Vybraté nosné mandle a chorobnosť

mamina54
27. máj 2014

Dobrý deň! Prosím maminy, ktoré dali vybrať svojim deťom nosné mandle, aby nám napísali či im to znížilo chorobnosť. Moja malá 4 ročná dcéra je často chorá. Má velké nosné mandle a bolo nám doporučené dať von. Nemá iné problémy (nechrápe, nepomočuje sa v noci), len býva často chorá. Všetky výsledky má ok. Imunita, IGA, IGE aj na alergie. Tak váham, lebo som čítala, že podla istých výskumov chorobnosť je taká istá aj ked sa mandle vyberú. A taktiež sa bojíme celkovej anestézie lebo má vrodenú srdcovú vadu. Ďakujem všetkým ktorý napíšu vlastnú skúsenosť.

ladywitch26
27. máj 2014

@mamina54 mojmu synovi sa chorobnost znizila. mal ich vyberane ako 3 rocny. inak ak ma srdcovu vadu, preco v celkovej anesteze? synovi to robili v lokalnej, zakrok ani nie 5 minut a vysledok maximalna spokojnost. nic si nepamatal a uz 10 minut po zakroku bol vysmiaty ako leco.

anickad77
27. máj 2014

@mamina54 ahoj 🙂 starší syn keď mal 4 roky, šli von prvé nosné mandle, ako 5 ročnému šli aj druhé mandle von - nosné nám vybrali bez anestézy, iba mu dali niečo zjesť, už si nepamätám čo to bolo, nejaký oblbovák, ale vôbec to nepomohlo...s tými v hrdielku sme šli už do BB vybrať, tam mu dali fúkať balonik - ako ho fúkal, tak sa vlastne nadýchal tej látky a zaspinkal na cca 30 minút - že vraj to bolo také jemné, a chorobnosť, nejak sme nepocítili, že by bol viacej chorý, keď nemal mandle - ako raz za rok býval chorý, keďže aj soplíky mu stiekli hneď dolu, takže to šlo rovno na priedušky, ale kým mal mandle, tak sme mali pravidelne angínu - tak sme sa rozhodli spolu s lekárkou, že najlepšie je mandle dať von 🙂 keby že sa mám znova tak rozhodnúť, znova by som dala von, pretože v tých v hrdielku sa mu držali bacily, ktoré robili šarapatu - takto sme prekonali len bežné detské choroby, ako kašeľ, nádcha a pod. je ťažké radiť, čo je lepšie 🙂 toto je moja skúsenosť s mandličkami 🙂

slivka3
27. máj 2014

@mamina54 Aj môjmu vyberali nosné ako 3ročnému a tiež nebol v anestéze,len dali oblbovák a o dve hodiny sme šli domov,chorobnosť sa až tak neznížila,keďže chodil do škôlky,ale v 6 sme boli opäť na zákroku a to už nám vyberali,teda zrezávali aj časť krčných a opäť vyberali nosné,keďže dorástli a to už musel byť v narkóze a aj sme museli ležať v nemocnici 3 dni.
Podľa mňa sa poraď s dr. o aký zákrok by muselo ísť,ak len nosné,tak by to mali urobiť lokálne,ale ak o kombinovaný,tak tam je nutná anestézia a tam už musí dr. vedieť,či to malá zvládne.

sisaha
27. máj 2014

@mamina54 u nas sa chorobnost tiez znizila..a vyberane boli lokalne.. nedavno bola na kontrole a bolo to ok - nenarastli..

janyka
24. sep 2014

Môj malý má v kuse sople. Zistili mu zväčšenú mandlu a nepočul dobre. Soplavého ho aj operovali min. rok v decembri, no ani po operácii sopel nezmizol. Nemal ho jedine v lete. A pritom alergia nezistená. No doktor(imunológ-alergológ) nám povedal, že to, že mu alergiu nezistili neznamená, že ju nemá. Takže nám to nepomohlo

lauricita7
29. sep 2014

ja som mala dcerku casto choru.. chceli jej vyberat mandle a kadeco.. zmenili sme pediatricku. ta povedala ze este pockame radsej.. po case sme na jej odporucanie po ATB zacali brat probiotika Actibax.. a odvtedy mame pokoj.. mandle nam ostali.. a choroby chvalabohu nie 🙂 drzim palce

alicka850
29. sep 2014

Moja dcera bola na vyberaní ako 3 ročná. Mávala hnisavé soplíky, neustále, v noci jej zatekali a kašlala a chrapala, nemohla sa dobre vyspať. Doktor nam poradil more, boli sme, asi 2 mesiace bol pokoj, akonahle sa trochu vonku schladilo na jesen, problemy boli spať. Nakoniec sme zistili, že aj slabšie počuje,robili jej testy na ORL, malo to byt sposobene tlakom nosnej mandle na Eustachove trubice. Nakoniec nam ORL lekár doporučil vybrať, robili jej to v TN endoskopicky v celkovej anesteze, boli sme tam asi 2 dni.
Odvtedy máme chorobnosť daleko nižšiu, upravil sa sluch, nechrape, nesoplí. Býva 2, 3x do roka chorá, ale myslim že to je na 4 ročne dieta OK, ATB sme nebrali ani nepamatám. Co sa tyka vrodenej srdc. vady, musí sa k tomu vyjadriť anesteziolog, ktorý ho bude uspávať, či je schopný zakeho zárkoku, pripade aj detský kardiolog. Ak to odobria, nevidím prekážku. U takto malých detí by som ani neuvažovala nad vybratím v lokálnej anesteze, to musí byť pre ne obrovský stres. celkovú anestezu ako takú neschvalujem tam kde nie je treba, ale je to naozaj kratučký zákrok, celé to s odvezením na salu, kde ešte chvilu čakala, so zákrokom a privezením naspat netrvalo ani hodinu. Neviem, odkial si, ale jednoznačne doporučujem Trenčín.

amandas
29. sep 2014

ja som mala deti chore takmer odmalicka...dost casto.. rozne lieky, rozne dovody atd.. nakoniec nas poslali do kupelov..ze skusime.. odvtedy pravidelne chodime do kupelov Lucivna.. detom to pomohlo viac, ako ktorekolvek lieky 🙂

alenata
29. sep 2014

@mamina54 Mojej dcérke vybrali nosné mandle teraz v máji-v celkovej anestéze. Tiež má nález na srdiečku, chodíme na kardio tak raz do roka-už je to lepšie ako dakedy. Už pred rokom nám doporučili vybrať, ja som váhala s tým...potom som to dala posúdiť ešte inému dr., tak išli nakoniec von...Mávala časté zápaly stredného ucha a potom ATB-dookola.
Zatiaľ je to fajn, uvidíme, čo nám prinesie zimné obdobie 🙂

nelinka2009
14. apr 2015

Inak skor nez zabudnem. Chcem neskutocne vyzdvihnut, podakovat a pochvalit cely personal DFN na Kramaroch. Od zdravotnej sestry, ktoru sme stretli na schodoch a ani neviem jej meno no stratili sme sa tam a ochotne nas z 3 poschodia odprevadila na prizemie... Az po pani upratovacku na WC, ktora bola trpezliva a pockala kym sa tam vysmochtime... Nehovoriac o fantastickej mudr. Zajickoej ORL... vysvetlila a ten ludsky pritup no super... a mudr Kunzo nepriek tomu, ze fibroskopia vobec nieje prijemne vysetrenie a mala si aj poplakala pan doktor bol neuveritelny poradil a pohladil dusicku tiez vsetko vysvetltil aj ked tam teda naozaj toho maju dost a obdivujem .. Ako detixky z celeho Slovenska... Vsade cakate ale inak sa neda a ku kazdemu individualny a pritom pozitivny pristup...

Takze my uz len teraz z papiermi od tychto PANOV DOKTOROV popozenieme nase pani doktorku pedistricku, imunologicku a aj alergologicku aby si naozaj robili svoju robotu a zbytocne v nemocniciach neprepchavali cakarne pripadmi, ktore niesu akutne... NAOZAJ OBROVSKA DAKA A mile mamicky... ak by mojej dcere predsa len vyberali mandle...nejdem nikde len do statnej nemocnice Kramare...

matulka2
12. jún 2015

my sme vcera boli vyberat nosne mandle a maly sa stazuje na bolest v krku..je to normalne?