ahojte, moja dcéra bude mať vo februári osem rokov... dnes som jej nasla prvý vredík, pupák, či ako to nazvať na brade... myslíte, že u nej začína už puberta? kedy od takéhoto znaku môže prísť prvý menzes?
@medovka14 podla mna je to len vredik a nie akne - moja mala ma 6 a niekedy sa vyhadze ze vyzera ako pubertacka - obycajne je to reakcia na nejake jedlo ( bud vela citrusov ked dostane slinu alebo nieco nove )
o menstruacii ale podla mna hovorit nikdy nie je dost skoro - clovek nikdy nevie ... ja som dostala menzes neinformovana , kedze moja mama ho dostala az v 17tich a v 11tich mi o tom nieco hovorit jej prislo nenormalne skoro. Menzes som dostala v tabore, kde som bola bez rodicov, strasne som sa bala a zaroven hambila a absolutne som nechapala co sa so mnou deje...
ako som pisala - moja dcera ma 6 ale uz vie co je to menzes - nie nejak podrobne ani presne nevie co sa deje a preco, ale vie ze zeny od isteho veku kazdy mesiac krvacaju z tade z kade cikaju a ze to nie je nic zle a keby nieco treba ist za mamou...
podla mna ale v 8mich rokoch nastane puberta len ak ide o nejaku hormonalnu chorobu, inak je to moc skoro.
@medovka14 urcite to este nie je puberta... Na to aby dostala menzes musia byt u nej pritomne druhotne pohlavne znaky, t.j. rast prsia, ochlpenie. Menzes sa vacsinou objavi, az ked narastie ochlpenie aj pod pazuchami a musi dosiahnut urcitu hmotnost..