ahojte mamicky,
prosim stretla sa niektora s tymto problemom, mame 4-tyzdnoveho novorodenca a vcera sme si s manzelom vsimli, ze sa mu pri konecniku ako ma polky zadocku vytvoril akoby vriedok/pupak skratka zacervenana hrcka, volala som pediatricke odporucila sledovat ci to nepraskne a zatial repik, sudokrem
dnes vecer pri prebalovani som si vsimla ze od posledneho prebalovania to evidentne prasklo a vyteka z toho hnis a teraz otazka - co robit? mate prosim skusenost? pocka to do pondelka? alebo ist na pohotovost - velmi sa mi so 4-tyzdnovym nechce, aby tam nejaky bonus nechytil 🤷♀️ maleho to evidentne neboli, kedze sme mu to cistili a aj pekne kaka atd.
neviem co robit, pridem si ako totalne neschopna matka, chuda dieta 🥺
clen rodiny tym trpi, instrukcie od lekara ma taketo - nechat prasknut a nech to vyteka von, udrzivat ciste...ak by stupla teplota, prisli horucky, tak smer pohotovost
Nemam šajnu, ale možno by bolo fajn nechať bez plienky na tej podložke? Nech sa to lepšie hojí...
@petamich skus aj odfotit, ale podla mna netreba stresovat, len pre istoru dezinfikuj betadinom a peroxidom vodika. Repik nedavaj, ten ranu zaceli, ty potrebujes, aby ostala zahojena a hnis vytekal. Cize ak bylinky, tak skor skorocel, nechtik, harmancek.
Normalne prebehnut dezinfekciou a vybavene.
dakujem baby! betadine mame tak vydenzifikujeme tym a uvidime ako sa to vyvinie dalej
Nie, s pupakom na zadku sa nechodi na pohotovost. Lebo co? Dieta je spokojne, vy to osetrujete a sledujete, vybavene.
@lindusss2016 dnes uz to vyzera lepsie, ten hnis mi vytiekol a ma tam chrasticku, len to ma cele cervene, uvidime do zajtra ale lekarke s nim pre istotu behneme, aby sa mu radsej na to pozrela a nech sa mu to znovu tym hnisom nenaplni, dakujem moc!!
@petamich treba to drzat otvorene, chrasticku rozmoc a odskrabni, nech tam ide vzduch
@lindusss2016 juj to vazne :(
@lindusss2016 a to preco by mali drzat otvorene? Nikdy by som neskrabala chrastu dolu, ved ta chrasta je tam ako znak hojenia a brani necistotam, aby sa nedostali do rany! Kazda rana sa predsa hoji cez chrastu
@83lenka83 betadine mam od lekara na dezinfekciu a podporenie hojenia poporodych ran, lekar samozrejme vie, ze som dojciaca, kedze je to moj porodnik, takze predpokladam, ze to zvazil a bezne sa takto pouziva, malemu som zatial 1x pretrela tu chrasticku betadinom rozriedenym s vodou a viac nebudeme experimentovat, pockame do zajtra a spytame sa lekarky
Neschopna matka kvoli vyrazke na ritke?? 😂 Hormony,co?Vycistit od hnisu,sudokrem a kontrolovat.Ale hlavne-UPOKOJIT SA.
@maminkadeticiek a tak nielen vyrazka 🙏🏻 spat sa mu nechce, brusko ho boli a ta vyrazka uz bola asi (zatial) posledna kvapka pre unavenu, hormonmi prekypujucu prvorodicku, som si to asi kusok idealizovala a realita 600N ma hitla
@83lenka83 ja mam voci tymto veciam respekt, preto sa aj pytam na kontraindikacie atd. na druhej strane aj vitamin C (pre ilustraciu) ak to prezeniem ma na letaku napisane, ze sa mas poradit s lekarom, cele tehotenstvo si picham injekcie na riedenie krvi, vdaka ktorym som to dieta donosila a maju na letaku napisane, ze sa v tehotenstve neodporucaju
tkaze ano ja budem verit lekarovi a nie vyrobcovi, ktory si akurat na konci dna vlastne kryje svoj zadok voci pripadnym obvineniam, kedze pre x skupin ludi ako napr. tehotne a dojciace zeny nerobia klinicke testy, takze dakujem ti za nazor ale ano ja budem verit svojmu porodnikovi, ktory asi nezacal prax vcera po absolvovani hotelovej akademie
mimochodom ten betadin pouzilo x lekarov pocnuc porodom konciac pobytom na 600- nedeli kedze som mala obrovske poporodne zranenia asi su potom vsetci uplne mimo 🤷♀️
@petamich ty si mama a ty rozhodujes, len nemôžeš porovnávať zivot ohrozujuci stav kde sa podajú aj lieky, ktoré by sa nemali a vyrazku na zadočku. Moj syn skončil s abscesom na zadku v nemocnici na operačnom stole pod narkozou, tvoje dieťatko malo to šťastie, že mu to prasklo. Stačí dezinfikovat liehom, ktorý si používala na pupček .
@petamich mimochodm tiež som verila lekarke a koli tomu ho museli v 7 mesiacoch operovat pre sprostosť pretože na chirurgii mi povedal, ze keby som prišla o týždeň skor tak sa to mohlo riešiť ambulantne len detská dr stale vyckavala az na moje naliehanie nas poslala na chirurgiu a hned nas hospitalizovali :-/
@83lenka83 fuha, tak to ma velmi velmi mrzi :( ano obcas zial tym lekarom slepo verime a na skodu a rozoznat kedy ano a kedy nie je velmi tazke alebo az nemozne, ja som pre istotu ten betadin vysadila, ja uz to nepotrebuje nevyhnutne mozem dezinfikovat aj inak a malemu to davat nebudem a zajtra urcite zajdeme k lekarke, nech sa na to pozrie
tebe co povedala, ked vyckavala? ze to prejde samo? alebo aky mala dovod :(
ja este patram po tom ako to vobec vznika alebo co robit inak
@petamich davala stale nejaké maste qle nic nezaberalo, podľa mňa to dostal z kremu na zadok, ja som ho natierala stale lebo som sa bála, ze bude mať zapareniny a to bola obrovská chyba, pokožka mu nedýcha lebo bola stale natreta, krém sa ma dávať v nudzovom prípade keď už dieťa zapareninu má, pri druhom synovi som bola už múdrejšia a nedavam skoro vobec, po kakani umyjem mydlom a vytriem do sucha a ziadne zapareniny ani vyrážky sa mu nerobia.
@petamich Neviem či máte to isté ale moja dcérka keď mala 6 mesiacov dostala absces a boli sme 2 týždne v nemocnici - dokonca to bolo cez vianočné sviatky, do toho mi dostala zápal oblečiek, išli nám zuby takže chytila aj teploty. Našťastie bola dobré bábätko len sedieť sme začali neskôr nakoľko len stále ležala a doteraz má jazvu, už má 8 rokov. Vyškrabkávali jej hnis, podávali antibiotiká cez infúzie nakoľko boli dosť silné a takéto malé deti z nich zvracajú. Prajem Vám aby ste nemuseli absolvovať to čo mi a boli čím skôr v poriadku 😊
@petamich podľa toho či píšeš mi to príde ako absces ja som to mala tiež ako bábo potom. v puberte a na koniec keď som mala 17 by to chirurgicky vyberali
@kristina1001 ja som absces mala tiez raz (viac sa nevratil hoc ma varovali) ale neviem to veru posudit, nesedi mi na tom to, ze ked som ja mala absces tak to neskutocne bolelo (tiez som mala na zadku resp. kostrci) a nemohla som sediet, lezat atd. a maleho to vobec neboli, vobec to neregistruje, ked mu to cistime, takze to mi skor indikuje, ze to moze byt skor vriedok zapaleny, uvidime co povie zajtra lekarka, snad to bude len ten vriedok a nie absces 🤞🏻
@petamich no ja keď som to mala ako bábo mamina tvrdí že tiež ma to nebolelo a čo si pamätám tak ani v puberte keď som mala takých 13 rokou tak to nebolelo iba som to mala také opuchnuté a napnuté Na druhý deň to prasklo vitieklo a bol pokoj ale v 17 keď som to mala tak to bola strašná bolesť ja som nevedela ani prstom na nohe pohnúť jak ma to bolelo musela som ísť na chirurgiu tam mi to narezali vyčistili a kázali mi dať si to vybrať vybrali mi to a upozornili má že sa to moz vrátiť a že je to dedične a až potom sme vlastne zistili že to mal aj ocino len nie na kostrci ale chrbte ten to mal tiež raz a bolestivé a viac krát sa mu to nevrátilo a keďže vtedy keď som to mala ja nevedel že absces môže byť aj niekde inde ako na kostrci tak si nemyslel že to mal aj on no neviem nebudem tvrdiť že to má aj tvoje bábo ale keď stým pôjdeš k doktorke skús to povedať a uvidíš ja dúfam že to moja dcéra nebude mať tiež lebo tu bolesť neprajem nikomu šak vieš o čom hovorím
oj toto sú hormóny, ešte mám v živej pamäti 😀 nie si ani neschopná, ani chúďa dieťa, ani netreba pohotovosť, sama si prečítaj čo si napísala - nebolí, kaká, pediatrička radila sledovať...,. kľúúúd 🙂