Ahojte,
potrebovala by som poradit ohladom mojej 5r.netere.Ma diagnozu Q627 Vrodeny veziko-uretero-renalny reflux.
Pri poslednom vysetreni na sone jej zistili vedlajsi nalez:slezina mierne zvacsena v pozdlznom reze 8,7x3,9 cm, parenchym primeranej echogenity, v hornom pole dorezalnejsie sa zobrazuje komplexne lozisko bez vaskularizacie,bez vyznacenej steny o priemere cca 27 mm, horise ohranicene voci okoliu-v.s. len cast sleziny?
toto je z vysetrenia z martina.
CT vysetrenie : v slezine je pritomne solitarne ,ostro ohranicene hypodenzne lozisko vel. 34x33mm,KK 33mm,lozisko ma vysyteny lem,kotry sa na oneskorenych sekvenciach z periferie dosycuje- v CT obraze ma charakter hemangiomu.
Hepar mierne zvacseny ,hladkych kontur,bez loziskovych zmien,pankreas nadoblicky bpn.
Oblicky bilat.primeranej velkosti,tvaru a ulozenia,bez loziskovych zmien.
Lahko zmnozene LU v retroperitoneu do 12 mm.
Volna tekutina v DB a MP nepritomna.
Zaver: lozisko v slezine v CT obraze charakteru hemangiomu.V ostatnom vysetrovanom rozsahu bez patomorfologickych zmien.
Doporuceny sje operacny postup cestou LSK.-totalna splenektomia,ale az po preockovani a kontorlnych odberoch.
Znamena to,ze jej chcu vybrat celu slezinu.Mate s tym niekto prosim skusenosti? Mozete poradit aj nemocnicu,lekara. Je nutne vyberat celu slezinu? Am mate akekolvek informacie,budem vdacna. Dakujem
Najbližšia detská chirurgia k vášmu bydlisku je Martin, alebo Banská Bystrica. Treba sa tam objednať na konzultáciu, oni už podrobne vysvetlia všetko.
@alda28 neviem ci ti niekto vysvetlil ze co je vo veci. hemangion je nezhubny nador ciev, problem je v tom ze normalne cievy su v istom rozsahu schopne kontrakcie a zabraneniu krvacania, hemangion tuto moznost nemaa ked krvaca krvacanie nejde zastavit, problem je ze slezina patri k organom bohate prektvenym, odumieraju tak cervene krvinky, ak by nastalo krvacanie zo sleziny tak je to velmi akutny stav a moze dojst vlastne k vykrvacaniu, kedze by krvacanie nastalo do dutiny brusnej neni no az tak lahko vidiet amohlo by byt neskoro-velmi nebezpecny by mohol byt uraz alebo neboj autonehoda- poskodenie sleziny natrhnutie je aj v zdravej slezine vazna vec nieto este v nazvyme chorej slezine... najlepsie bude ak poprosim o vysvetlenie detskeho lekara alebo chirurga aby si mala obraz preco je to dolezite...
...tak isto je slezina aj imunitny organ, velmi dolezity a isto by len tak larom farom nikto bez indikacie nerozhodol o vaznom kroku, v tvorbe prorilatok a ´vyucbe´blielych krviniek... preto je dolezite preockovat PRED aby sa stihli vytrorit obranne mechanizmy ak sa este daju....moze byt ptm viacej chora a nachylnejsia na bakterialne ochor. aj s komplikaciami ALE v ramci ohrozenia na zivote je pritomnost sleziny viac nebezbecna ako zapal pluc - ktory sa da dobre liecit ATB ale nezastavitelne krvacanie je nezastavitelne krvacanie... v skratke asi takto opytaj sa pre presnejsie info lekara ktory sa o dieta stara... MK hm nie je nahrada musis vediet do coho idete ... vela zdravicka 😉
@alda28 Nerozumiem sice ani polovicke tvojho prispevku ale viem ze na Kramaroch v Bratislave je chirurg ktory sa venuje aj hemangiomom a je spicka vo svojom odbore, vola sa Mudr. Babala a je to vynikajuci clovek aj lekar...bol v time co oddeloval siamske dvojicky chlapcov pred par rokmi, skus ho poziadat o konzultaciu a ak nepomoze, urcite poradi na koho obratit...
prepacte napisala som to tak komplikovane, dakujem za odpovede.Vcera som ho nasla Mudr.Babalu,tiez sa mi pozdaval na takuto operaciu.
Neter ma zatial naplanovanu operaciu v B.B., len sestra potrebovala poradit,ci je nutne vybrat celu slezinu,ale asi to bude nutne, tak ako pise bbarboraa.
@alda28 Neviem koľko detských chirurgov nájdeš na fóre ale slezina s jej refluxmi síce nemá nič ale može jej škodiť a deťom sa orgány rozhodne nevyberajú len tak mírnix-dírniks
A o tom či sa musí odstrániť celá, áno slezina sa celá odstraňuje.