Vybratie kliešťa

27. aug 2024

Dobrý večer, zistili sme že malý mal kliesta dnes chlap to vyberal tak ze na vatové tyčinku mal olej a neviem ci aj namho nedal olej.kliest bol tak maly že nešiel ani vybrať. Akurat som čítala že tak sa kliest vyberat nemá myslíte že sa môže niečo stať,tým že ho tak vyberal?

colsami
27. aug 2024

Kliest je vonku, to je momentalne hlavne, a nie, nic sa nestalo.

lubossi
27. aug 2024

Názory sa líšia. Hlavne ze je von. Ešte to môžeš byť deň dva začervenane, tak sa nelakaj

anavixy
27. aug 2024

Na vatovu tycinku ma ist voda, dezinfekcia alebo napr. mydlo, no nemyslim si, ze vatova tycinka v oleji ho zadusila. Vyberanie pomocou vatovej tycinky je praveze ucinne hlavne pri malych kliestoch, len to trva par minut, kym sa pusti, za mna super sposob.

lonely66
27. aug 2024

zapíš si dátum a ak by do cca 14 dní dieťa ochorelo na niečo ako chrípka, spomeň kliešťa lekárke. aj keby to trvalo len 3 dni. potom sleduj dieťa ešte ďalších 14 dní. opäť, ak by ochorelo, okamžite informuj lekára.
neber to ako strašenie, len ako upozornenie. ak by bol náhodou nakazený encefalitídou.

bibssli
27. aug 2024

Ak není miesto podráždené, zapálené a bol vybratý celý (neostala tam hlavička napr.) tak je to v poriadku
Odsedujte pár dní miesto

autor
27. aug 2024

Mam 32 rokoch v živote som kliesta nemala popravde nikdy som nikomu nevyberala malý ho mal v plienke.. bol taký malinky a tou vatovou tyčinku krútil okolo neho ci ako .. presne neviem.. len sa bojím trosku
@anavixy bol veľmi malinky bol len mam teraz troaku strach z toho 😪

autor
27. aug 2024

@lonely66 ďakujem za informáciu zajtra zavolám doktorkw

autor
27. aug 2024
autor
27. aug 2024

Keď to viac zcervenie môže sa jednať o zapal?

autor
27. aug 2024

Keby mu tam niečo ostalo je to vidieť?

maryetta
27. aug 2024

Tiez takto vyberam kliesta. Tento rok zatial styroch 😉

lonely66
27. aug 2024

autorka, vieš čo, zavolaj radšej lekárke, ak máte naozaj dobrú lekárku, ktorá všetko vysvetlí...
ja ti napíšem len toľko. nejaký kúsok zapáleného miesta alebo hlavička v tele prakticky nič neznamená. organizmus si poradí a zvyšky vyhnisajú von. teda, u väčších detí určite, ak je to bábätko, aj o tomto sa poraď s lekárkou, to neviem, ako to majú bábätká s imunitou voči zapálenej "ranke".
omnoho nebezpečnejší by bol vírus kliešťovej encefalitídy alebo borelióza. to druhé ti ani nejdem písať radšej.
ozaj, bol vôbec prisatý? nebol len "nalepený" na pokožke? si si istá, že bol zarytý vnútri?

belllinka
27. aug 2024

Nehysterči, kvóli tomuto fakt nemusíš riešiť doktorku. Čo ona s ním akože urobî?

autor
27. aug 2024

@lonely66 malý ma rok a pol. Kamoskin malý mal za uchom a doktorka jej povedala navrhla že cca 3 týždne po vybratí mu zobere krv. Ja nemám skúsenosti s kliešťom. Ja sama som nikdy nemala a ani moja 6 ročná dcéra nemala. ..priatel keď ho vyberal tak mu to trvalo.. ja som malého musela držať aby sa nehybal.
@belllinka nehystercim ale myslím si ze keď je doktorka tak by mi mohla poskytnúť dake info o tom ako postupovať ak by mal ochorel nahodou tak ako píše vyššie..

anavixy
27. aug 2024

Zacervenanie v mieste vpichu je uplne normalna reakcia a absolutne nic, coho by si sa mala bat to neznamena. Tak isto ak by mu tam aj nieco (hlava zostala, co nevyzera, tak to vobec nevadi. Z odtrhnutej hlavy uz viac toxinov do organizmu nejde a telo si s nou poradi, obali ju do chrasty ci hnisu (ako mala vyrazka) a vyluci ju. Nemas sa coho teraz bat, len si zapamataj kedy bol kliest a ak by sa o par tyzdnov objavili nejake nespecificke znamky choroby, spomen to pediatrovi. Toto co je na fotke je doslova nic 🙂

marica61
27. aug 2024

My vyberáme kliešťa tak, že namocim tampon nejakou dezinfekciou, napr. Betadine, priložím na kliešťa a trochu podrzim. Po chvíli zotriem a kliešť je na tampone.
Tento spôsob som videla u lekára.

andrea_82
27. aug 2024

Ja som uz za svoj zivot videla a vybrala tolko kliestov... Netreba bezat k lekarke, len si zapis ten datum a par tyzdnov sleduj, ako ti uz radili. Netyraj male dieta zbytocnymi odbermi a vysetreniami.

martinmmartin
27. aug 2024

olej nepouzivat. Kliest dycha bruchom a ked ho naolejujes tak sa zacne dusit a cele svoje vnutro ovela rychlejsie napumpuje do teba a mas zvysene riziko prenosu chorob. Pinzetou vybrat a ked tam ostane hlava tak sa nic nedeje, vypadne aj sama

mamutka
27. aug 2024

Kliešťa vyberám vždy pinzetou, chytím, potiahnem. Žiadne krútenie, oleje, krémy, nič, proste nedávam mu o sebe vedieť a nedávam mu čas ešte niečo od jedu pustil do rany. Potom pretriem dezinfekciou. Raz sa mi podarilo urvat mu hlavičku, našťastie bol to môj kliešť, nie na deťoch. Šla som pre istotu k dr, že teda čo podnikneme a so sestričkou a dr sme sa srdečne zasmiali na tému “to vyhnisa, a ako sa máte, čo nové?”
Vôbec sa nestresuj a sleduj dátum, či tam o dva tri týždne nebude fľak

autor
27. aug 2024

Jooj teraz trpnut ze ci o 2-3tyzdne nicnnebude mat kedze moj chlap ho vybral zle .. a olejom sa to nema robit. Az mi je do placu z toho ..

liv1
27. aug 2024

Doktorka co byva oproti nam poradila Atix. Fantasticke. Je to sprej ktory ho zmrazi, takze z neho nemoze nic vyjst von a je k tomu specialna pinzeta, za par sekund je vonku. Ziadna pinzeta a ziadny sposob nie je tak ucinny ako toto. Najprv to treba zdezinfikovat najlepsie Betadinom/kvoli ucinnosti, potom nastriekat a vybrat. Odporucam to kazdemu

liv1
27. aug 2024

Ked ostane hlava to nevadi, to vyjde aj same. Robi sa z toho zbytocne halo. V hlave nie je nic.. Hlavne nestresuj. Co ti to pomoze?? Len 5% nakazenych kliestov realne nakazi aj cloveka. Vacsinou si s tym ludska imunita poradi.

letfenixa
27. aug 2024

@autorka vôbec nerozmýšľaj, že tvoj chlap ho vybral zle. Bohužiaľ, ak je kliešt nainfikovany, tak je to jedno. Ja som mala kliešťa prvýkrát v živote ako tehotná, takže tiež nulové skúsenosti s vytahovanim. Na syna lezu ako divé, už mal aj boreliozu. Pár prvých som mu bola dať vyberať na pohotovosti, mal v uchu, pri oku, ... A na pohotovosti to vyberali namydlenym tamponom točenim, čo v každom článku píšu, že sa nemá. Mám kúpený taký sprej, ktorý toho kliesta zamrazi =zabije a potom ho vytiahnem pinzetou.
Zapíš si do kalendára dátum, kedy malo dieťa kliešťa, a ako bolo spomenuté vyššie, ak by bolo dieťa choré v najbližších 3 - 6 týždňoch, choď s ním k doktorke. Syn mal takú nezvyčajnú nadchu, potom sa mu zväčšili krčne uzliny (doktorka poradila octanovy zábal) a potom som trvala na odberoch na boreliozu.

ninusa221
28. aug 2024

Najlepšie je keď máš kliešťa tak ísť po mesiaci na krv či je všetko ok. Mne mamina celý život berie keď mám kliešťa je to taká istota. Kamoske teraz zistili boreliózu.

autor
28. aug 2024

@belllinka no takže volala a povedala mi ze ak by sa mu to zapalilo nahodou pripadne tento týždeň sa mu spraví okolo červené dajú mu AtB a krv by mu zobrali v priebehu 4-8tyzdnov... takže bola som informovana

lonely66
29. aug 2024

autorka, to, že priateľ vybral zle, na to sa môžeš úplne vykašľať. ak je kliešť nosičom encefalitídy či boreliózy, dieťa to už má v sebe. ak nie je, je úplne fuk, či mu tam ostala hlava alebo nožičky. červený fľak znamená boreliózu. (pozor, nemusí sa však žiaden fľak objaviť). aj preto, ale aj pre prípadnú encefalitídu si dieťa sleduj do cca 28.dní od kliešťa. ostatné už vieš. ak by ochorelo nejakou virózou, kontaktuj lekárku a pripomeň jej kliešťa.

autor
29. aug 2024

@lonely66 ďakujem za info, má tam len malú bodku .. doktorka mi povedala ze ak by sa mu to zapalilo cca do konca tyzdna alebo spravil opuch okolo toho tak mam prísť dá mu ATB, áno dám mu zobrať krv po 4 -6týždňoch. Dúfam že to bude ôk! 🙏

lonely66
29. aug 2024

držím palce!