Ahojte dnes sme boli u neurologičky s 5t. synom. Zistila mu vrodenu hypotoniu, ale musí ju mať slabu pretože on hlavičku dvíha je celkovo silný ani s končatinami nie je problém. Narodil sa v 36+3tt. Máte s tým skúsenosti ? Dúfam to nebude nič vážne 17.8. Máme ísť na sono mozgu. :(
mali sme...vojtovka nás neminula.
@karolinanagyy syn má takisto hypotonus, narodil sa predčasne. Cvičili sme vojtovku, teraz má 14 mesiacov. Ešte nechodí, asi to príde všetko neskôr.
@alana1 odkiaľ máš prosím potvrdene, že hypotonia je dedičná ak rodičia "nemajú svaly" ? Nikdy som sa s týmto názorom nestretla.😊
S hypotonickymi deťmi treba jednoznacne cvičiť, a nie sa uspokojiť s tým, že nič im nebude, len budú pomalší. Pomalší byť nemusia, keď sa im rodič venuje. Teda ja ako rodič by som sa nevládala pozerať na to ako ma moje dieťa problémy v psychomotorickom rozvoji a ja pre neho nič nerobím.
@karolinanagyy možno bude dobre začať cvičiť. Bud Vojtovku normalne na poliklinike, alebo ešte lepšie súkromné u fyzioterapeuta. Čím skôr začnete, tým lepšie. Tebe ako laikovi sa môže zdať všetko ok. Ale my tomu nerozumieme 🙂 hypotonia býva často kombinovaná s hypertoniou, preto sa ti môže zdať pevný. Ale často mávajú pevný krcik, ale slabý chrbatik a bruško a problémy prídu v čase, kedy sa iné detičky budú pretacat na bruško, chrbatik, a vás nie. Určite odporúčam fyzio 🙂
@marzuz89 tak jasne, ze ti to nic nevravi, ked nepoznas zriedkave geneticke ochorenia ako napr. ehlers danlos syndrom.. a urcite vojtovku necvicit, pokial tam nie je neurologicky nalez....samozrejme, ze nasi lekari len vojtovku sekaju rad radom aj zdravym detom s malym psychomotorickym oneskorenim a vela krat to je viac na skodu ako osozne...su ine sposoby ako s dietatom cvicit a spevnovat slabe svaly - bobath koncept , baby plavanie alebo len tak pri saleni doma na posteli 🙂 nechcem tu rozoberat moje sukromie ale mam s tym skusenosti, so starsim som 4x denne vojtovala a ma doteraz problemy ....u mladsieho tiez odporucana vojtovka ale odmietla som a je ovela ovela zdatnejsi a sikovnejsi ako starsi syn...je to tak bohuzial, vojtovka viac ublizi zdravemu dietatu z toho psychologickeho hladiska, no o tom sa nikde nedozvies...
moji obaja to maju, nic im nebude akurat zacnu vsetko robit ovela neskor ako rovesnici...prvy zacal chodit ako 18 mesacny a druhy 16 mesacny...ten svalovy tonus je proste slabsi...u nas to je geneticky, ja som chuda a bez svalov a manzel tiez...