Výber krčných mandlí u 4 ročného dieťaťa

natalia_2
27. jún 2017

ahojte,takto o týždeň nás čaká operácia mojho 4r syna výber krčných a nosných mandlí. Malý ma vysoké ASLo ,toho bacila streptokoka,pravidelné angíny každý mesiac.Mám však obavu z toho zákroku a možných komplikáci. Ako prosím vás zakrok prebieha,priprava a čo možem očakávať. Moj syn nikdy nebol v nemocni bude to stresová situacia pre maleho aj pre mňa aj ked tam budem po celý čas s ním. Budem rada ak mi napíšete všetky podrobnosti a aj ako dlho trvaju bolesti a rekonsvalencia,

katkasofi
27. jún 2017

@natalia_2 ahoj. Nás to tiež čaká. Mam 4r synčeka, minulý rok mal 10xanginu a tento už 5x... rada si prečítam skúsenosti mamičiek..
😢

natalia_2
autor
27. jún 2017

@katkasofi kedy idete na zakrok? a do ktorej nemocnice?My Bojnice aj ked som neni tym nadsena.Ake vysoke aslo mal?Uz som cela bez seba.

janaemmka
27. jún 2017

Moja 14 ročná dcéra bola na výber mandlí v decembri v Humennom. Robili jej to v celkovej anestéze. Mandle jej vybrali v piatok a v pondelok sme išli domov. 10 dnì po operácii je veľké riziko krvácania. Bolesti boli neskutočné, veľký problém s jedením. Ale že vraj menšie deti to zvládajú lepšie. Držím palce nech Vám to dobre dopadne.

natalia_2
autor
27. jún 2017

@janaemmka stav sa jej po vybere mandli zlepsil? Dali po operaci dake lieky na tlmenie bolesti?Co sa tyka krvacania do 10 dni ako tomu predist naco upozornili doktr,?

ranuja
27. jún 2017

Ahoj, my sme absolvovali vyber krcnych v 3, 5 roku plus nastrihnutie uzdicky na jazyku. Odporucam nerozmyslat nad tym, lebo ked uz tam budete, tvoje katastroficke scenare sa neudeju, vravim z vlastnej skusenosti. Zvladli sme to uplne v pohodke, az na nejake place po prebudzani, ale niektore deti tam ani neplakali 🙂 jemu dali nejaky sirup- naladovku, potom injekciu a brali ho na salu- uz tu injekciu nevnimal '-)potom ho prebudzali- on poplakal 5 minutiek , hlavne koli jazyku, to ho bolelo, mal infuzku, pockali sme, kym bol ok , cca 2-3 hodky a pustili nas domov 🙂 to zvladnete

natalia_2
autor
27. jún 2017

@ranuja mne povedali že 3dni tam pobudneme,bojim sa ako to vsetko prebehne.Bolesti mandli po operaci kolko trvali a celkove aj doma?obavam sa aj ked budeme doma ci sa krvacanie nespusti.neviem si predstavit ked ho zoberu na salu,on bezo mna nepojde bude mat urcite zachvaty placu.Kolko trval zakrok pokial ho na izbu previezli?

janaemmka
27. jún 2017

@natalia_2 Dcéra mala deravé mandle a hrozili veľké komplikácie, ak by sme jej nedali vybrať. Mala lieky na tlmenie bolesti - avšak 2 zvládala zle. Dali nám zoznam liekov, ktoré môže a ktoré nemôže brať, lebo zvyšujú riziko krvácania. Nesmela si umývať vlasy, jedla a pila len studené alebo vlažné, spala vo vyvýšenej polohe. Oni nás poučili.

natalia_2
autor
27. jún 2017

@janaemmka momentalne sme na dovolenke v grecku a v piatok ideme domov a utorok operacia.Mam taku divnu naladu stale myslim nato co nas caka.

janaemmka
27. jún 2017

@natalia_2 len si krásne oddychnite, naberte veľa síl. Dobre ste urobili, že ste išli na dovolenku pred zákrokom. Počas 10 dni by nemal ísť ani na slniečko. My, maminy, to stále viac prežívame. Všetko dobre dopadne! Držím palce, budem na Vás myslieť. 🙂

natalia_2
autor
27. jún 2017

@janaemmka ako dlho trvalo kym sa to zahojilo a mohol by ist do školky? stale nato myslim a som nervozna aj na dovolenke.Uz nech to mame za sebou.

janaemmka
27. jún 2017

Operovali ju 16.12. a do školy šla po prázdninách 9.1. Pre ňu bolo najhorších 10 dni - bolesť hrdla, uší, krku. Bola unavená Potom to bolo už len lepšie a lepšie. Ale aj lekár vravel, že menšie detičky to zvládajú lepšie.

kasokri
28. jún 2017

Ahoj.
Mojej vtedy cca. 7 rocnej tiez vyberali krcne mandle.
Isli sme na salu , tam jej dali tabletku po ktorej pomaly zaspala dovtedy sme boli s nou. akurat sme jej museli vybrat nausnice. Nemala bolesti , iba sa stazovala na velky smad, no pit nesmela, isla jej infuzka. Bola tam tak 4 dni. Doma to bolo uz fajn.

jorsulova
23. aug 2018

@natalia_2 dobrý večer, chcela by som sa spytať s odstupom času ako ste zvladli vyber mandlí, aké ma hodnoty Asla teraz? Pomohol vyber mandlí? nebyva častejšie chorý? ďakujem velmi pekne za odpoveď Jana

kasokri
23. aug 2018

@natalia_2 ahoj. Aj mojej dcere vybrali mandle. V celkovej anesteze. V nemocnici bola 5 dni. Doma v pohode. Nesmela teplu a tuhu stravu. Tak 2 tyzdne bola po op doma Myslim pn. Jej stav sa uplne zmenil uz nebyva chora

jorsulova
24. aug 2018

@kasokri ďakujem, len ja mam dilemu lebo moj maly nebyva vobec chorý, ale doktorka nariaďuje vyber krč.mandlí kvoli vysokemu aslu (600)

andiee212
6. mar 2022

@kasokri prosím vás môžem sa spýtať kde ste dávali vybrať krčné mandle ?

kinus
3. nov 2022

@jorsulova prepacte, ja zistujem este len ake maju ludia skusenosti s vyberom nosnej mandle, asi nas to tiez caka. Prosim Vas, co je to ta hodnota asl?

megan777
6. apr 2023

@natalia_2 Dobry den prajem aj ste boli na ten vyber mandli,lebo nas to asi tiez caka,ma obrovske mandle aj nosne aj krcne,byva stale chory,chrape a slzia mu stale ocka karpavie,stale sopli,s prvym synom sme boli na vyber nosnych mandli to zvladol celkom pekne,juj luto mi je tych deticiek

andela1
20. mar 2024

@jorsulova my sme mali aslo 6000 po xy antibiotikách mu zišlo na 1100 tiež odporúčajú vybrať mandle nosné a krčné ale tiež mám zmiešané pocity ako to zvládne .Má 9 rokov, ako čo bude môcť jesť po či ako to je ...? Dúfam že mu to pomôže lebo aslo kleslo ale stále vysoké

simazu217
23. mar 2024

@andela1 dobrý deň, musim reagovať, kedze je to príspevok od vas z pred 3.dni, vtedy nasmu synovi 10,5roka vyberali krcné mandle.
On mal v oktobri aslo cez 700 + streptokoka pyogenesa, o mesiac cez 900 a teraz na predoperacnych po 4mesiacoch, po 3x užívaní penicilinu mal "len" cez 500. Vyberali mu krcné aj nosne, 20.marca, a aktualne sa trapime😭 bolesti ma veľké, neje nepije nerozprava, no proste cele zle.
Presla som si tym pred 5.rokmi, vedela som do coho ideme. No ja ako matka som musela fungovať aj cez tu bolest. To dieta nie, trápi sa, a my s nim.
Verim ze vsetko bude dobre, bez zapalu a infekcie, bez teploty, aj bez krvacania🙏🏻
Odstupom casu, po zahojeni, sa ozvem opäť.
Aktualne som v stave ze hladam hocjake rady, pomoci a povzbudenia zo skúseností iných.

michellll147
2. apr 2024

@simazu217 a ako sa máte teraz s odstupom času?? Nás čaká 21.aprila výber krčnej a nosnej mandle tiež má dcéra vysoké aslo 1980...

simazu217
11. apr 2024

@michellll147 dobrý deň, prepáčte za dlhšiu reakciu🙈
No dnes, odstupom času, 3tyzdne a 1den od operácie to hodnotím aktuálne OK, no prezili sme si turbulentne 2týždne, do konca marca/cez velku noc sa to začalo zlepšovať .
6.den po operacií (26.3.) sme rano so synom bezali do nemocnice na ORL oddelenie, lebo vypluval krv. Problem bol, ze on cez tie bolesti odmietal aj piť, nieto este jest riedke/tekuté/kaše. No peklo s ním 😭
Sama som si tym pred 5.rokmi presla (akurat dnes 5rokov🤣), vedela som ze treba to zvlhčovať, ked nie jest aspon piť! No syn uplne odmietal, iba pery namacal. 28.3. ho prepustili, a po tychto skúsenostiach a nadopovany infuziami sa konecne snazil a pokračoval v tom, co s nim absolvovali sestricky😊 no tych 10-12dni bol ozaj des.
Ja verím ze sa to este dolieci, bez komplikacii. Aktualne uz normalne je, pije, aj do skoly od pondelku chodi, kym sa sliznica zahoji na 100%, to este moze potrvat tyzden dva, no kedze je obdobie 3/4rocnych pisomiek, dali sme ho tam. Zatial "klop klop, nech nezarieknem🙏🏻", drží sa😊 po vyučovaní ho bereme hned domov.
Verim ze mu vyber tych mandlí pomohol. Mne to pomohlo🙂
Vam/dcére drzim palce✊🏻 nech to uspesne zvládne, nech sa lepsie popasuje s bolestami, a ked aj nebude chciet jest, hlavne nech pije, nech sa rana zvlhčuje/obmýva😊

jamestu
19. nov 2024

Pridam svoju skusenost, mozno niekomu pomoze. Sme aktualne v nemocnici. So 4r synom, o mesiac 5. Povodne sme sem isli kvoli vyberu nosnych mandli a napichnutie krcnych mandli (napichnutie ma mandlu zohriat a chladnutim zmensovat). U syna nastala opacna reakcia, po napichnuti a prebudeni mu opuchli mandle tak, ze nevedel dychat. Znovu narkoza a uplne odstranenie/vybratie krcnych mandli. V nemocnici sme celkom 3 dni. V nemocnici mu este podavaju na striedacku novalgin, paralen a dithiaden. Ma velke bolesti v krku, zje max 3-4 lyzicky kasovitej stravy a odmieta pit. Ale pit musi, zvlhcuje tym rany a nepopraskaju. Nurofen nam vobec neodporucali, ze moze spustit krvacanie. Doma kazdych 6-8 h len paralen/panadol a harmancekovy caj na pitie aj vyplachovanie ustnej dutiny. Mozem potom napisat z domu, ako prebieha rekonvalescencia.