Všimli ste si už na maličkých deťoch autistické znaky?

3. jún 2024

Ahojte mamicky ktore mate autisticke deti .. viem ano neukamenujte ma … mam 5 mesacnu dceru a chcem sa opytat tej ktora to spatne teraz vie porovnat ci si vsimla uz vtedy dake znaky … je to velmi kludne babatko .. ked je sama v izbe ruky ma polozene a pozera na luster alebo si víska… pravou rucickou aj ked jej rozpravam tak ako keby nou kyvala ked sa na mna pozera …

martul
3. jún 2024

no a? čo na tom čo robí nie je normálne?
Alebo má vrešťať a nespať od rána do večera, to by si bola spokojná?
Nie si normálna, sorry. Mať úplne zdravé, normálne dieťa, a hľadať na ňom ,,chyby, choroby a postihnutia". Tebe by sa zišlo trošku navštíviť doktora.

zorkahorka
3. jún 2024

Prosim ta, ukludni sa a zacni pracovat na sebe. Nemoze ta furt zozierat strach, ci je tvoje dieta ok, lebo sa zblaznis! Nic mu nie je. Je to normalne spravanie dietata

really8
3. jún 2024

Ine si nezasluzis ako ukamenovat.

januska12323
3. jún 2024

Jemine, počkaj a nestresuj zbytočne dopredu. Keby aj nebola zdravá ešte to nemáš šancu zistiť.

iwesska
3. jún 2024

A lavou nozickou pri tom nekyva?🤔 Lebo to by mohla byt tiez nejaka diagnoza🙈 Neber to v zlom,ale preco robis 5m.babu google diagnostiku? Nechodite na poradne? Zdala sa Dr.divna? Povedala ti,ze mas sledovat kazdy jeden pohyb,ci nie je autista/asperger/ADHD/? Ci preco na nej hladas diagnozy?

autor
3. jún 2024

Pytala som sa normalne mamiciek co maju take deticky tak neviem oreco tolko zlych konentov

luxus10
3. jún 2024

a kam sa ma pozerat, ked vidi luster, ved jej tam zaves kolotoc, nejake hrkalky...a uvidis reakcie...

zorkahorka
3. jún 2024

@autorka lebo prehanas! Verim, ze ti to povedali uz aj doma, lebo toto sa kludna a rozumna mamicka na mk naspyta.

really8
3. jún 2024

Ty hladas priznaky na dietati, ktore v tom veku nemusia nic znamenat. Nerozumiem tomuto trendu nicit si chvile s dietatom hladanim chyb a takouto pranojou. Preco sa nevies pozriet na svoje dieta bez toho aby si pochybovala ci je v poriadku? Mna to v zivote nenapadlo.

bubuzu
3. jún 2024

Viem, že u známych spätne, bol už od malička problém s nadviazaním očného kontaktu. Vyhýbal sa mu. Obyč.deti sa bežne snažia nadviazať s ľuďmi okolo očný kontakt a aj naň reagujú, vidíš im to na očiach, neskôr sa aj usmejú, zahanbia. Väčšina (nie všetky) autisticke deti oň nemajú záujem, pozerajú akoby skrz, alebo sa rovno pozrú hneď inam. Toto je podľa mňa jeden z tých prvých znakov. A zároveň, podľa mňa matka ak je vnimavá, často cíti už veľmi skoro, že niečo nie je v poriadku. A teda, ak by to aj tak bolo,.nič s tým neurobíš, čiže si zbytočne nerob stres a teš sa zo svojho dieťaťa. Lebo,ak sa ti to potvrdí, tak čo? Len sa s tým naučíš žiť. A keď sa ukáže, že si len bola zbytočne ustrachaná a dieťa bude v poriadku, tak budeš ľutovať ten čas, čo si strávila strachom o neho. Hlavu hore. Aj toto patrí k životu.

luccija
3. jún 2024

@bubuzu poznám aspoň 3 deti s autizmom a očný kontakt mali dokonca boli pritulne.Som rada, že keď som mala malé dieťa tento druh strachu som nemala, lebo sa o tom toľko nepisalo

really8
3. jún 2024

@bubuzu 5 mesacne nema bohvie aky ocny kontakt teda. Uz ho zaujima vsetko na okolo. Potom tu pisu hysterky ze dieta na rukach nepozera na nich ale na vsetky zaujimave veci okolo.

butterflyeffect
3. jún 2024

V takon skorom veku nie, ale kedze mam synovca autistu tak ked sme boli u znamych na navsteve tak som muzovi povedala ze ich maly je tiez autista, vysmial ma, ze ma len nieco cez rok, ze ako to mozem vidiet tak skoro, diagnostikovali ho ked mal 3. Videla som to iste spravanie ako u synovca, nechcel byt na rukach- vzpieral sa, ziadna reakcia ako usmev ked si na neho hovorila, ziadna reakcia na meno, skryvanie sa za zaves neustale, tocenie sa dokola na mieste, celkovy nezaujem o hracky ani na ludi v okoli nereagaoval… kazdopadne v 5 mesiacoch je dost skoro vediet ci ano ci nie…

gubka2023
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bubuzu
3. jún 2024

A teda, k tomu kývaniu rúčkou. Pozri si vývoj mozgu dieťaťa a s tým spojenú motoriku. Sú určite veci,.ktorými si deti prechádzajú, objavovanie jednej ruky, druhej, ich spájanie, dotyky ruka-koleno, ruka-koleno do kríža. Súvisí to s vývojom mozgu a prepájaním hemisfer. Čiže kľudne môže tvoja dcérka byť teraz vo fáze, že objavuje rúčku a tým kyvkaním si napr. osvojujú vnímanie vzdialenosti od tváre, čo sa jej zíde napr.pri neskoršom kŕmení sa lyžičkou.

bubuzu
3. jún 2024

@luccija áno, však to píšem. Očný kontakt nemusí znamenať, že dieťa nemá autizmus. Ale chýbajúci očný kontakt v čase, kedy by ho už malo mať, môže a často znamená,že nejaký problém má.

bubuzu
3. jún 2024

@really8 5 mesačne dieťa má nadväzovať očný kontakt. To že ho zaujímajú veci okolo je v poriadku. Ale keď sa nad neho skloní mama a prihovorí sa, má vidieť reakciu a nadviazanie očného kontaktu. Jednoducho je to tak. To neznamená, že ti teraz bude pol hodinu hlboko hľadieť do očí. Ale, že vidiš, že na teba reaguje. Ak uhne pohľadom, lebo za tebou visí hračka, tak je to tiež v poriadku. Ak ale uhýňa pohľadom stále a nenadväzuje s tebou týmto spôsobom spojenie, tak to môže signalizovať problém. Či treba kvôli tomu hysterčiť? Netreba.

diewcatqoo
3. jún 2024

Uzivaj si babatko a nehladaj ziadne autisticke znaky. 5 mesacne dieta je na diagnostikovanie takeho niecoho velmi malicke. Prepac, ze to takto napisem, ale ved len predchvilou to bol taky zemiak, co len plakal alebo cumel do blba... nechaj mu cas, nech sa rozpozera a zacne objavovat svet svojim tempom. A ano, tak male deticky mavaju rucickami, aj nozickami, aj casto sa stava, ze uprednostnuju viac jednu stranu. To vyskanie je z toho, ze dieta objavilo svoj hlas a co vsetko sa mim da robit - to je normalny vyvoj.
Prve naznaky autizmu sa daju vidiet az tak okolo roka. A aj tak to v tomto veku nemusi byt na 100%, ze to dieta ten autizmus ma, ak sa nejake priznaky spozoruju. Uz okolo tych 2,5-3 rokov byvaju pomerne jasne viditelne urcite znaky, podla ktorych sa to da diagnostikovat. Ale ani vtedy to nie je 100%. Autizmus je totiz strasne individualny a co na niekoho sedi ako typicky priklad, tak ten druhy ho mat nemusi a pod.

bubuzu
3. jún 2024

A k vískaniu, dieťa si tým nacvičuje zvuky, ktoré neskôr premení na reč. Často napr.objavi jeden druh zvuku a ten opakuje, obmieňa, napr.moja 8 mesačná sa tieto dni zas vrátila k Ľ a furt si Ľ-kuje.

nika23t
3. jún 2024

No, mat matku, ktorá ma od narodenia takto sleduje, tiež neudrziavam očný kontakt... Autorka, vypni mobil a bud vďačná za kľudne dieťatko. Keď bude mať naozaj problém, ktorý uvidíš Ty aj okolie, navštív odborníka.

cookie29
3. jún 2024

no v 5m este asi pracovat nepojde co 😉

Ale vazne, pozri, vacsina mamiciek Ti kludne povie ze ano, pretoze vela kuskov zapadne do skladacky SPATNE. A spatny pohlad na vec je uplne iny, ako aktualny.

Nezijem na SK a robia sa u nas pravidelne testy (pediater na poradni) kde sa podchytavaju urcite znaky, ktore by mohli znamenat autizmus. ALE treba vediet ze 95% deti, u ktorych sa tieto znaky prejavia autizmus nema a ani sa nikdy nepotvrdi. Akurat test umoznuje podchytit urcite odchylky zavcasu a reagovat.

sisska96
3. jún 2024

Buď rada že je kludná a nevrieska

katka533
3. jún 2024

Mam uz 8 rocneho autistu, a ano bol kľudný a neplakal skoro vobec ako babatko. Ale to nie je priznak. Priznaky viem rozoznat tak od 8 mesiaca,kedy dieťa zacne vnimat okolie

jesenzima
3. jún 2024

😃 začni si zvykať, že malé deti robia veľmi divné veci (z nášho, rodičovského, pohľadu) ...a prestaň riešiť každý pohyb, alebo pohľad, alebo ja neviem čo... Čo sa má stať, sa stane ..užívaj si materstvo a bábätko a nerieš koniny ...

kacena4
3. jún 2024

mam 2 autistov a nie nevsimla som do do cca 2 rokov nic. nakolko jednym zo znakov auti je komunikacia druhym socialna interakcia a tu ti toho moc 5m dieťa neda... ake ak tam je mentalne postihnutie vidis oneskorenie v motorike

atinkaa
3. jún 2024

@autorka ja chapem, ze tu nemusis chciet napisat vsetko.. ale prisne podla standardov poruch psychickeho vyvinu je jednym z kriterii, ktore sa vyznamne berie do uvahy aj strach alebo obavy rodica, ktore by sa mali brat vazne, pretoze to moze vychadzat bud z pozorovani alebo naopak nevyslovenych obav toho, co v rodine je (v zmysle genetiky a dedicnej zataze) -skus sa poradit, existuju skriningy aj pre pediatrov, ktorym sa mozete venovat v ambulancii, nie su pre lekarov povinne ale doporucuju sa.

Teda nech zbytocne nevydesim viacerych ...a ty nech mas odpoved, moze to nieco znamenat, ak ti to napadlo, ale aj nemusi (mozno si len zvysene uzkostna, starostliva, nechces nic zanedbat - co je v poriadku) a mozno to ma nejaky rodinny podklad, pre ktory ti prave toto napadlo a to ak je tak, konzultuj.
Pripadne ak mas pocit, ze len chces overit a nie je to na konzultaciu s lekarkou, alebo vies, ze by ta odmietla, tak pozri viac tu, mas tam aj knihu - https://www.zdraviedietata.sk/sites/default/fil... a citanie pre rodicov - https://www.zdraviedietata.sk/pre-rodicov , vies urobit online skrining a ukludnit sa sama - https://www.zdraviedietata.sk/vyvinove-dotazniky

Tiez neviem ci to ponuka dotaznik priamo k PAS *poruchy autistickeho spektra, ak nie, tak pozri aj tu na rodicovsky dotaznik - aj ked na mnohe odpovede este nebudete mat patricny vek - ber to vsetko orientacne

https://6a69391301.clvaw-cdnwnd.com/64ff771cba8...

pininka1
3. jún 2024

Na Youtube mas kopec videí zo zahraničia kde ukazujú už od malička aké vedia byť prejavy u niektorých deti, skus si to pozrieť.

cookie29
3. jún 2024

@atinkaa vies, na druhej strane je fakt, ze v dnesnej dobe je autizmus "v mode". Nechcem v ziadnom pripade aby to vyznelo zle, ale vela sa o tom hovori, bez nejakej osvety. Staci sa pozriet na diskusie tu na MK a najdes ich tam kvanta, kde si mamicky myslia, ze dieta je autista, lebo to alebo ono. Ja som Mchat videla aj detailnejsi, podla veku dietata, len teda nebol v SK/CZ, take nie pre vsetkych. Ale treba pripomenut aj to, co pisem vyssie, ze u 95% deti, kde sa MCHAT ukaze "pozitivny" sa autizmus nepotvrdi, len to umozni podchytit eventualne odchylky od "tabulkoveho dietata" co najskor.

katka533
3. jún 2024

@cookie29 v mode?? Ako v dnešnej dobe je extremne vela autistov a je ich cim dalej viac. Určite kazda mamicka chce mat dieťa a autizmom, lebo je to v mode

nikaeli
3. jún 2024

Existuje aplikácia ASDetect, kde si zvolíš vekovú kategóriu a podľa nápovedných videí vyplníš dotazník. Sú tam videá, ako sa správa dieťatko s PAS a videá v rovnakej situácii s normo.dieťatkom. Výsledky ti prídu mailom. Skúsený diagnostik/ terapeut ti poradí aj v takomto veku. Ak chceš, napíš mi 🙂
@cookie29 PAS nie je v móde. Počet detí s touto dg neskutočne rýchlo rastie. Pred 10 rokmi sme mali na škole len 1 triedu do 4 deťmi. V budúcom šk. roku otvárame 3 triedy v MŠ, 3 triedy v ZŠ a 2 triedy v praktickej škole. Zlepšila sa diagnostika, aj množstvo odborníkov, ktorí sa im venujú. Mnoho detí s PAS malo nesprávnu diagnózu, väčšinou boli radení medzi deti s MP a poruchami správania.