Ahojte mamičky.....mame zaniesť moc na rozbor na vyšetrenie po piatom mesiaci ale nedarí sa mi zachytiť moc do sáčku .....zalepila som mu to tesne po pipika a aj tak bolo v sáčiku iba par kvapiek....prosím poraďte ako ste to riešili ........ 😉 😉 😉
takze mam cakat.....a kde si kupovala tie skumavky
daduska - odlep zo sačku ten papier čo prekrýva lepku, je tam otvor. Do toho mu zasuň pipíka a zatlač lepku o kožu (zalep okolo pipika) hotovo. Pipik musí byť dnu v sáčku. (pred tým ho dobre umy a osuš🙂
do skúmavky sa berie len keď treba mať moč sterilný, na bežné vyšetrenie sa používa sáčok, ani sa netráp so skúmavkou 😉
Aj na nefrológii po zápale obličiek nám lepia len sáčky
ale ono to nie je trapenie je to jednoduche 🙂 , ale ked mas sacok tak skus ako ti radi alami
trapenie s čakaním som myslela. niekedy čakáš a čakáš pripravená a aj hodinu nič. lepšie dať sáčok a len skontrolovať, či tam už dačo je 😀
Ak budeš opatrne a správne manipulovať so sáčkom - aj moč takto odobratý by mal byť sterilný , pretože sáčok je sterilný. Na biochemické vyš. (prítomnosť krvi , cukru , bielkovín....) stačí nestrilný moč, ale na bakteriológiu , alebo kultivačné vzšetrenie potrebuješ sterilný moč. Správne by sa mal odobrať do skúmavky , tzv . stredný prúd - dieťa trošku odciká , zachytíš a dociká.Musíš dávať pozor , aby si sa nedotkla obvodu skúmavky , zátky.Je to veľmi problematické takto odobrať moč - preto sa použ . sterilné sáčky. Pred nalepením okolie aj vic krát umyť , taktiež predkožku. Pri odpliepaní , nedotknúť sa vonk. obvodu skúmavky a malo by to stačiť pre sterilný moč.Ak sme takto postupovali , vždy sme mali steriný moč aj zo sáčku.Špeciálne strilné skúmavky na odber moču kúpite v zdrav. potrebách , alebo vam dajú v nefrol. amb,príp. váš pediater - ale s tým mam skúsenosť , že skúmavky neboli naozaj sterilné - potom vás zbytočne stresujú kvôli prítomnosti baktérií v moči a nasadzujú ATB - a pritom sa jedná len o kontamináciu stolicou. 😀
dievcata,tie sacky ked kupujete v lekarni,tak treba kupovat konkretne chlapcekove,alebo dievcatkove.niektore "lekarnicky"sa neopytaju,a maminky ktore sa s tym este nestretli,to ani nenapadne. 😉
A poradite niekto ako nalepit ten sacok spravne dievcatku, aby to zachytilo moc? Tie sacky su skor asi pre chlapcov, nie?
Ja som sa na to pýtala, a vraj sú tie sáčky ako pre dievčatá, tak aj pre chlapcov rovnaké. Ja tiež teraz "bojujem" s odoberaním moču, buď sa to odlepí, alebo sa do toho aj vykaká...U chlapcov by to malo byť jednoduchšie, tre ba tam len vopchať pipíka a dobre oblepiť a úspech, si myslím, je zaručený! 🙂
Ahojte sú sáčky aj pre chlapcov aj pre dievčatá, niektoré tety lekárničky sú také milé 😠 , že Vás budú presviedčať že to tak nie je,ale verte mi v zdravotníckych potrebách som kúpila aj chlačekovský, pretože prvýkrát som kúpila dievčenský a chudáčikovi, kedže otvor bol veľký som tam napchala aj gulky 😅 a moč aj tak žiadny nebol v sáčku ale mimo. Chlapčekovský sáčok má len taký malý okrúhli otvor akurát na čurka a nie je problém. u dievčatiek je to problematickejšie, treba si len odskúšať tak, že nalepíte a necháte si bábiku rozbalenú aby ste videli ak to pretečie kade pretečie aby ste nabudúce nalepili lepšie. odporúčam kúpiť viac sáčkov a poskúšať si najprv aby potom ked to bude treba súrne nebol problém.
nam sa do sacku nepodarilo odobrat, pravidelne odoberame do sterilnej skumavky. predtym poriadne umyjeme pisulku, pretrieme betadinom a cakame na cikanie 😉
nam nefrologicka povedala, ze tie sacky nemame pouzivat pri odoberani, lebo vraj môze vzniknut zapal 😕 😒
takze odoberame priamo do skumavky a s tym sa teda natrapime. niekedy cakam aj viac ako hodinu na jeden "cvrk" 😅
katusha a z coho ten zapal vznikne? tomu nerozumiem
tak to by aj mna zaujimalo 😅 ja uz si to jej podrobne vysvetlenie akosi nepamatam 😅
musim sa este raz spytat 😀
tak potom daj vediet 😉
ja som bola so sackom inak velmi spokojna. najprv som sa toho bala, lebo ma kazdy strasil, ze mi to na prvykrat nepojde a mala som len jeden sacok od lekarky. Rano pred papanim som ho malej nalepila, lebo som vedela, ze po rannom papani vela cika a do 10 min sme mali v sacku "ulovok"
tak to je super, moja mala rano vypije sunar a za tym aj cajik a aj tak sa nevycika ☹ 😒 neznasam to odoberanie mocu 😠
ahojte tak aj my sme mali zaniest moc a dr.mi nic o sacku nepovedala..povedala ze mame cikat hned do skumavky-najprv som si myslela dobra hovadina ale malu som si pekne rano nakojila a potom som ju rozbalila a cakala so skumavkou pri susurke kedy pusti 😀 behom pol minutky zacala cikat a ja som pekne nacapovala plnu skumavku..
myslim ze je to lepsie lebo moc nesiel cez sacok a potom zas do skumavky..
skuste tak hlavne rano kym sa dieta zobudi este necika a ked ho rozbalite pojde to hned 😀 😀
Mna by zaujimalo, ci mam odniest moc v tom sacku, alebo sa ma prelievat do skumavky..?
No ja som preliala do ampulky od liekov. A ma sestrička zvozila že som to mohla nechať v tom sáčku. Že je to sterilnejšie. Tak som potom nosila už len v sáčku. 😉 Takže je to zbytočné prelievať.
Ja som prelievala do sklenicky- hipp vyziva. Najprv som ju asi 3x zliala vriacou vodou-v labaku nevideli problem.
Ja som minule chytala moc asi 30 min. mala lezala na zemi, sacok nalepeny a ja som ho musela pridrziavat, pretoze sa metala. Keby v tom momente niekto dosiel, pri-sam-tri, volaju socilaku, nech mi ju beru, ze mater ma uchylnu 😀
Mohli by vymysliet lepsi vynalez 😅
Dakujem, baby... Sacok zalepeny, o chvilu ho zanesiem do labaku.
A inac, je to fakt trosku divne. Ja mam syna, takze u chlapcov je to jednoduchsie, ale s dievcatkami si mamky asi fakt "uziju"🙂
Maly cume, a stale si to tam chytal, ze so som mu to tam nalepila, ale zvladli sme to nastastie.
Tal pekny den Vam zelam, a cim menej nalepovanych sackov🙂
ja som prelievala zo sacku do skumavky 😉
ahojte baby,
mam chlapceka a musim zajtra zobrat 12 hodinovy moc.....mam sacky specialne pre chlapcekov, len sa mu to bojim nalepit..nebude ho to boliet pri odlepeni ?
dakujem za odpoved.
ja by som sa chcela opýtať,keď máme doniesť moč ráno,môžem zaniesť aj moč,ktorý vyciká v noci,či jej musím nalepiť sáčok až ráno?
no musim napisat, mame ten isty problem,treba nam nabrat moc, syn 7 mesacny aj nieco...uz mi je jasne ako na to, ale pri citani som sa tak nasmiala, ako uz davno nie.....vazna tema inak, ale tak vtipne o tom pisete🙂
Ahoj.odliepanie maly zvladol ok.musis len velmi pomalicky.bala som sa toho,no nebolo to take strasne.drzte sa.
Dakujeme 🙂. Zvladli sme to v pohode.
ja musim moc odoberat kazdy mesiac. vzdy ked je bez plienocky tak jej trosku pomackam podbrusko tam kde je mocovy mechur ona sa vycika a ja to chytam rovno do skumavky 😉