Ahojte. Je tu niekto s mojim problemom?
4tyzdnovy syncek bol na operacii siveho zakalu kde mu odstranili sosovku. Po tyzdni na kontrole sa zistilo,ze napriek kvapkaniu sa mu zuzila zrenicka-co nemala. Teraz kvapkame+pridavame atropin no iba polovica zrenicky je rozsirena. Vrchna cast zrenicky vyzera ako odplavena. Pre pochopenie predstavte si zrenicku kde vrchna cast chyba. Teda je tam polmesiacik.
Stalo sa toto niekomu? O tyzden ideme na kontrolu,ale teda neviem co bude nasledovat dalej. Bojim sa,ze uz mu lekari nebudu vediet pomoct.
Preco si pocas dna nesla na Kramare na detsku ocnu pohotovost?
@mahtobka môj syn sa narodil so sivym zakalom, tiež sme absolvovali vybratie šošovky, mastenie, kvapkanie ocka 5 týždňov, a napriek tomu sa mu vytvorili na zreničke zrasty (nie presne to, čo ty asi popisujes), pri očných kontrolách ho rozkvapkavali vždy 4x, aby niečo videli a zrenicka aj tak vždy mensia ako zdravé očko, v 6r absolvoval operáciu, kde mu vložili vnútroočnu šošovku a podarilo sa odstrániť zrasty, zrenička nie je ako na zdravom oku, ale je po operácii výrazne lepšie na tom. Držím palce, skúsila by som ísť ku dr asi hneď, alebo očná pohotovosť..
@mahtobka nevidí ako na zdravom oku, ako mi na Kramároch vysvetlili, oku nič nebráni, aby videlo dobre, zákal nie je, šošovka vložená, okuliarmi sa to bude korigovať, ale vidi na ňom horšie vďaka prepojeniu s mozgom, pretože vždy uprednostňoval zdravé očko a toto druhé nepoužíval, používal ho iba vtedy, keď sme prelepili zdravé oko, ale vidi s ním, vie veci pekne robiť, hrať sa, ísť von. A menšia zrenička mu robí to, že vidí tmavsie ako mi sám povie. A váš synček to má na jednom alebo oboch očiach?
@mahtobka tiež to má syn na jednom oku, našťastie. Ja mu vidím medzi očami rozdiel, ťažko sa to popisuje v čom, vidím, ktorým očkom fixuje, poznam už rozdiel, ale cudzí človek si nič nevšimne. Teraz má 6,5r, končí škôlku, chodil do očnej triedy, kde s ním cvičili a aj my doma, očko mu malo zabieha. Mal kontaktnú šošovku až do operácie túto jar, kedy mu implantovali šošovku. Chápem vás, kedysi som na tom bola rovnako, zrútenie je prirodzené, ale verte mi, časom to bude výrazne lepšie, aj keď cvičenie je náročné, ale hovorte si, že jedno oko má zdravé a to je úžasné 🙂 druhé bude mať vždy pomocné, ale deti sú úžasné, oni nevedia, že je niečo v neporiadku a dieťa krásne funguje s tým, čo má. A boli ste u dr už s tým "polmesiacom"?
@tersanas ahoj,takze ideme na op. Zrastla mu zrenicka. Kedze dostal na prvej op rotavirus,tak musime cakat kym sa vylieci.
Dalsia vec kvapkame homatropin. Predtym som ho mala v chladnicke. Po prichode z nemocnice mi vsetcia tvrdili,ze nemusi byt v chladnicke. Na oddeleni sama prinarka 2-krat a jeden oftamolog.
Lekarnicka mi dnes vravi,ze musi byt v chladnicke,lebo straca ucinok, ak nebude. Tak otazka znie,ze ci nie kvoli tomuto mu zrastla zrenicka.
Ahojte. Mám 9 mesačnú dcéru, ktorá má sivý zákal. Sme v štádiu kvapkania homatropinu každý deň. Zákal sa nezhorsuje, a práve preto zatiaľ nepristúpili k vyberaniu šošovky. Prosím mamičky, ktoré máte deti s týmto ochorením podeľte sa so skúsenosťami. Či detičkám šošovky menili hneď, či stačilo pozorovanie, ako rýchlo sa zákal zhoršoval,...
@tersanas prosim Vas, vy ste pisala,ze sj vasmu synovi vyberali zrasty. Mna primarka obvinuje,ze som nespravne kvapkala. No vsetko som dodrzovala a napriek tomu zrastla. Mali ste to podobne? A preco tak neskoro ho operovali?
@krumpel dobry den. Šošovku tak malému dieťaťu nervozita do oka. Oko sa vyvíja. Jedine kontaktnu môžete vkladať. Od 3 rokov je možné implantovať šošovku. S pozorovaním Vám nepomôžem. Synovi hneď vybrali zákal. Teraz mal bohužiaľ sekundárny zákal a zrasty na zreničiek.
@mahtobka Sivý zákal mu vybrali ako 3mes, v nemocnici sme boli 7-8dni, tam mu kvapkali oni, mastili, doma sme pokračovali ďalších 5 týždňov, a aj napriek tomu tie zrasty vznikli, ale asi nie také výrazné ako vy s tým polmesiacom, klasická očná dr vždy zhodnotila, že zrasty sú a odstránia sa pri operácii pri vkladani vnutroocnej šošovky, bližšie som tomu nevenovala pozornosť, aj keď sme chodili na kontrolu na Kramáre, nehovorili mi, že je to moc zlé. A operáciu vloženia šošovky mal až ako 6r. A neviem prečo, každý hovorí inak, mne pred tými 6r na Kramároch povedali, že sa vkladajú do očka po 3r a ideálne ešte neskôr, aby oko už bolo úplne vyvinuté a boli vložené správne hodnoty šošovky, aby sa už nemuseli veľmi korigovať okuliarmi, tak sme sa toho držali a išli tam takto. Pri tej operácii sa podarilo odstrániť tie zrasty a synovi sa zlepšilo videnie, ale dôležitá je stále tá okluzia oka, teraz má už okuliarky s 1 dioptriou, tak som rada. A vy sa ako máte, ako ste na tom, už ste po druhej operácii na odstránenie zrastov, podarilo sa? Je už očko záhojene a cvičíte, či ešte skoro? Držím palce
@tersanas jaj tak. Lebo tomu nerozumiem. Kvapkala som podľa inštrukcií a aj tak zrastla. Včera ho operovali. Primárka mi zatiaľ povedala,že to dobre vyzerá. Každé 2 bodky kvapkaju a dávajú aj atropin. Jemu totižto vznikol aj sekundárny sivý zákal. Aj ten vyberali. A teda do 6 rokov si denne vkladala a vyberala šošovku? Nám predpísali+30 už ich máme objednané a dnes mi vraví lekárka,že mu namerali +24. Nerozumiem tomu. Že treba objednať nové. Hlavne,že jedna stojí 150€ na rok. Tak som zvedavá,že čo s objednanymi.
@mahtobka tak som rada, že už máte po operácii a vyzerá to dobre, to je dôležité. Môjmu synovi sa sekundárny zákal nevytvoril, tak poradiť neviem.. a do 6r som ráno vkladala a večer vyberala šošovku, časom sme si na to úplne v pohode zvykli a bolo to pre mňa lepšie ako v takom nízkom veku (rok-dva-tri) mať okuliare, my sme začínali na 25 dioptrií a pred operáciou v 6r mal 17 dioptrií na šošovke, pomaly to klesalo. Keď bol bábo ako vy, tak sme objednavali špeciálne maličké šošovky, klasické šošovky boli naňho veľké, kupovali sme mesačné šošovky, jedna stála 50e a obrovský problém bol, že šošovka mu ani zďaleka mesiac nevydržala, neprehanam, boli sme radi ak vydržala týždeň - dva, veľmi často vedela vypadnúť, keď si trel očko alebo niečo podobné, pamätám si, že sa párkrát stalo, že po jednom dni bola šošovka stratená, ale aj toto sa časom a najmä vekom zacalo zlepšovať a keď sa dalo, prešli sme hneď na normálne šošovky, 6ks za 15e, to už bola paráda a pri nich už paradoxne skoro vôbec nevypadavali, lebo už bol väčší aj rozumnejsi. A ešte máte veľa času, ale mala som potom aj schválený predĺžený rodičovský príspevok zo zdravotných dôvodov kvôli zraku. Ale teda veľká škoda, že vám predpísali tých 30 dioptrií a teraz asi nič z toho, to je fakt blbé..
@tersanas my mame rocne 🤦♀️ sosovky. Ze nejake specialne,ktore su tvrdsie. A pravdaze ani jedna poistovna to nepreplaca. A potrebujeme dve,aby sme mali pre istotu nahradu.
A nebol problem s vkladanim a vyberanim? Od toho mam strach trosku. Pomahal Vam muz s tym? Alebo ste zvladla sama?
Ten rodicovsky priapevok si musim niekam zapisat. Aj tak zabudnem 😂
Uz musite byt rada,ze to mate za sebou. Inac my rozmyslame,ze budeme tiez dlhsie vkladac sosovky,aby bolo co najmenej zasahovane operativne. Lebo mi povedali v optike,ze cim viac sa do toho zasahuje,tak v neskorsom veku sa moze stat,ze uz viac sa nemoze operovat.
Este sa chcem spytat,ze citala som,ze je kazde 3 mesiace kontrola pod celkovou anestezou. Mali ste to aj vy tak?
@mahtobka áno presne, toto aj nám hovorili, že ak moc skoro dáme vložiť šošovku, už sa neskôr nebude dať nahradiť/vymenit a bude mať okuliare aj do blízka aj do diaľky a teoreticky vysoké dioptrie, náš má teraz 1 dioptriu do diaľky. Tak preto sme dali radšej neskôr ako moc skoro.
Zo začiatku mi muž pomáhal, zabalila som malého do veľkej plienky alebo deky, on zo zadu hlavičky stál a natiahol horné viečko, ja jednou rukou spodné viečko a vložila som šošovku, je fajn ju jemne stlačiť medzi prstami, aby sa tak zaoblila a zmestila sa medzi viečka a keď sa dostala na oko som ju uvoľnila a sa mu tam "rozvinula".. časom som mu ju vkladala už sama, aj po sediacky, alebo keď stál, nadvihla som vrchné viečko a vsunula som mu ju pod viečko. Prakticky stále sme mali doma ocuflash kvapky na prečistovanie oka - vždy večer som kvapla.
A my sme nechodili na kontroly do narkózy, nie sme z Bratislavy, takže doma v Žiline sme chodili ku našej očnej dr, vyšetrenia boli náročné, keďže malý ako bábo nespolupracoval, dioptrie sa ťažko merali, ale nechceli som ísť do narkózy, tak sme s dr spoločne znižovali dioptrie buď podľa intuicie alebo podľa toho, ak sa čosi podarilo zmerať a do Bratislavy sme pravidelne začali chodiť až keď sme chceli riešiť operáciu a keďže už bol veľký a spolupracoval, už nemusela byť narkóza.
Ako veľmi vám držím palce, všetkým sme si prešli, aj plačom u mňa, u syna, zúfalstvom u mňa, vkladanie čočky bolo s plačom, cvičenie očka bolo moc náročné a s plačom, ale majte na mysli, že všetko sa to časom veľmi zlepší, naučíte sa aj vy, aj malý, budete mať systém a režim. Očko bude asi citlivejšie na silný vietor, mráz, môže byť cervensie vtedy, podráždené, šošovku sme vždy radšej vybrali, do mora alebo bazénov bez šošovky a veeeela potom spravila očná škôlka, videnie sa zlepšilo.
@tersanas ked toto citam,tak je mi vazne do placu 😭😭 nemyslela som si,ze to bude az taketo zle. Akoze su aj horsie veci,ale toto… myslela som,ze s druhym dietatom to bude lepsie. Myslim bez problemov. So starsou som cvicila vojtovu metodu 3 mesiace, ale s porovnanim so sivym zakalom je to nic. Tu s malym budem riesit dlhodobo ocko + fyzioterapiu,lebo asi je mierny hypertonik.
Prosim Vas a motoricky vyvoj mal spravny? Myslim prve vzpriamenie, druhe a tak.
Idem si precitat o ocnej skolke.
Takze anesteza je na meranie dioptrii? Dakujem Vam za info. Konecne niekto kto ma s tym skusenosti.
Teraz mi jedna lekarka povedala,ze nech vyberieme dioptrie +30 na skusku a neskor tie +24 🤦♀️ ze nech sa naucime vkladat na +30. Akoze si neuvedomuje,zenkolko stoja. Nejde o peniaze,dame aj to posledne,ale toto je podla mna zbytocne.
@mahtobka mrzí ma, ak som vás vystresovala, ale naozaj, to, čo som popísala, bolo zo začiatku, kým som sa naučila okolo tej šošovky, potom to bolo všetko lepšie.. a bohužiaľ, po tej operácii v 3m zrazu vyskočila aj hypertonia na nohy a ruky, aj hypotonia na bruško a chrbát, ale netuším, či to spravila operacia a narkóza alebo by nás to čakalo aj tak, takže vojtovka a potom fyzioterapia, ale časovo to motoricky zvladal ako rovesníci - sed stoj, chôdza..
A čo sa týka narkózy a merania dioptrii, tak som to vtedy pochopila, že ak chcem vedieť pri takom malom dieťati dioptrie, treba narkózu, lebo dieťa nespolupracuje, ale ako vravím, tomuto sme sa vyhli, ale čo mi na Kramároch hovorili, tá narkóza pri dioptriach je mierna slabá..
A cvičenie očka.. no aspoň mne na Kramároch tak málo k tomu povedali, zalepiť zdravé očko a aspoň dve hodiny vydržať a to bolo tak všetko.. ale našla som si u nás Centrum včasnej intervencie a tam mi trošku viac pomohli, ale aj tak to celé bolo o mne, aký systém si nájdem a tak. Moj syn mal silný silný zakal, takže kým mu nevybrali šošovku, na oko nevidel nič - čierno, keď mu ju operačne vybrali, vedel rozoznávať svetlo, ale vždy uprednostňoval zdravé oko, preto sa to zdravé preliepa, aby bol mozog nútený pozerať cez choré očko, aby sa začali vyvíjať prepojenia medzi mozgom a chorým očkom - preto to bolo na začiatku náročné, lebo som mala pomaly 5mes bábo a prvýkrát sa išiel dívať cez choré očko.. stále som mu počas cvičenia spievala, držala za ruku, nech ma vníma, ležal na posteli a nad hlavou som mu kadečo ukazovala, pamätám si, že som mu dala ušiť červeného macka (červenú dobre vidieť) a keď konečne sledoval macka sprava doľava a zhora dole, bola som šťastná, alebo nejaké svietacie hračky, svetelné, zvukové, kontrastné, a stále som spievala, aby sme to zvládli, lebo sa mu to samozrejme nepáčilo, keď bol už v detskej stoličke, bolo to jednoduchšie..
A čo sa týka očnej škôlky, posledné dva roky som robila asistentku v takejto škôlke, veľa mi to dalo, naučila som sa rôzne pleopticke cvičenia, mám pokupene pomôcky a stále sa snažíme doma zrak zlepšovať aj teraz, že ešte rok dva to má význam s ním cvičiť a nútiť mozog dívať sa cez druhé očko, lebo keď má k dispozícii obe oči, automaticky sa díva cez zdravé očko.
A čo sa týka tých drahých šošoviek a dr, hej, tiež sme niečo také zažili, ich to nezaujíma a rodiča sa môžu aj zblázniť, každých 2-3mes sme platili 200e za šošovky, ale ako vravím, neskôr si kúpte normálne šošovky za tých 15e 6ks a keď sa vám podarí vložiť tieto väčšie, bude to super, mám pocit, že keď mal 2 roky, prešli sme na veľké čočky.
A ako sa máte v nemocnici, je to stále dobré? Váš syn má koľko mesiacov?
@tersanas dakujem este raz 🙏🙏 zatial je to dobre. Kvapkaju ho kazde 2 hodiny. Na vecer silny atropin. Pytam sa. Hovoria,ze je to dobre,noc viac. Mam pocit,ze tu na kramaroch moc nekomunikuju. Podla toho co ste napisala sa mozem zacat pozerat po cviceniach. Tu nic nevedia vysvetlit polopatisticky.
Maly ma teraz 3 mesiace. Prvu op mal v 1. Mesiaci. Vtedy mi primarka povedala,ze by bolo dobre ho zoperovat do dovrsenia 2m. Myslim si,ze to bolo kvoli vyvinu zraku. Ze tam nebol moc velky rozdiel medzi zdravym a operovanym.
Cize ja budem musiet s nim rano a vecer sediet 2 hodiny a cvicit v kuse?
Toto je vase prve dieta?
Kedy vam dovolili cvicit fyzio? Lebo ja potrebujem aj extra papier,ze moze cvicit. Ze ten tlak nerobi zle oku.
@mahtobka ono to odporúčajú zoperovat čím skôr kvôli vývinu žltej škvrny, už bližšie nebudem vedieť, vtedy som si to pozerala, náš bol predčasne narodený a navyše nám zakal ani nezistili, ale primárka povedala vtedy, že sa to ešte stihlo včas zoperovat s ohľadom na tú žltú škvrnu.
A toto je náš prvý syn, momentálne čakáme druhé dieťatko a pevne veríme, že sa nám šedý zákal už vyhne.
A kvôli vojtovke sme čakali 5 týždňov (čo sa kvapkalo oko), potom nám už vojtovku dovolili a následne popri vojtovke fyzio.
A čo sa týka cvičenia.. no ak sa vám podarí dve a dve hodiny za deň, je to úplne super, ale u nás to bolo trošku nereálne, zo začiatku som fakt bola rada aj za pol hodinu doobeda a pol hodinu poobede, syn veľakrát ešte spával, trebalo aj vojtovku 3x či koľko, kŕmiť, uspavat, aj chodiť po lekároch, keď bol predcasniatko, takže to bolo také no.. a keď už sa vojtovka skončila a sa aj nejaký spánok zrušil, okolo roka, vtedy sa už tie dve hodiny dali odcvicit, a bohužiaľ, každé cvičenie nonstop s ním, muža som volala, aby som mohla na wc odbehnúť, stále nejako zabávať, aby neplakal - pri plači sa cez ocko moc nepozeral 🙄 očná dr vám dá predpis na lepiace okluzory na oko, vychádzajú lacno, a časom sme prešli na kvalitnejšie a drahšie, keď nastupila fáza, že si vedel už okluzor strhnúť.
A som rada, že v nemocnici sa vyjadrujú, že je všetko fajn 🙂 dobre, že ste to poriesili na druhýkrát.
@tersanas gratulujem Vam. Určite to bude dobre, treba myslieť pozitivne. Chcem sa spýtať ešte, že ste písali na predlženie rodičaku. Viem, že sa dá predĺžiť do 6 rokov, ale bez nároku na peniaze. Ako dlho ste chodili do tej včasnej intervencie?
Takže odporúčate, aby som nakúpila hlavne červené hračky? Viete mi dať nejakú radu? Ohladne cvičenia.
@mahtobka ďakujeme 🙂
A predĺžili synovi rodičovský na základe nepriaznivého zdravotného stavu, čiže normálne platený, mal odporúčanie od očnej dr, ktorá to napísala do papierov, a pediatricka vypísala, v tom čase syn pri zalepenom oku nevidel viac ako pol meter - meter, pri okluzii (zelepenom oku) trebalo byť pri synovi vždy, a aj keď okluzia nebola, syn mal choré pravé očko, vedel naraziť do vecí, ktoré boli po pravej strane - stĺp, bránka, strom, krik.. dr mi povedala, že nárok má a schvalili vždy na rok. Do bežnej škôlky nemohol ísť, oni by mu oko zalepili, ale nemali by šancu naňho dávať pozor - hrozil by úraz, prvý rok teda do škôlky nešiel a až neskôr išiel do očnej, tam je 10 detí v triede.
Z včasnej intervencie k nám chodili asi do cca 2r, oni chodili k nám domova a občas sme chodili k ním na také očné cvičenie, potom som to už zrušila.
A čo sa týka cvičenia.. v takomto veku toho naozaj nie je veľa, snažila som sa kojit pri zalepenom, aby sa upokojil a neplakal mi, vtedy som mu pred okom s hocičím prechádzala, aby sledoval. Také cielené cvičenie sa bude dať až neskôr, teraz naozaj iba jednoduché a hlavne farebné hračky, aby ich videl, aby ho zaujali, dala som ušiť čisto červeného macka a čisto žltého, aby tie hračky neboli moc harakiri, aby ich vedel ako tak rozlíšiť, potom som mala zase modrého slona a zelenú žabku, ten zrak teraz na začiatku bude naozaj zlý, musia sa mu vytvoriť nové prepojenia v mozgu na videnie s týmto okom. Tiež dobre sú kontrastné cierno biele veci, hračky, knižky a so všetkým mu pre očkom prechádzať, ukazovať. Nemá úplne význam s ním chodiť na rukách a nech pozerá, on nebude vidieť do diaľky najskôr, iba tak 20-30-40cm. Ale zase musím povedať, že to bolo u nás, uvidíte, ako to bude u vás, keď začne nejakú hračku, obrázok fixovať, môžete dať trošku ďalej, či ju bude ešte chytať zrakom a naučiť sa, aká bude jeho "norma". A ako som písala, keď už bude sedkat alebo polosediet v stoličke, davala som mu také svetelné a zvukové hračky, detský klavír, gitarku, ono to aj svietilo, hrkalo, hralo, zaujalo ho to a to bolo dôležité, aj také šuchotajuce hračky, vo vnútri je čosi šuchotave, stláčal si to, alebo ja som mu to stlacala. Na začiatok toho naozaj nie je veľa, také malé bábo sa ťažko zaujme, nemusíte byť smutná, keď vtedy na vás nebude reagovať dobre, na tvár, úsmev, to sa bude zlepšovať, a keď lepku dáte dole, malý sa až tak rozjasní, že všetko zrazu vidí 🙂 a vždy majte v miestnosti dobre zasvietene, aby bolo dostatočne svetlo, keď mal syn cca 5r, tak mi už vedel povedať, že s chorým očkom vidí tmavšie, aj farby sú menej jasné a vidí rozmazanejsie, tak si asi viete utvoriť obraz o tom, ako to dieťa na začiatku musí vidieť 😔
@tersanas takze ani do skolky pravdepodobne nepojde. Pozerala som v okoli ocne skolky,ale my tu take nemame.
Ešte sa chcem spýtať, že či si náhodou nepamätáte. Že po podaní mydriatik Na zväčšenie zrenice či sa vám stalo, že sa vám nezväčšila. Lebo v nemocnici mu kvapkali asi každé 2 h (5x za cely den+ silny atropin) a mne predpísali iba ráno poobede a na večer máme krém. Asi pred hodinou a pol som mu kvapla a nevidím, že by bola rozšírená Zrenica. Teraz neviem čo mám robiť. Akoze idem napisat primarke.
Ja vam normalne zavidim,ze to mate skoro za sebou 🙃
Prosim Vas, mozem sa na vas Takto kedykoľvek obrátiť?
@mahtobka a v nemocnici sa mu zrenička rozsirovala dobre? No ani u nášho sa dobre nerozsirovala tá zrenička, nikdy ju nemal tak veľkú ako tú na druhom očku, ale vždy trvdili, že je to v rámci normy, tiež mal mydriatika a atropin. Keď chodíme na očné kontroly, oči mu rozkvapkavaju na vyšetrenie, zdravé 2x, to operované 4x a stále je to menšie. Tak držím palce, nech sa primárka ozve, predpokladám, že ste už doma, aspoň si doma oddýchnete trošku.
A môžete mi vždy napísať 🙂
@tersanas no on ma to ochranne sklicko a nevidim dobre cez neho,lebo hned po kvapkani zalepujem spat. V nemocnici boli spoko,ale dve lekarky mi povedali,ze napriek kvapkaniu moze sosovka zrast.
Vo stvrtok ideme na kontrolu. Joj dufam,ze bude vsetko ok.
Viem,ze ta zrenicka nebude nikdy taka velka ako povodna. Len viete po tej prvej operacii zrastla zrenica,tak uz mam strach.
Ano uz sme doma. Vcera nas pustili. Aj som im vravela,ze kludne mozeme este ostat.
Mozem sa spytat,ze v kolkatom tyzdni ste?🙂
Este sa chcem spytat?ze teraz ma syn operovanu sosovku,ale okuliare nepotrebuje,ci?
@mahtobka tak hádam kontrola vo štvrtok dopadne dobre, možno nejaké zrasty budú, ale kým budú maličké, hádam je to fajn.
Som v 23tt 🙂
A syn do operácie nosil iba kontaktnu šošovku, a po operácii, keď sa očko riadne zahojilo, čo trvalo skoro 3mesiace, dostal okuliare s jednou dioptriou do diaľky, do blízka zatiaľ netreba, ale že sa to môže meniť, dr ma už na to pripravila.
A občas kľudne môžete mať malého bez toho sklíčka, keď bude papať alebo budete dávať dobre pozor a očko si odsledujte.
ak sa ti nieco nepaci volaj dr. hadam ale moze ist o odlupovanie zrejnicky predpokladam ze predcasniatko drzim palceky