Zdravím vás mamičky. Máte skúsenosti s výberom nosných mandlí? Syn má 5 rôčkov a ma zväčšené nosné mandle a doktorka mi odporučila aby som mu ich dala vybrať. Myslíte že je po výbere sa stav zlepší alebo zhorší? Prosím poradte. Ďakujem.
@brumka ako to u vas bolo s recou,pred vybratim mandle? A ako si vedela,ze zle pocuje? Dik.
@sweetjanka sme si vypytali listok na orl co nam doktorka nechela dat 2,5roka mi deceraka chrapala, dychala ustami tak smevedlei ze to bude mandla a este oposledny pol rok len soplila aa to choranebyvavala, mala aj 1 dnove 40st horucky bez priznakov, vytery a odbery negativne, a na orl nam doktor povedal ze usne bubienky takmer vobec nepracuju, ze mandla je tak velka adlho bola ze sa jej zapchala euchasova trubica a tym sa uska neodvetravali a zaliali sa vodou, a rozpravala dovtedy len svojou hatlaninou a dlhsie slova ako 2 slabiky jej robili problem. po operacii sa to tak zlepsilo sice nerozprava cisto ale ved cely svoj zivot nepocula dobre, aj orl lekar co ju pravidelne kontroluje povedal ze sa to velmi zlepsilo aj s nim sa pekne rozprava. mi sme to nevedeli len sme boli smutny ze nerozprava a to mala uz 3,5 roka co deti v jej veku rozpravali, moja nevedela ziadnu vetu povedat a uz skusa skladat aj vety aj si spiieva pri pesnickach. ak mozem odporucit najlespie je mandle vyberat v celkovej s laserom ako v lokalke odstryhnut, tie vraj zvyknu dorast
@brumka moj maly ma dva roky a 2 mesiace..od jedneho roka chodime na orl..tiez chrapaval. Potom mal hlieny v uskach,tiez som mala chvilu pocit,že horšie počuje..uz uz nam mali prepichovat uska,ale po kontrole mal primerany nalez nie na prepich.usi.byva casto zahlieneny,tiez sa tazko odsava..a rozpráva len svojou hatlaninkou,i keď uz sa snazi rozprávať aj normalne slova.starsi v jeho veku uz vedel naspamat moj macik a ine riekanky. Maly sa mi nezdá a nevieme co mame robit.
@sweetjanka a orl nechce davat von mandle? u nass to bolo uz vo vysokom stadiu, preto v jednom usku mame tu rurku
Nasmu vyberali, ked mal 2,5 roka a moc nam to veru nepomohlo ! Ale je to asi individualne. Tiez sme do toho isli s tym, ze sme verili, ze nam to pomoze - co mnohym aj urcite pomohlo. Zial my sme na tom so soplikmi a chorobnostou uplne rovnako - 5 - 6 x do roka antibiot. !!!! Vrrrrrr....!!!!
@brumka tu rurku sme mali mat aj my, len potom vysledky boli ok, a prepichovat nebolo treba..k nosnej mandli sa este nik nevyjadril, hovoria iba o uskach. Uplne na zaciatku MUDr.z orl povedala, ze je este maly aby mu mandlu vybrali, a ma okolo nej miesto..teraz rozpravaju len o uskach a hliene v nich..kontroluju mu vzdy aj nostek. Tak mandla je zvacsena, no nik to zatial neriesi.
Ahojte prosim poradte maly ma ist na vyber mandli zajtra ale on kasle dr hovori ze to nevadi ale ja ho nedam a zmenim termin co myslite? Krv ma v poriadku aj ekg
@sudabe ako dali ste ho nakoniec ci nie?
@masa2009 sme mesiac po operácii a konečne je pokoj. Dcera bude mat 3r, každý mesiac bronchitida či laringitida či kašeľ a teplota, dokonca aj zápal stredného ucha. Keď už mi štvrtý ORL lekar (s 20 ročnou praxou) povedal, že pravidelne zapálená mandla už neplni svoju funkciu ako vstupný filter pri dýchaní a že sa jej každým zápalom zväčšuje, nemala som už čo váhať. Operacia za 10min laserom, 2 hodiny počkať na pooperačke a šli sme domov. Spinka celu nič, čisto dýcha, zobudí sa vyspata a spokojná. Dokonca dcera konečne sama od seba povie, že toto jej vonia a toto smrdí. Chodte ku viacerým ORL a dajte si predtým urobiť krvné testy a vytery ci to náhodou nie he ešte aj nejaký bacil. Nenechajte to dôjsť do štádia, kedy už dieťa začne byt nahluchle lebo jej hnis tlači aj na Usne bubienky alebo začne mat otvorené ústa a v noci chrapanie a z toho deformácia tvare. Hrozne
@zuzanadeti ahoj chcem sa ta spýtať koľko dní po zákroku ste prešli na normálnu stravu? zajtra budeme druhý deň po a teda zatiaľ ma kasovitu.
mi sme 2mesiace po vybere a super, ale u nas bol problem ze sme maly mandle dlho velke a zaliali sa nam uska vodou tak mi zle pocula arozpravat nechcela, prvy mesiac od operacie je imunit a vselijaka ale klop klop ziadne sopliky nemame 🙂 prestali sme chrapat a dokonca zaciname rozrpravat, len mi mame v jedno usku ventilacnu trubicku. mne dcerka nebyvavala chora len za posledny pol rok strasne soplila a neslo ani nic odsat a chrapala od 1 roka