Vyberanie nosných mandlí trojročnému s anamnézou

miriss18
4. okt 2014

Mala ma 3 rocky,dost zväcsene nosne mandle...v noci chrape,uz mesiac stale sople ani ziadne sirupy neucinkuju.vcera nam dala krcna sirup ktori vsak mala nechce ani za svet a ked je ho dam na silu zacne tak revat ze sa jej tie sople tak spustia ze zacne vracat 😢 ..doktor nam povedal ze to bude takto stale chora ze odporuca vybrat ze bud budem s nou stale doma bez skolky alebo ich dat von.mam z tej celk.anamnezy stres nakoko sme si uz uzili dost chorob aj vaznejsich.

liebling98
4. okt 2014

@miriss18 myslíš zrejme anestézu, nie anamnézu, to je niečo úplne iné. Pokiaľ viem, nosné mandle sa nevyberajú v anestéze, len sa dajú oblbováky, aby si to dieťa nepamätalo.
Daj ich vybrať, budete mať pokoj

miriss18
autor
4. okt 2014

🙂 ano anastezou ...som sa sekla..nie,pytala som sa doktor aj na jrcnom mi povedali ze s narkozou..mozno ako kde....

sissy27
4. okt 2014

@miriss18 ja len teda že anamnéza je niečo úplne iné ako anestézia 😅 aby si vôbec vedela, z čoho máš vlastne strach 😉 a mandla nie je nosná, keďže nič nenosí, ale nosová 😉 ale dosť bolo jazykového okienka...
doktor ti dal jasne na výber - buď sa budete ešte pár rokov trápiť s neustálymi chorobami, a niekedy v puberte nosová mandla zanikne, pravdepodobne to dovtedy zanechá nejaké následky ako asi každé neliečené ochorenie, alebo to vyriešiš teraz... dr. vie, prečo odporúča operáciu v celkovej anestézii a nie v lokálnej - je tam lepší prístup pre dr., dokáže všetko lepšie vyčistiť a pravdepodobnosť, že nosová mandla znovu dorastie, sa minimalizuje, pri lokálne anestézii (dieťa dostane len oblbovák, ale je pri vedomí, jedná sa o ambulantný zákrok) je táto pravdepodobnosť pomerne vysoká...
ja som tiež prvýkrát dala vybrať v lokálke, samozrejme dorástla, pomohlo síce aj to, dcéra nebýva prakticky vôbec chorá alebo len veľmi ľahký priebeh (za 5rokov od zákroku mala len 1x atb), ale... nosová mandla má dosť veľký vplyv na dýchanie, má nesprávnu techniku dýchania a to má vplyv úplne na všetko... o tri týždne máme termín na opakovaný zákrok v celkovej anestézii....ak chceš viac, kľudne mi napíš ip, každopádne ja po mojich skúsenostiach na tvojom mieste neváham..

sissy27
4. okt 2014

@liebling98 je možnosť aj v lokálke aj v celkovej, dokonca sa to robí už aj laserom ...

anjelik99
4. okt 2014

aj nam vyberali v celkovej tento rok v marci a od vtedy sa mame o 99% lepsie teraz sme boli chori ale je to ovela, lepsie. urcite odporucam v celkovej, mala som strach ale dieta nema s toho traumu, ja osobne si dodnes pamatam ako to roblili mne a bolo to strasne. Po narkoze bol maly trosku uboleny a plakal ale po infuzkach pospinkal a bol v poho boli sme na antolskej, aj dve dievcatka s nami a vsetci boli v pohode 🙂 drzim palce

miriss18
autor
4. okt 2014

aj ja si mysli ze tie mensie nemaju z toho taku traumu ako neskor ked este vyrastu..
@anjelik99

tomasko27
4. okt 2014

@miriss18 Ahoj,syn ma teraz 8r a nemal ani 2r ked mu ju vybrali a dobre som vtedy urobila ze som to dala vybrat,a urobila by som to znova.Pri vyberani nosovej mandle sa daval oblbovak a pri krcnej sa davala narkoza,tak to bolo teraz neviem.Myslim ale ze na taky zakrok akym je vybratie nosovej mandle staci oblbovak,narkoza je zataz pre telo tak je to asi zbytocne,no neviem nie som doktor 🙂 Ja usudzujem len podla toho co som videla vtedy v nemocnici,ale tak nieco sa mohlo zmenit.

kaja73
4. okt 2014

@tomasko27 ono sa to zmenilo-prvy syn -lokalka o celkovej nik ani omylom nehovoril.
Mladsi syn celkova-lebo lokalka je nepresna,robi sa doslova naslepo,zostava tam takmer vzdy cast mandle-ta potom velmi casto dorasta ,krvacanie je nasledne silejsie,lebo sa rana ani neosetri.
Pri celkovej sa robi rez pod endoskopoickou kontrolu,operater presne vidi co reze,odstrani uplne vsetko,ranu osetri,zastavi krvacanie a dieta po zobudeni uz ani nekrvaca.
Jedna sa o cca 10 min.anestezu,takze to nie ako pri dakom velkom operacnom zakroku.
Moj ml.syn ani nevie, ze mu mandlu vyberali-vie len ze spapal sirupcek a ten mu mandlicku rozpustil.
Starsi syn si to zas aj napriek oblbovaku pamata-pamata si tu krv a svoj plac.

maslenka47
4. okt 2014

Nuz, mne vyberali mandle (s oblbovakom) dva krat. Prvy krat v 3 rokoch, druhy krat zhruba v 11tich. Oba vybery si napriek oblbovaku a "mudrovaniu doktorov" o tom, ze dieta si to nezapamata a nebude mat traumu pamatam, ako keby to bolo vcera.

Nuz, a ci to pomohlo... pravda je, ze sople nemam.. zato mam miesto soplov vzdy rovno zapalene hrdlo alebo prinosne dutiny. Holt, ked sa ta infekcia nezastavi na mandli, zastavi sa niekde inde.

kaja73
4. okt 2014

@maslenka47 ale v dospelosti by si tu mandlu uz aj tak nemala-ona cca pubertou zacne zanikat aj sama.
Takze priebeh infektov by si dnes mala na 99% taky isty,lebo tak ci tak , by si dnes tu mandlu uz nemala.
Krcne mandle su o inom -tie vekom nezanikaju a maju svoju funkciu po cely nas zivot.

maslenka47
4. okt 2014

@kaja73 toto vam kto povedal? o.O

kaja73
4. okt 2014

@maslenka47 lekari, ale mozes si to najst aj na nete.napr tu http://najmama.aktuality.sk/clanok/225123/nosne...

Deti sa rodia s malou nosnou mandľou, ktorá medzi 3. a 5. rokom rastie a potom sa opäť začne zmenšovať. Zväčšenou nosnou mandľou trpia spravidla deti okolo piateho roka života, ale aj mladšie. Zaujímavosťou je, že asi v ôsmom roku sa začínajú nosné mandle zmenšovať a puberte celkom zanikajú. A koľkú „neplechu“ dokážu zatiaľ nerobiť...

lubina
4. okt 2014

@miriss18 nasa mladsia ako zacala chodit do skolky to bolo stale nejake zelene sopliky, choroba za chorobou....takto sme sa trapili dve zimy, az kym nam na krcnom odporucili vybrat nosne mandle. Tiez v plnej narkoze, kedze este nemala ani celych 5 rokov. Zvladli sme, v nemocnici jej ich v podstate vybrali rano, do obeda sme boli tam a popoludni nas pustili domov....doma kludovy rezim tyzden, s atb kvapkai do nosa.........dnes sme nieco vyse roka po vybrati mandli a celu zimu ziadne sople, nic. Bola sice raz chora, ale to bola angina.........takze ja by som po vlastnej skusenosti odporucila dat vybrat. My sme tiez dychali v noci iba ustami, kvoli velkym mandliam, aj cez den "zabudala" zavriet usta, lebo tak sa jej dychalo lepsie....teraz spinkame bez problemu...nam vyber pomohol.

buffinko
4. okt 2014

@miriss18 nášmu vyberali pred 4 mesiacmi, mal 2r.7.mesiacov, v celkovej anestéze, ráno vybrali a na obed už behal ako divý 🙂 v noci už žiadne chrápanie, dusenie a apnoe. celé leto nebol chorý až teraz, keď nastúpil do škôlky, ale to je normálne po nástupe do kolektívu. takže ja by som do toho išla znova. a určite v celkovej, operatér má lepší prístup, vyberie dôkladne a dieťa si nič nepamätá...

miriss18
autor
4. okt 2014

ďakujem vsetkym co ste si nasli tu chvilu cas sem odpovedat 🙂

miriss18
autor
4. okt 2014

Len teraz zacala mat dneska taky kasel ze sa nemoze nadychnut poriadne neviem co mam robit

maslenka47
4. okt 2014

@kaja73 to je teda vazne odborny clanok. Nosne mandle sa vyberaju aj dospelym... Nuz a mandla sa "nezmensuje" a "nezvacsuje" podla veku, ale podla toho, kolko "svinstva" musi prefiltrovat. V neskorsom veku prestava s dietatom rast, ale rozhodne nie je pravidlo, ze zanikne. To je zase len jeden z dristov doktorov, aby presvedcili rodicov, ze konaju spravne - vsak ked to zmizne, tak to predsa nie je treba.

Vyber nosnych mandli je prospesny v indikovanych pripadoch, ked je zjavne na pricine mandla. Nie stylom "dieta je stale chore, tak podme vybrat mandlu", ako to bolo u mna. Vtedy to nepomoze, skor uskodi.

zuzba
4. okt 2014

@maslenka47 suhlasim. Malemu ju vyberali v maji,ma 4r. Dostal silny pooperacny zapal klbu krc. chrbtice z tej neprirodzenej polohy hlavy v zaklone pocas zakrokroku v celkovej anesteze. Po 2 tyzdnoch mal klud a aj cele leto. Lenze nastupil do skolky v septembri a aj ked sme dufali v zlepsenie, musim priznat ze sa nedostavilo. Prave naopak taky priebeh choroby, ze strati hlas, hned zapaleny hltan a laringitidny kasel - to predtym nemaval lebo sa sople drzali na mandliach. Takze neviem ci sme my urobili spravne. Skor nie. A mne odporucili tiez vybrat mandle a to som dospela,takze zrejme sa v dospelosti nestracaju.

brumka
4. okt 2014

@miriss18 ahoj nam brali pred rokom mandlu ale koli tomu ze sme mali usoizaliat e tekutinou. odvdedy na rozprava nehrape sice chory sme nebyvavali aale uz neiem co to je sopel. odporucam nasjt kliniku kde robia pod celkovou anestezou s novou technologiou lasera kde to vypaluju pod kamerou. kazdeho koho poznam boli na lokalke na odstryhnutie a do pol roka boli tam kde su, potom museli predt tam kde mi a odvtedy maju pokoj.do 3-4h nas pustili domov

brumka
4. okt 2014

@zuzba larygintidu moze dostat kdekovek, mne ju teraz deti maju a nikdy som sa s nou nestretla zo skolky ju doniesli aj viacere detilebo maminka bdavala chore dieta do skolky a poviem ti mensia mandlu ma a mal ju horsiu starsia len pokaslievala ale uplne v pohode

kaja73
4. okt 2014

@maslenka47 ja ta nepotrebujem presvedcit 😉
jasne ze infekty-ich castost a zavaznost ovplyvnuje velkost mandle-ale normalny stav je, ze v puberte zanika.
http://liek.beautywoman.sk/clanok/2269 tu o tom hovori ORL lekarka.
A mne osobne to hovorili 3 ORL lekari.
Ak nahodou nezanikla, tak len ako nasledok ozaj zavaznych infektov-opakovanych-ale to potom ozaj mala byt vybratna uz davno v detsve a nie ponechana aby skodila az do dospelosti.
Bezny dospelak ju uz nema-jej prirodzenym zanikom.

kaja73
4. okt 2014

@maslenka47 http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf... tu to mas aj odbornejsie.
Pise sa tu, ze moze byt niekedy este u mladych ludi-ako nasledok castych infektov-inak proste zanika.

Podla mna, ak niekto mal caste,zavazne infeky nosnej mandle v detsve, ze to sposobilo az poruchu jej prirodzeneho zaniku....tak sa niekde stala chyba---mala byt vybrata uz skor.

brumka
4. okt 2014

@kaja73 ale nie vzdy je pricina velkej mandle castych infektoch my sme ju nemali, nas a prvy krat ochorela v 9m a potom cchora uz nebyvavala ale od roka chrapala a proste u nas sa zapchala euchasova trubica a takmer nulovy sluch na obe usi a potom az v 3r zacala dost soplit 1dnove 40st horucky kazde 2t a to bol prave ten zapal usi

kaja73
4. okt 2014

@brumka to mas pravdu-hlavne ak sa zvacsi uz dietatu okolo roka,dvoch-to je tzv. konstitucne zvacsnie nosnej mandle-to nevznika na zaklada infektu.
Ak ti mala chrapala uz v roku-tak to je asi aj jej pripad.

brumka
4. okt 2014

@kaja73 od roka pilovala ako drevoruba a divili sme sa co nerozprava a ak ano max 2 slabiky aj tie zle uz sme rok po operacii a super uska sa zahojili rozprava, teraz mame doma larygintidu ale to skolka mame epidemiu, v zivote to nemala a dokonca raz zapal priedusiek v 9m inac zdrava ako repa max bezne sopliky

janinah
4. okt 2014

@maslenka47 píšeš nesprávne info....samozrejme,že nosová mandľa v puberte prirodzene atrofuje,scvrkáva sa,ak ju niekto zaryto odmieta vyoperovať a je to potrebné,tak sa jeho dieťa môže dopracovať až k facies adenoidea- typický výraz tváre /google popisuje podrobne/...tvoj názor ti neberiem,ale reagujem,lebo to môže pomýliť iné mamičky...
@miriss18 trochu sa čudujem,že necháš dieťa sa trápiť a pritom sa mu dá pomôcť,samozrejme máš právo urobiť čo uznáš za vhodné,v tvojom prípade ťa slabo informovali,treba sa viac pýtať aj o operácii a celkovej anestézii a príp. komplikáciách..deti znášajú operácie celkom dobre,oveľa lepšie ako ich ustráchaní rodičia 😉 ..teda odporúčam získať viac info a potom sa rozhodnúť,ty môžeš ísť aj za piatimi orl lekármi a počuť ich názor

ena70
4. okt 2014

@miriss18 ahoj ja som dala malému vybrať mandle keď mal 3 roky a 4 mesiace, akurát na MDD 🙂...takze som mu pripravila "iný darček", ale poviem ti rovno že neľutujeme. akurát si pamätám že musel vážiť viac ako 15 kg keďže išiel do celkovej anestézy,čiže ho uspali. primár mi vysvetľoval že je to lepší spôsob ako lokálka nakoľko sa celá mandľa vyberie, pri lokálke dieťa nemusí úplne spolupracovať a je to preň trápenie lebo to kvázi vidí. malého mi uspali, celkový zákrok trval asi polhoďku, šlo to tam ako na páse čo sa týka mandlí. potom ho prebrali, nesmel nič papať ani piť, len som mu namáčala vreckovku do vody a utierala pusu aby mal akože vodu. smädilo ho veľmi ale to je po narkóze normálka. ja som to absolvovala kedysi tiež keď mi operovali nosovú prepážku. pred operáciou furt zelené sople, často chorý, a ešte sme alergici, nábeh na astmu, takže nebolo o čom diskutovať. po operácii sme síce dostali hneď sople, ale to len preto, lebo na operáciu musí ísť úplne zdravý, a malý furt soplil a to sme 3x menili termín operácie, takže aj napriek operácii sme tam išli tesne po chorobe,tak mi primár vysvetľoval že to boli ešte pozostatky choroby. ak mu mandľu nedáš vybrať, nikdy sa nezbavíš riadne bacilov, lebo primár mi vravel že tie bakterie, či ložisko choroby bolo furt za mandlou, takže sa to len preliečilo kvapkami a atb ale úplne nezlikvidovalo,lebo mandľa bránila prístupu k ložisku. po operácii sme mali ešte antibiotiká na tie zvyšky soplov ale potom veľká zmena. malý nebýval tak často chorý, nezatekalo mu to, musím poklopať všetko sa oveľa zlepšilo. a to je malý alergik a bral aj lieky na astmu. takže odporúčať neotáľať a ísť na operáciu. malého operovali v TN a boli sme veľmi spokojní aj s prístupom pána primára aj celého kolektívu.

ena70
4. okt 2014

@zuzba neboj nič, malý sa z toho dostane. to robí tá škôlka,lebo nezodpovedné mamičky nosia do školky aj deti so soplami. a jeho obranyschopnosť ešte nie je veľká. ja som dala vybrať malému mandle keď mal 3 roky a 4 mesiace. po operácii sme ešte soplíky sem-tam mali, hlavne teraz v jeseni to je také obdobie, prudké ochladenie, zmeny teplôt, ale časom sa to utrasie, uvidíš. môj syn je už školák, od operácie prešlo asi 8 rokov, a môžem povedať že prechladnutia a sople sa uňho vyskytnú oveľa menej ako u mňa.

zuzba
4. okt 2014

@ena70 to dufam, lebo v 3r.sme boli nuteni skolku prerusit kvoli chorobnosti az na rok,lebo sa nam pridruzil reflux. Vsetko sme poliecili a dufali,ze uz sa moze zaradit do normalneho zivota. Maval tazke zapaly dych.ciest raz aj s tazkym zapalom pluc,co sme boli mesiac v nemocnici! Preto dufam,ze najhorsie mame za sebou

zuzba
4. okt 2014

@brumka nema laryngitidu ale taky stekavy kasel.to predtym nemaval. Samozrejme sme vyfasli antibio,kt. Hned zabrali a klesli hned teploty ale chudacisko nema hlas stale a on tak strasne rad rozprava!