Vši a povinnosti materskej škôlky

mummy01
28. sep 2012

Nahodou som sa dozvedela ze 2 dievcata v nasej skolke maju vsi.Zaujima ma aky by mal byt postup riaditelky,akou formou o tom informuje rodicov a ake opatrenia by mala MS v takomto pripade spravit.Totiz,dozvedela som sa o tom nahodou na rodicku po skoro tyzdni,nik dcere ani v skolke hlavu neskontroloval.Dnes som sa tiez nahodou dozvedela ze vsi mali v skolke aj minuly rok o com som vobec nevedela.

maminka11
28. sep 2012

@mummy01 musite to mat osetrene v skolskom poriadku v ms a vy rodicia ste ho mali podpisat aspon u nas je to tak a je tam rozpisane povinnosti ms a rodicov v pripade pedikulozy ( vyskyt vsi)

mummy01
autor
28. sep 2012

@maminka11 no podpisovali sme ho vcera ale tu pasaz nam riaditelka neprecitala.Tak si to asi sama nastudujem,ale myslela som ci niesu nejake vseobecne nariadenia ako sa postupuje.

habibi78
28. sep 2012

@mummy01 u nas sa v skolke vyskytli vsi iba raz,na nastenke bol o tom oznam, deti ktore ich mali museli ostat doma, kazdeho jedneho rodica extra upozornili, ze treba skontrolovat vlasky... viac nic... Myslim, ze ucitelky nie su povinne prehladavat detom vlasky, to je na rodicoch podla mna...

maminka11
28. sep 2012

ano u nas je to rozpisane, Opatrenia v prípade pedikulózy
Pedikulóza sa vyskytuje vo všetkých vekových skupinách, najmä u detí. Pôvodca pedikulózy je voš detská, ktorá parazituje iba na človeku. Šíri sa hlavne pri priamom styku, ale aj prostredníctvom predmetov ( hrebeňov, čiapok, šálov, osobnej posteľnej bielizne). Na diagnostiku slúži dôkladná prehliadka vlasov, pri ktorej hľadáme hnidy a vši, hlavne za ušnicami a v zátylku.
Hlásenie ochorenia: rodič, ktorý zistí zavšivavenie, ohlási túto skutočnosť učiteľke a riaditeľke MŠ. Hromadný výskyt hlási riaditeľka na odbor epidemiológie RÚVZ.
Všeobecným predpokladom boja proti zavšivaveniu je osobná čistota a častá výmena posteľného a osobného prádla. V prípade výskytu je nutné včasné začatie dezinsekčnej akcie (zneškodnenie lezúcich vší a hníd účinným dezinsekčným prostriedkom), ktorú je nutné vykonať v celom kolektíve, t.j. aj u zdravých detí triedy, rodiny. Súčasne je nutné zahubiť i vši, ktoré sa môžu vyskytnúť na pokrývkach hlavy, hrebeňoch, kefách, bielizni a ďalších predmetoch, s ktorými prišla hlava zavšivavenej osoby do styku.
Opatrenia, ktoré je nutné vykonať
 U všetkých detí a pedagógov v triede a ich všetkých rodinných príslušníkov je nutné umyť vlasy šampónom proti všiam dostupným na trhu - Parasidose, presne podľa návodu výrobcu alebo dezinsekčným sprayom Diffusil H. Šampón je potrebné aplikovať na mokré vlasy masírovaním vlasovej pokožky, nechať pôsobiť 3 minúty a opláchnuť čistou vodou. Šampón aplikovať druhýkrát, nechať pôsobiť 3 minúty a dôkladne opláchnuť čistou vodou. Na dosiahnutie požadovaného výsledku sú tieto dve po sebe idúce aplikácie nevyhnutné. Dôležité je aplikovať túto kúru naraz u všetkých členov kolektívu (triedy aj jednotlivých rodín), t.j. dohodnúť si napríklad konkrétny víkend. Ak sa táto kúra neaplikuje u všetkých a v rovnakom čase, môže dochádzať k ďalšiemu prenosu. K zaisteniu spoľahlivého účinku ( k likvidácii lariev vyliahnutých hníd, ktoré predsa len prežili) je potrebné použitie šampónu po 14 dňoch opakovať. Na trhu sú prístupné aj iné prípravky ( napr. Devos - vlasový gél, Jacutin gél, Nemoxan – kondicionér...) Prípravky sa dajú kúpiť v lekárni. Sú prípravky aj na lekársky predpis, ktoré predpisuje odborný kožný lekár.
 Osobnú a posteľnú bielizeň je nutné vyvariť, resp. vyprať pri vysokých teplotách, dôkladne vysušiť a vyžehliť.
 Čiapky, šály, šatky a iný odev, ktorý nie je možné vyvariť, je nutné vyprať min. v 2 cykloch pri odporučených teplotách, dôkladne vysušiť, vystaviť účinkom slnečného žiarenia, prípadne postriekať prípravkom na lezúci hmyz Biolit.
 Matrace, žinenky používané v škole postriekať Biolitom na lezúci hmyz, dôkladne vyvetrať, vystaviť účinkom slnečného žiarenia a min. 3 až 4 dni nepoužívať.
10
 Predmety prichádzajúce do priameho styku s vlasmi( hrebene, kefy) je potrebné ošetriť prípravkom Biolit na lezúci hmyz, prípadne namočiť do roztoku s obsahom chlóru Savo, Chloramin, Persteril).
 Zásadné je zabezpečenie vysokej úrovne osobnej hygieny. Každý člen kolektívu musí používať vlastné predmety osobnej hygieny( uterák, hrebeň) a zabrániť ich vzájomnému požičiavaniu. To isté platí aj v prípade čiapok, šatiek, prípadne iných pokrývok hlavy.

mummy01
autor
28. sep 2012

@habibi78 ano iste,ale nam to ani nebolo povedane ze su vsi v skolke.Na otazku preco sa to dozvedam az po tyzdni mi riaditelka vravela ved pozreli detom vlasy ale dcera mi doma vravela ze nikomu nic nepozerali 😠

lienockaa
28. sep 2012

@mummy01 u nas bol oznam na dverach a este aj kazdeho osobne upozornili..deti so vsami museli ostat doma..my sme vsi nemali,lebo sme chlapec vystrihany masinkou,tam vos nebude v ziadnom pripade..kazdemu ale aj ucitelky pozerali hlavu..myslim,ze to je taky bezny postup..

mummy01
autor
28. sep 2012

@lienockaa no ja som taky postup tiez ocakavala...niesom nahnevana na vsi lebo tie sa z casu na cas proste objavia v skolke a ja viem co mam robit ak by moje dieta vsi malo ale ako vidim nasa skolka absolutne nevie ako spravne postupovat 😖

habibi78
29. sep 2012

@mummy01 v pripade ze vas rodicia neinformovali, tak to doooooost pokaslali.... spoliehat sa na to, ze to doma dieta rodicom povie, je z ich strany dost nezodpovedne 😠

meusicka
17. nov 2016

ahojte zienky, dnes som nalsa v skolke na nastenke oznam, ze maju vsi. je to uplne cerstva novinka a ja s tym nemam este ziadne skusenosti, kedze doteraz na s to nastastie obislo. moja otazka znie.... mozem svojim babam preventivne umyt hlavu niecim, aby tie vsi ani nedostali???? skolka funguje len s jednou skupinou deti ...22 deticiek,takze su vsetci stale pokope.