hadzal sa, 3 sme ho drzali, to bolo najhorsie, ocka zavrete trosku trvalo kym sa prebral
ale potom pohoda aj na izbe, chodili ho kontrolovat, velmi mili vsetci, na izbe hracky, DVD rozpravka
domov sme sli v ten den o pol5tej

annie13
autor
16. máj 2012

@alex77 v pohode len sa pytaj asi som ti vsetko zodpovedala v predchadzajucom prispevku len teraz mi tvoju otazku vysvietllo
celkovej na lokalnu je maly

alex77
16. máj 2012

@annie13 jeeeej dakujem velmi pekne, velmi si mi pomohla 😀