Výber nosnej mandle a zlepšenie reči

mimka124
29. dec 2022

Ahojte, ideme na vybratie nosnej mandle + mu daju trubicky do usi, slabo rozprava, lebo zrejme nepocuje a hlta pismenka, zle opakuje...je tu niekto s realnou skusenostou, ze sa rec po vybrati mandle vyrazne zlepsila a zacalo dieta epkne rozpravat a artikulovat? dakujem

pribinak
29. dec 2022

@mimka124 kamoskyna dcerka kvôli zväčšenej mandle veľmi zle počula a zle rozprávala. Logopedicka povedala že ani nemá zmysel s niu pracovať pokial nebude mat vybratú mandľu a vyriešené uška
Po vybratí sa to mimoriadne rýchlo zlepšilo

mimka124
autor
29. dec 2022

@pribinak ďakujem za super správu, takze mame nadej na to, ze bude normalne rozpravat, lebo mame cca 1,5 roka do zaciatku skoly a nechcem kvoli tomu, aby mal odklad ..tak snad to pomoze aj nam.. a dievcatko malo aj tekutinu za bubienkom, ci toto az nevies? nas ma aj toto, tak ci je to podobny pripad..a kedy jej vyberali, v akom veku?

pribinak
29. dec 2022

@mimka124 áno, dostali trubičky do uši. Doktor to kamoske vysvetľoval tak, že dajte si hlavu pod vodu a ako budete počuť? No zle a tak počuje vaše dieťa a preto aj zle rozorava, lebo zle počuje

pribinak
29. dec 2022

@mimka124 myslím že mala nejaké 4-5rokov. Celé to bolo na podnet logopedicky

zuzkaa1991
29. dec 2022

@mimka124 a na orl vam nekontrolovali uška??nam hrozí vyberanie nosnej uz sme.mali aj termin len covid dostala....u nas je problém ze upchava sa nostek pocas choroby inac ziadne tazkosti nema.....co sa tyka uši nepostrehla som...od mala ma citlive uska a brusenie vacsi hluk jej vadi takze pripisujem ze pocuje ok....ale na orl jej namerali uska

mimka124
autor
29. dec 2022

@pribinak my sme mali ist este nejak zaciatkom leta na ORL, lebo sa mi nezdalo, ze ako pocuje, ale potom uz pocul a zrejme ma len ignoroval, ale lutujem, ze som neala uz vtedy a logopedicka sa ma na to aj pytala, ale neposlala nas na ORL...co tiez keby poslala pre istotu, tak by sme to uz asi akor riesili

mimka124
autor
29. dec 2022

@zuzkaa1991 my sme boli na orl kvoli tomu, ze prestal pocut, nereagoval, ked sme ho volali a rozpravali sa s nim, tak sa rpiznal, ze slabsie pocuje...tak som s nim sla na orl a tam zistili, ze nosna mandla je obrovska a tlaci na bubienky a tvori sa tma tekutina a presne ako pise @pribinak vyberu mu mandlu + tie trubicky do usi dostane, tak ja len dufam, ze aj rec sa zlepsi a ze toto bola chyba toho, ze zle rozpraval, zle opakoval slova...

andrejka1974
29. dec 2022

@mimka124 nie je to vždy tak moja mladšia dcérka mala plno vody v ušiach a dali nám sirup voda sa vstrebála a zistilo sa že je autistka a staršej dcére odstránili nosnú mandlí zrezali aj krčné a reči to nepomohlo stále má problémy s rečou ale skúsiť môžte nám to pomohlo aspoň tak že nechrape a spí kľudne a nebýva vôbec chora

mimka124
autor
29. dec 2022

@andrejka1974 tak su rozne pripady, to ano, ja len tajne dufam, ze bude lepšie rozpravat...a mladsia dcera mala aj nejake priznaky autizmu?? moj nechrape, ani nie je nejaky chorlavy, praveze sa drzi celkom fajn, aj ked chodi do skolky...len tie uska, nepocuje a zle vyslovuje, zle opakuje, hlta pismenka, respektive vynechava...

zuzkaa1991
29. dec 2022

@mimka124 tak to je uz ine....ďakujem ja len zistujem priznaky kedze som proti vyberaniu mandle...ale jasne ze ked bude mat ťažkosti s uskami a ine dam prec....na vasom mieste nevaham a dam vybrať....moja len upchaty nostek ma castejsie(pocas choroby) zatial ine nema priznaky ale ma zvacsienu mandlu tiez

andrejka1974
29. dec 2022

@mimka124 prvý príznak prestala úplne rozprávať v 2 rokoch a už ani nezačala v apríli mala 10 rokov

mimka124
autor
29. dec 2022

@andrejka1974 :( tak to mi je luto, ale určite to je zlaticko, o tom nepochybujem 🙂

zuzuliennka1
22. jún 2023

@mimka124 ahoj ako ste dopadli po vybere mandli? zlepsila sa rec?

mimka124
autor
23. jún 2023

@zuzuliennka1 ahoj, tak pocuje podstatne lepsie a rec sa zlepsila, ale je potrebne ju cvicit, pretoze si uz zvykol na zauzivane slovicka, ktore predtym pouzival...v podstate, nema cistu rec...ucitelka v skolke mu stale nerozumie, vraj hltavo rozprava....