Vši v škole

lexilaracroft
12. nov 2016

Ahojte. Stretla som kamaratku a jej decka dostali v skole vsi. Moja mala este ani do skolky nechodi tak to nemala odkial dostat. Pointa je ze sa rodicia chodia stazovat a vedenie skoly s tym nic nevie spravit. Tvrdia ze to je normalne ale ja si myslim ze nie je. Ja ako decko som vsi nemala a bojim sa. Ma s tym niekto skusenosti? Pomoze iny vyber skoly?

kaja73
12. nov 2016

Vsi su vsade ci v skolke ci v skole..kazdy rok mame oznam ze su vsi..aj v skolke to tak bola aj teraz v skole a co mam kamsoky na inych skolach ci skolkach tak je to tak isto...tento rok uz 3 sept.tyzden bol oznam ze niektore deti maju vsi ,nech prezrieme detom doma hlavy.

mirkakab
12. nov 2016

@lexilaracroft Myslím že s tým nič nespravíš. U nás minulý rok v škole boli vši skoro stále, dali deratizovať školu a po týždni sa objavili znova. Jednoducho tie vši stále niekto mal a stále tam kolovali, pokial sa všetci rodičia nedohodnú a poriadne neodstránia aj hnidy tak je to kolotoč na dlhé trate. Vši môžeš dostať aj v obchode, aj v autobuse, aj čakarni ... Ako by si to vedela inak riešiť?

manuskazv
12. nov 2016

Ja davam preventovne sanpon tea tree odpudzuje vsi http://www.justnahrin.sk/produkty/tea-tree-samp...

mirkakab
12. nov 2016

@manuskazv Tiež som ho používala, dcera mala strašne suchú pokožku a práve v čase ked sme ho používali mi priniesla vši, takže u nás ako prevencia nepomohol, ale inak je perfektný ...

vydrnik
12. nov 2016

Dcera chodievala od 1triedy do skoly tu u nas v dedine,e to viac romska skola nez obycajne,bolo tu z 85 deti len 5 bielych,vsi sa stale opakovaly,skola a ucitelky nic neriesili,a to som tam bola aj osobne,lebo uz mi nepripadalo normalne aby dcera aj 3x do mesiaca prisla zavsivena aj vlasy zme zkracovali potom sa jej smiali ale nevedeli preco je ma zkratene,jej ucitelka vravela ze I ked napise upozornenie nic to neriesi,raz upozornila ucitelku ze jej spoluziak sa stale skrabe na hlave,a ucitelka povedala ze je asi spoteny,davali zme rozne pripravky nic nezaberalo aj 200€ jsem za vsetky pripravky celkom zaplatili az zabral ocot,ale aj kvolii inym problemom som ju dala na inu skolu a tam chodi od 3triedy teraz je vo 4,vsi zatial nikto nemal nedavno som potkala mamicku byvale dcerineho spoluziaka a ze vraj vsi opet na skole,a to uz u nas na dedine do skoky chodievaju len romske deti,

pribinak
12. nov 2016

Ci pomoze iny vyber skoly? Tažko povedat, nikto nevie dopredu povedat, ake deti budu do nej chodit
Vsi moze dieta dostať aj na krúžku, ale zas netreba to zo strachom preháňať, nie je to nic smrtelne

mysga
12. nov 2016

Ja som vši tiež nemala. A jedného dňa som sa začala vyhadzovať. Mala som 20 rokov. Kiahne. Šla som ku kožnej a viete si predstaviť, ako strašne som sa cítila, keď mi povedala, že áno, mám kiahne, ale navyše mám aj vši! Skoro som sa prepadla pod zem. :D a vraví mi doktorka, že dostať to človek môže hocikde medzi ľuďmi...

Vši sa raz za čas objavia na každej škole, niekoho to obíde, niekto to schytá. :/

andrejka1974
12. nov 2016

moja dcera dostala vsi pocas letnzch prazdnin na ihrisku

verapredaj
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jeennyv
12. nov 2016

@lexilaracroft vyber skoly moze obplyvnit vyskyt je jasne, ze ak v skole budu prevazovat deti z hygienicky slabsieho prostredia tak sa vsi budu casto opakovat...napr na zakladke u nas v zivote neboli vsi..lenze u nas bola speci disciplina a naroky, trojka z niecoho bola na polepsovnu alebo uz pomocnu skolu a nie to vsi...na strednej som mala spoluziacku co mala vsi a to bol iny masaker, ale je pravda ze vonku chytit mozes vselico..no na farbene ci inak chemicky osetrene vlasy nelezu...

katkabg
13. nov 2016

Ajojteee 🙂 tak aj ja som myslela ze so vsami do styku nikdy nepridem ale ako sa vravi nikdy nehovor nikdy,malej som minulu sobotu nahodou nasla 5 vsi v hlave a same vajicka.Tak som hned informovala triedneho a ten mi povedal ze to je normalne,ze kazdy rok sa vyskytnu 😕 a ze pani zdravotna sestra co tam maju v skole ze im v pondelok opat prekontroluje hlavy vsekym v skole.Malu som celu sobotu a nedelu cistila od vajec nastastie vsi som viac ako pat nenasla,po vycisteni som jej aplikovala na 45 min.pripravok proti vsiam a hnidam PARASIDOSE a potom specialnym hrebenom vycesala.A geraz dva krat do tyzdna jej sprejujem do vlaskou taky sprej HEDRIN PROTECT AND GO s vonou manga aby tie vsi tam uz nesli opat.Ubehol tyzden odkedy som jej vlasky vycistila do posledneho a musim zaklopat,mame ciste vlasky.A vsak zasadne kazdy den po prichode zo skoly preverujem aj tak vlasky.Tak isto aj mne muz preveril a tiez som si dala na valsy ten PARASIDOSE.Oprala som ciapky,bundy aj postelne pradlo v ten den ako som nasla vsivlasoch.Dufam uz nechytime nic take.Este musim dodat mojej malej pani doktorka povedala vraj to niake dievca z druhej triedy dovlieklo ze nech sa snim nehra.Ako odveci riesenie tak ale co uz,podla mna je trosku blbe davat do skoly zavsivavene deti a robit sa ze o nicom neviem,nechapem takychto nezodpovednych rodicov

lexilaracroft
autor
13. nov 2016

Prepacte ale mne sa to nezda byt normalne. Keby moje decko malo vsi tak ju nepustim z domu dokial sa toho nezbavim. Nenecham predsa nakazit ostatnych. Len mi to povedala uz som utekala drhnut hlavy aj cely barak. Ja sa bojim vsetkych malickych havedi takze panikarim uz iba z principu. Nastastie som este ziadne neobjavila no budem to riesit. Ked ona mi po hodine hrania v parku povie ze jej deti maju vsi. Ako sory ale toto sa nerobi

225lenka25
13. nov 2016

@lexilaracroft keby boli všetci rodičia ako ty 🙂 ja pracujem V škole A keď som niekoľko krát upozorňovala jednu matku nech s tým niečo robí nakoniec mi škaredo vynadala. Bohužiaľ nič sa nezmenilo. A druhý prípad bol keď som to chcela oznámiť rodičom prišiel otec a vynadal mne kolegyni a nezadržalo ho ani to že tam bola zástupkyňa školy. Bohužiaľ máme hocijakých rodičov. ☹

lexilaracroft
autor
13. nov 2016

@vydrnik ja si tiez myslim ze zalezi na skole. Ja osobne by som skolu nacas zavrela ako ked je chripkova epidemia. Ved to nie je domace zviera ale parazit. Nech mi nikto nehovori ze to je normalne

lexilaracroft
autor
13. nov 2016

@225lenka25 ved to keby kazdy takto reagoval bolo by po nakaze. Ja mam teraz paniku a vsetko ma svrbi uz len pri pomysleni na vsi.

lexilaracroft
autor
13. nov 2016

@225lenka25 este som zabudla dodat. Nikto nerad pocuva ze smrdi sam sa neciti a bere to jak urazku. To len k tym rodicom ako reagovali sa necudujem to je sebeobrana ja myslim ze to vedenie skoly ma zakrocit. Keby som zistila kto mi nosi vsi tak ho zo skoly vyhodim a najdem si iny dovod lebo vyhodit niekoho za vsi sa mi zda byt neeticke. Rovnako aj rodic co dovoli aby jeho zavsivene decko dalej roznasalo nakazu je nelogicke co tym dosiahne.

vydrnik
13. nov 2016

@lexilaracroft pred par rokmi skola kupovala pripravky a ked sa nieco zistilo dali rodicom pripravok.lenze skuste to teraz vysvetlit vosade ze je treba detom hlavy kontrolovat,predsa nieje normalne aby nekolkomrat v mesiaci doslo dieta zavsivene,raditelka sa tvari ze sa nic nedeje,a ucitelka sa len vyhovara,som rada ze dceratu k nam uz do skoly nechodi,

lexilaracroft
autor
13. nov 2016

@katkabg mas pravdu. Teraz ju nenecham hrat sa s takymi detni o ktorych viem ze maju vsi. Nemozem vsak kazdemu pri stretnuti kukat hlavu. Teraz ma segra volala do mesta a ja som jej povedala hoci vsi nemame bojim sa aby som ju nenakazila tak radsej ostaneme doma kim si nebudem ista

lexilaracroft
autor
13. nov 2016

@jeennyv no hadam sme to nechytili ale ak ano pojdem za nou a vynadam jej nech sa nam vyhyba ked jej to nevadi tak mne ano. Ja si zafarbyt hlavu mozem ale dvojrocnemu decku farbit hlavu nebudem. Uz som si zvikla ze mi jedla aj piesok alebo dvihla na ceste spak alebo ine smeti ale toto proste nedovolim. Mne by bola hanba vobec do lekarne ist po pripravok proti vsiam

papricka33
13. nov 2016

@lexilaracroft neviem kde začať 🙂 asi tým, ze mas skreslenú predstavu o týchto parazitoch. Žijú s nami už niekoľko tisíc rokov a to, že si to ako dieťa nemala je skôr náhoda. Dnes, pri väčšom presune ľudí, nákupné centrá, detské interiérové ihriská... je šanca, ze ich nejaké dieťa v živote nebude mať veľmi malá 🙂 Ak sa niekde vsi objavia a zvlášť v detskom kolektíve, jediná možnosť ako ich nemať, je nebyť tam. Je jedno či má dieťa vlasy umyté, špinavé, tmavé, svetle, krátke či dlhé. Vsi idú za krvou 🙂 V case prudkého ochladenia sa tieto tvory v snahe prežiť chcú dostať do tepla, do príbytkov a k zdroju obživy. Žijú hocikde v sparach muriva, v skríň... Stačí jeden nešťastník a vezú sa s ním medzi ľudí 🙂
Povinnosťou každého zariadenia (škôlka, škola) je vykonať také opatrenia, aby boli rodičia nielen informovaní, ale aby sa šíreniu zabránilo. Myslím ale, že efektívne opatrenia nerobí nikto. Ideálny stav by bol takýto. V piatok budú všetci rodičia informovaní, aby cez víkend urobili u všetkých detí potrebné ošetrenie. U VŠETKÝCH. Je jedno, či niečo nájdu, alebo nie. Konkrétne treba vyčesať (pochytať) dospelé vši, podľa možnosti vyčesať vajíčka, ošetriť vhodným šampónom (zaberá čajovník, rozmarín, levandula...) a prípadne použiť ako prevenciu gel. ... Toto je JEDINÉ efektívne riešenie. NARAZ A VŠETCI. A keďže sa to takto nedeje, tak ak sa niekde vsi objavia, trvá aj mesiac dva, kým to skončí. Kompetentní sa buď tvária, že to neexistuje, ale bo to len oznámia. Niektorí rodičia zasiahnu, niektorí nie, druhý deň sa dieťa vráti do školy a zase to chytí a dokolečka dokola ☹

lexilaracroft
autor
13. nov 2016

@verapredaj po kolko posles mi to do skotska

lexilaracroft
autor
13. nov 2016

@papricka33 ja si myslim ze to ja nezodpovednost rodicov. Ja decko kontrolujem pravidelne aj ked je ciste ide o princip. Nemyslim si ze zalezi od financnej situacie alebo urovne hygieny. To dieta si treba vsimat.

papricka33
13. nov 2016

@lexilaracroft 🙂 počkaj, teraz neviem, ...to, že má dieťa vši, je nezodpovednosť rodičov? Kontrolujes, ale keď ich chytí, tak ich jednoducho bude mať 🙂 aj keď kontrolujes.... Moja ich chytila aj v skolke aj v škole. V škole sme sa ich nemohli zbaviť mesiac. Do hrebenov a šampónov na vši som vrazila majland. V pondelok išla ošetrená a v stredu prišla s novými. Skončilo to tak, ze dlhé vlasy sme úplne zničili a museli skrátiť. Zatiaľ čo ona chodila vzdy upravená, učesaná, veľa dievčat chodilo s rozpustenými vlasmi, nikto nič neriešil. Môžeš si všímať koľko chceš, ked si iní nevšímajú 🙂

verapredaj
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moni244
13. nov 2016

My sme mali tiez minuly rok oznam na dverach triedy, ze maju vsi, tak eom nabehla do lekarne, povedala, co je vo veci (nestreseovala som, ani sa nehanbila), vyumyvala som hlavu malej aj nam preventivne a nic sme nedostali, mal to chlapcek, co ma huste vlasy a matka si to nevsimla, odvtedy sa to neopakovalo. Inac, nechodis MHD? vlakom? Nikdy nevies, kto tam sedel predtim, cize dostat ichmozes hocikde

libka1
13. nov 2016

@lexilaracroft no ci je to normalne netusim aby boli skoly a skolky plne vsi ale je to minimalne bezne a vedenie skoly s tym fakt moc toho nenarobi. My mame pravidelne odkaz v zapisnicku aby sme detom pozreli hlavu, ze sa vyskytli vsi 😝 Preventivne umyvam takym samponom gastanovym, zatial sme ich nedostali a pevne dufam ze ani nedostaneme, ale tak clovek nikdy nevie 🙄

katarinamarkova
13. nov 2016

@lexilaracroft
@lexilaracroft mňa by zaujímalo na ako dlho by podla teba bolo potrebné zavrieť školu v prípade výskytu vší?

iukas
13. nov 2016

Vsi mozes dostat kdekolvek, vsi byvaju aj vo vyberovych skolkach. Ja som minuly rok dostala vsi z klobuka, ktory som si skusala v obchode a kym som na to prisla, vsi odo mna dostali obe dcery. Od vtedy pouzivam cajovnikovy olejcek do samponu pri umyvani a kedze dcery chodia do skoly aj skolky, striekam preventivne spreje proti vsiam. V skolke sa vyskyt vsi da regulovat tym, ze ucitelky kontroluju hlavy a dieta so vsami, pripadne s rodicmi, ktori nevedia zabezpecit ich dokladne odstranenie a vsi opakovane donesie, docasne vylucia z kolektivu. V skole je to horsie, skola zvykne apelovat na rodicovske povinnosti, ale kedze je tam pestra socialna zbierka kadejakych rodicov, vsi sa vyskytuju pravidelne. Treba vediet sa im branit. Mamicky chlapcekov maju stastie, vsi sa nevedia uchytit na vlasoch kratsich ako 1 cm.

dnp
13. nov 2016

Ahoj, ak môžem poradiť, kúp si http://www.pilulka.sk/liquido-duo-forte-samp-20.... Šampón + sérum a aj hrebeň. Môžeš si aj zľavu uplatniť - http://www.kuponyzdarma.sk/pilulka-sk/
🙂

mirkakab
13. nov 2016

My sme vyskúšali kadečo než sme sa ich zbavili, no môžem povedať že pomohol až slnečnicový olej.