Vybavenie pediatra pred pôrodom

jenni_p
1. dec 2023

Ahojte, potrebujem si vybaviť pediatra pre dieťa pred pôrodom. V rámci mesta, v ktorom žijem a na sidlisku kde mám trvalý pobyt a chcela by som týmto pádom aj pediatra, sa niektoré matky v rámci fb fóra vyjadrili, že im pani doktorka odmietla vziat dieťa, nakolko má plny stav.
Chcem sa opýtať, či to nefunguje ako pri akomkoľvek inom dr., pokial som v jeho obvode, musí má lekar vziať bez ohľadu na kapacity. Nemalo by to tak fungovať aj pri deťoch? Ved princíp by mal byt ten istý.
Neviem, či konkrétne mamičky, ktoré riešili, že ich dr odmietla, trvalý pobyt v rámci jej obvodu mali alebo nie, o tom sa nezmienili.
Na internete som sa k tomu nedopátrala, ale chcela by som predísť tomu, aby má dr odbila.
Máte reálne skúsenosti prosím?

Ďakujem.

h2
1. dec 2023

@jenni_p Spádový pediater, ku ktorému patríš podľa miesta bydliska, ťa musí zobrať.

jenni_p
autor
1. dec 2023

@h2 ja si tiež myslím, len som si to chcela overiť.

nelca0510
1. dec 2023

@jenni_p ak by bol problém,volaj do poisťovne.

beata_k
1. dec 2023

@jenni_p Ved zavolaj pediatricke. Tak, ci tak sa s nou musis dohodnut ako u nej funguje prva poradna.

jenni_p
autor
1. dec 2023

@beata_k ja jej určite budem volať, len som chcela mať dopredu všetky informácie naisto potvrdené, aby som ju mohla konfrontovať, ak by sa tomu vyhýbala, predsa len nebude veľa času na to, sa s ňou aktuálne naťahovať alebo to riešiť cez poisťovňu či VÚC, keďže idú sviatky a všade bude voľnejší režim. 🙂

jenni_p
autor
1. dec 2023

@nelca0510 určite áno, prípadne ešte myslím cez VÚC by sa dalo informovať. 🙂

mogaa
1. dec 2023

@jenni_p osobne si myslím že ktorýkoľvek lekár ťa môže odmietnuť ak má plný stav....ak ťa odmietne a nezoženieš iného, lekára ti určí zdravotná poisťovňa ....a dokonca to nemusí byť ani lekár z tvojho mesta....treba si uvedomiť že veľa ambulancií je súkromných a súkromnému lekárovi nikto nemôže určiť koľko má mať pacientov...

pietra
1. dec 2023

Nedávno to bola podobná diskusia. Len nešlo o novorodenca, ale o väčšie dieťa. Pôvodná doktorka skončila (nepamätám si, či išla do dôchodku alebo tam bol iný dôvod) a nová, spádová ich odmietla zobrať.
Poisťovňa dáva od takýchto vecí ruky preč, vraj s tým nemá čo robiť. Max. pošlú kontakty na lekárov v okolí (ako keby si ich človek nevedel nájsť sám). Na lekárov nemajú žiadne páky, síce tam obvodovo človek patrí, ale ak sa lekár rozhodne nezobrať, tak ho nikto neprinúti. A mám pocit, že je to z roka na rok horšie a horšie.
Zavolaj pediatričke čím skôr, aby si vedela, ako sa zariadiť, či to môžeš pokladať za vybavenú vec alebo musíš hľadať.

jenni_p
autor
1. dec 2023

tak ja som si teda dala tú námahu a vyhľadala som si to v zákone, nakoľko google priamo neposkytol zakon, tak som pátrala v rámci slov-lex.
Zákon 576/2004 Z.z. o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,
§ 12 Právne vzťahy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti
Poskytovateľ môže odmietnuť návrh na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ak
a) by uzatvorením takejto dohody prekročil svoje únosné pracovné zaťaženie

(4) Dôvody ustanovené v odseku 2 písm. a) sa nevzťahujú na osobu, ktorá má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v určenom zdravotnom obvode poskytovateľa ambulantnej starostlivosti podľa § 7 ods. 1 písm. a) bodov 1 a 2 (t.j. všeob. lekár - pre dospelých a pre deti a dorast, gynekológ, zubár)

(5) Ak poskytovateľ odmietne návrh na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti z dôvodov ustanovených v odseku 2, príslušný samosprávny kraj preverí tieto skutočnosti na podnet osoby a bezodkladne určí, ktorý poskytovateľ s ňou uzatvorí takúto dohodu. Ak zistí, že odmietnutie uzatvorenia dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti nebolo opodstatnené, môže určiť aj poskytovateľa, ktorý návrh na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti odmietol. Poskytovateľ sa podľa možností určí tak, aby bol čo najmenej vzdialený od bydliska alebo pracoviska osoby. Rozhodnutie lekára samosprávneho kraja je poskytovateľ povinný rešpektovať.

Čiže z vyššie uvedeného vyplýva, že Dr. ma môže odmietnuť, ak by prekročil únosné pracovné zaťaženie, ale žiaľ, to, že má veľa pacientov v obvode nie je dôvod na to, aby ma odmietol, pokiaľ mám trvalý pobyt v jeho spádovej oblasti. Ak by ma odmietol, dá sa to prešetriť, v takomto prípade si nemyslím, že by sa jednalo o opodstatnené odmietnutie uzatvorenia dohody o posk. zdr. starostlivosti, ale jednoznačne by sa to overilo až výsledkom kontroly.