Výber nosných mandlí 10 ročnej dcérke

ghaneska
26. sep 2013

Ahojte mamičky, prosím vás o názory, skúsenosti s výberom nosných mandlí u dieťaťa. Mám 10-ročnú dcérku a pretrvávajúce zdravotné problémy, ktoré trvajú už niekoľko rokov. Stále to začne nádchou a kašľom a následne to prejde do postihnutia horných dýchacích ciest. Lekári sa vyjadrujú, že by bolo potrebné odstrániť zdroj, z ktorého sa choroba šíri a to nosné mandle.
Prosím napíšte mi svoje skúsenosti, mám obavy, či vybratím nosných mandlí sa problém vyrieši, či je to práve v nich zdroj a pôvod ochorení. A tiež sa obávam anestézie u dieťaťa.
Ďakujem za každý názor.
Ivka 🙂

sissy27
26. sep 2013

@ghaneska u nás pomohlo úplne výborne... kedysi pred skoro 30 rokmi aj u mňa, mne vybrali aj krčné a nosné 2x, dovtedy nonstop chorá, potom len raz do roka a aj to s neporovnateľne ľahším priebehom... u dcéry pred 4 rokmi takisto veľká zmena po výbere nosnej k lepšiemu, ale nerobili jej to v celkovej anestéze, len pod takým tým oblbovákom... každopádne dorástla jej, tak zvažujem zákrok opakovať, ono to nemá vplyv len na tie ochorenia, ale celkovo na dýchanie a následne s tým na reč, formovanie podnebia, chrup, atď...

kazunomiya
26. sep 2013

Nosná mandľa dorastie, myslím, že dnes nenavrhujú tento zákrok rutinne, ale len keď treba.
Mne vyberali nosné mandle asi 5-ročnej, úplne bez akejkoľvek anestézie a prípravy, bolo to strašne stresujúce (lebo všetci mi vraveli že dostanem niečo na umŕtvenie, ale sestrička len povedala, že mám otvoriť ústa a pán doktor sa mi pozrie na zúbky - kto by jej to veril, že?), ale inak to nebolo tak strašné. Ohľadne možnosti anestézie sa poraď s lekármi, nech ti všetko vysvetlia a môžeš sa rozhodnúť. Ale sestre vyberali mandle krčné aj nosné v celkovej a nič sa jej nestalo 🙂

jonas17
26. sep 2013

@ghaneska ja si myslím, že mandle nám Pán Boh dal, aby sme ich v tom nose mali 🙂 skor ako ich vybrať, zamerala by som sa na stravu, či je zdravá. nezdravá strava spôsobuje, že sa v tele tvoria toxiny, ktorých sa organizmus potrebuje zbaviť v podobe soplov. z toho je kašel, angína, zápal ucha, priedušiek, pľúc. mandle sú choré, ked je telo veľmi zanesené...skús si o tom niečo prečítať.
http://www.voxvictims.com/2012/10/01/preco-sme-...
http://www.badatel.sk/kpm/mandle-a-imunita-diet...

deny3
26. sep 2013

@ghaneska malému vybrali nosnú mandľu pred rokom, dovtedy bol v podstate zdravé dieťa, raz dvakrát do roka nejaké soplíky, ale žiadne atb, minulý rok, pred tretími narodeninami mu ju v plnej narkóze vybrali, dôvod bol, že mu tlačí na ušká, že hrozí poškodenie sluchu, tak som súhlasila. Dnes si trieskam hlavu o stenu, soplíky mu zatekajú, sústavne má angínu, zápal priedušiek, jednoducho tá nosná mandľa chýba a všetko ide nižšie. A ušká ako pred výberom, skoro plochá krivka. Ja by som už žiadnu mandľu vyberať nedala, navyše nosná mandľa sa v dospelosti stráca.

kiki68
26. sep 2013

tie nosne mandle ale vacsinou dorastu,takze to nei je enjake tragicke ked sa to vyberie,mne uz brali od decka az po teraz nosne mandle 3x prvy krat v 6tich rokoch, druhy krat asi v 10 rokoch a potom v 19tich aj s krcnymi v uplnej narkoze laserom. A pomohlo.

ghaneska
autor
26. sep 2013

@jonas17 čo sa týka stravy a zdravého životného štýlu tak toto riešiť nemusím, my máme ešte aj chlieb pečený doma a kupujem len základné potraviny, žiadne polotovary ani výrobky, všetko je domáce a dcéra mi nevypije žiaden nápoj typu "jupík" lebo pre ňu je táto chuť ako by pila sirup, keďže nie je na tieto veci zvyknutá .... a to že je vždy na vzduchu, nesedí pri počítači ani pri TV tak to je u nás normálne ... takže nebude problém v týchto veciach 🙂

ghaneska
autor
26. sep 2013

@jonas17 a ešte ... fakt si k tomu už nemusím nič čítať ...

ghaneska
autor
26. sep 2013

dievčatá a vraj keď sa vyberá v plnej anestéze, tak sa to vraj tak celkom vyčistí, že už mandla nedorastie..... fakt neviem čo už robiť, lebo ako som vyššie odpovedala jonas17 čo sa týka výživy a zdravého životného štýlu tak naša rodina je fakt ukážková v stravovaní a pohybe ..... mohla by som robiť prednášky :D :D :D
tak už neviem čo robiť, keď 4 roky dookola zápal horných dýchacích ciest (150 - 200 vymeškaných hodín zo školy za rok) tak ja som zúfalá.
Dať vybrať mandle ako pokus sa mi zdá trochu hazard, ale keď by to malo byť to pravé, čo pomôže tak ani nerozmýšľam. Ale kto mi to povie dopredu...

sandri
26. sep 2013

@ghaneska Mne nosnu mandlu vyberali ako 12 rocnej. Dovtedy som mala chronicke zapaly usi, a od vtedy ani raz. Je to neprijemny zakrok, dali mi daky oblbovak, ale zabral mi neskoro - cize cely zakrok si pamatam a co bolo po nom uz nie 🙂 ale nebolo to nic strasne - ziadna extremna bolest alebo tak, skor neprijemne... a divim sa, ze jej to chcu robit v celkovej anesteze... ja by som na tvojom mieste do toho urcite sla.

ghaneska
autor
26. sep 2013

@sandri Sandri, vraj mi to nikto neurobí bez anestézie v súčasnej dobe u dieťaťa ..... tak ja neviem

annalena
26. sep 2013

no tak ja osobne by som to teda svojmu dietatu inak ako v celkovej anesteze ani robit nedala....
a v modernej medicine sa to uz inak ani nerobi....a ked je to v anesteze, da sa mandla aj lepsie vybrat.

gubcikova
26. sep 2013

my sme dávali teraz 11teho našej malej 3roky a10mes. za rok 8x chorá a všetko sa týkalo len nosa.nič jej nesadalo na plúca,priedušky či v krku.vždy to bolo len v nose.to boli dookola streptokoky,stafilokoky,hemofil,moraxella,pneumokok.už sme boli zúfalí.ani von sme nechodili a aj tak sa jej to vrátilo.tu na orl nám povedali vybrať,šli sme ešte na súkromnú kliniku,kde povedali vybrať,lebo už mala aj zalhnutý jeden bubienok.keby mladší syn neprišiel sopľavý tak nemá teraz ani ona.uvidíme časom či pomohlo či nie.,mne ako 13 ročnej vyberali mandle.bola som neustále chorá,stále zápali uší.a odvtedy som bola u lekárky v 15rokoch,a teraz som bola v 25 pre hnisavé krčné mandle.takže mne to veľmi pomohlo

sandri
26. sep 2013

@ghaneska aha, tak uz je to inak ako kedysi... aj tak, ked mas raz v tej mandli lozisko nakazy, najlepsie je ju vybrat. ja som tam tiez mala nejaku infekciu, ktora uz bola odolna na vsetky atb...

lucia0001
26. sep 2013

No, neviem ako začať. Pravidelne, aj dvakrát do mesiaca sme mali laryngitídy, syn mal stále plný nos, v spánku chrápal, tiekli soplíky, neustále chorý a na atb. Absolvovali sme kopec vyšetrení, od alergológie až po pľúcne, keď nakoniec nás poslali na krčné. V uškách mal veľký tlak, tak bez váhania nás poslali vybrať nosné mandle. Zákrok netrval dlho, anestéziu prispôsobili malému, mal vtedy 3,5 roka a prvú noc po vybratí mandlí som ešte v nemocnici chodila počúvať či dýcha 🙂 Asi horšie ako anestéza bol ten čas, kým sa z nej poriadne vyspal. Odvtedy ubehol 1,5 roka a mali sme raz laryngitídu a nie sme vôbec chorí. Takže sa neboj, všetko zlé je na niečo dobré. Aj toto. Tak vám držím palčeky a keby niečo, tak sa kľudne pýtaj.

kazunomiya
26. sep 2013

@ghaneska dovod preco sa mandle vyberaju pri opakovanych infekciach je, ze stratili svoju funkciu - maju branit infekcii - a naopak sa na nich zachytavaju mikroby a tym padom sa infekcii nevies zbavit. Takto to bolo vysvetlene mojej sestre, ked jej vyberali krcne aj nosne.
Myslim, ze jeden lekar z DFNsP na Kramaroch mi kedysi hovoril, ze detom davali daco co ich skor tak otupilo, nez ze uplne uspalo - dakto to tu pisal, ze oblbovak. Ale celkova anestezia by nemala byt problem, ak je tvoje dieta inak zdrave a malo by ju v pohode zvladnut. Myslim, ze sestra bola rada, ze to cele absolvovala v celkovej. Mohla byt tiez tak stara ako je tvoja dcera teraz.

lienka.7
26. sep 2013

@ghaneska
mne vyberali krcne aj nosne mandle uz strasne davno este v podunajskych biskupiciach.
a presne ako pisala
@kazunomiya vyberaju sa najma vtedy, ked su skor prekazkou ako pomocou. ja som bola alergicka, takze u mna sa doslova bili alergolog a krciarka, ze ci vybrat alebo nie... aj 6-7x som bola chora, vynechala som dokopy aj pol roka v skole....napr.mne az ked mi vybrali krcne mandle zistili, ze zo zadu (co nebolo vidiet) som ich mala cele ohnisane co oni nemali sancu vidiet.
po krcnych mi vyberali aj nosne mandle, vobec ma to nebolelo, skor som sa divila, ze preco mi to vyberaju takym nastrojom (mne to pripadalo ako pucic na cesnak 😀 😀 😀 ), som sa pytala, ci mi idu hned aj trhat zub 😀 😀 😀 😀
mala som cca. 10 rokov, nic ma nebolelo, mna vtedy iba priviazali, akurat mi vysvetlili, ze je to neprijemne, ale nech sa nemykam a pekne otvorim usta, nakolko potom mi budu musiet dat mostiky - to som ja nechcela, takze som drzala ako policajt 😀 😀 😀 . paradoxne bolelo ma to az potom, ked prestali ucinkovat injekcie, no ked som sa zobudila, dali mi dalsiu a spala som znova dalej 😀 😀 😀 😀
taktiez bratovi vyberali nosnu mandlu ked bol maly, bez uspatia, znamy doktor ho vtedy drzal na rukach ci ako to bolo....
PS. do dneska, teda anio po 20 rokoch mi ani jedny nedorastli 😀 😀 😀 😀

ghaneska
autor
26. sep 2013

Ďakujem žienky za povzbudenia. Ste milé. Určite ma to posunulo k rozhodnutiu, že to absolvujeme v narkoze a asi čo najskôr. Len problém je ten, že dcéra má byť aspoň dva týždne zdravá .... ale ona je každý mesiac chorá ☹(( uf..... nejako to snáď náš krčný vymyslí 🙂
Ste tu niekto aj z Košíc?
Vďaka

csina
26. sep 2013

@ghaneska ahoj, mojej dcere vyberali pred rokom, mala tiez 10 rokov. Tiez sme bojovali niekolko rokov, uz ked mala 3,5 roka nam lekarka orl odporucala vybrat, ale velmi som sa toho bala.. dnes lutujem, ze som jej to nedala vybrat skor, vyhli by sme sa hromade problemov... okrem nosnej mandle jej vyberali aj krcne v celkovej anesteze, a odvtedy ako mavnutim carovneho prutika vsetky problemy zmizli 🙂 vobec sa toho neboj, vsetko prebehne super a po par hodinach sa bude usmievat, akoby jej len opravili zub 🙂

ghaneska
autor
27. sep 2013

@csina Csina .... hlavne ja aby som sa usmievala .... ona si z toho až tak nič nerobí .... však to ako mama poznáš 🙂
Pekný dník prajem 🙂